vineri, 31 decembrie 2021

Lucruri bune din anul 2021 - de Nicolae.Geantă

În ciuda atâtor bariere întâlnite am alergat mereu înainte. Uneori nu te urmează mulți. Dar aceia care ți se alătură sunt câștig uriaș pentru Rai. Cei ce aleargă cu tine îți cresc pofta de maraton: nu ești singur!

Am trecut prin boli, dar am biruit. Și am învățat că omul nu e bolnav fiindcă e păcătos. Uneori se îmbolnăvește pentru că nu prețuiește sănătatea. Poți fi istovit și de ascultare! Și da, din când în când e nevoie ca în psalmi: de oprire!

M-am resetat la rugăciune. Am început să învăț că doar cu ea deschidem Cerul. Apoi vedem viața și semenii cu alți ochi. Dar și pe Dumnezeu în altă dimensiune. E atât de măreț!

Am rămas să lupt acolo unde alții au abandonat. Fericirea e pentru oameni încăpățânați. Pentru oamenii care nu renunță ușor la alți oameni! Și mai ales la principii, la libertate...

joi, 30 decembrie 2021

Jurnal de misiune la Tulcea: „Hrănește o familie de săraci” – de Nicolae.Geantă

După ultima misiune în care am fost în județul Tulcea (inaugurarea Bisericii CDE din Nicolae Bălcescu, 12.12.21) am scris un jurnal unde menționam că tatăl unei familii sărace cu șase copii a spus că pentru ei a cumpăra o vacă e de domeniul inimaginabilului. După ce am publicat “jurnalul de misiune” pe blog, la câteva ore cineva din Londra m-a sunat: “Ne implicăm!” Apoi a sunat altcineva din Viena: “Ne implicăm!”. La câteva zile am primit un mail de la o creștină necunoscută: “Vă trimit și eu un ajutor!”. Apoi o biserică bănățeană iar s-a stors puțin la buget… Eram surprins. Nu am făcut nicio cerere și Dumnezeu mă uimise.

Evident am început căutările. Unde găsim vaci de lapte? Acum puteam face fericite două familii. Ori poate trei. Da, Dumnezeu mereu ne surprinde! Căutările au pornit din Harghita până-n  Deltă. Variante au fost mai multe, dar trebuia să ne încadrăm în buget…

Prin urmare, miercuri am ajuns din nou în podișul Babagagului. Am plecat de la ora 6,00 de acasă. Pe o ceață densă ca un fum de cauciuc. Până la 8,00 am mers numai cu 70 km/oră, și numai p dunga discontinue de mijloc! Din cauza ceții pe 29 decembrie a fost întuneric până dimineața la 8,00. La 11,00 era la Nicolae Bălcescu. Am mers într-un sat să vedem o vacă. Era mai aproape de satul uneia dintre familiile pentru care venisem. Proprietarul animalului ne-a tratat de undeva de sus. Prețul a fost mare, animalul necorespunzător, cu defect! Nu poți da cuiva un cadou cu defect. Mai mult acest „cadou” a fost ca o jertfă adusă Domnului! Și noi știm bine: Dumnezeu nu primește decât jertfe fără cusur! Astfel am plecat din acel sat la zeci de km distanță, la o fermă de unde am cumpărat două vaci. Vaci de lapte, rasa Holstein. Mihai a venit cu un domn cu o dubă! Dar știți și dvs, vacile sunt tare încăpățânate: nu urcă politicos în mașină! Nici măcar duse de lanț!

Cea mai iubită Carte

*CĂRȚILE BIBLIEI ȘI AUTORII LOR*

1) Geneza: Moise
2) Exodul: Moise
3) Levitic: Moise
4) Numeri: Moise
5) Deuteronom: Moise
6) Iosua: Iosua
7) Judecători: Samuel
8) Rut: Samuel
9) 1 Samuel: Samuel; Gad; Natan
10) 2 Samuel: Gad; Natan
11) 1 Regi: Ieremia
12) 2 Regi: Ieremia
13) 1 Cronici: Ezra
14) 2 Cronici: Ezra

Crăciunul scoate tot ce e mai bun în oameni - de Nicolae.Geantă

Lumea e mai diferită zilele acestea.

Un zgârciob bătrân - un Scrooge modern, cumpără un curcan nepoților flămânzi.
O profesoară rea oferă dulciuri colindătorilor.
Un patron hiperocupat își oprește afacerea și stă o zi întreagă acasă cu copiii.
Un politician scrie urări celor cunoscuți.
Un agnostic așază cu grijă steaua când împodobește pruncilor bradul.
O bătrână internată-n azil e vizitată de rude.
Un polițist cu față aspră duce niște cadouri la orfelinat.
Un sărac primește un cozonac cald.
O mamă își îmbrățișează fiul întors acasă dintre străini.
O femeie părăsită e invitată la masă.
Un grup de păcătoși se împărtășesc la Biserică.
Tinerii cântă colinde...
Dragostea crește din dragoste, nu din spatele întors.

Ieșim afară din birouri, dintre stive de rigipsuri, din caruselurile zilei și ne uităm cu toți în sus, spre Steaua Betleemului.
Hristos este privit și de un grup de zdrențăroși.
Emanuel este cu noi!
Crăciunul scoate tot ce e mai bun în oameni.

Nicolae.Geantă


sâmbătă, 25 decembrie 2021

Cum să ai un Crăciun fericit! – de Nicolae.Geantă

Dacă știi undeva un sărac, ajută-l! Crăciunul e sărbătoarea unei mâini întinse!

Dacă ai ceva prieteni, caută-i! Crăciunul e sărbătoarea unității!

Dacă ai cumva dușmani, iartă-i! Crăciunul e sărbătoarea păcii!

Dacă ești înconjurat de oameni iubește-i! Crăciunul e sărbătoarea dragostei devenită acțiune!

Dacă ai păcătuit, pocăiește-te! Crăciunul e sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu!

Dacă ai inimă care mai bate, deschide-o pentru Isus! Crăciunul e sărbătoarea în care inima devine iesle!

Dacă știi o biserică mergi și te roagă! Crăciunul e sărbătoarea întâlnirii cu Dumnezeu!

De Crăciun Isus Hristos a venit în lumea noastră ca noi să intrăm în lumea Lui!

Fă toate acestea și vei fi fericit!

Să aveți Binecuvântări sfinte de sărbătoarea Nașterii Domnului!

Crăciun Fericit! 
Merry Christmas! Feliz Navidad!
Frohe Weihnachten! Joyeux Noel! Buon Natale!
Gladejig Jul! God Jul! Vesle Vianoce!
Wesolych Swiat! Sretan Božić! Boldog Karacsonyt!
Καλά Χριστούγεννα
video by Ben Hur

vineri, 24 decembrie 2021

Nicolae Geantă & Concert de Colinde la Brazi

În seara de Crăciun nu sta acasă! Vino să cântăm împreună colinde!
La Căminul Cultural din Comuna Brazi. Lângă Ploiești. De la ora 17 fix.



Mulțumim tuturor celor ce v-ați implicat în proiectul „Oferă o jucărie pentru un copil sărac!”

Mulțumim tuturor celor ce ați participat cu bani sau jucării. Ne-ați surprins și de data aceasta!
Mulțumim tuturor celor ce v-ați implicat cu dulciuri! Să vă fie viața la fel de dulce!
Mulțumim tuturor care vă rugați pentru noi! Sunteți aripile noastre!
Dumnezeu să vă poarte mai departe cu carul Său de biruință!
Sărbători Binecuvântate de Hristos și un An Nou plin de folos!

Nicolae Geantă & Mihai și Magda Pungilă (Tulcea)



joi, 23 decembrie 2021

Colinde de entertainment – de Nicolae.Geantă

Când vine Crăciunul prin școli dau iama grupurile de colindători. Obligatorii cu haine roșii, căciuli de Moș și coarne de ren. Ieri, la liceu, în grupurile de vestitori am văzut mai prin spate pe unii chiar cu tricouri negre gravate cu tâmpe căpățâni de mort. Ca la Hallowen! Prin piețe apar trupe înarmate cu tobe și toiege, cu outfit din blăni de urs și cu... sticle la purtător. De vin, de pălincă, de bere... Colindătorii râd, țipă, urlă, sar, dansează, fac scheme. Figuri. La un concert de Crăciun, în piața orașului am văzut o doamnă învățătoare care a adus un grup de colindători dintr-a III-a să danseze... Lambada! (Televiziunea locală a doua zi a prezentat concertul. Lambadiștii au fost în prin plan. Grupul nostru - care a cântat colinde „sectare”, a fost tăiat din filmare!).

Altădată am fost cu colindul la un „frate” dintr-o biserică ce nu sărbătorește niciodată Crăciunul! Zic că ar fi prea... lumesc. Și bărbatul de vreo 45 de ani ne-a întâmpinat cu... coarne de ren. Iar soția avea scufiță de Moș! Da, la colinde. La închinare!

Ce nu e Crăciun – de Nicolae.Geantă

Crăciunul nu înseamnă Moș, brad împodobit, îngerași atârnați în perdele, felicitări tâmpe cu reni sau oameni de zăpadă. Nici efecte luminoase pe stâlpi, pe garduri, în copaci. Nici pavoazare exacerbată. La iesle n-a fost nimic în afară de Prunc care să iasă-n evidență. Fără El, nimic nu are valoare. Ornamentele pot fi surogate de Crăciun, dar nu țin loc de Dumnezeu!

Crăciunul nu înseamnă căruțuri încărcate, împinse transpirat printre rafturile mallurilor ticsite, promoții cu lucruri pe care nu le-ai cumpăra niciodată. Ăsta-i mercantilism al cărui dumnezeu e pântecele.

Crăciunul nu înseamnă ghiftuială oarbă cu caltaboși, tobă și șorici, asezonate cu portocale și manele. Face burta plină și inima goală... Inima goală înseamnă răutate!

miercuri, 22 decembrie 2021

Suedezii ne duc spre Apocalipsa: au inventat un microcip cu certificat verde introdus sub piele!

Tehnologia avansează zi de zi! Însă nu totdeauna face bine. Efectele ei negative se văd în dereglările climatice și încălzirea globală, deșertificări, poluare ori alte hazarde. Dar și în degradarea omului ca individ. Internetul de exemplu a adus mari beneficii omenirii dar și-o adâncă depravare. În numele științei oamenii sunt gata să-și vândă sufletele, să-și distrugă societățile, să înlăture de la cârma istoriei pe Dumnezeu! 

În plină zăpăceală epidemiologicăsuedezii au găsit soluția pentru a face cât mai util certificatul verde: un cip cu QR -ul pe care să-introducem sub…piele! (vezi Știrea - https://adevarul.ro/international/europa/o-companie-suedeza-dezvoltat-microcip-stocheaza-certificatul-digital-indemana-video-1_61c201765163ec4271d503be/index.html 

Sțirea sună destul de apocaliptică. Pentru cei ce citesc Biblia. Pentru restul e doar motiv de entertainment!

Nicolae.Geantă

marți, 21 decembrie 2021

luni, 20 decembrie 2021

S-a născut Isus Hristos în Decembrie? – de Nicolae Geantă


Sâmbătă seara am fost într-o biserică neoprotestantă. Au avut un mic concert de colinde. Cineva dintre membrii, fără să îl cunosc a ținut să îmi menționeze: „Știți, noi nu sărbătorim Crăciunul. Nu știm dacă s-a născut Isus în decembrie”. „Știu și eu, și totuși fac din această zi o mare sărbătoare! Nu pentru mine ci pentru slava Domnului!” Chiar așa, s-a născut Hristos în decembrie? Pe 25? Ce spune Biblia despre data aceasta?

Evanghelistul Luca (1:5) ne face o precizare interesantă: Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, făcea parte din „gruparea lui Abia”. Acest lucru ne poate ajuta în aflarea lunii în care s-a născut Domnul Isus. Barclay spune că în acea vreme în Israel preoții era împărțiți în 24 de grupări, care slujeau la rândul „cetei lor”. Gruparea lui Abia era a opta. Prima grupare făcea slujbe de fiecare dată în prima săptămână a anului. La evrei luna întâi nu era Ianuarie, ci era luna Nissan (Aprilie), căci această lună începea cu primul răsărit de Lună de la echinocțiul de primăvară (lună plină). Asta ne spune Josefus Flavius. Dar și Sfânta Scriptură (conform Exod 12:1-2). Prin urmare preoții din „gruparea lui Abia” slujeau la Templu în luna mai sau în luna octombrie.

Crăciunul corporatist – de Nicolae Geantă

Crăciunul corporatist nu presupune numai schimb de cadouri secrete. Ori coșuri pline date de firmă. Ci și obligatoriu brazi uriași împodobiți în holul principal al firmei, al primăriei, în sedii de bănci, în mall-uri sau în cancelariile școlilor. Crăciunul corporatist pentru unii înseamnă tichete cadou, pentru alții evenimentul monden se lasă cu mese întinse oferite de patroni angajaților în stațiuni montane. Ori pentru 13% dintre români înseamnă vacanțe în străinătate. Obligatoriu pe plajă, în locuri exotice, la ski sau lângă Piramide! Dar ăsta nu e Crăciun!

Crăciunul corporatist este un Crăciun paralel. Care subminează adevăratul Crăciun. Niște actori români chiar au făcut o filmare în care crăciuno-corporatiștii l-au indignat chiar și pe Santa! Pe Moș Crăciun...

 citește întreg articolul aici - https://nicolaegeanta.blogspot.com/2019/12/craciunul-corporatist-nicolaegeanta_19.html

duminică, 19 decembrie 2021

E cineva la ușa mea - de Mihaela Mănescu

E Cineva la ușa mea și bate...
Dar cine-o fi? Îmi pare cunoscut;
Cu siguranță că a mai bătut
Și-acum doi ani și anul ce-a trecut.

Mă tot frământă gândul că-i un frate
Ce-a obosit pe drum și e flămând.
Dar masa nu mi-e gata; și-n curând
E noapte. Și El tot stă așteptând.

- Prietene, ascultă... Nu mai bate!
De ce nu pleci? Că n-am nimic să-ți dau!
Și ușa larg să Ți-o deschid, nu vreau...
Că-s lanțuri multe-n casa-n care stau.

Păstori ce fac istorie - Nicolae Geantă

În întunericul des ce-mprejura Betleemul, o ceată de păstori arunca vreascuri uscate pe foc. Neştiutori de carte, şi nici de Tora, ciobanii trăiau necugetând la Psalmul 23. Nu guvernau Iudeea, nu conduceau Templul, nici sinagoga din sat. Vieţuiau cumva, în afara istoriei. Nici măcar la marginea ei.

Noaptea lor de veghe fusese întreruptă de-o explozie de lumină cerească şi de-o simfonie de îngeri. Misterul evenimentului i-a zăpăcit. Timoraţi, speriaţi, rămaşi perplecşi, păstorii scapară bâtele din mână. Urechile lor se lungesc. Sunt primele ce aud: „astăzi, vi s-a născut un Mântuitor!”. Dumnezeu nu se duce decât la acei ce sunt gata să-L asculte.

continuă articolul aici -  https://nicolaegeanta.blogspot.com/2012/12/pastori-ce-fac-istorie.html


sâmbătă, 18 decembrie 2021

De ce mint oamenii mari copiii cu privire la Crăciun? - de Nicolae.Geantă


Eram într-o școală din sudul României. În preajma Crăciunului. Am dus cadouri de la Samaritan's Purse tuturor elevilor. După micul program susținut de copii le-am cântat o colindă, le-am vorbit despre Pruncul din iesle și le-am împărțit cutiile. “Copiii, cutiile acestea nu sunt de la Moș Crăciun. Sunt făcute tot de niște prunci ca voi. Încercați să faceți și voi ceva frumos pentru ceilalți”.

Când am intrat în cancelarie o duduie învățătoare m-a apostrofat: “Ați creat confuzie în mintea copiilor domnu’ Geantă! Noi i-am învățat că Moș Crăciun există și le trimite cadouri dacă-s cuminți și dumneavoastră le-ați spus tocmai pe dos!”. „Dar dumneavoastră credeți că există Moșul doamnă?”, „Nu”, „Atunci, cine i-a mințit?” Tăcere…

Daniel Chirileanu - Corigenţi la… a doua venire

În drum spre Betleem
Poate că-n viaţa ta ai colindat atâtea zări,
Că drumurile tale prăfuite
Ţi-ar fi de-ajuns să despleteşti cărări
Până departe, peste vremile cernite.

Poate ai fost deja la Betleem, un pelerin.
Şi amintiri sau mâna goală
E tot ce ai cules ca un turist străin,
O clipă de cultură generală.
Poate Îl cauţi pe Hristos de ani şi ani,
Să-ţi fie Dumnezeu în orice clipă,
Ori poate în echipa de duşmani
Eşti un Irod, cu temeri de „Antipă”.

vineri, 17 decembrie 2021

Crestinii între unitate și dezbinare - cu Nicolae Geantă https://youtu.be/-iq5eIDFkqg

 

În seara asta - 17 Decembrie 2021, de la ora 20,00
O emisiune cu cărțile pe față!
Apasă pe foto sau AICI


joi, 16 decembrie 2021

Tu ai oferi cadou de Crăciun unuia de care nu îți place? - de Nicolae Geantă

O fată face bilete pentru toata clasa. Apoi le pune pe o bancă. Fiecare vine și trage singur biletul... Un durduliu deschide, se uită atent, închide, pune biletul la loc... Trage altul. Zâmbește. Pleacă în bancă. Ceilalți sunt mulțimiți de sorț. Mai sunt două bilete neridicate. O fată vine și îl schimbă pe cel tras acum câteva secunde. Tot nu zâmbește! Un tip nu ia bilet deloc. E sărac. „Eu nu particip!” Până să spun că iau eu biletul lui, lidera grupului strigă: „Bine... Cine are biletul lui? Dați-l afară!” Și e scos de la „pomul de iarnă!” Apoi se face liniște.

citește tot articolul aici - https://nicolaegeanta.blogspot.com/2019/12/tu-ai-da-cadou-de-craciun-unuia-de-care.html

miercuri, 15 decembrie 2021

Aditivul suferinței - de Nicolae.Geantă

Toți privim suferința detestabil. Nimeni nu este încântat atunci când trece prin malaxorul ei. Prin „mușcătura aceasta din absolut”, cum ar zice Jean-Francois Thomas. Prin experiența nenorocirii. De aceea, de mii de ani oamenii au căutat să elucideze propriile agonii. „De ce suferă omul nevinovat?”, „Unde este Dumnezeu când experimentez nenorocirea?”, „Rostește Creatorul pedepse?”, „Mai sunt iubit dacă sufăr?”, sunt numai câteva dintre cele mai tulburătoare simptome ale durerii. 

Desigur cele mai bune răspunsuri le aflăm din cel mai autentic manual de anatomie a durerii: cartea lui Iov. Ea ne vorbește de trei clișee întâlnite din antichitate până în cotidian. 

1. Prietenii lui Iov merg la acesta și îl acuză. Ei atribuie „Suferința ca rezultat al păcatului” lui Iov. Oamenii și astăzi mai practică ideea. Dar dacă ar fi așa atunci mă întreb: „Hristos, dacă a fost socotit fără nicio vină de ce a suferit?”

2. Cei patru interlocutori ai lui Iov spun că „Suferința poate fi pedeapsa lui Dumnezeu”. Le spun răspicat că Dumnezeu nu rostește pedepse! Dumnezeu este dragoste, El nu creează ca apoi să anihileze. 

3. „Suferința generează maturitate”. Creștere. Încredere în Domnul. Iov zicea că înaintea suferinței „urechea sa auzise de Dumnezeu” dar după înfruptarea din necazuri „ochiul lui l-a văzut!” Vorba lui Stăniloaie: „În suferință sesizăm prezența plină de taine a Creatorului”. Înțelegem că a trebuit să fim loviți năucitor pentru a ne trezi la realitate.

Știm, în timpul suferinței putem ajunge la pierderea pentru scurtă vreme a credinței. Iar când ne rugăm ni se pare că Dumnezeu ne pune zăvorul la ușă. Dar când durerea a devenit suportabilă și privim mai atenți, vedem că ușa de la anticamera lui Dumnezeu era întredeschisă. Atunci credința începe să mute munții...

De ce îngăduie Dumnezeu suferința? Nu ca să ne pedepsească, nu că suntem mai păcătoși. Ci ca să ne maturizăm. Suferința este aditiv pentru creștere!

Nicolae.Geantă

Creștinismul din USA în declin?

Aproape o treime din americani s-au declarat fără religie în 2021, o tendinţă în creştere de ani de zile ce reflectă procesul de secularizare din Statele Unite. 29% dintre adulţi se consideră "atei, agnostici sau fără o anumită religie", faţă de 16% în 2007. Creştinii rămân majoritari, cu un procent de 63%, în scădere faţă de 78% în 2007. Dintre ei, protestanţii cunosc cel mai puternic declin, de la 52% în 2007 la 40%, faţă de 21% declaraţi catolici (24% în 2007). Un procent de 6% dintre adulţii americani se identifică cu alte religii, printre care islam (1%), iudaism (1%), budism (1%) şi hinduism (1%). În prezent, 45% dintre adulţii americani spun că se roagă zilnic, faţă de 58% în 2007. Dintre protestanţi, evanghelicii constitue majoritatea (60%).

sursa AICI

marți, 14 decembrie 2021

Îmi trimiți pentru copiii săraci o jucărie?

România este cap de afiș în Uniunea Europeană la rata expunerii copiilor la sărăcie, aproape 41% din pruncii țării aflându-se în vâltoarea acestei vulnerabilități. Pandemia a adâncit mai mult prăpastia pauperizării micuților români. Guvernele domnului Iohannis (dar și celelalte) NU au depus niciun minim efort să îmbunătățească situația. Sute de mii de copii nu se hrănesc suficient, ori nu au posibilitatea să urmeze o școală. Și nici atât cu ce să se joace! Puteți să înțelegeți ce e în inima unui băiețel ori a unei fetițe care privesc cu jind spre jucăriile care sunt numai pentru alții și nu și pentru ei? Ați trecut cândva pe aici? 

Implicați-vă alături de noi! Nu lăsați să se piardă o generație! 
Haideți să oferim copiilor săraci o jucărie! 
Copiii nu visează, ci trebuie să se joace! 

Nicolae.Geantă
(contactați-ne pe mail: nickbags@gmail.com)


Jurnal de Tulcea – de Nicolae Geantă

Dobrogea. Al doilea week-end de decembrie. 2021. Am ajuns în satul Nicolae Bălcescu sâmbăta la prânz. După 4 ore continue de condus. În Subcarpații mei era ceață. O tăiai cu cuțitul. Ca la Podul Înalt al lui Ștefan. În Bărăgan era doar înnorat. În rest limpede. Nu e îmbucurător nici așa. Se văd toate gunoaiele risipite pe câmp. Nu m-am gândit că România e și-un bun cultivator de Pet-uri. Apoi, iarna se văd toate maghernițele. Cel puțin vara sunt ascunse de bannere din porumb. Când am trecut Dunărea și am intrat în Dobrogea am avut un sentiment ciudat. Am trăit ceea ce trăiește un român când se întoarce în țară din diaspora! Reveneam pe bucata cu cel mai vechi și mai nou pământ din România. M-au încântat la nebunie eolienele. Da, între Fântânele și Cogealac e cel mai mare parc de eoliene din UE! Bravo România! Numai că spre Tulcea timpul a devenit mohorât, cu ploaie măruntă și rece. Toată toamna nu a plouat deloc. Și la început de iarnă... Timp bacovian. Până nici câini nu mai mișună printre casele fără garduri, înconjurate de străjeri din ciulini.

vineri, 10 decembrie 2021

Fecioara stearpă cu barbă - de Nicolae.Geantă

După ce s-a lamentat mincinos prin iarmarocul european că este discriminat, un nene - care nu este încă hotărât dacă să poarte pantaloni sau fustă, a încercat să ne otrăvească (din nou) Nașterea Domnului, postând la început de sezon un afiș cu un tânăr cu plete și cu barbă în postură de Sfântă Fecioară. Da, Fecioara cu barbă!


Că a făcut-o la comanda cuiva, din frustrare sau din dorința de-a ieși sub reflectoare nu știm. Dar știm că atitudinea sa e la fel ca a scorpionului ce-și mușcă salvatorul: când a fost întrebat de ce a procedat așa, a răspuns fără remușcări că “nu s-a putut abține” (să facă rău)! 


Că Hristos e atacat permanent știm cu toții. În pomul plin de rod tot timpul se zvârle cu pietre! Că elghebetiștii respiră duh de scorpion ne-am obișnuit. Fiecare scoate din inimă ce are. Dar ceea ce trebuie să facem noi este să nu intrăm degrab’ la judecată cu ei! Odată un tigru s-a dus la leu cu măgarul deoarece cel din urmă susținea că iarba e albastră. Și leul a dat dreptate măgarului. “De de ai susținut o minciună?”, a întrebat apoi tigrul pedepsit. “Pentru că nu concep ca un tigru inteligent să se coboare la mintea unui măgar!”, i-a replicat regele animalelor!


Scria zilele trecute o doamnă judecător să ne rugăm pentru acești blasfemiatori ai Nașterii Domnului. Bine zicea. Căci prin ruga noastră pe unii îi va întoarce Dumnezeu din drum, dar pentru alții nu putem face nimic! Pentru aceștia mă tem cel mai mult! Nicolae Steinhardt concludea odată că “la urma urmei s-ar putea ca  Dumnezeu nici să n-aibă nevoie a ne pedepsi. Îşi întoarce faţa de la noi, ceea ce înseamnă că ne retrage harul său ocrotitor şi ne lasă-n voia întâmplărilor şi interconexiunilor lumii materiale”. Urmarea? O viață fără nădejde! Un trai la plesneală! Un eșec garantat!


E îngrijorător și frustrant: an de an se ridică mai mulți hoți ai Nașterii Domnului! Nu cereți să fie duși la eșafod. Fie-vă milă de ei! Noi avem Bucurie, ei n-au! Noi avem Sărbătoare, ei n-au! Noi avem Sărbătorit, ei n-au! Noi avem Speranță, ei n-au! Noi avem Iubirea, ei n-au! Noi avem Pruncul, ei n-au pe nimeni! Noi avem Totul, ei n-au nimic! 


PS: Trei semnale aș mai dori să le atrag celor ce blasfemiază Nativitatea. Celor ce se joacă cu Nașterea lui Isus Hristos. Întâi, Fecioara a născut un Prunc, dar tânărul vostru  cu barbă, surogat, nu poate naște niciodată! Deci e sterp în a oferi mântuire! Apoi, noi cei cu Fecioară și Prunc avem Iertarea. Fără ea și El, ceilalți au Judecata! Indubitabil. Și-n al treilea rând, știu că vă luptați să-L dați pe Dumnezeu jos. Dar ce puneți în locul Lui?


Nicolae.Geantă

marți, 7 decembrie 2021

Miheala Mănescu - Flori de gheață

În noaptea asta, flori de gheață
Mi-au înflorit în suflet, mii.
S-a înserat de tot în viață
Iar Tu, Isuse, nu mai vii...

Mă simt pustiu și gol de Tine
Ca un căuș de lut murdar.
Sunt prea slăbit să lupt cu mine;
Nici crucea nu mai pot s-o car...

În față, nu văd nicio urmă;
Doar ceață deasă și năluci.
În inimă, o gheară-mi scurmă
Ale-ndoielilor răscruci.

Și nu e nimeni să m-audă...
Degeaba plâng, degeaba strig.
Doar lupii stau cuminți la pândă
Fără să simtă-al iernii frig.

S-a înserat de tot în viață.
Isuse Drag, Te rog să vii...
Că-n noaptea asta flori de gheață
Mi-au înflorit în suflet, mii...

mihaela,
6 decembrie 2021

Nicolae Geantă la Nicolae Bălcescu, Tulcea

 Duminică 12 decembrie 2021, ora 10,00
Botez nou-testamentar și inaugurarea noii case de închinare al Bisericii Creștine după Evanghelie

vineri, 3 decembrie 2021

Câți români sunt într-un singur român? - de Nicolae.Geantă

Cu Titus Corlățean
și Toni Berbece
de 1 decembrie.
Câți români sunt într-un singur român? Tot atâți câte stele se cuprind într-o picătură de rouă. Dacă privim atenți stropul de rouă reflectă tot Cerul. Toate stelele deodată. 

Tot așa, privit atent, un român reflectă toată România! Toți români!

Pe de altă parte, luați separat românii sunt diverși. Dar românul este unul! 

PS: Să vă iubiți frați români! Dragostea nu vă va separa niciodată! Asta nu o spun de la mine, ci așa ne-a povățuit/poruncit Domnul Isus!

Nicolae.Geantă

Mă pot lăuda că sunt român? – de Nicolae.Geantă

Ieri seară, în cadrul unei întâlniri speciale, organizate de Ziua Națională a României de către Biserica Profides din București, am avut o dezbatere foarte interesantă cu domnul senator Titul Corlățean și pastorul Toni Berbece. După finalul evenimentului am primit zeci de mesaje și de încurajări. Ba chiar mai mult, tinerii Bisericii Profides s-au rugat pentru mine! (Pentru sănătatea mea). Băieții nu s-au rugat formal, ci cu foc! Târziu, spre ora 22 am plecat dela RomExpo București. Singur în mașină, am început deodată să mă rog strigând: „Doamneeeee, mă laud că sunt român!”

Și, dintr-o dată mi-am adus aminte de George Enescu și o declarație formidabilă a sa. Pe când era copil, a trebuit să plece la Viena să studieze. „Mamă, pot să le spun acolo că sunt român?”, a întrebat micul Jurjac. „Sigur, de ce să nu le spui?”. „Mă gândeam să nu creadă că... mă laud!”

Da, la începutul secolului XX, când România abia își căpătase Independența, a fi român era o mândrie! O laudă bună. Micul Enescu știa destul de bine asta. Pentru el nu conta unde ești, ci cine ești! La începutul secolului XXI, în zilele noastre, din ce în ce mai mulți români își ascund identitatea. Se rușinează cu ea. O blesteamă. O înjură obsesiv. Dar orice ar face tot ei rămân! Inima nu le va pompa în vene alt sânge!

A te lăuda cu patria ta, cu etnia ta, cu neamul căruia îi aparții, e o laudă la adresa lui Dumnezeu. El a ales unde și ce să te naști. Și Dumnezeu NU face greșeli niciodată!

A te rușina de patria ta, de neamul tău, de națiunea unde-ai văzut lumina pe lume nu-ți îmbolnăvește numai o parte a sufletului. Ci tot sufletul!

Sunt mândru că sunt român! Și pentru asta nu trebuie să îmi cer niciodată scuze!

Nicolae.Geantă

miercuri, 1 decembrie 2021

La Mulți Ani România! La Mulți Ani români! - de Nicolae.Geantă

 


Dumnezeu să fie totdeauna înaintea voastră frați români! 
Atunci veți avea toate cărările netezite și nu vă veți mai împiedica de niciun ciot ori hățiș. Chiar dacă va trebui de parcurs un urcuș, cu Dumnezeu întotdeauna urcăm.

Dumnezeu să fie înapoia voastră frați români! 
El vă va proteja cu scuturile Sale de toate săgețile vrăjmașilor care vor să vă doboare. 
Și știți și voi ca și mine: atacurile lor nu sunt puține!

Să mergeți umăr la umăr frați români. Uniți. Numai așa vom rămâne toți în picioare, ridicând pe cei slabi, ștergând lacrimile celor în durere, tratând cu egalitate pe cel din stânga și pe cel din dreapta, completându-ne unii pe alții, plângând, râzând toți deodată.

Să păstrezi credința maică Românie! 
Dumnezeu își va împlini toate făgăduințele! Față de tine și față de toți pruncii tăi!

Să rămâi cu fața senină România chiar și-atunci când primești un răspuns dur. 
Tu știi mai bine ca noi, durerile trec dar România rămâne!

Să binecuvântați pe Domnul pentru țara bună pe care vi-a dat-o frați români! 
România e o dragoste din care se poate muri!

La Mulți Ani România! 
La mulți ani români, oriunde v-ați afla!

Nicolae Geantă & familly
1 decembrie 2021

marți, 30 noiembrie 2021

Nicolae Geantă și Titus Corlățean la Biserica Profides de 1 Decembrie

1 decembrie, Ziua Națională a României
 Biserica Profides București, Romexpo, pavilion C 2
ora 19,00
Toni Berbece și Trupa Profides 
Nicolae Geantă și Titus Corlățean


România în șapte cuvinte - de Nicolae Geantă

Rugăciune. Cine se roagă aude pe Dumnezeu vorbind. În catedrală sau în inima Bărăganului.

Ospitalitate. Cine hrănește un sărac, un pelerin, un misionar, hrănește pe Dumnezeu. Îl satură.

Mântuire. Ce i-ar folosi unui om să câștige toată lumea dacă și-ar pierde sufletul? Comoara sa.

Atitudine. Nu contează cât de multe ști, ci cât de multe faci! Așa rămâi în nemurire.

Națiune. Oriunde ai fi tu ai doar o patrie. Restul sunt doar țări.

Iubire. Cine iubește nu face rău nimănui. Iar Dragostea NU moare niciodată!

Ascultare. Ascultarea e mult mai de preț decât jertfele. E așteptarea Cerului de la noi.

Viața începe cu rugăciune și se termină cu ascultare. Între timp fii gazdă bună, iubește semenii, păstrează atitudine pozitivă! Și vei fii mântuit.

PS: Nu poți să fii român și să-ți amintești că iubești România numai de ziua ei! România e ca aerul. Se respiră clipă de clipă.

 Nicolae.Geantă

luni, 29 noiembrie 2021

Sunt evanghelicii invizibili? - dr. Nicolae Geantă


Unul dintre cei mai de seamă politologi români, Daniel Barbu, scria într-un volum recent (
Omul Evanghelic, coordonat de Dorin Dobrincu și Dănuț Mănăstireanu) că „societatea mare” din România, atunci când este vorba să ia în calcul creștinii protestanți (cărora aparțin și evanghelicii) „nu este dispusă să decline sub specia diversității și a multiculturalismului”. Pentru mine asta sună a invizibilitate politică. Deși mai numeroși decât catolicii, evanghelicii (și ceilalți protestanți) nu sunt luați în considerare în luarea celor mai diverse decizii publice – de la istoriografia ideii naționale sau a represiunii suferite în comunism, până la chestiunile de libertate a cultului sau a problemelor de ordin moral ridicate de minoritățile sexuale, ideologie care bântuie ca o stafie țara noastră periclitând viitorul familiei și al națiunii.

Chiar dacă statul român a fost interesant dintotdeauna de apartenența religioasă a cetățenilor săi (încă din interbelic oficializând obligativitatea înscrierii religiei la starea civilă), guvernele (cu excepția celor comuniste) utilizând apartenența la „neam și religie strămoșească” au sfidat rând pe rând impactul și rolul pe care îl joacă evanghelicii în spațiul dintre Maramureș și Dobrogea. Nu vreau să menționez aici decât faptul că în ceea ce privește cunoașterea învățăturilor Scripturii, evanghelicii, în fiecare familie au obținut didact sau autodidact o cultură biblică și holistică, spre deosebire de religia majoritară (ortodoxia) care a încredințat educația unei clase de corporații clericale, vorba domnului Barbu, care folosesc un limbaj greoi, arhaic, aproape de nemestecat, teologia acestora fiind mai mult populistă decât izvorâtă din conștiință. Și pe deasupra au acuzat ades că evanghelicii sunt „secte” care desfășoară activități de „înrobire psihologică și chiar fizică”, și că „a fi român înseamnă a fi ortodox” (o imensă greșeală de identitate), ca și cum evanghelicii ar fi trădători de neam și patrie. Câtă diferență față de sintagma lui Simone de Beauvoir – cel mai important istoric al Reformei din Franța, care spunea că „nu te naști, ci devii protestant”. Adică îți capeți identitatea religioasă, nu o moștenești. Și asta în orice religie!

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Profesorul, Școala și testul de salivă – de Nicolae.Geantă

 

Debusolată de propriile sale idei (a se citi îngrădiri), clasa politică românească a mai găsit un mod de-a cotonogi binișor școala. De-a intra în ea fraudelor, prin alunecare: elevii să fie testați anticovid de către... profesori! Cu teste de...salivă. Adică de scuipat! Da, profesorii care și-au tocit coatele pe băncile facultăților au devenit peste noapte... colectori de salivă!

Că trebuie să fie echipați corespunzător nu s-a luat deloc în discuție problema. Dar s-a obligat (legea nu e tocmeală, nu?) profesorul să adune ambalajele, deșeurile testelor efectuate și dacă-s pozitive și să le depoziteze în săculeți speciali (galbeni)! Lunea și joia la prima oră. Dacă din nefericire cineva are virusul testele se încuie într-o încăpere „specială”, iar pruncul e dus în altă încăpere „specială” până vine DSP. (Și dacă școala nu are astfel de încăperi domnilor politicieni? Că de ani de zile dvs nici măcar toalete nu ați construit în școli). În plus școala trebuie să aibă un delegat desemnat care merge săptămânal la depozite după teste, un alt desemnat care monitorizează săptămânal profesorii nevaccinați, ședințe ad-hoc ale Consiliului de Administrație cu reglementările aproape zilnice. Și toate astea în regim de voluntariat. Adică Statul își face treaba pe moca! Pardon, pe cârca școlii.

miercuri, 24 noiembrie 2021

Armura care nu se dezbracă – de Nicolae Geantă

În repetate rânduri am auzit de la amvoanele bisericii îndemnuri stringente de a îmbrăca „armătura” lui Dumnezeu! (conform Efeseni 6:13). Da, da, armătura. Termenul, mai arhaic e drept, e folosit de unii predicatori ca fidelitate pentru traducerea Cornilescu. Poate Dumitru Cornilescu s-a inspirat din latină când a folosit termenul „armătură”.  Italienii traduc și azi „completa armatura di Dio”. Englezii vorbesc despre armura lui Dumnezeu („armor of God”), iar francezii despre toate armele lui Dumnezeu („tout les armes de Dieu”). Traducerea românească Galaction spune de asemeni „toate armele lui Dumnezeu”. Rețineți: toate. Asta înseamnă că nu trebuie uitat să atașezi ceva! Un singur accesoriu lipsă și ești ineficient în luptă! Apostolul Pavel, când le sugerează efesenilor să îmbrace „armura lui Dumnezeu” folosește cuvântul grecesc „panoplian”. Acesta poate fi tradus ca „toate armele” sau „tot armamentul”. Dar ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că verbul „îmbrăcați-vă” (cu armura aceasta) este la timpul aorist, indicând o îmbrăcare cu armura pentru totdeauna, fără a mai fi dată vreodată jos! Cine se îmbracă cu armura lui Dumnezeu nu o poate dezbrăca! 

Dar ce a dorit Apostolul Pavel să ne sugereze? În primul rând armura nu se dă jos niciodată pentru că lupta cu diavolul, cu vrăjmașii lui Hristos, este permanentă. În al doilea rând, pentru că numai o clipă fără armură și putem fi loviți fatal de către adversar. În al treilea rând, pentru că numai puțin dezbrăcată și devii relaxat, s-ar putea să nu mai vrei să o îmbraci din nou. Vei rămâne apoi total neprotejat pentru luptă, pentru încercarea cea grea. Pavel spune că în ziua aceea trebuie „să rămâi în picioare după ce vei fi biruit!”

Nu lăsați jos adevărul nicio clipă. Mai bine suferiți dvs pentru el decât adevărul pentru dvs!
Nu lăsați jos neprihănirea! Pentru o singură mică pată se poate pierde tot Cerul.
Nu lăsați jos râvna pentru predicarea Evangheliei. Cu cât e predicat mai puțin Dumnezeu cu atât e mai activ diavolul!
Nu lăsați jos credința. E ca o șopârlă, spunea Vladimir Pustan. Poate fugi de lângă tine în orice clipă și n-o mai poți niciodată prinde!
Nu lăsați jos Biblia. O să rămâneți spadasini fără sabie!
Nu lăsați nimic din armele lui Dumnezeu! Cine renunță la ele, rămâne fără mântuire!

PS: Armura Domnului poate fi grea. Dar când Dumnezeu îți pune în spate o greutate cu siguranță mâna Lui te sprijină!

Nicolae.Geantă

Thanksgiving day pentru liceeni la Câmpina

 25 noiembrie 2021. Dacă e ultima joi din Noiembrie atunci e Thanksgiving day!
Anul acesta avem sărbătoare pentru liceeni. La Câmpina. 
Vom învăța cum putem să ne deprindem cu Recunoștința. Această „rara avis” a mulțumirii.
Invitat special: consilier școlar Ruxandra Corodeanu.
Mesaj motivațional: Nicolae Geantă. 


A devenit Germania cel mai ateu loc din lume? - de Nicolae.Geantă

sursa hărții reditt.com
Germania atee? Țara lui Luther și a Reformei fără Dumnezeu? Inima protestantismului  încetează să bată, după 500 de ani? Credința nu mai e atrăgătoare, creștinismul nu mai este ceva de dorit? A devenit estul Germaniei cel mai fără de Dumnezeu loc al lumii? Oare în Germania, așa cum susținea din 1880 filosoful Nietzche, „Dumnezeu a murit?”  Sunt numai câteva dintre întrebările care ne frământă în ultimele decenii cu privire la leagănul protestantismului mondial. Da. Germania e plină de atei și agnostici. O țară a „ireligiei” cum o numesc analiștii. În Germania de Est, adică fosta RDG comunistă, procentul de atei și agnostici este de ani buni peste 70%. Unii îndrăznesc să spună că sunt chiar regiuni cu 100% ireligie, adică cu niciun credincios! 

Cu ceva ani în urmă „The Guardian” preciza că din cei 25 % credincioși germani din est, 21% sunt protestanți și numai 4% catolici și musulmani. Un studiu făcut pe un eșantion important anunța că NU a găsit nicio persoană sub 28 de ani care să fie credincioasă! Biserica est-germană este părăsită anul de sute de mii oameni! „Kulturkampf”-ul (secularizarea), „ateismul popular” și chiar comunismul sunt pilonii despre care se spune că ar fi golit nemții de Hristos. Însă niciun analist nu aduce în discuție... păcatul! Nu ideologiile sunt novicele care au erodat rolul bisericii în societatea germană, ci slăbiciunile față de pofte care au târât preoții în căsătorii homosexuale și enoriașii într-un galopant ritm spre avort! Ce m-a uimit foarte mult a fost o declarație simplă a unui neamț care a crescut cu Biblia în casă (a citit-o, dar recunoaște că n-a crezut-o), cu Biblia la școală: „preoții și călugărițele noastre (catolici, n.r.) ne vorbeau din Biblie dar susțineau evoluția ca știință, adevărurile biblice fiind relative! Și ne mai mirăm de ce Germania e invadată de (refugiați) musulmani!

În urmă cu câțiva ani de Paște am fost în Germania. Am participat la cea mai ștearsă sărbătoare a Învierii Domnului din viața mea! Nemții nu simțeau nicio bucurie!

Sunt uimit că germanii ne comentează pe noi românii că am fii medievali în gândire. Pentru că suntem „cei mai religioși creștini europeni!” Nemților, dacă cei credincioși sunt medievali, cei necredincioși și atei sunt din comuna primitivă!

Frați români! Luați cu asalt bisericile din Germania. Nu-L putem lăsa pe Hristos fără nemți, și nici pe nemți fără Hristos! 

Nicolae.Geantă



Ziua Recunoștinței la Biserica Izbânda Drăgăneasa

     2021 este spre sfârșite. 2021 a fost un an dificil. Avem pentru ce să fim recunoscători? Ai mulțumit vreodată că Domnul te-a scos din (multe) nenorociri? Că nu face niciodată greșeli? Că Dumnezeu nu discriminează? Că ești ales să îl reprezinți la cel mai înalt nivel în această lume? Atunci e cazul să fii cu noi duminică 21.11.21. Va fi o sărbătoare pe cinste. În cinstea Mielului Isus! De la ora 10 fix!


vineri, 19 noiembrie 2021

Nu riposta pentru fleacuri! - de Nicolae.Geantă

O bătrânică în călătoria sa cu autobuzul a avut ocazia să stea pe bancă lângă o tânără arogantă! Aceasta a lovit bătrâna de mai multe ori cu sacoșele fără să-și ceară scuze. Bătrânica a continuat să privească pe fereastră ca și cum nu i s-ar fi întâmplat nimic. Mirat, un bărbat a întrebat-o pe bătrânică de ce nu s-a lamentat, de ce nu a protestat când tânăra a lovit-o intenționat cu sacoșele. Bătrânica, cu ochi blânzi și voce dulce, a argumentat surprinzător: „Nu e necesar să fii nepoliticos sau să te cerți pentru ceva nesemnificativ. Oricum călătoria mea cu această fată este scurtă. Cobor la stația următoare”.

Nu știu cum (re)acționezi când cei din jur fac fapte iresponsabile. Poate că ades faci ca Hunter și Masha (cei doi câini ai mei) atunci când merg pe stradă: nici nu se sinchisesc de câinii care-i latră din curți. Sunt foarte nepăsători. Ei au libertate. Schelălăitori au lanțuri. Sau poate vrei să aplici legea talionului: „ochi pentru ochi, și dinte pentru dinte”. Să știe și ei cu cine au de-a face. Nici nepăsarea, nici violența nu fac bine. Ar trebui să înțelegi că viața e o călătorie scurtă. Nu riposta pentru fleacuri! Nu vei mai avea timp să-ți trăiești frumos visurile. Ba mai mult, fleacurile sunt trecătoare.

Regelui David i s-a confecționat un inel de aur pe care scria: „Și aceasta va trece!” Când era trist și-l privea se înveselea. Iar când era vesel și-l privea se umplea de tristețe!

Lucrurile vin și de duc. Omul rămâne. Fiți oameni! Doar oamenii pot fi mântuiți de Dumnezeu!

Nicolae.Geantă

joi, 18 noiembrie 2021

Cine sunt cei mai mari hoți - de Nicolae.Geantă

Zicea părintele Cleopa că pădurea nu se teme cel mai tare de hoțul care fură lemne cu carul. Din lăcomie acesta va încărca cât mai mult, și singur se va pedepsi. Va cădea cu căruța într-un șanț, într-o văgăună, va întâlni o groapă în care se va împotmoli... Cel mai tare pădurea se teme de hoțul care fură cracă cu cracă. Acesta prăduiește puțin câte puțin. Până va șterpeli toată pădurea!

Tare mă tem că asemeni pădurii, o astfel de presiune trăim și noi în aceste zile cumplite. Suntem furați puțin câte puțin. Mai întâi ni s-a furat dreptul la medicamente, apoi la operații, apoi la spitalizare. Apoi ni s-a furat dreptul la exprimare, ne-au cenzurat. (Doar pe cei ce au avut altă opinie). Apoi ni s-a furat dreptul la deplasare, ori la participarea socială. Și dreptul la îmbrăcăminte. Acum se încearcă să ne fure dreptul la muncă. Apoi la hrană, la existență. La identitate. Până se fură cel mai mare drept: dreptul la libertate.

Pe de altă parte știm că diavolul lucrează șiret. Zilnic ne fură câte puțin timpul, părtășia, viața colectivă, dragostea de aproapele, dărnicia, rugăciunea, încrederea în Dumnezeu. Puțin câte puțin, vrea să ne fure credința. Fără libertate și fără credință viața nu e decât o… neplăcere! O neîmplinire.

Nu mai am posibilitatea să îi spun azi părintelui Cleopa că a avut parțial dreptate. Știu, nici el și nici noi, nu ne temem că dispare pădurea. Ea nu se teme de topoarele ascuțite chiar dacă ar fi tăiată pe ras. Pentru că… nu-i poate nimeni scoate rădăcinile! Pădurea, românii, creștinii, în general trăiesc prin… rădăcini!

Faceți-vă rădăcini în Hristos! Și nu veți pieri niciodată! Biserica a rezistat tuturor „defrișărilor” de două mii de ani. Cu credința în Înviere! Cu îndemnul Domnului Isus „Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit va trăi!” (Ioan 11:25a)

Hoții vin și se duc. Hoții sunt trecători. Pădurea însă rămâne! Sunteți mai mult decât o pădure!

Nicolae.Geantă

miercuri, 17 noiembrie 2021

Suntem cruci - de Mihaela Mănescu

Suntem cruci cu dor de ceruri
Scump Isus, sub Crucea Ta.
Fie lumea-n câte feluri...
Suntem cruci cu dor de ceruri:

Doar pe Tine Te-om urma!
Suntem cruci cu inimi sfinte
Împletite-n Duhul Tău.
Fie lumea foc fierbinte,

Suntem cruci cu inimi sfinte:
Nu ne-atinge niciun rău.
Suntem cruci înaripate
Ce spre Tine vom zbura.

Lumea asta de păcate
Să ne piardă, nu mai poate!
Suntem cruci înaripate
Așteptând venirea Ta...

mihaela

vineri, 12 noiembrie 2021

De ce nu răspund oamenii chemării Scripturii? - de Nicolae Geantă


Deși e cea mai răspândită carte din lume, totuși Biblia e refuzată de cei mai mulți oameni. De ce când aud Biblia ei o refuză? De ce o declară „o prostie”, „o carte învechită”, „un manual de Evul Mediu care trebuie ignorant”? De ce oamenii fug de chemarea Scripturii Sfinte? Căci ea e Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu. Fug de ea fiindcă-L urăsc pe Dumnezeu? Fug de ea pentru că le cere restricții? Fug de ea pentru că nu mai e actuală? De ce totuși fug? Ca să aflii adevărul citește următoarea poveste:

„Într-un orășel de provincie, un dricar (vizitiu al carului funerar) era foarte împotrivitor Scripturii. La fiecare înmormîntare era ironic, murmura împotriva pastorului, a predicilor de la cimitir. „Sunt o prostie toate acestea”, era deviza sa de bază. Orice încercare a pastorului de-al convinge era înăbușită de refuzuri. Într-o zi, mașina pastorului s-a stricat. Fiind un noroi gros în drumul spre cimitir, pastorul s-a urcat în dric alături de vizitiu. A început să-i explice că Biblia vorbește despre el. „Domnule în Biblie, scrie despre dvs. E un verset în care Hristos spune: <Lasă morții să-și îngroape morții!> Dar un dricar mort nu poate îngropa un mort, un pastor mort nu poate îngropa un mort... Atunci ce a vrut Isus să ne spună?” izitiul rise: „Pastore ți-am zis că Biblia e o prostie! Chiar vorbele lui Isus o dovedesc”.

„Hai să judecăm puțin. Ai auzit soția mortului cum striga când a ieșit din casă <Nu pleca! Nu pleca! Nu mă lăsa singură>? Ai auzit copiii care urlau de durere și își rugau tatăl mort să rămână cu ei? În zadar, mortul nu le răspundea. Pentru că era mort. Tot așa este și cu dumneata. De ani de zile Hristos, Biblia, Biserica, creștinii te îndeamnă la pocăință. Te cheamă la Dumnezeu. Nu răspunzi pentru că dumneata ești mort! Mort spiritual!”

De ce oamenii nu răspund Scripturii, chemării lui Dumnezeu? Simplu: sunt morți față de valorile ei! Și valorile ei sunt viață!

Dacă s-ar finaliza așa ar fi trist! Știți ce e interesant? Că Dumnezeu poate să-i învieze! Abia apoi morții umblă, iau decizii, trăiesc!

Nicolae.Geantă

joi, 11 noiembrie 2021

Dreapta socoteală - de Nicolae Geantă

Savatie Baștovoi - un ieromonah pe care-l citești cu sufletul, nu doar cu mintea -  spunea că odată un pustnic a fost întrebat „care este cea mai mare virtute?”. „Dreapta socoteală”, a răspuns imediat pelegrinul. „Pentru că fără dreapta socoteală, orice altă virtute se prăpădește!”

Ceea ce lipsește societății contemporane este exact dreapta socoteală. „Diakrisis”, cum ar zice grecii. Discernământul. Ascuțimea cugetului. Gândirea așezată. Știința de a face fapte cu măsură. Fericirea mea nu trebuie să vină din lacrimile celuilalt.

În plină luptă cu pandemia lipsa dreptei socoteli a impus vrajba socială. A pus România cu tălpile pe jar. Teze, sinteze și antiteze. Pe de o parte încălcări de lege. Iz de dictatură. Lipsă de bun simț. Mult, prea muuult fripturism. Oportunism. Călcare peste cugete. Decizii fără scrupule. (Președintele, parlamentarii, gazetarii, medicii, vac.ci.ni.știi...) Pe de altă parte conspirațiile. (Șoșocismele, nu dezvăluirile inadvertențelor). Din frică, din neîncredere, din dorința de creștere a ratingului, a capitalului, a like-urilor, a ticăloșiei. Ori din pură prostie. Toate epitetele de mai sus țin până la proba contrarie. Apoi cel ce a zis altminteri devine rătăcit. Iar pierzători suntem cu toți.

Dreapta socoteală ar trebui să pornească de sus. Te aștepți ca cei de jos să facă supoziții, derapaje, abrambureli. Dar la români pară și logica bate filmul… Iacătă, sucelile se fac la vârf! Precum domnul președinte Iohannis. Poate că de aceea statul român a eșuat: datorită sucelilor (nu socotelilor) ’mnealui! Suceala nu e dreaptă socoteală, domnule președinte! Politica giruetei e plan diavolesc!

Lipsa dreptei socoteli se vede la politicieni chiar dacă am fi orbi! Lipsa dreptei socoteli se vede la jurnaliști chiar de-am fi legați la ochi! Lipsa dreptei socoteli se vede când un om e rece, e indiferent față de semenul său. Fie el și în biserică! Când nu mai este clar de unde vine învățătura de unire, când risipirea și deznădejdea se așază pe scaunul unde altă dată stătea iubirea, când libertatea mea îngrădește libertatea ta, când unii suntem mai egali ca alții, când privim la cei de lângă noi nu ca la frații noștri, ci ca la dușmanii noștri. Pentru că asta-i chintesența lipsei dreptei măsuri: să vezi în toți ceilalți numai vrăjmași!

Lipsa dreptei măsuri a generat un tsunami de neîncredere. România chiar revarsă un atlantic de neîncredere. Iar boala asta nu se tratează peste noapte. Încrederea românilor se va reface doar în decenii. Așa s-a dărâmat. Da, nu poți repara în câteva zile ce ai distrus în zeci de ani!

Dreapta socoteală e o așezare a sufletului. Aduce liniște. Credință. Speranță. Vindecare. Atenție însă, discernământul nu se capătă decât cu rugăciune! El e criteriul normalității!

Rugați-vă pentru tot ce faceți! Deveniți buni! Judecați drept! Și vorbiți nu din încredințare, ci numai dacă vă vine de sus. Vorbiți oracolele lui Dumnezeu. Vorbiți cu dreaptă socoteală!

Nu uitați nicio clipă: oamenii fără dreaptă socoteală se distanțează zi de zi de Dumnezeu!

Nicolae.Geantă