VINO CU NOI PE STADIONUL PETROLUL. 4 IULIE 2024

youtube

joi, 31 august 2017

Nu ochii văd. Ci inima! - de Nicolae.Geantă

Aseară, la biserică, spuneam fraților că David și-a trimis tinerii la Nabal să ceară ceva de mâncare, însă bogatul cel rău i-a scos în șuturi pe poartă. El n-a văzut în ei decât niște cerșetori răzvrătiți. Dar Abigail, soția lui Nabal, le-a dus pe furiș mâncare din belșug. Ea nu văzuse niște cerșetori obraznici, ci niște flămânzi care aveau nevoie de milă. Și Nabal și Abigail au văzut aceeași zdrențuiți cu ochii. Dar cu inima au văzut diferit. 

Noi când vedem un cerșetor inima ne împinge să băgăm mâna în buzunar sau să trecem nepăsători pe alături. Asemeni preotului, levitului ori bunului samaritean față de căzutul dintre tâlhari. "Ăsta e șmecher", sau "demn de milă", ne spune inima. Și mai departe o ascultăm. Ochiul vede numai ce inima îi spune!

Vedem cu toții ispitele, sărăcia, persecuțiile, ravagiile păcatelor, nevoia de evanghelizare sau de sfințenie. Numai că intervenim sau ocolim în funcție de ce ne dictează inima. Ochii văd vagabonzi, prostituate, bețivi, sectari. Dar inima e cea care așează etichete.

Iubirea sau nepăsarea nu e văzută prin ochi. Ei pot fi buni, însă inima poate să greșească! Fariseii vedeau un ipocrit în Domnul Isus. Evreii de rând vedeau pe Mesia. Isus era același, inimile vedeau esențialul separat.

"Ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi. Doar cu inima poți vedea cu adevărat", am concluzionat asistenței ce priveau aseară cuminți... Dumneata mai crezi că ochii te înșeală?

Nu ochii au nevoie de lentile de contact! Ci inima de-un transplant de iubire...

Nicolae.Geantă

marți, 29 august 2017

Nu face ca Nabal! - de Nicolae.Geantă

Trei mii de oi și o mie de capre avea. Mâncarea de la masa sa era echivalentul de astăzi al unui mall. Putea hrăni un oraș întreg...
Biblia zice că avea o soție tare frumoasă, fotomodel. Dar el, în contrast era rău! Rău, nu urât! Când ai inima haină nu mai contează cât ești de frumos. Pe dinăuntru ești diavol! Și dracii sunt tare urâți! Și fac și fapte urâte...
Se trăgea din Caleb, dar el se numea Nabal. Nebun de legat...

Avea sărbătoare mare la tunsul oilor. Un fel de Thanksgiving. Belșugul curgea pe mese ca Sena prin mijlocul Parisului. 

Oamenii erau veseli. Dar Nabal era trist... Trist că niște flămãnzi au înudrăznit și i-au cerut ajutorul. "Nu meritați nici un boț de pâine!" le-a strigat Nebunul și i-a scos în șuturi pe slujitori. Chiar dacă-au fost trimiși de rege! Un rege al cărui suflet era legat în mănunchiul celor vii ai lui Dumnezeu!
S-a îmbătat criță Nabal. Poate a vrut să uite. Dar Dumnezeu nu a uitat. Și i-a oprit inima. Se inegrise prea mult. Era scrum... 
Până azi am crezut că Nabal a murit de oftică pentrucă frumoasa Abigail l-a ospătat regește pe David. Dar acum am înțeles Dumnezeu i-a oprit inima când el a închis să picure firimituri și-n burților celor săraci!

Nu știu de ce dar mi se pare că prea ades suntem bântuiți de nabalism. Oprim robinetul binecuvântării. "Nu merită!" e banner-ul agătat în ușile noastre. Dar când ceilalți nu merită să le întindem o mână s-a rupt legătura cu Cerul!

Nu te comporta niciodată ca Nabal. Cine face ca el, ca el va păți! Dar Abigail a ajuns regină!


Nicolae.Geantă
Paris

Azi ne rugăm pentru românii afectați de Hurricane Harvey în Texas

Uraganul Harvey, cel mai violent ciclon tropical din ultimii 50 de ani, a lovit puternic Texasul, mai ales zona Houston. Am văzut câteva filmulețe în weekendul trecut cum oamenii au golit rafturile magazinelor de alimente, sau au început evacuarea ce a produs haos pe autostrăzi. Sâmbătă dimineața Harvey a lovit zona metropolitană Houston, un areal cu cca 6 milioane de locuitori.

Luni dimineața, mi-a spus un frate din USA, apa era pe străzi de cca 15 picioare (adică vreo 5 m), casele fiind inundate la parter. În unele imobile apa e până la brâu. Afectată de inundații este și biserica penticostală de români din Houston, și familii de frați, de români (în general). În momentul de fată peste 2500 de persoane sunt încă sinistrate! Ceea  ce m-a șocat cel mai tare este numărul ridicat de bătrâni din azile pentru care nu intervine nimeni!

"Rugați-vă pentru românii dinTexas", am fost informat telefonic astăzi, în Chicago. Prin urmare, la rându-mi fac apel la dvs!

Dumnezeu să se îndure de toți cei afectați!

sâmbătă, 26 august 2017

Nicolae Geantă în Chicago


Reportaj din casa lui Billy Graham - de Nicolae.Geantă

Din Westmont Drive, drumul care duce spre Charlotte, Nord Carolina, intri spre Graham Library, adică Muzeul Memorial Billy Graham, cel mai mare evanghelist al lumii în secolul trecut. După ce ajungi în parcare, te întâmpina strălucitoare, casa natală din cărămidă - Graham Familly Homeplace, înțarcuită cu bârne vechi de lemn, ca gardurile noastre din Transilvania. Casa natală a marelui evanghelist american a fost construită în anul 1927, când Billy avea deja 9 ani. Acesta s-a născut la vechea fermă Park Road, adică la vreo 4 mile sud-est de complexul Graham Familly de azi, la 7 Noiembrie 1918. Adică e cu câteva zile mai în vârstă decât România întregită! 

După 1981, când mama lui Billy, Morris Coffey Graham, a plecat în veșnicie, evanghelistul și-a reamenajat casa de cca 2400 picioare pătrate, iar în 2006 Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) a construit Muzeul Memorial. 

La intrarea în casa familiei Graham te întâmpină cu un surâs tipic american câteva doamne și un majordom. Toți in vârstă, pensionari care lucrează la Fundație ca voluntari. Livingul e compartimentat în două, în stânga masa de 12 persoane, iar în dreapta sofa, fotoliile, vitrinele și mobilierul vechi. Din sufragerie poți intra în biroul lui Billy Graham, unde așteaptă încă la lucru mașina de scris. Tot din living treci intr-o altă camera, cu mobilierul originar, iar de acolo mai departe se poate admira bucătăria. Gazdele ne spun că imobilul a avut inițial 4 dormitoare. Din sala mică se poate urca pe o scară la etaj. Interzis vizitatorilor. Casa părintească este plină de tablouri, albume de familie, cărți vechi sau Biblii folosite de Graham. 

vineri, 25 august 2017

Necesarele închisori - de Vladimir Pustan

Când Iosif a ajuns în închisoare, a realizat că sărbătoarea plănuită a majoratului său era compromisă. La 18 ani e greu să înveți ceva de la viață fără riscul de a rămâne corigent la unele materii. În acest caz au dreptate cei ce afirmă că a fi profesor e cu neputință. Și totuși…

Învățăm de la el că trebuie să ne dezvoltăm și în perioadele dificile ale vieții pentru că cele mai frumoase flori cresc pe piscurile severe sub bătaia vântului rece. Va trebui apoi să ne încredem în Dumnezeu, indiferent de circumstanțe, întrucât urmarea lui Hristos nu-i un nesfârșit picnic. Darul slujirii trebuie folosit și în temnițele vieții, mai ales că acolo este teren de lucru destul. Paharnicul și pitarul au fost doi subiecți buni pentru a spăla picioare chiar dacă la prima vedere nu promiteau nici o recompensă. Niciodată autopromovarea nu poate înlocui promovarea divină și printre lacrimi a realizat cât de prost a putut fi să se încreadă în promisiunile paharnicului. Parcă suntem noi în campaniile electorale.


Trebuie să spunem stop încrederii în sine. Când se închide ușa închisorilor vieții în urma ta îți dai seama că Dumnezeu nu-i interesat de reputația ta, ci de caracterul tău. Pentru oameni, Iosif era un nenorocit de pușcăriaș din cauza unei tentative de viol. Pentru Dumnezeu era instrumentul Lui, pregătit timp de 12 ani în școli subterane, pentru a putea fi folosit apoi să-și scape poporul mesianic de foame…

www.ciresarii.ro

Nicolae Geantă la Detroit

la evenimentul din 25 august 2017 vor participa
cu marturii si un grup de copii de la Orfelinatul de la Felix, Bihor


Înmormântare Paul Volintiru

Sambata 26 august 2017 Paul Volintiru va fi inmormantat la Vancouver, anunta pe pagina sa de facebook sora noastra Rodica Volintiru si sotul acesta Marian.
Familia indoliata anunta ca serviciul funerar va avea loc incepand cu ora 10,00 la adresa Valley View Funeral Home, 14660-72 Ave Șureanu, B.C. Canada, V3S 2E7.

Paul Volintiru a plecat la Domnul in urma cu o saptamana dupa ce mai multe zile a fost in coma!
Dumnezeu sa mangaie familia indurerata!

marți, 22 august 2017

Sunt vinovați părinții când pruncii greșesc? - de Nicolae.Geantă

Cea mai puternică lovitură pregătită de diavol pentru părinți este să ne eșueze copiii. Suferința pentru ei e mai grea decât pentru noi. Am întâlnit în ultima vreme părinți zdrobiți de greșelile pruncilor lor. S-au străduit, au muncit, i-au sfătuit cum au știut mai bine, i-au susținut în scoli, au făcut împrumuturi pentru eî. Dar pruncii, păcatul din ei, le-au refuzat povețele și le-au întors spatele! Au plecat în lume, s-a amestecat cu ea, au început să curvească, să fumeze, să sse drogheze, sunt plin de tatuaje, urasc pe Dumnezeu! Și-au părăsit părinții răniți, în lacrimi... Unii nici nu mai dau nicio veste!

Sângerez alături de astfel de părinți. Am prieteni care trec prin prese asemănătoare! Mă doare însă dublu atunci când astfel de părinți primesc batjocuri în loc de o mână întinsă. Nu de la pruncii lor, ci de la frați, de la prieteni! Sunt condamnați, sunt puși la zid: "dacă erau pocăiți nu făceau copiii lor așa ceva?"' "trebuie să fie o hibă undeva!", zic cârcotașii. Sigur?

Cunosc o mulțime de creștini de o bunătate ca a lui Dumnezeu. Pocăiți ca sfinții de pe paginile Scripturii. Dar copiii lor sunt răi ca fiii lui Eli! Cine e vinovat? Părintele?

Eclipsa trece, Soarele rămâne - de Nicolae.Geantă

Azi a fost isterie mare în SUA. Toate canalele de știri au vorbit numai despre Eclipsă. Prima eclipsă totală în USA în secolul 21. Oameni de toate vârstele au făcut blocaje în trafic alergând la prânz spre mijlocul "benzii". Spre Sudul statului Illinois, Centrul Kentucky- ului, Vestul Carolinei de Nord ori centrul Carolinei de Sud. Ochelarii pentru eclipsă s-au vândut la magazine, au fost oferiți de firme, de biserici sau chiar de bănci! Unii au plătit 10$, alții și 150$. Unii și-au luat liber de la serviciu, alții au venit din nordul USA, alții din Canada. Televiziunile au spus că animalele vor fi isterice pe timpul întunericului, și au făcut instrucțiuni peste instrucțiuni populației. Mult zgomot pentru nimic!

Am privit-o și eu cu ochelari de la... NASA! No bine, fiecare cu ochelarii lui! M-am nimerit să fiu prin Nord Carolina. Și vreo oră m-am tot uitat pe cer. Cum ce-am văzut? Că eclipsa e trecătoare. Că Luna chiar dacă acoperă Soarele, razele acestuia tot împrăștie lumină, fie ea și palidă. Că oamenii nu mai au nevoie de ochelarii speciali imediat după eclipsă. Că întunericul nu e întuneric total decât dacă Soarele a dispărut de pe Cer!

Tot așa și Diavolul, încearcă să ne facă eclipse în viață. Încercări, neplăceri, dureri, zile întunecate. Ne șoptește smecheraș: "Dumnezeu nu te vede!". Numai că noi rămânem tari: în spatele oricărei eclipse strălucește Soarele!
Dacă te confrunți cu o eclipsă ai puțintică răbdare! Nu te teme, va trece! Chiar și Iov de ai fi... eclipsa trece, Soarele rămâne!

Știți de ce mă tem eu? De ziua în care Dumnezeu nu mai răspunde prezent! De fapt atunci va fi mereu noapte...

Nicolae.Geantă
Denver, North Carolina

duminică, 20 august 2017

Jurământ - Cristian Dume

Până când pe buze simt dulceața
Ca pe-o desfătare întregită.
Până când mi-e gura neștirbită
Vreau, Isuse, să îți caut fața!
Până când privirea nu se stinge
Și lumina ochilor e vie;
Vreau, Isuse, inima să știe
Ca prin Tine lumea pot învinge!
Până când genunchii nu mă dor
Și alerg spre seară ca un vultur;
Vreau, Isuse, crucea să-Ți îndur,
Copleșit de cer, aș vrea să zbor!
Până când pot mâinile să strâng
Într-o rugăciune și-o oftare,
Vreau, Isuse, pe orice cărare
Eu cu Tine să avem un gând.

Cristian Dumne

vineri, 18 august 2017

O lecție primită sus. Pe Skydeck Chicago - de Nicolae.Geantă

Inițial s-a numit Sears Tower. Apoi Willis Tower. Acum e știut ca Skydeck. E acoperișul Americii, cea mai înaltă clădire din USA (din 2014 e întrecut cu câțiva metri de One World Trade Center din New York, 546m datorită antenei, dar acoperișul acesteia e la 417m). Skyscraper-ul, așa zic americanii blocurilor zgârie nori (chiar cu ochii mei am văzut acest minunat fenomen), de pe 233 South Wacker Drive Chicago are 442m înălțime și 108 etaje. Cu antenele TV ar atinge o juma' de kilometru (527m)! Din 1973 până în 2004 a fost cea mai înaltă clădire de pe glob! Astăzi ar fi iesit chiar din top zece. 

Skyscraper-ul ridicat de arhitectul Fazlur Kahn (August 1970-1973), are o greutate de 440 milioane de pounds (1 Pounds =0,450 grame). Adică echivalentul a 146.000 automobile! Pentru construcția cu suprafață de 40 milioane picioare (3.7 mil. mp) ce e echivalentul cu 110 stadioane (!) constructorii au utilizat 1 miliard de tone de ciment (!?), 76 milioane tone oțel, 44000 mile de sârmă (o milă=1,6 km) și 2000 ferari betoniști. Clădirea are peste 25000 mile instalații sanitare, 992 toalete, 2232 trepte și 104 lifturi. Scările se urcă în 40 de minute, iar cu liftul faci vreo 30 de secunde până la etajul 103!  Cel puțin atât am făcut eu. Cele 16100 de ferestre se spală odată pe lună. Iar apa consumată zilnic este de 100 milioane galoane (1 galon=3,8 litri). 

Micșorarea conflictului

O recomandare înțeleaptă a Talmudului ebraic spune: "Dacă ai adus altuia o jignire, s-o consideri mare; dacă ai făcut altuia un bine să îl consideri o bagatelă; dacă el ți-a făcut puțin bine, asta înseamnă mult pentru tine; dacă ți-a făcut un rău, să-l consideri un fleac"...

joi, 17 august 2017

Nicolae Geantă și Mircea Roșca în Atlanta


Telefonul fără fir - de Nicolae.Geantă

Probabil ați jucat măcar odată în copilărie telefonul fără fir. Un joc nevirtual evident, în care spui ceva în șoaptă unuia la ureche și ajunge altceva la capătul "firului" (grupului)! Un joc gen "unde dai și unde crapă".

De ceva vreme am înțeles că telefonul fără fir nu e doar un joc de prunci, ci unul practicat și de noi prin biserici. Când un frate a zis una și noi am auzit alta. Apoi mai departe transmitem eronat. Upgradat. Cu TVA. Ori mult, mult mai redus.

Telefonul fără fir este o răstălmăcire a adevărului. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să spunem ceva și să fim înțeleși aiminteri. Motiv pentru care am primit etichete nedorite. Uși trântite în nas. Critici. Defăimări...

Spuneam unor frați că vina din știrea telefonului fără fir nu aparține emițătorului. Ci receptorului. El a interpretat cum a dorit. Sau cum a auzit de la intermediari. Și din țânțăr a făcut armăsar! Sau din elefant un purice...

Telefonul fără fir a distorsionat chiar imaginea Domnului Hristos, a Bibliei, a Evangheliei în special. Așa au apărut ereziile, sectarismul, legalismul, libertinismul, dezbinarea... Spuneam unor tineri din Chicago că problema interpretării telefonului fără fir ține de mine. Aud ceva, nu cercetez deloc, cred și cataloghez. Fac totul după cutia mea. Ea ca și cum aș turna într-un rezervor de 500 centimetrii cubi un volum pentru 3500! Înghite numai cât are capacitate.

Telefonul fără fir alungă oamenii din biserici, din anturaje. E antisocial. Este un vârf al decăderii morale. "Și un mut dacă ar fi pus la acest telefon, la capătul firului celălalt s-ar spune cuvinte pe care el nu le-a rostit", îmi spunea astăzi Vlad Schlezak! La asta nu mă gândisem...

Când spun "telefonul fără fir" nu mă gândesc la bârfe. Ci la adevăruri pe care le-am preluat și le transmitem diluat. Pe care le transformăm în certitudini. Încredințări. Le făcum legi. Fundamente.

Cum scap de telefonul fără fir? Simplu: mă ridic din când în când în picioare și întreb în gura mare: "Aici ce-ați dorit să spuneți?" "Este corect?".

Fraților, apostolul Pavel ne-a îndemnat să "cercetăm totul și să păstrăm ce este bun". Telefonul fără fir e tocmai opusul paulin: păstrează ce primești fără să cercetezi! Adică fără corecturi. Pentru că telefonul fără fir transmite mesaje care nu păstrează integritatea jocului. Iar viața cu Hristos nu e o joacă!

Nicolae.Geantă
Norridge, Chicago

miercuri, 16 august 2017

Dă gust lumii. Fii sare!

Text: Matei 5:13 - Voi sunteți sarea pământului...

Inventio
Sarea în bucate. Un împărat și trei fete. Fata cea mică a fost izgonită de tatăl ei pentru că a zis că îl iubește ca sarea în bucate. Celelalte mai mari au spus că îl iubește ca mierea, ca zahărul... și Împăratul a izgonit-o! Ajunsă slugă, fata munci dingreu și ajunse din nou onorată. Se căsători cu un prinț. La nuntă și-a chemat tatăl și i-a pus bucate numai cu miere și zahăr! Tatăl s-a supărat. Apoi și-a dat seama că greșise. Fără miere și zahăr omul poate trăi, dar fără sare nu, e concluzia lui Ispirescu, autorul poveștii...
Lumea nu are gust dacă Creștinul nu este sare, ne învață Hristos! Lumea se strică! Tocmai asta ne temem: nu mai sărăm! Și biserica, societatea, viața încep să se degradeze...

Dispozitio
1) sarea dă gust
- bunătatea, cinstea, dreptatea, iertarea, faptele bune - dau gust vieții; răutatea, pizma, minciuna - produc greață, lehamite...
- fără Dumnezeu viața poate avea îndulcitori (fake-uri pentru miere și zahăr se fac), dar sarea nu a putut nimeni s-o falsifice!
- nu copia dulcegăriile lumii! Aduc diabet pentru suflet!
- nu înceta să fii ce ești! Adică cu gust! Sunt destui sicativi!

2) sarea conservă
- sarea distruge germenii, bateriile - mãncarea nu se strică, nu putrezește...
- lumea e plină de păcate și nefericire tocmai pentru că a încălcat principiile divine;
- biserica trebuie să păstreze învățăturile așa cum le-a poruncit Hristos - altfel apar derapaje, erezii, hulă...
- nu lăsa să între în biserică "condimentele" lumii!

marți, 15 august 2017

Murim... ca mâine - de Magda Isanus

E-așa de trist să cugeți că-ntr-o zi,
poate chiar mâine, pomii de pe-alee
acolo unde-i vezi or să mai stee
voioși, în vreme ce vom putrezi.

Atâta soare, Doamne, atâta soare
o să mai fie-n lume după noi;
cortegii de-anotimpuri și de ploi,
cu păr din care șiruie răcoare...

Ne rugăm pentru Paul Volintiru. Fiul Rodicăi și al lui Marian este grav bolnav!

Duminica trecută Marian Volintiru mi-a scris ca a fost nevoit să plece urgent din România pentru că are un copil foarte bolnav în spital. Am aflat mai târziu că un băiat al său este în comă. Dar și ca medicii vor să îl deconecteze de la aparate și Rodica și Marian au refuzat. Ne-am rugat zile întregi mai multe persoane. Șî pe 10 August Paul ne-a dat speranță că Dumnezeu ne aude...
Totuși băiatul este în situație critică. Sora Rodica și Marian Volintiru au făcut apel la rugăciune și post pentru Paul! (Vezi pagina de Facebook Roda Volintiru)
Astăzi fratele Marian mi-a spus că situația e încă destul de critică! Dumnezeu să intervină în familia Volintiru!
Să strigăm împreună la Domnul! El e singurul ce poate face minuni! De fapt, pentru Tatăl nostru minunile sunt normalități...

duminică, 13 august 2017

Nicolae Geantă - Biserica cu focul pe altar

https://livestream.com/rbc-chicago/live/videos/161197802

Video by Romanian Baptist Church Chicago
13 August 2017
Predica începe la 1:02:00

Vladimir Pustan - Avraam


13 August 2017

Moartea - de Ilie Popa

Tu, babă zbãrcită cu coasa în mână 
Ce seceri de zori bătrâni și copii
Malefică doamnă, a vieții stăpână
Tu nu-ți auzi ziua, nici ceasul când vii!

De tine se tem cerșetori și-mpărații
Și n-au cum să-ți spună să mergi înapoi
Pe tine te văd în tranșee soldații
Când pleacă cu arma în mãini, la război.

Sinistră făptură născută din șarpe...
Sub pomul oprit și pierdut din Eden,
Imperiu-ți macabru, numitu-l-ai "Moarte"
Sub sceptrul teribil de-adamică blestem.

sâmbătă, 12 august 2017

Compasiunea pentru semeni

Text: Matei 9:35-10:1

Inventio
Pentru Dumnezeu mila e mai prețioasă decât jertfele!

Dispozitio
1) nevoia trebuie văzută cu ochii (v.36)
2) compasiunea trebuie simțită cu inima (v.36)
3) slujba trebuie făcută cu deplasare (v. )
4) evanghelia trebuie propovăduită cu gura (v.38)

Concluzio
Oamenii cu compasiune fierbinte pentru semeni vor fi însoțiți de puterea lui Hristos (10:1)

Nicolae.Geantă
Norridge, Chicago, Illinois

vineri, 11 august 2017

Tu ce mesaje trimiți pe whatsapp? - Nicolae.Geantă

De mai multă vreme sunt asaltat (zilnic) pe whatsapp, de diferiți creștini, cu mesaje. Unele circulă de la unii la alții, deci le primesc identic de mai multe ori. Adică același mesaj de la mai mulți. Alții îmi trimit a doua zi înapoi chiar citatele scrise de mine! (Asta denotă ce atenți sunt). Unele mesaje sunt versete biblice. Altele sunt citate celebre. Unele mesaje sunt proorocii, altele linkuri, flori, cățeluși ori  vreo melodie, ori pur și simplu ceva ce l-a impresionat pe subiect. În mare parte sunt frumoase. Dar multe sunt banalități! Însă cel mai mult mă sâcâie faptul că dimineața primesc virtual cești de cafea și salutări de genul "să ai o zi buna", "o zi binecuvântată", "săptămână plină cu Domnul", "sabat binecuvântat"... Și exemplele ar curge râu. Sau primesc cești de cafea cu versete biblice!

"La ce îmi trimit mesaje cu cești de cafea și versete, și nu fac măcar wallpaper-uri pe fundal cu Biblia?", am răbufnit într-o dimineață când vreo patru frățiori mi-au trimis cești de ness cu versete!  "Și culmea, eu nici măcar nu beau cafea!". "Ei tată, mc Cafe e cel mai simplu de găsit, îmi spune Sefora. Și cine mai face lucruri perfecte când lumea acceptă și altfel?". "E un mesaj subliminal. Îți bagă în subconștient ideea că versetul se asociază cu un peisaj frumos, o floare, o ceașcă de cafea, îmi spune doctorul Vlad Schlezak. Apoi cu timpul bei cafea având asociația stării de bine". Nu comentez...

De ce trimitem pe whatsapp cești de cafea cu versete biblice? Eu nu cred că vreun creștin face intenționat asta. Ci o face din nepăsare! Adică nici nu e atent ce trimite! 

Trezește- mă când vine toamna - de Vladimir Pustan

Dimineaţă, saint-bernardul m-a trezit lătrând la un arici, ghemuit lângă vişinul din curte. „Lasă-l Barry, nu-i strica toamna. E ţepos, dar are tuşeu de miel pe lângă unii oameni.” A înţeles şi a tăcut.
Cafeaua prinde gust de acetonă.

Mişcarea evanghelică din România numără deja trei generaţii. Mult, prea mult am stat fără să înţelegem că fiecare generaţie trebuie s-o ia de la capăt. Bătrânii noştri L-au cunoscut pe Dumnezeul lucrării, părinţii noştri au cunoscut lucrarea Domnului, generaţia de azi nici pe Dumnezeul lucrării, nici lucrarea Domnului.

Prima generaţie, Avraam, avea nume schimbat, viaţa schimbată, construia altare, săpa fântâni pentru alţii. Isaac, generaţia doi, a moştenit totul şi nu prea s-a sinchisit de Dumnezeu mai ales după moartea tatălui. Venea fără chef la biserică, avea doar semnul exterior al vieţii noi (tăierea împrejur, adică botezul), dar n-avea viaţa schimbată, n-avea pasiune. Iacov, generaţia trei, nici n-a mai mers la biserică. A dat din coate, a înşelat, a minţit. Dumnezeu i-a dat peste bot la Peniel. L-a lăsat şchiop şi zdrobit pentru că şansa copiilor noştri ca să se pocăiască e să-i pocnească Dumnezeu într-un fel sau altul.

joi, 10 august 2017

Când transformăm slava în icoană muritoare - de Nicolae.Geantă

Când Moise zăbovea pe Muntele Sinai cu Dumnezeul ce-i eliberase din Egipt, evreii din tabără au construit un vițel din aur. "Israele, iată dumnezeul tău care te-a scos din țara Egiptului", spune Aron, cel ales de Dumnezeu să-i fie chiar mare preot. În textul ebraic numele idolului ("dumnezeul tău") este identic cu cel al Domnului, adică Iahve (Exodul 32:4 ). Termenul Iehova, tradus "Cel ce sunt", nu a fost folosit niciodată de evreii pentru vreun zeu, ori idol. Prin urmare, Aaron și compania nu se deziceau de Dumnezeu, dar "restângeau măreția lui Dumnezeu", vorba lui John Bevere. Îl limitau după gândirea lor umană. Atenție: lucrul acesta nu îl făceau niște oameni care nu-L cunoscuseră pe Dumnezeu!

vineri, 4 august 2017

Zborul - de Vladimir Pustan

Azi dimineață în cerdac am găsit un pui de pitpalac ce căzuse din cuib și aterizase lângă ușă. A încercat să zboare când m-a văzut, zborul fricii, dar n-a putut, pentru că nu era încă vremea.
I-am explicat căutându-i cuibul că și Leonardo Da Vinci și-a făcut aripi cu care a zburat 2 metri lovindu-se la genunchi. În viață etapele nu se pot scurtcircuita. Răbdarea de a ști când să-ți pui visul pe pistă, accelerând la maximum motoarele nu o au decât puțini oameni.

Pentru a putea să înveți să zbori trebuie să stăpânești foarte bine arta decolării de pe genunchi. Aripile ne cresc încet, dar sigur când ochii ne vor fi obosiți de Scriptură, mâinile bătătorite de hămăleala puțin spectaculoasă a lucrării pentru Împărăție, mintea umilă, iar sufletul pajiște cu miei.

În ziua întâiului zbor Duhul Sfânt asigură doar vântul ce ne va purta spre înălțimi, iar cine are aripi antrenate va zbura. Ceilalți vor realiza că, deși au aripi, nu-s decât curcani îndopați.

Vladimir Pustan

Dacă ar sta Hristos

Pe strada mea dacă ar sta  Hristos
Ar fi cel mai sărac dintre vecini
Dar ar fi cunoscut chiar de străini
Ca omul cel mai bun si mai milos.

Dacă in casa mea ar sta Hristos ,
Ar scoate-afara mult mobilier
Si -ar tine mai puține-n  frigider
Si nu ar strânge lucruri de prisos.

marți, 1 august 2017

Contraste - de Virgil Chirianopol

Sunt bucurii care-ntristează, 
Sunt întristări ce fericesc, 
Sunt zile fără de lumină 
Şi nopţi adânci ce strălucesc.

Sunt adevăruri ce doboară 
Şi sunt minciuni care ridică, 
Sunt împăraţi, atotputernici
Ce însă tremură de frică.