chestionar pentru studiu

youtube

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Profesorul, Școala și testul de salivă – de Nicolae.Geantă

 

Debusolată de propriile sale idei (a se citi îngrădiri), clasa politică românească a mai găsit un mod de-a cotonogi binișor școala. De-a intra în ea fraudelor, prin alunecare: elevii să fie testați anticovid de către... profesori! Cu teste de...salivă. Adică de scuipat! Da, profesorii care și-au tocit coatele pe băncile facultăților au devenit peste noapte... colectori de salivă!

Că trebuie să fie echipați corespunzător nu s-a luat deloc în discuție problema. Dar s-a obligat (legea nu e tocmeală, nu?) profesorul să adune ambalajele, deșeurile testelor efectuate și dacă-s pozitive și să le depoziteze în săculeți speciali (galbeni)! Lunea și joia la prima oră. Dacă din nefericire cineva are virusul testele se încuie într-o încăpere „specială”, iar pruncul e dus în altă încăpere „specială” până vine DSP. (Și dacă școala nu are astfel de încăperi domnilor politicieni? Că de ani de zile dvs nici măcar toalete nu ați construit în școli). În plus școala trebuie să aibă un delegat desemnat care merge săptămânal la depozite după teste, un alt desemnat care monitorizează săptămânal profesorii nevaccinați, ședințe ad-hoc ale Consiliului de Administrație cu reglementările aproape zilnice. Și toate astea în regim de voluntariat. Adică Statul își face treaba pe moca! Pardon, pe cârca școlii.

miercuri, 24 noiembrie 2021

Armura care nu se dezbracă – de Nicolae Geantă

În repetate rânduri am auzit de la amvoanele bisericii îndemnuri stringente de a îmbrăca „armătura” lui Dumnezeu! (conform Efeseni 6:13). Da, da, armătura. Termenul, mai arhaic e drept, e folosit de unii predicatori ca fidelitate pentru traducerea Cornilescu. Poate Dumitru Cornilescu s-a inspirat din latină când a folosit termenul „armătură”.  Italienii traduc și azi „completa armatura di Dio”. Englezii vorbesc despre armura lui Dumnezeu („armor of God”), iar francezii despre toate armele lui Dumnezeu („tout les armes de Dieu”). Traducerea românească Galaction spune de asemeni „toate armele lui Dumnezeu”. Rețineți: toate. Asta înseamnă că nu trebuie uitat să atașezi ceva! Un singur accesoriu lipsă și ești ineficient în luptă! Apostolul Pavel, când le sugerează efesenilor să îmbrace „armura lui Dumnezeu” folosește cuvântul grecesc „panoplian”. Acesta poate fi tradus ca „toate armele” sau „tot armamentul”. Dar ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că verbul „îmbrăcați-vă” (cu armura aceasta) este la timpul aorist, indicând o îmbrăcare cu armura pentru totdeauna, fără a mai fi dată vreodată jos! Cine se îmbracă cu armura lui Dumnezeu nu o poate dezbrăca! 

Dar ce a dorit Apostolul Pavel să ne sugereze? În primul rând armura nu se dă jos niciodată pentru că lupta cu diavolul, cu vrăjmașii lui Hristos, este permanentă. În al doilea rând, pentru că numai o clipă fără armură și putem fi loviți fatal de către adversar. În al treilea rând, pentru că numai puțin dezbrăcată și devii relaxat, s-ar putea să nu mai vrei să o îmbraci din nou. Vei rămâne apoi total neprotejat pentru luptă, pentru încercarea cea grea. Pavel spune că în ziua aceea trebuie „să rămâi în picioare după ce vei fi biruit!”

Nu lăsați jos adevărul nicio clipă. Mai bine suferiți dvs pentru el decât adevărul pentru dvs!
Nu lăsați jos neprihănirea! Pentru o singură mică pată se poate pierde tot Cerul.
Nu lăsați jos râvna pentru predicarea Evangheliei. Cu cât e predicat mai puțin Dumnezeu cu atât e mai activ diavolul!
Nu lăsați jos credința. E ca o șopârlă, spunea Vladimir Pustan. Poate fugi de lângă tine în orice clipă și n-o mai poți niciodată prinde!
Nu lăsați jos Biblia. O să rămâneți spadasini fără sabie!
Nu lăsați nimic din armele lui Dumnezeu! Cine renunță la ele, rămâne fără mântuire!

PS: Armura Domnului poate fi grea. Dar când Dumnezeu îți pune în spate o greutate cu siguranță mâna Lui te sprijină!

Nicolae.Geantă

Thanksgiving day pentru liceeni la Câmpina

 25 noiembrie 2021. Dacă e ultima joi din Noiembrie atunci e Thanksgiving day!
Anul acesta avem sărbătoare pentru liceeni. La Câmpina. 
Vom învăța cum putem să ne deprindem cu Recunoștința. Această „rara avis” a mulțumirii.
Invitat special: consilier școlar Ruxandra Corodeanu.
Mesaj motivațional: Nicolae Geantă. 


A devenit Germania cel mai ateu loc din lume? - de Nicolae.Geantă

sursa hărții reditt.com
Germania atee? Țara lui Luther și a Reformei fără Dumnezeu? Inima protestantismului  încetează să bată, după 500 de ani? Credința nu mai e atrăgătoare, creștinismul nu mai este ceva de dorit? A devenit estul Germaniei cel mai fără de Dumnezeu loc al lumii? Oare în Germania, așa cum susținea din 1880 filosoful Nietzche, „Dumnezeu a murit?”  Sunt numai câteva dintre întrebările care ne frământă în ultimele decenii cu privire la leagănul protestantismului mondial. Da. Germania e plină de atei și agnostici. O țară a „ireligiei” cum o numesc analiștii. În Germania de Est, adică fosta RDG comunistă, procentul de atei și agnostici este de ani buni peste 70%. Unii îndrăznesc să spună că sunt chiar regiuni cu 100% ireligie, adică cu niciun credincios! 

Cu ceva ani în urmă „The Guardian” preciza că din cei 25 % credincioși germani din est, 21% sunt protestanți și numai 4% catolici și musulmani. Un studiu făcut pe un eșantion important anunța că NU a găsit nicio persoană sub 28 de ani care să fie credincioasă! Biserica est-germană este părăsită anul de sute de mii oameni! „Kulturkampf”-ul (secularizarea), „ateismul popular” și chiar comunismul sunt pilonii despre care se spune că ar fi golit nemții de Hristos. Însă niciun analist nu aduce în discuție... păcatul! Nu ideologiile sunt novicele care au erodat rolul bisericii în societatea germană, ci slăbiciunile față de pofte care au târât preoții în căsătorii homosexuale și enoriașii într-un galopant ritm spre avort! Ce m-a uimit foarte mult a fost o declarație simplă a unui neamț care a crescut cu Biblia în casă (a citit-o, dar recunoaște că n-a crezut-o), cu Biblia la școală: „preoții și călugărițele noastre (catolici, n.r.) ne vorbeau din Biblie dar susțineau evoluția ca știință, adevărurile biblice fiind relative! Și ne mai mirăm de ce Germania e invadată de (refugiați) musulmani!

În urmă cu câțiva ani de Paște am fost în Germania. Am participat la cea mai ștearsă sărbătoare a Învierii Domnului din viața mea! Nemții nu simțeau nicio bucurie!

Sunt uimit că germanii ne comentează pe noi românii că am fii medievali în gândire. Pentru că suntem „cei mai religioși creștini europeni!” Nemților, dacă cei credincioși sunt medievali, cei necredincioși și atei sunt din comuna primitivă!

Frați români! Luați cu asalt bisericile din Germania. Nu-L putem lăsa pe Hristos fără nemți, și nici pe nemți fără Hristos! 

Nicolae.Geantăsâmbătă, 20 noiembrie 2021

Nicolae Geantă - Căsătorie garantată

video by Ben Hur

Ziua Recunoștinței la Biserica Izbânda Drăgăneasa

     2021 este spre sfârșite. 2021 a fost un an dificil. Avem pentru ce să fim recunoscători? Ai mulțumit vreodată că Domnul te-a scos din (multe) nenorociri? Că nu face niciodată greșeli? Că Dumnezeu nu discriminează? Că ești ales să îl reprezinți la cel mai înalt nivel în această lume? Atunci e cazul să fii cu noi duminică 21.11.21. Va fi o sărbătoare pe cinste. În cinstea Mielului Isus! De la ora 10 fix!


vineri, 19 noiembrie 2021

Nu riposta pentru fleacuri! - de Nicolae.Geantă

O bătrânică în călătoria sa cu autobuzul a avut ocazia să stea pe bancă lângă o tânără arogantă! Aceasta a lovit bătrâna de mai multe ori cu sacoșele fără să-și ceară scuze. Bătrânica a continuat să privească pe fereastră ca și cum nu i s-ar fi întâmplat nimic. Mirat, un bărbat a întrebat-o pe bătrânică de ce nu s-a lamentat, de ce nu a protestat când tânăra a lovit-o intenționat cu sacoșele. Bătrânica, cu ochi blânzi și voce dulce, a argumentat surprinzător: „Nu e necesar să fii nepoliticos sau să te cerți pentru ceva nesemnificativ. Oricum călătoria mea cu această fată este scurtă. Cobor la stația următoare”.

Nu știu cum (re)acționezi când cei din jur fac fapte iresponsabile. Poate că ades faci ca Hunter și Masha (cei doi câini ai mei) atunci când merg pe stradă: nici nu se sinchisesc de câinii care-i latră din curți. Sunt foarte nepăsători. Ei au libertate. Schelălăitori au lanțuri. Sau poate vrei să aplici legea talionului: „ochi pentru ochi, și dinte pentru dinte”. Să știe și ei cu cine au de-a face. Nici nepăsarea, nici violența nu fac bine. Ar trebui să înțelegi că viața e o călătorie scurtă. Nu riposta pentru fleacuri! Nu vei mai avea timp să-ți trăiești frumos visurile. Ba mai mult, fleacurile sunt trecătoare.

Regelui David i s-a confecționat un inel de aur pe care scria: „Și aceasta va trece!” Când era trist și-l privea se înveselea. Iar când era vesel și-l privea se umplea de tristețe!

Lucrurile vin și de duc. Omul rămâne. Fiți oameni! Doar oamenii pot fi mântuiți de Dumnezeu!

Nicolae.Geantă

joi, 18 noiembrie 2021

Cine sunt cei mai mari hoți - de Nicolae.Geantă

Zicea părintele Cleopa că pădurea nu se teme cel mai tare de hoțul care fură lemne cu carul. Din lăcomie acesta va încărca cât mai mult, și singur se va pedepsi. Va cădea cu căruța într-un șanț, într-o văgăună, va întâlni o groapă în care se va împotmoli... Cel mai tare pădurea se teme de hoțul care fură cracă cu cracă. Acesta prăduiește puțin câte puțin. Până va șterpeli toată pădurea!

Tare mă tem că asemeni pădurii, o astfel de presiune trăim și noi în aceste zile cumplite. Suntem furați puțin câte puțin. Mai întâi ni s-a furat dreptul la medicamente, apoi la operații, apoi la spitalizare. Apoi ni s-a furat dreptul la exprimare, ne-au cenzurat. (Doar pe cei ce au avut altă opinie). Apoi ni s-a furat dreptul la deplasare, ori la participarea socială. Și dreptul la îmbrăcăminte. Acum se încearcă să ne fure dreptul la muncă. Apoi la hrană, la existență. La identitate. Până se fură cel mai mare drept: dreptul la libertate.

Pe de altă parte știm că diavolul lucrează șiret. Zilnic ne fură câte puțin timpul, părtășia, viața colectivă, dragostea de aproapele, dărnicia, rugăciunea, încrederea în Dumnezeu. Puțin câte puțin, vrea să ne fure credința. Fără libertate și fără credință viața nu e decât o… neplăcere! O neîmplinire.

Nu mai am posibilitatea să îi spun azi părintelui Cleopa că a avut parțial dreptate. Știu, nici el și nici noi, nu ne temem că dispare pădurea. Ea nu se teme de topoarele ascuțite chiar dacă ar fi tăiată pe ras. Pentru că… nu-i poate nimeni scoate rădăcinile! Pădurea, românii, creștinii, în general trăiesc prin… rădăcini!

Faceți-vă rădăcini în Hristos! Și nu veți pieri niciodată! Biserica a rezistat tuturor „defrișărilor” de două mii de ani. Cu credința în Înviere! Cu îndemnul Domnului Isus „Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit va trăi!” (Ioan 11:25a)

Hoții vin și se duc. Hoții sunt trecători. Pădurea însă rămâne! Sunteți mai mult decât o pădure!

Nicolae.Geantă

miercuri, 17 noiembrie 2021

Suntem cruci - de Mihaela Mănescu

Suntem cruci cu dor de ceruri
Scump Isus, sub Crucea Ta.
Fie lumea-n câte feluri...
Suntem cruci cu dor de ceruri:

Doar pe Tine Te-om urma!
Suntem cruci cu inimi sfinte
Împletite-n Duhul Tău.
Fie lumea foc fierbinte,

Suntem cruci cu inimi sfinte:
Nu ne-atinge niciun rău.
Suntem cruci înaripate
Ce spre Tine vom zbura.

Lumea asta de păcate
Să ne piardă, nu mai poate!
Suntem cruci înaripate
Așteptând venirea Ta...

mihaela

vineri, 12 noiembrie 2021

De ce nu răspund oamenii chemării Scripturii? - de Nicolae Geantă


Deși e cea mai răspândită carte din lume, totuși Biblia e refuzată de cei mai mulți oameni. De ce când aud Biblia ei o refuză? De ce o declară „o prostie”, „o carte învechită”, „un manual de Evul Mediu care trebuie ignorant”? De ce oamenii fug de chemarea Scripturii Sfinte? Căci ea e Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu. Fug de ea fiindcă-L urăsc pe Dumnezeu? Fug de ea pentru că le cere restricții? Fug de ea pentru că nu mai e actuală? De ce totuși fug? Ca să aflii adevărul citește următoarea poveste:

„Într-un orășel de provincie, un dricar (vizitiu al carului funerar) era foarte împotrivitor Scripturii. La fiecare înmormîntare era ironic, murmura împotriva pastorului, a predicilor de la cimitir. „Sunt o prostie toate acestea”, era deviza sa de bază. Orice încercare a pastorului de-al convinge era înăbușită de refuzuri. Într-o zi, mașina pastorului s-a stricat. Fiind un noroi gros în drumul spre cimitir, pastorul s-a urcat în dric alături de vizitiu. A început să-i explice că Biblia vorbește despre el. „Domnule în Biblie, scrie despre dvs. E un verset în care Hristos spune: <Lasă morții să-și îngroape morții!> Dar un dricar mort nu poate îngropa un mort, un pastor mort nu poate îngropa un mort... Atunci ce a vrut Isus să ne spună?” izitiul rise: „Pastore ți-am zis că Biblia e o prostie! Chiar vorbele lui Isus o dovedesc”.

„Hai să judecăm puțin. Ai auzit soția mortului cum striga când a ieșit din casă <Nu pleca! Nu pleca! Nu mă lăsa singură>? Ai auzit copiii care urlau de durere și își rugau tatăl mort să rămână cu ei? În zadar, mortul nu le răspundea. Pentru că era mort. Tot așa este și cu dumneata. De ani de zile Hristos, Biblia, Biserica, creștinii te îndeamnă la pocăință. Te cheamă la Dumnezeu. Nu răspunzi pentru că dumneata ești mort! Mort spiritual!”

De ce oamenii nu răspund Scripturii, chemării lui Dumnezeu? Simplu: sunt morți față de valorile ei! Și valorile ei sunt viață!

Dacă s-ar finaliza așa ar fi trist! Știți ce e interesant? Că Dumnezeu poate să-i învieze! Abia apoi morții umblă, iau decizii, trăiesc!

Nicolae.Geantă

joi, 11 noiembrie 2021

Dreapta socoteală - de Nicolae Geantă

Savatie Baștovoi - un ieromonah pe care-l citești cu sufletul, nu doar cu mintea -  spunea că odată un pustnic a fost întrebat „care este cea mai mare virtute?”. „Dreapta socoteală”, a răspuns imediat pelegrinul. „Pentru că fără dreapta socoteală, orice altă virtute se prăpădește!”

Ceea ce lipsește societății contemporane este exact dreapta socoteală. „Diakrisis”, cum ar zice grecii. Discernământul. Ascuțimea cugetului. Gândirea așezată. Știința de a face fapte cu măsură. Fericirea mea nu trebuie să vină din lacrimile celuilalt.

În plină luptă cu pandemia lipsa dreptei socoteli a impus vrajba socială. A pus România cu tălpile pe jar. Teze, sinteze și antiteze. Pe de o parte încălcări de lege. Iz de dictatură. Lipsă de bun simț. Mult, prea muuult fripturism. Oportunism. Călcare peste cugete. Decizii fără scrupule. (Președintele, parlamentarii, gazetarii, medicii, vac.ci.ni.știi...) Pe de altă parte conspirațiile. (Șoșocismele, nu dezvăluirile inadvertențelor). Din frică, din neîncredere, din dorința de creștere a ratingului, a capitalului, a like-urilor, a ticăloșiei. Ori din pură prostie. Toate epitetele de mai sus țin până la proba contrarie. Apoi cel ce a zis altminteri devine rătăcit. Iar pierzători suntem cu toți.

Dreapta socoteală ar trebui să pornească de sus. Te aștepți ca cei de jos să facă supoziții, derapaje, abrambureli. Dar la români pară și logica bate filmul… Iacătă, sucelile se fac la vârf! Precum domnul președinte Iohannis. Poate că de aceea statul român a eșuat: datorită sucelilor (nu socotelilor) ’mnealui! Suceala nu e dreaptă socoteală, domnule președinte! Politica giruetei e plan diavolesc!

Lipsa dreptei socoteli se vede la politicieni chiar dacă am fi orbi! Lipsa dreptei socoteli se vede la jurnaliști chiar de-am fi legați la ochi! Lipsa dreptei socoteli se vede când un om e rece, e indiferent față de semenul său. Fie el și în biserică! Când nu mai este clar de unde vine învățătura de unire, când risipirea și deznădejdea se așază pe scaunul unde altă dată stătea iubirea, când libertatea mea îngrădește libertatea ta, când unii suntem mai egali ca alții, când privim la cei de lângă noi nu ca la frații noștri, ci ca la dușmanii noștri. Pentru că asta-i chintesența lipsei dreptei măsuri: să vezi în toți ceilalți numai vrăjmași!

Lipsa dreptei măsuri a generat un tsunami de neîncredere. România chiar revarsă un atlantic de neîncredere. Iar boala asta nu se tratează peste noapte. Încrederea românilor se va reface doar în decenii. Așa s-a dărâmat. Da, nu poți repara în câteva zile ce ai distrus în zeci de ani!

Dreapta socoteală e o așezare a sufletului. Aduce liniște. Credință. Speranță. Vindecare. Atenție însă, discernământul nu se capătă decât cu rugăciune! El e criteriul normalității!

Rugați-vă pentru tot ce faceți! Deveniți buni! Judecați drept! Și vorbiți nu din încredințare, ci numai dacă vă vine de sus. Vorbiți oracolele lui Dumnezeu. Vorbiți cu dreaptă socoteală!

Nu uitați nicio clipă: oamenii fără dreaptă socoteală se distanțează zi de zi de Dumnezeu!

Nicolae.Geantă

Împodobită-i Masa pentru Cină - de Mihaela Mănescu

Împodobită-i masa pentru Cină
Cu vinul-Sânge și cu pâinea-Trup.
În amintirea Jertfei pentru vină
Se-mparte vinul, pitele se rup...
Sub cercetarea Duhului în rugă
Se pocăiesc toți frații lui Isus...
Și-și pun pe rând ștergarul cel de slugă
Precum Hristos în camera de sus.
Cât de frumoasă-i Casa-n zi de Cină,
Când frații Domnului se-mpărtășesc
În amintirea Jertfei fără vină
Cu vin și pâine-n chip dumnezeiesc...

mihaela

sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Când femeile se roagă

Când femeile se roagă

Cerul freamătă   ușor

Dumnezeu le-ascultă glasul

și trimite ajutor.

Când femeile se roagă

lângă ele îngeri stau;

să le-aducă bucurie,

și nădejde, dacă n-au.

Când femeile se roagă

dorul lor se duce sus,

printre nori și printre stele,

până-n fața Lui Isus.

vineri, 5 noiembrie 2021

Isus-ul din ocazii mărunte - de Nicolae.Geantă

Dominique s-a trezit târziu și trebuia să se grăbească să nu piardă trenul. A încălecat bicicleta și a pedalat cu viteză spre gară. Dacă întârzia de la serviciu? La colțul străzii însă a ciocnit un băiețel care avea sub braț un puzzle. 300 de piese s-a răspândit în toate direcțiile! Haos...

În ochii piciului s-au ivit lacrimi. Dominique a oftat, a lăsat bicicleta jos și a început să adune piesele împrăștiate ale micuțului. Între timp trenul părăsea gara fără el! Copilul l-a urmărit uimit, iar când toate piesele au fost strânse înapoi în cutie l-a șocat cu întrebarea sa: „Tu ești oare Isus?”

A fost rândul lui Dominique să lăcrimeze. De bucurie... Acel mic incident l-a făcut să piardă trenul dar i-a oferit ocazia să-L arate pe Domnul Isus!

Creștinismul nu este chemat să se zbată pentru a-L arăta pe Hristos numai în ocazii mărețe: duminica la biserică, în producerea unei minuni, la pelerinaje aglomerate, la botezuri, evanghelizări, predici bine ticluite ori cărți groase de 1000 de pagini. Nu e chemat nici măcar să construiască biserici impunătoare. A fi martorul Mântuitorului nu înseamnă să vorbim mult despre El sau să facem fapte impresionate. Ci să arătăm în fiecare zi, în fiecare faptă măruntă. Fii bun, iartă, întinde mâna unui neputincios, spune politicos un salut, râzi alături de un copil, zâmbește unei bătrâne, mângâie un suferind, îmbrățișează un orfan... 

Nu toți oamenii sunt chemați să facă mari bravuri. Dar lucruri mărunte avem zilnic ocazia să facem toți!

Imită-L pe Isus (și) în faptele mărunte! Iarba e hrănită mai mult din boabele de rouă decât din ploi abundente!

Nicolae.Geantă 

joi, 4 noiembrie 2021

Și spinii vorbesc despre dragoste – de Nicolae Geantă


În timpul marii glaciațiunii aproape toate animalele au murit din cauza frigului. Trecând prin gerul polar, porcii spinoși au simțit să se grupeze unul lângă altul, așa că s-au înfășurat bine și s-au protejat între ei. Numai că au început să se rănească între ei! Prin urmare au hotărât să rămână despărțiți. Și au început din nou să înghețe și să moară. Așa că au trebuit să facă o nouă alegere: fie să dispară definitiv de pe fața pământului, fie să accepte spinii aproapelui și să supraviețuiască.

Porcii spinoși au decis cu înțelepciune să rămână împreună. Așa că au învățat să trăiască cu micile răni pe care le-ar putea provoca o relație foarte apropiată, pentru că cel mai important era căldura dată de celălalt. Au învățat o lecție dureroasă dar sănătoasă: uneori și spinii vorbesc despre dragoste! Numai așa au supraviețuit. 

Ne place sau nu, în jurul nostru ne lovim ades de relații spinoase. Greu de suportat. Așa că ne îndepărtăm repejor de astfel de oameni. Sau scoatem foarfeca să-i tăiem din rădăcină. Dar tăiatul spinilor nu e decât o cosmetizare exterioară care lasă rădăcinile întregi înăuntru. Astfel că spinii nu mor, cresc din nou. Uneori poate nu sunt stârpiți deloc. Un sentiment pe care-l ignori nu e unul care moare, ci care crește.

Arthur Schopenhauer spunea că „trăim într-o societate de porci spinoși surprinsă de iarna răului universal; vrem să ne încălzim unii de alții dar țepii de pe spatele fiecăruia nu ne lasă”. La prima privire suntem încredințați că are dreptate. Dar aș vrea însă să-l contrazic pe celebrul filosof. Lecția cea mai eficientă n-o învățăm de la tine maestre, ci de la Domnul Isus. Ca să fie aproape de noi, El a purtat o cunună de spini! Mântuitorul a vrut să ne învețe că și spinii vorbesc despre dragoste! Nu despre dragostea celor ce îi folosesc ca să înțepe, ci despre a celor care vor să-i suporte!

Nicolae.Geantă

Consumatori fără vise – de Nicolae.Geantă

Abia sosit într-un sat, un evanghelist își uimi ascultătorii cu predica sa plină de putere. Vestea despre dinamicul predicator s-a răspândit ca fulgerul și duminica următoare tot satul era prezent la biserică. Păstorul a susținut exact aceeași predică. A treia duminică s-au adunat la biserică și oameni din satele vecine. pastorul nu s-a schimbat: a rostit aceeași predică. Tot așa s-a întâmplat și duminica a patra. Atunci bătrânii bisericii au gândit că evanghelistul e fără dor și poate un șarlatan! Așa că l-au întrebat?: „Dar tu alte predici nu mai ști?” „Nu v-am văzut pe niciunul împlinind ce v-am învățat în prima predică? La ce v-aș mai împovăra cu încă una?”

De ce trebuie să ascultăm de fiecare dată predici noi, să auzim pe media știri noi, să cumpărăm (dar și să citim!) cărți noi dacă niciodată nu punem în practică bunele lucruri învățate? De ce ascultăm emoționați tragediile desfășurate în lumea largă și nu ne preocupă rezolvarea tragediilor din jur, sprijinirea celor în nevoi cu care ne ciocnim nas în nas? Și de ce ne facem regulamente zilnice, lunare, anuale de citit Sfânta Scriptură dacă n-o împlinim? Mark Twain zicea că nu de faptul că nu știe toată Biblia se teme, ci de cel că știe o mulțime de versete și nu le împlinește.

E drept, într-o societate a consumerismului am mușcat curioși din otrava ei. Am devenit chiar consumatori de programe bisericești. Prin urmare sărăcia, morala, golăneala, stereotipiile, lipsa bunului simț, bolile sau alte o mie de păcate au împânzit România. Și lumea. Apostolul Iacov, fratele Domnului Isus, spune că „cine știe să facă binele și nu îl face săvârșește un păcat!” (Iacov 4:7). Apoi, mai există un postulat biblic: orice om trebuie să rodească pentru ceilalți! Niciun om nu trăiește pentru sine. Și nici nu moare pentru sine!

Nu știu dacă consumatorii sunt astfel din lene sau lipsă de timp. Dar știu ceva: consumatorii nu sunt visători. Visătorii nu mor niciodată!

Examinează-ți vorbele! Vei vedea că cele mai multe nu erau necesare.
Examinează-ți faptele! Vei vedea că multe dintre ele n-au ajutat nimănui.
Examinează-ți informațiile dobândite! Vei vedea că n-ai făcut aproape nimic cu ele.
Examinează-ți viața! Vei găsi în adânc mult timp irosit și șanse de-a face bine ratate. A face bine cuiva e cel mai mare bine pe care ți-l faci ție!

Nu te provoc să renunți la consumul de informații (utile). Ci te rog să le pui în practică. Dumnezeu nu vede numai ce nu s-a făcut. El vede și ce este de făcut!

Nicolae.Geantă

duminică, 31 octombrie 2021

Sfânta Scriptură ca putere - de Nicolae.Geantă

Am înțeles, în cele trei decenii de când o citesc, că Biblia nu este numai Scrisoarea lui Dumnezeu în care ne vorbește despre bunătatea, răbdarea, iertarea sau chiar judecata divină. Este un ghid complex despre fericire. Iar fericirea e cea mai râvnită stare printre telurici. Oamenii nu sunt fericiți tocmai pentru că refuză să aplice “Nihil sine Deo!” Fericirea fără Dumnezeu este ca și cum ai vrea să vâslești cu barca pe uscat.


Biblia îl face cunoscut pe Dumnezeu. Dar îmi arată și mie cine sunt (ca om). Nu poți să stii cum este Dumnezeu fără Scripturi. În afara lor dumnezeirea e erezie. În afara lor toate bibliotecile lumii au cărți bune doar de aprins focul. Cu tot intelectul lor tipărit. Fără Scripturi cărțile Îl scot pe Dumnezeu din contextul vieții. E ca și cum ai vrea să respiri fără să existe oxigen!

 Scriptura e lumină în întuneric. Nu face numai găuri

în el. Ci îl sparge definitiv. Îl risipește. Apoi oriunde calci este ziuă.

 Sfânta Scriptură a fost transmisă de Duhul Sfânt. Prin urmare cuvintele ei sunt Adevăr. Iar Adevărul face oamenii liberi. Așa am învățăt că Biblia nu ne ține robi, ci ne aduce libertate. Mai mult, deoarece se bazează pe Adevăr, când este citată corect Sfânta Scriptură dă autoritate cuvintelor noastre! Am trăit pe pielea mea acest studiu biblic de atâtea ori!

joi, 28 octombrie 2021

Iubirea căzută pe tobogan – de Nicolae.Geantă

Abia îi răsărise mustața. Crescuse mai zvelt ca tatăl său, iar pantofii îi rămâneau continuu mici. Stătea toată ziua în baie să-și spargă coșuri și-și aranja freza cu Taft, cum făceau tipii din gașca sa. Făcea fitness în fiecare zi. Era musai să aibă muşchi… Purta țoale de firmă din Seba, și bijuterii de Ofir. Parfumurile sale costau câteva salarii pe an. Dar degeaba...

El era prinţ. Ea prințesă. De câte ori o vedea inima i se făcea ghem și cădea în stomac, iar trupu-i devenea meduză. Ar fi vrut s-o întâmpine c-un braț de flori, dar îi era teamă că-l refuză. Cum să roșească-n faţa ei ca un rac? Ar fi vrut să-i scrie pe facebook, dar ea n-avea. De fapt, fata niciodată nu răspundea zâmbetelor lui. Ce ciudată! El fierbea la sute de grade, ea trecea glacială. Ba, mai era chiar sora lui!

În fiecare seară medita la cucerirea ei. În fiecare noapte o visa. Erotic. Din cauza ei slăbise multe kile. Dragostea topește șunca mai repede ca pastilele super-slim. Simțea că înnebunește. Iubea. De fapt, iubirea e nebunie. Mai ales când nu porneşte de la amândoi. Dar cine o poate opri?

Nicolae Geantă la Biserica Râul Vieții Cluj Napoca

 

vino cu noi duminică 31 octombrie 2021 să sărbătorim împreună
pe strada Constantin Brâncuși, nr. 160, Cluj-Napoca
la Biserica Râul Vieții
dela ora 10 fix
vino și cu un prieten!

miercuri, 27 octombrie 2021

Întâlnire de tineret cu Nicolae Geantă la Gherla

Vulpile vorbesc despre șiretenie. Și despre hoție. Sunt atât de experte în păcălit. Când le privești ele par inofensive. Ochii. Căci inima și gândul sunt numai la dezastru.

 Tinerii sunt categoria cea mai des înșelată de vulpile vieții. Ademeniți de chestiuni care le promit libertatea, cum să fii cool, cum să aibă fericirea imediată, împlinirea visurilor sau câștigul uriaș cu efort super-subțire, tinerii (și nu doar ei) sunt ades păcăliți de vulpi.

 Unii plătesc cu vârf și îndesat. Alții merg pe sintagma că lor nu li se întâmplă. Unii, destui de puțini, reușesc să se ferească…

 Cum putem înfrunta vulpile care ne fac rău în via vieții?

Vino sâmbătă 30 oct. 2021, de la ora 17.00, la Biserica Biblia Deschisă din Gherla. Vom învăța împreună care sunt, și cum se scapă de vulpile ce vor să ne înșele.

 Nicolae.Geantă

Nu ocoliți “Ulița Dreaptă"! - de Nicolae.Geantă

Știa că Saul semăna teroare. Că e unul din băieții răi care ucide cu sânge rece creștinii. Ar fi vrut să fugă ca Iona spre Tars, dar Duhul Sfânt i-a spus să treacă pe Strada Dreaptă. Acolo sfinții nu pot fi amenințați. În fața lor lupii devin oi.  "Frate Saul...", a strigat Anania. Suficient ca totul să se prăbușească. Și ura, și solzii de pe ochii bătăușului. Dar și credința sa de prigonitor... Până seara Saul era botezat!

1989. Eram sergent în armată. Uneori serile veneam plin de băutură. Am vomitat chiar peste soldați. Mă urcau pe brațe în pat. Alteori îi scoteam dezbrăcați în ploaie. Paftaua le bubuia spinarea de fiecare dată când mă nemulțumeau. Într-un colț al salonului stăteau doi creștini. Tremurau numai când mă vedeau. Îi înghesuiam cu tot felul de filosofii. Cu ateism. Nu aveau replici pe măsură. Ceilalți râdeau. Și-i întorceau spatele lui Dumnezeu mai departe. Într-o zi unul dintre ei mi-a dat o Biblie. Cristi Costinescu îl cheamă. N-a fost convins că-i pot deveni "frate". Și totuși s-a rugat pentru mine. Vreo 24 de ani nu am știut nimic de el. Apoi, întâmplător ori ba, l-am (re)găsit. Departe de țară... "Mă bucur enorm! Tu ești singurul meu rod", mi-a spus emoționat...

Acceptă “Uliță dreaptă”. Nu te teme să intri pe ea. Nu o ocoli! Ea e locul unde împotrivitorii creștinismului îți devin parteneri. De rugăciune, de post, de misiune. Aici prigonitorii acceptă să intre-n boxa celor prigoniți. Să sufere cu ei. Strada Dreaptă poate începe cu amenințări la adresa lui Hristos. Dar finalul ei sfârșește totdeauna în brațele Sale. Strada Dreaptă e planul lui.

Un singur om a convertit Anania. Pe Pavel. Apoi convertitul său a convertit o lume!

Nu te sfii să pui GPS-ul spre Strada Dreaptă. Saulul tău te așteaptă...

Și nu uita: și tu ai fost un Saul salvat de-un Anania! Mulțumește-i!

Nicolae.Geantă

luni, 25 octombrie 2021

Ceasul la biserică - de Nicolae.Geantă

În unele biserici am văzut ceasul în spatele amvonului. Predicatorul nu îl vede dar toată sala e cu ochii într-acolo. Și foiala e ca la Tottenham la metrou.  

Intr-o biserică am văzut un ceas la amvon ce mergea în ordine descrescătoare. Te simțeai în timpul predicii presat ca la concursul de întrebări “știi și câștigi!” Mai mult, când se făcea 00,00 din timp suna o alarmă… Gata. Ți se lua harul.

Am întâlnit cazuri când pastorii sunt cu ceasul în mână. Biserica Contracronometru.

De ce se întâmplă așa? E justificat? Nu răspund decât printr-o mică ilustrație. Cine are urechi să audă.

La un moment dat în biserica lui CH Spurgeon - Metropolitan Tabernacle din Londra - cineva a furat ceasul din spatele sanctuarului. În locul ceasului a lăsat atent însă un… bilet pe care scria: “Din moment ce pastorul este mai preocupat de veșnicie decât de timp, NU simți lipsa ceasului!”

Nicolae.Geantă

Brad


sâmbătă, 23 octombrie 2021

Mai știm să fim recunoscători? - de Nicolae.Geantă


https://www.instagram.com/reel/CVV0J5LKgJB/?utm_source=ig_web_copy_link

Mai știm să fim recunoscători? Lui Dumnezeu care a organizat exemplar fiecare lucru din viața noastră? Aproapelui nostru care ne-a făcut bine? Trăim o viață de mulțumire? Și dacă o trăim ce facem cu ea? Întrebări care ne frământă adânc.

Mulțumirea constă în cuvinte, dar recunoștința constă în fapte! Ce trebuie să fac?

1. Fii recunoscător că Dumnezeu nu face niciodată erori. Oamenii te pot depăși dar nu te pot egala niciodată. Ești unic!

2. Apreciază pe cei care sunt în jurul tău. Un cuvânt bun e ca un sărut pe buze. Declanșează senzorii de iubire.

3. Evită lamentările! Ele te fac să pierzi clipele fericite pentru care trăiești.

4. Rămâi mulțumitor chiar dacă te confrunți cu lipsuri. Cine știe dacă surplusurile nu te-ar fi împins spre cădere?

5. Împarte-ți pâinea cu cel flămând. Când vei ajuta un sărac vei înțelege de ce e mai ferice să dai decât să primești.

6. Fă o listă cu cei cărora le ești recunoscător! Mulțumește-le. Să știi ce e recunoștința și să n-o exprimi este ca și cum ai împacheta un cadou fără să-l dăruiești niciodată!

7. Dezvoltă-ți o atitudine de recunoștință! Biblia spune că cel cu inima mulțumitoare are înaintea sa un ospăț necurmat. Recunoștința este masa care nu se strânge niciodată!

Recunoștința este datorie! Dickens zicea că întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător. Mai ales lui Dumnezeu.

 (Nicolae. Geantă)

vineri, 22 octombrie 2021

Nicicare nu vrea să fie așa... - de Nicolae.Geantă

Cei răi nu vor să fie așa... 
Au fugit din iad
și șchioapătă și ei cum pot
cutreierând ulițele pământului.

Cei lași nu vor să fie așa...
Și-au părăsit curajul
privind prea mult în oglinzi
umbrele fricii.

Cei slabi nu vor să fie așa...
Au evadat din stepele lumii
căutând un suflet copac
să le fie pereche.

Cei păcătoși nu vor să fie așa...
Au întors spatele Cerului
apoi și-au turnat ceară-n urechi
lăsând glasul conștiinței să schelălăie
între zidurile goale ale inimii.

Nicicare nu vrea să fie așa.

Oamenii umblă în faptele lor rele,
lașe, slabe sau păcătoase
până se lovesc de Hristos.
El îi vede cu ochii speranței.
Iar ei pot deveni sfinți!

Nicolae.Geantă

Nicolae Geantă în Bihor
 

joi, 21 octombrie 2021

Nu ucide ocaziile de-a face bine!- de Nicolae.Geantă

Dumnezeu ne-a oferit milioane de ocazii de-a face ceva bun, de-a deveni fericiți, de-a ne îmbogății sufletește. Și eu, și tu, și ceilalți din jur. 

Iar noi le prăpădim. Pe nimicuri... Eșuăm. Cu școala, cu serviciul, cu familia, cu biserica, cu viața! Apoi regretăm. Pentru mulți prea târziu. Nicolae Iorga spunea că în viață risipim ani și în fața morții cerem secunde...

Timpul e singura materie calculabilă și ireversibilă! Vorba lui Zaharia Stancu: „Ce-ai omorât, omorât rămâne...”

Nu omorî ocaziile de-a face bine! Vei rămâne sărac în suflet. Și cine are sufletul sărac e nefericit!

Nu uita: omul trăiește o singură dată și după aceea vine judecata! Judecata ocaziilor de-a face bine.

Nicolae.Geantă   

miercuri, 20 octombrie 2021

Oare românii au rămas singuri? - de Nicolae.Geantă

În ultima vreme atacurile la adresa românilor au venit noian. Din toată părțile. Plouă cu săgeți acuzatoare. Otrăvite. Peste noi. Zi de zi! De la Uniunea Europeană, de la Organizația Mondială a Sănătății, de la americani, nemți ori francezi, din mass-media internă (oho-ho), din partea medicilor și mai ales din partea... politicienilor de la butoane. România e bolnavă, însângerată, plânsă prin cimitire sau la căpătâi de sicrie, și... singură!

În pand3mi3 politicienii ne-au părăsit! Ei au transformat o problemă medicală într-una politică! (Așa cum au făcut și cu „Referendumul pentru Familie” de l-au distrus acum 4 ani, apoi domnul Președinte a ieșit să ne râdă în nas monologând că domnia sa a fost principalul opozant). Interesele lor NU sunt cele ale națiunii! Nu sunt credibili! Se sacrifică între ei darămite pe noi! Evident eșecul și nepriceperea lor ne-au făcut să zacem, dar vinovații am devenit noi, „fraierii” - cum ne numesc pe cei de jos din popor. „Pentru că nu v-ați v@xxi-nat, zic stimabilii!” Da, dar știți de ce? Pentru că politizând imunizarea dvs ați adus neîncrederea românilor! Și neîncrederea asta nu se rezolvă în câteva luni. Ci în ani buni! Sau niciodată dacă nu vă schimbați!

Sistemul sanitar ne-a părăsit. Și spitalele și medicii. Nu mai tratează decât bolnavii cu ”v@iruși”. Cancerul, diabetul, bolile de inimă, transplantul de rinichi, de ficat, fizioterapiile ș.a. să mai aștepte dom'ne! Cronicii să mai aștepte. Apoi mor în bloc. Și speriem toată planeta la comorbidități. Ne tot dau exemplu „cu statele din Vest”. Să vă întrebăm ce spitale au ei, ce dotări, ce medicamente, ce tratamente?

Mass media ne-a părăsit. Oră de oră jurnaliștii online ne fac praf: ne numesc iresponsabili, idioți, stupizi, înapoiați, retrograzi, credincioizi, ori cu tot felul de epitete. Se cred mici dumnezei. Fără să fii citit vreodată Biblia! 

Sindicatele, ONG-urile ne-au părăsit. Țin una și bună că sunt neutre! Bine bine, dar indiferența te face complice!

O parte din români ne-au părăsit. Priviți-i numai la ce comentarii răutăcioase fac! Cum înjură, cum blesteamă, cum doresc moartea celor ce sunt de altă părere decât a lor!

Oare românii au rămas singuri? NU. Ne mai avem noi pe noi! Dar pentru asta vorba lui Radu Gyr: „Ridică-te Gheorghe! Ridică-te Ioane!”. Nu să luați securile-n mâini. Ci să vă apărați unii pe alții. Iubiți-vă în ciuda tuturor discriminărilor care vi se fac! Rămâneți uniți! Nu vă segregați religios, social, economic! Întinde-ți mâna celor căzuți! Nu întoarceți spatele nimănui! Și... rugați-vă! Priviți la Cer și strigați! Dumnezeu NU ne-a părăsit. Și nici nu o va face! 

Priviți la Cer și strigați! Și strigați! Se va deschide... 

PS: Unele cuvinte sunt intenționat schimbate. Prietenii știu de ce...

Nicolae.Geantă


luni, 18 octombrie 2021

Doi ani de la simularea pentru pandemie

New York 2019. 18 octombrie. Exact azi sunt doi ani.
Întâmplător sau nu are loc o Megaconferință. Megaeveniment. „Event 201”. Adică Evenimentul 201. Adică simulare în cazul unei pandemii!

Un virus - CAPS - se răspândește dintr-o fermă de porci. Din Brazilia. Pe toată planeta. 
Întâmplător sau nu se prezintă niște filmări. Cu aeroporturi închise. Fabrici închise. 
Măști medicale obligatorii. Spitale pline ochi. Morți. Mulți morți. 
Izolare. Lockdown. Tradus „carantinare”.

Restricții de circulație. Bătaie pe alimente în magazine. Nebunie.
Căderea economiei. Panică. Frică globală.
Medici alergând după vaccin. Toată lumea înnebunită să prindă o doză.
Și, spre finalul Conferinței apare o doamnă prezentator. Întâmplător sau nu crainica ne avertizează: „Pandemia aceasta ne-a prins total nepregătiți. Trebuie să ne pregătim pentru următoarea!” De unde știe?

Vi se pare „filmul” cunoscut? Asta se întâmpla exact pe 18 octombrie. 2019. Ziua fatidică. A mai trecut o lună și... întâmplător sau nu apar primii bolnavi de Covid în China. Evident boala a fost ținută un timp la sertar. Comunism, zice toată lumea. Apoi în februarie 2021 a izbucnit focarul în Europa. Întâmplător sau nu. Și în câteva săptămâni a cuprins întreaga planetă. Întâmplător sau nu.

Oamenii se aseamănă cu dumnezeii lor – de Nicolae.GeantăPsalmul 115 ne vorbește introductiv despre idoli. Despre dumnezeii aceia mai mici sau mai mari pe care oamenii și-i făuresc cu propriile mâini. Din aur sau din argint. „Au gură, dar nu vorbesc; au ochi, dar nu văd; au urechi, dar nu aud; au nas, dar nu au miros; au mâini, dar nu pipăie; au picioare, dar nu merg; nu scot niciun sunet din gâtlejul lor”. Și apoi psalmistul detonează bomba: „ca ei sunt cei ce-I fac, toți ce se încred în ei!” Adică inerți. Nemișcați. Lipsiți de vigoare.

Oamenii sunt asemeni dumnezeilor/idolilor cărora li se închină. Cine se închină lui Hristos nu poate fi decât ca Hristos. Nu poți să-i aparții Lui și să faci ce nu face El. Isus n-a mințit, n-a furat, n-a curvit, n-a făcut facturi false, nu și-a trântit la pământ prietenii, nu a respins păcătoșii, nu a întors spatele bolnavilor, nu a trecut nepăsător pe lângă semeni, n-a respins pe nimeni care i-a greșit… El s-a asemănat întocmai cu Dumnezeu Tatăl. Dar le-a spus într-o zi fariseilor, cărturarilor și preoților cei mai de seamă, evreilor ce se numeau slujitori pentru Dumnezeu: „Voi nu aveți de tată pe Avraam; tatăl vostru este… diavolul!” Pentru  că făceau faptele lui!

Prin urmare când auziți că prin biserici sunt oameni care tună și fulgeră, care bârfesc pe la spate (sau pe internet!), care fac competiție sau sunt zgârciți, libertini, înșelători, neputincioși, nepăsători, ultraconservatori…, să nu vă puneți întrebarea cui slujesc! Știți bine: nu Domnului Isus!

Umblați numai cu Hristos! Altfel nu veți reuși să fiți ca El! Chiar așa, în viața de zi cu zi cu cine semeni?

Nicolae.Geantă

sâmbătă, 16 octombrie 2021

Urcă cu ambele picioarele în barcă – de Nicolae.Geantă


vezi și https://www.instagram.com/tv/CVFP9fJj3Ev/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Domnul Hristos ne-a prevenit în cea mai minunată omilie a Sa de pe munte: „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni!” (Matei 6:24). Și totuși, deși știm destul de bine acest adevăr solemn, încercăm să credem că vom reuși. Că eșecul nu ne va lovi pe noi. Prin urmare, slujim și pe Dumnezeu, și pe Mamona. Ne place și cu Cerul, și cu Pământul. Nu doar în general se întâmplă, ci și în biserici!

Viața asta cu slujire la doi stăpâni este ca o încercare de-a traversa marea cu barca. Vrei să călătorești și totuși ai vrea ca o parte din tine să rămână pe mal. Ca o doamnă misionar, Caty Bolton, care într-o zi când se plimba pe malul unui lac, a fost invitată de-un tânăr barcagiu care-o cunoștea: „Nu vreți să faceți o plimbare cu barca?” „De ce nu”. Și doamna Bolton a pus un picior în barcă. Dar aceasta imediat s-a îndepărtat de mal. A încercat apoi cu celălalt picior. Dar și de data aceasta barca s-a îndepărtat de mal, iar misionara s-a dezechilibrat. „De ce nu vă urcați cu ambele picioare deodată?”, a întrebat tânărul barcagiu. „Așa veți fi cu tot trupul în barcă!”

Tocmai de aceea ne-a avertizat Domnul Isus să nu avem doi stăpâni. Nu vom fi cu totul nici într-o parte, nici într-alta. Mai mult, Mântuitorul ne avertizează că cine slujește și Cerului și Pământului „va nesocoti pe unul din ei” (Matei 6:24b).

Slujiți numai Lui Dumnezeu! Cine Îl are pe El va avea toate lucrurile de pe pământ. Nu încercați să aveți și pe Hristos și lucrurile lumii! Nu veți avea nici una nici cealaltă!

Succesul vieții este să urci cu ambele picioare în barcă. Marea se traversează numai după ce te-ai desprins de Pământ!

Nicolae.Geantă 

Nicolae.Geantă - Implică-te cu noi pentru săracii din județul Tulcea! (Satul Nicolae Bălcescu)

Aspect din interiorul bisericii
În ultima vreme inima și duhul mi s-au legat de oamenii din județul Tulcea. Al treilea cel mai sărac județ din România.

În satul Nicolae Bălcescu - una dintre cele mai sărace localități în care am pășit vreodată! - se construiește o mică biserică evanghelică. Și o mică patiserie...

Aproape toți oamenii din localitate trăiesc din lucrul cu ziua. În agricultură. Chiar și copiii merg vara cu ziua la muncă. Dar iarna? Oamenii privesc pe fereastră. Și spre cer! De aceea se construiește patiseria! Să fie o gură de Oxigen pentru cei săraci. Care Doamne, sunt atât de mulți! Și au atât de puțină mâncare! Unii copii au ca masa îmbelșugată doar cornul și laptele de la școală! Însă în ultima vreme școala este mai mult în online. Nu și stomacul!

Viața la polul sărăciei - cu Nicolae.Geantă

* urmărește și evoluțiile lucrării de la biserică și mica patiserie AICI
video by Ben Hur

vineri, 15 octombrie 2021

Lockdown pentru sănătoși – de Nicolae.Geantă

Ieri, domnul fost-premier Câțu plănuia de zor să implementeze green-pass-ul la magazine. Doar cine e vaccinat (gratuit) poate intra și ieși. Cu Covid sau fără (deja toți știm că vaccinații pot purta virusul fără probleme). Dar un sărac nevaccinat nu poate intra să-și cumpere alimente de 20-25 de lei fără un test (PCR) care costă de 10 ori mai mult! „Să plătească, dacă nu e ascultător!”, zic gurile rele. „Să stea acasă!” dacă e sănătos!

Zilele trecute, în plină Austrie, a trebuit să port o mască FPS2. Nu că nu am fi purtat, ori că m-am răzvrătit în piața mare, dar vaccinații se uitau ca la un demon la mine. Ei puteau purta orice tip de mască. Oare eram discriminat? Că eram sănătos. Oare mai contează în aceste zile ca toți să avem drepturi? Ani de zile omenirea a plătit un preț uriaș să înlăture discriminările de orice gen și azi s-a renunțat atât de ușor la drepturile câștigate. M-am simțit exact ca Ellie Wiesel când a fost forțat să poarte o stea galbenă pe piept. Ce a urmat pentru el știm, ce va urma pentru noi...

Încotro, Stăpâne - de Mihaela Mănescu

 Am harta. Dar busola-mi spune
Că mă abat, că m-am pierdut.
Și nu știu încotro, Stăpâne.
Mai dă-mi o rază împrumut...

Se văd atâtea ramuri rupte,
Atâtea însemnări pe drum...
În fața mea sunt văi abrupte,
În urmă-i negură și fum.

La cumpăna dintre tărâmuri
Stau, Doamne, și aștept tăcut.
Deschizătorii Tăi de drumuri
Pe-aleea mea n-au mai trecut...

Dar chiar de nu mi-ar mai rămâne
Nici hartă, nici busolă-n văi,
Când mă aplec în rugăciune
Și nu știu încotro, Stăpâne,
Mi-s călăuză Pașii Tăi.

mihaela

joi, 14 octombrie 2021

Unde a eșuat statul român?

🔴 Statul român a eșuat în momentul în care în locul convingerilor, a folosit ciomagul guvernamental. E mult mai ușor să spargi capul oamenilor decât să le deschizi mintea.

Pentru a convinge ai nevoie de argumente și de un dialog onest. Dialogul nu se face cu cei aflați pe statul de plată ai televiziunilor, ci cu oameni care au un cuvânt de spus în societate prin ceea ce sunt și au realizat.

Nu poate vorbi cartea de vizită, oricât de pompoasă ar fi, în locul faptelor. Dialogul nu se face la televiziuni, ci coborând acolo unde e viața, adică în mijlocul poporului.

Dacă pui pumnul în gura oamenilor prin decizii discriminatorii care umilesc și divizează națiunea, dacă în locul unor discuții argumentate tu folosești represiunea, atunci tu nu conduci, ci ești despot.

Asumați-vă despotismul, domnilor și vă vom ierta.

🔴 Statul român a eșuat atunci când a folosit aroganța în locul smereniei. Dincolo de vorbele meșteșugite care sunt picurate în auzul românilor, se vede emfaza, se poate citi cu ușurință aerul de superioritate și dispreț cu care este tratată plebea, omul de rând.

luni, 11 octombrie 2021

Jurnal de Enns - de Nicolae.Geantă

În ultimii doi ani misiunea în Diapsora a căpătat un ritm mai lent. Nu din cauză că bisericile noastre au stagnat. Ori că Împărăția Lui Hristos nu mai are cea mai prioritate. Ci, din cauza restricțiilor de circulație. A îngrădirii acestei libertăți. (Din cauză unui vierme mic. Care a făcut un prăpăd mare... Covidul, al doilea dezastru adus planetei după păcat). În anii trecuți prieteniile legate de Diaspora au prins adânci rădăcini. căci, de ceva ani, am crescut cu ei, împreună. Ne-am hrănit cu aceeași sevă: cu iubirea de Dumnezeu! 


Așadar, vineri am plecat cu Marian Mocanu într-o nouă misiune. Din Otopeni. Spre frații noștrii din Austria. În avion lumea a fost mai distanță. Mai precaută. Nu îți reproșau nimic, dar ochii oglindesc permanent a îndoială. Și distanța vorbea “tot așe”. Am ajuns rapid în Wiena. Cu o jumătate de oră mai devreme! E prima dată în viața mea când un avion a reușit performanța aceasta. Și culmea, o cursă de low-cost! La Swechat cordoane de security austriac. Supraveghează să ai “vacține”. Ori “pițiar”. Testul ăsta fără de care nici să halești prin gări nu mai poți. Însă am văzut chiar polițai plictisiți. Cred că se putea trece și cu factura de la lumină! Scanată pe telefon.


sâmbătă, 9 octombrie 2021

Cea mai eficientă predică - de Nicolae.Geantă

“Unde ești Doamne, am urlat la zăbrele

Din lună venea fum de cățui,

M-am pipăit și pe mâinile mele

am găsit urmele cupelor Lui!”

(Radu Gyr)


Sfântul Ștefan a predicat atât de bine celor ce îl înconjurau cu pietrele în mâini încât i-a tăiat la inimă! Unii s-au pocăit. Alții au scrâșnit din dinți și plini de mânie l-au omorât! “Gata, am terminat pentru totdeauna cu omiliile lui!”. Dar suferința lui? Vorbele i-au fost poate uitate, dar suferința sa n-a putut fii stearsă din memorie. Cel puțin pentru Saul din Tars. Modul cum a suferit l-a răscolit pe prigonitor în mâruntaie. A fost mai mult decât o predică. Imaginea l-a urmărit. Până s-a convertit. Theresa de Lissieux tocmai asta spunea:”A suferi din toată inima pentru ceilalți aduce mai mulți oameni la Dumnezeu decât cea mai bună predică!”


joi, 7 octombrie 2021

Poligonul lui Dumnezeu – de Nicolae.Geantă

„De ce ar vrea Dumnezeu să mă încerce?”, e o întrebare pe care am auzit-o des în ultima perioadă. „Ce, nu știe El cât sunt de credincios?” Nu, Dumnezeu nu mă trece prin încercare numai să vadă credincioșia mea, ci ca El să-și dovedească față de mine credincioșia Sa.

Încercările sunt poligonul lui Dumnezeu. Locul Său preferat de teste. Dar și de intervenție. Când Șadrac, Meșac și Abed Nego au fost forțați să se închine în Valea Dura în fața idolului de 27 m al împăratului Nebucadnețar ar fi putut să spună: „Ne închinăm la exterior, dar în inima noastră rămânem loiali”, sau „O să ne cerem iertare după ce ne ridicăm!” Însă scuzele ar fi anulat relevația lui Dumnezeu! Dar integritatea lor a permis lui Dumnezeu să își arate puterea.

miercuri, 6 octombrie 2021

Mircea Roșca: Astăzi, în Comisia pentru drepturile omului am respins proiectul de lege privitor la certificatul verde pentru libera circulație

Prietenul meu Mircea Roșca, deputat liberal în Parlamentul României, creștin evanghelic devotat și foarte vocal, a respins în cadrul „Comisiei pentru Drepturile Omului” (din care face parte) proiectul de lege privitor la pașaportul verde pentru libera circulație. Respingerea a fost numai un prim pas, în curând proiectul va intra însă pe ordinea de zi în Plen, unde poate fi oprit sau aprobat. Într-o vreme incertă ca aceasta, cu presiuni uriașe asupra întregii omeniri -  pentru a se accepta un traseu impus și unidirecțional, a sta împotriva sistemului este nu un act de curaj ci de nebunie. Dar calea crucii, apărarea demnității și a aproapelui suferind mereu a fost nebunie pentru lume. 

Te felicit frate Mircea! Bravo! Aștept astfel de poziții de la cât mai mulți parlamentari. Unora nici prin cap nu le trece că sunt responsabili de starea națiunii... Ori poate nu le pasă?

Rugați-vă pentru Mircea Roșca! Pentru curaj, pentru trecere înaintea „celor ce sunt la butoane”, pentru a fi totdeauna cap și u coadă și mai ales pentru a face voia lui Dumnezeu! Rugați-vă și pentru colegii săi care pot lua decizii să fie sub călăuza Domnului. Căci singuri, oamenii pot greși!

Nicolae.Geantă

(citește declarația deputatului Mircea Roșca AICI)

Nicolae Geantă și Marian Mocanu în Austria

 ne vedem pe 9-10 octombrie

în apropiere de Linz, Austria


marți, 5 octombrie 2021

Colegilor mei de ziua lor! - de Nicolae.Geantă

Rebreanu spunea că sunteți lumânările care se consumă arzând! Să luminați cât mai intens în întunericul gros ce s-a lăsat peste țara noastră! 


Să aveți curaj! Nu lăsați capul jos de frica sabiei. Daniel Sihastru spunea că spinările se îndreaptă când nu mai pot suporta loviturile de bici! E timpul... Apoi, nimănui cu capul lăsat nu i s-a ridicat vreo statuie.


Să fiți uniți! Dezbinarea nu a adus niciodată victorie nimănui. Decât celor din tabăra adversă. Iar dușmanii școlii sunt mulți! Nu le pricinuiți bucurie.


Ai putea? - de Nicolae.Geantă

Ai putea pune deoparte pentru rugăciune măcar 5 minute dimineața și 5 minute seara? Într-un an ai vorbi cu Dumnezeu cca 61 de ore. Îți dai seama câte înveți în 61 de ore? Un curs întreg de facultate!

Ai putea să înveți măcar un singur verset biblic pe zi? Adică 365 de versete într-un an. În 30 de ani înseamnă 10.000 de versete! Ai știi o parte de Biblie pe de rost! (Biblia are 31.173 de versete).

Ai putea să vorbești despre Hristos unei singure persoane pe zi? Ai predica la 3652 de persoane în 10 ani. Adică ai evangheliza un sat întreg. Sau un cartier de oraș!

Ai putea să convertești un om într-un an? În 10 ani ai converti 10 oameni. Iar dacă și ei ar converti la rândul lor câte unul în 10 ani ați avea o biserică de 1024 de membri! Dar dacă ai converti 2 sau 3 oameni pe an?

Nicolae.Geantă


A căzut Facebook și Instagram la români. Consecințe - de Nicolae.Geantă

Ne gândeam că ține mai mult. Păcat că și-a revenit repejor. Tocmai am descoperit că mai avem și cărți în bibliotecă. Nu doar bibelouri și sticle.

Milioane de vloggeri n-au putut adormi pentru că n-au avut cui să transmită live părelorogiile pline de inepții. Au făcut constipație.

Unii bărbați au descoperit că locuiesc și copiii cu ei în casă. Unele femei au crăpat de ciudă că au pierdut like-uri pentru că nu și-au postat unghiile vopsite câteva ore mai devreme. 

O femeie a declarat că abia acum și-a dat seama că și soțul are rolul lui! Un bărbat a declarat că abia acum și-a dat seama cât de periculoși pot fi vecinii săi: „dacă nu au facebook nu știi ce mănâncă, pe unde umblă și nici cum îi cheamă!”

Infograficele au arătat că în România au scăzut alarmant atacurile de panică, frica, isteria și... minciunile. 

A picat Instagram. Cum vor mai știi colegii ce-ai mâncat la cină?

Dimineața asta toți tinerii s-au sculat mai devreme. Și culmea azi nu se merge la școală!

Nicolae.Geantă

vineri, 1 octombrie 2021

Nicolae Geantă - Tu pe cine ai așeza în vârful piramidei?

apasă pe link să afli răspunsul

La mulți ani frate Luigi Mițoi!

Domnul să fie înaintea ta ca să-ți netezească toate cărările! Și să-ți arate poteca cea bună. Spre Cer.

Domnul să fie înapoia ta ca să te ocrotească de vicleniile celui rău! Și de săgețile trase aiurea de indivizi care te atacă pe la spate! Hristos e mai bun protector decât tot NATO!

Domnul sa fie lângă tine ca să te mângâie când ești trist, să te împrospăteze ori de câte ori ești obosit, sa te întărească atunci când ești vulnerabil! Cu El de mână, c-o mâna cealaltă învingi toată planeta!

Domnul să-ți umple inima cu sensibilitate, cu pace și cu iubire. Iubirea nu se promite. Se trăiește zi de zi...

Domnul să-ți încingă brațele cu putere. Să lupți până ți se lipește sabia de mână! 

Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău, ca un viteaz care poate ajuta; Se va bucura de tine cu mare bucurie, va tăcea în dragostea Lui și nu va mai putea de veselie pentru tine (Ţefania 3:17).

 Să ai în fiecare zi o sărbătoare sfântă!

Să trăiești veșnic!

 Nicolae.Geantă