youtube

marți, 25 iulie 2023

Firea sau moștenirea? - de Nicolae Geantă

Patriarhul Avraam, primul evreu din Sfânta Scriptură, a avut doi băieți. Pe Ismael i l-a născut roaba Agar, iar pe Isaac soția sa Sara. Agar era tânără, cu viitor lung înainte. Sara era o aristocrată bătrână, spre apusul anilor. Adolescentul Ismael a râs de piciul Isaac. Cum adică să râdă robii de stăpâni? Și Sara a devenit furioasă. I-a impus lui Avraam s-o alunge pe Agar. Deci și pe Ismael. Avraam n-ar fi vrut nici în ruptul capului. Ismael era fiul lui. Dar Dumnezeu i-a dat dreptate Sarei. Dumnezeu i-l promisese moștenitor pe Isaac nu pe Ismael.

Pentru Avraam a fost greu să-și calce pe inimă. Dar a fost ascultător. Și tocmai ascultarea sa i-a fost socotită neprihănire. Așa că a eliberat-o pe Agar și pe Isaac. I-a scos de la moștenire...

Ismael reprezintă firea noastră pământească. Neduhovnicescul. Reprezintă „carnea”, cum ar zice englezii. Poftele inimii noastre. Alegerile noastre. Dibăcia noastră, vorba pastorului Ianovici. Eforturile noastre de a face ceva cu abilitățile umane. E partea aceea a vieții considerată frumoasă dar păcătoasă! Piatra aceea care ne tot trage în jos. Ismael e rodul firii fără Duh. E modul de a-L cunoaște pe Dumnezeu în felul lumii! Adică idolatrie...

luni, 24 iulie 2023

Nicolae Geantă în America

Credința îmi dă putere în viața asta să merg înainte! Să lupt! 
Știu ce mă așteaptă dincolo! 
Mijlociți pentru mine înaintea Celui ce poate oferi
binecuvântări sfinte, putere și har proaspăt!


sâmbătă, 22 iulie 2023

Sfaturi pentru o fiică

 Când tragi aer în piept
ascultă-ți inima...
Când îmbrățișezi...
deschide-ți sufletul!
Când plângi...
ascultă-ți lacrimile!
Când visezi...
adună-ți curajul!
Când ești singur...
privește spre Cer!
Când iubești...
Dăruiește-te!
Când ajuți...
nu judeca!
Când urăști...
roagă-te!
Când râzi...
fii copil!
Când suferi...
Taci!
Când vorbești...
fii Om!
 
Rodica Banu, 80 ani
*fosta mea profesoară de Limba Română din Școala Generală
 

vineri, 21 iulie 2023

Nu vedem lucrurile cum sunt ele, ci cum suntem noi – de Nicolae Geantă

Un bătrân care stătea pe lavița din fața porții a fost salutat cu politețe de un tânăr elegant:

- Bună dimineața bunicu! Frumos sat aveți. Aș dori să te întreb ce fel de oameni locuiesc aici? Pentru că aș dori să-mi cumpăr și eu o casă.

- La voi în sat ce fel de oameni locuiesc?, a întrebat octogenarul.

- La noi în sat sunt oameni puturoși și răi!

- Ei bine, tot așa sunt și cei de aici!

Și tânărul a plecat dezamăgit.

Pe la prânz, bătrânul a fost salutat de alt tânăr elegant.

joi, 20 iulie 2023

Școala și oglinzile mute - de Nicolae Geantă

Zilele trecute media românească se căina că peste jumătate dintre profesorii care au susținut titularizare în 2023 nu au luat note peste 7,00! Adică note ce i-ar fi betonat în sistem. Așa șubrezit.

Mai mult, cei care au încercat să copieze la examen au fost de trei ori mai numeroși decât liceenii care au susținut Bacalaureatul. Iar ziariștii, și nu numai 'mnealor, au pus înc-o dat' tunurile pe școală...

Să ne consterneze situațiunea? Să ne punem jăratec în cap? Să ieșim și să urlăm cu toții ca lupii prin piețe? Oricum nu ne-ar auzi nimeni. Politicienii noștri n-au nici ochi, nici urechi. Și nici inimă. Chiar dacă nu sunt de tinichea.

Și-apoi nu asta au urmărit stimabilii? Un învățământ prioritate cu investiții ioc? Caragialian: să se investească primesc, dar să nu se cheltuie nimic!

luni, 10 iulie 2023

Niculina și Ogarul Cenușiu – de Nicolae Geantă

E joi dimineața și trebuie să plec din Detroit. Seara la 19,00 trebuie să ajung în Chicago South, la biserică, iar vineri trebuie să plec cu Mike în Missouri. Cu avionul aș ajunge într-o oră. Dar e departe, și sunt plictisit de zboruri! Cu trenul fac 5 ore jumătate. Dar e cursă abia după amiaza și nu voi putea ajunge la biserică. Așa că voi merge cu autocarul. Cu Ogarul Cenușiu, că tot am auzit prin România că e funny. Prin urmare Cristina mi-a scos bilet. Voi pleca la 10 fix din Ann Arbor și voi ajunge la 17+ în Chicago, chiar în Down Town. Și costă doar 40 de dolari. De trei ori mai puțin decât trenul...

La 9,45 eram deja în autogara din Ann Arbor (Michigan), un orășel liniștit la sud-vest de metropola Detroit, gazda Universității din Michigan. Cu peste 125.000 locuitori, Ann Arbor-ul este un oraș... medical! Universitate, spitale și vreo 12.000 de angajați în sistemul sanitar. Însă, să te ferească Dumnezeu să te îmbolnăvești pe acolo.! Pentru 4-5 ore de analize și constatări poți primi o factură de vreo... 10.000 de dolari! Iar o operație costă 200.000! (De frică, în America nu ai voie să te îmbolnăvești! Ca turist vorbesc).

sâmbătă, 8 iulie 2023

Spurgeon. Triumf, tragedie, triumf - de Nicolae.Geantă

Era o vineri seara când Londra devine furnicar. A doua zi trebuia să predic la o nuntă. Întâmplător sau nu am ajuns am ajuns în Elephant and Castle. La Metropolitan Tabernacle din sudul Greater London. Iar una dintre dorințele mele era, de mult timp, să urc măcar odată la amvonul de unde a predicat CH Spurgeon. Nu, nu am reușit. (Era destul de înserat pentru asta. Atunci nici nu știam că impunătoarea clădire din London SE1 6SD nici măcar nu mai era fosta biserică a Prințului Predicatorilor. Care, a ars în 1898, apoi a fost bombardată în WW2, în 1941. Acum e o clădire refăcută din 1957). Am reușit decât să facem o rugăciune. Și să mulțumim încă odată Domnului că într-o zi, de pe fereastra cerului a scăpat printre telurici pe Spurgeon. Apoi, am discutat cu micul grup ce mă însoțea despre Prințul predicatorilor. Despre trimf, tragedie și din nou triumf.

sursa foto AICI
Spurgeon, proaspăt ales pastor la New Park Street Chapel (1854) polariza mii de oameni din orașul cu trei milioane de locuitori la vremea aceea. Ascultătorii săi nu erau numai londonezi ci veneau din tot Regatul Britanic. „Era ca o cometă care lumina cerul”, îl descriau ziarele londoneze. Dar totodată criticat de detractori. Că e „grosolan în vorbire”, „necioplit”, un „bădăran de la țară”. Nu știu de ce dar astfel de adjective mi-a fost dat des urechilor să le-aud! Virusul defăimării nici azi nu s-a stins. Mai mult decât atât erau unii care se așteptau (și probabil sperau) ca mulțimile să se plictisească de CHS și de predicile lui. Exact cum erau (și mai sunt și azi) unii care abia așteptau să se plictisească oamenii de Cireșarii! Dar ca întotdeauna aveau să fie dezamăgiți. Duminică de duminică numărul auditoriului creștea. Astfel, biserica păstorită de Spurgeon nu mai încăpea în clădirea din New Park Street Chapel.

Întâi au închiriat Exeter Hall, apoi sala muzicală din Surrey Gardens din Kennington. Chiar dacă sala muzicală era numită „casa diavolului”. Spurgeon zicea că „e gata să meargă și în casa diavolului ca să câștige suflete pentru Hristos”. Chiar așa, dacă Satan vine să câștige suflete chiar în biserică noi de ce nu am câștiga oameni pentru Hristos din „casele diavolului”? La Surrey Gardens au venit 17.000 de persoane. Din ei 5000 au rămas afară. Pentru că sala avea numai 10.000 de locuri. Dar inevitabilul s-a produs. Cineva a strigat că „se prăbușesc balcoanele”, altcineva că este „foc”. Oamenii s-au panicat, și în goana de a părăsi sala scara de la balcoane s-a rupt. Au fost morți. Spurgeon a leșinat. Calomniatorii l-au ciuruit! A numit experimentul „o noapte întunecată a sufletului”. Și totuși CHS a continuat predicile la Surrey Gardens. Cu până la 10.000 de ascultători în sală! Construcția unei biserici cu 15.000 locuri devenise obiectivul principal al congregație și-al lui Charlie.

joi, 6 iulie 2023

Sorana, inocența și mințile pervertite - de Nicolae.Geantă

„Faceți bărbații din nou masculini, faceți femeile din nou feminine, faceți copiii din nou inocenți”. Scurt. Plin de bun simț. Și de adevăr. Citat postat de Sorana Cîrstea. O tenismenă de top mondial, nu unu dă curtea școlii! Un citat prin care „a făcut să zacă” (cum ar fi zis Arghezi) sectanții progresiști. Care, răniți ca șarpele în creștet, au declanșat ura pavloviană, vorba lui Mihai Neamțu. „Să putrezești în iad”, „ești din nou un gunoi”, „homofobă”..., sunt numai câteva dintre replicile detractorilor, ridicate vulcanic la fileu din tomberoanele inimilor pervertite.

Nu știu ce a motivat-o pe Sorana să scrie acest citat, dar când privesc în jur și văd bărbați cu cercei, epilați, ori cu silicoane în fese, când văd femei cu barbă, femei cu bocancii plini de fier în bombeuri, femei care râgâie după ce beau doza de bere, femei care înjură ca birjarii și fumează chiștoace, când văd Conchite promovate la televizor, și femei Hulk prin ziare, nu pot decât să strig și eu ca Sorana: „Vrem inocență!” Pentru că maimuțăreala celor mari exact acolo lovește: în inocența copiilor.

Pastorul Luigi Mițoi în Turneu de Evanghelizare în România

împreună cu Misiunea Betania Chicaco 
Sibiu, Pitești, Turda, Oradea, Caransebeș, Craiova, Drobeta Turnu Severin
împreună cu Grupul Speranța
Cluj Napoca, București, Sebeșel, Zalău, Deva



sâmbătă, 1 iulie 2023

Nicolae Geantă la Renovațio București

Vino cu noi! Duminică 02 iulie 2023, ora 18, Pavilion c6, RomExpo București



Priority - de Nicolae.Geantă

30 Iunie. Ora prânzului în Italia. Fratelo Firiza merge la spital. Pentru o colonoscopie.  Și încă ceva analize mai complicate. Cu 90 minute înainte de intervenție mi-a dat un mesaj: “Roagă-te pentru mine fratelo să-mi dea Domnul cuvânt pentru oamenii aceia, acolo! Numele Domnului să fie înălțat!” Nu a pomenit nimic despre sănătatea sa, despre frică sau orice altceva din punct de vedere spitalicesc, medical! Ci numai Dumnezeu să-i deschidă “ușă de Cuvânt”, de evanghelizare!


Seara, în jur de 22 îmi dă alt mesaj: “Slăvit să fie Domnul! Am ieșit din anestezie,  rezultatele sunt bune.
Mulțumesc frumos pentru susținerea în rugăciune. Am vorbit la două persoane azi despre Isus Domnul.
Unui român din spital și doctoriței care s-a ocupat de mine”.