youtube

sâmbătă, 30 mai 2020

Dumnezeu te folosește în ciuda dificultăților. Din pricina ta! - de Nicolae.Geantă

Carol Cymbala spunea că atunci când a început să dirijeze corul de la Tabernacle New York s-a temut că ar putea reuși. Nu știa nicio notă muzicală, nu făcuse școli superioare de muzică. Și totuși Carol a câștigat cu Corul Tabernacle 4 premii Grammy! (Nu au oferit niciodată un fundal muzical pentru superstaruri, nu au cântat la întruniri politice - chiar dacă au fost rugați). Astăzi, soția lui Jim Cymbala mărturisește: „Dacă  vrei cu adevărat ca Dumnezeu să te folosească, atunci trebuie să fi dispus să îl urmezi și în locuri incomode și să faci lucruri pe care pur și simplu nu le poți face în mod obișnuit!”

Dumnezeu ne folosește în locuri incomode. Pe Iosif l-a folosit după ce l-a trecut printr-o pușcărie, de unde a devenit prim ministru. Pe Estera după ce a rămas orfană și ostatec.  Și a făcut-o regină. Pe Sara după ce a ajuns la 90 de ani. Și a născut pe Isaac. Pe Petru după ce l-a trădat. Și a devenit cel mai mare predicator la Rusalii... Și exemplele sunt de ordinul miliardelor!

joi, 28 mai 2020

Adio, dar rămân cu voi! – de Nicolae.Geantă


Dacă Domnul, după ce a apărut mai multe zile printre ucenici după Înviere, ar fi dispărut așa deodată am fi crezut (poate) într-un Hristos pământesc. Dar Înălțarea Lui l-a făcut un Hristos Ceresc! Asta e dovada că misiunea Sa a fost direct de la Tatăl, îndeplinită 100%. Hristos nu poate fi depășit, spunea Ernest Renan. Nici egalat, zic eu. E unic.

Ucenicii nu știau că Înălțarea este ultima lor întâlnire cu Mântuitorul. De-aceea au rămas cu ochii pironiți spre Cer când toți îngerii și serafimii erau pregătiți să-L salute pe Mesia că s-a întors victorios! Înălțarea pentru pământ e „la Revedere!” dar pentru Cer este „Bine-ai venit acasă!”

miercuri, 27 mai 2020

Onisim Botezatu - Oameni răi. Muscă sau albină?


„Ieremio!”, zice Dumnezeu. „În popor sunt oameni răi, care pândesc așa cum păsărarul pândește lațul!” Dureros, nu? Foarte dureros să știi că în poporul Domnului sunt oameni care au participat la mii de slujbe și au rămas tot oameni răi. Pe ei nu îi schimbă nimic: nici pandemia, nici boala, nici falimentul, nici Dumnezeu, nici chiar moartea. Pentru că ei nu vor să se schimbe.

13 Indicii care te ajută să știi că ai de-a face cu un om rău:

Tot timpul e împotrivă. Nici nu te ascultă până la capăt, nu e curios de ce spui, se suprapune dialogului tău să își impună punctul lui de vedere.

Nu are nimic bun de zis. Când ia cuvântul, el critică, acuză, condamnă. Nu are apreciere, nu are complimente, la el totul ar trebui făcut altfel.

El știe tot. Nu acceptă nici un consiliu, nu primește observații, nu se lasă înduplecat, el le știe pe toate, iar numai cum zice el este bine. Ignoră-l! Un om care nu se lasă învățat, nu va fi vrednic de a da învățături.

* pentru tot articolul fă click pe blogul lui Onisim

Nicolae Geantă - Cum identifici un om rău

video by Ben Hur

Cele mai populare citate ale lui Ravi Zacharias


1. Dragostea este un angajament care va fi testat în cele mai vulnerabile zone ale spiritualității noastre, un angajament care te va obliga iei decizii foarte dificile. Dragostea este un angajament care îți cere să te ocupi de pofta ta, de lăcomia ta, de mândria ta, de dorința ta de putere, de dorința ta de control, de mânia ta, de răbdarea ta și de fiecare domeniu în care poți fi ispitit. Dragostea implică angajamentul pe care Isus l-a demonstrat în relația Sa cu noi.
2.         Avem dreptul să credem ce vrem, dar nu tot ceea ce credem este corect.
3.         Nu există o descoperire mai mare decât să-L vezi pe Dumnezeu ca autor al destinului tău.
4.         Ceea ce cred în inima mea trebuie să aibă sens în mintea mea.
5.         Dacă adevărul nu este constrâns de iubire, îl face pe posesorul acelui adevăr să fie neplăcut și adevărul să devină respingător.

marți, 26 mai 2020

Vladimir Pustan - Între cărți și părinți (la Next Level)

video by Adrian Butuc / AlbaCarolinaTV

Latență spirituală? - de Nicolae.Geantă

sursa foto
TD Jakes este un pastor afro-american. 63 de ani. Unul dintre cei mai renumiți pastori din lume. Conduce „The Potter's House” din Dalas, Texas, un megachurch cu peste 23.000 de oameni săptămânal. Plus alte filiale ale acesteia. Biserica sa e un adevărat stadion. Arhiplină la fiecare predică a reverendului. Și un adevărat vulcan în închinare. Când cântă, când se roagă, tremură zidurile „Casei Olarului” (Recunosc, îmi place bishopul TD. Cum scrie, cum predică, cum gândește, cum misionează, cum vorbește la invitațiile dela televiziune...). Numai că..., am rămas mut de uimire ieri, când am citit anunțul lui TD Jakes pe Instagram. La întrebarea: „Are you confortable returning to church?” / Este siguranță să ne întoarcem la biserică?”, 79% din membrii au strigat: NO! Și 5% îndeciși!


luni, 25 mai 2020

Tăvălugul lui Dumnezeu – de Nicolae.Geantă

Noi știm că pe unde este drumul bătătorit nu mai răsare nicio sămânță. Nici iarba nu crește!
Uneori în viață (parcă) suntem călcați în picioare. Tăvăliți. Terciuți.
Evident NU ne place când Dumnezeu ne „turtește!”
Dar nu o face niciodată fără un scop bine stabilit!
Bunul meu prieten din Roma, Daniel Firiza, zicea că “Pe unde trece Dumnezeu cu tăvălugul răsar trandafiri!” Dar pe unde trecem noi ce răsare?
Cum adică să răsară flori pe unde trece tăvălugul? Da. Pentru că tăvălugul lui Dumnezeu lasă sămânță în urmă! 
Paradox. Unde calcă Domul răsare... Viața!

Semănați dragoste!
Dacă nu ai un prieten fii tu unul!
Dacă nu primești o îmbrățișare oferă tu una!
Dacă nu îți zâmbește nimeni zâmbește tu tuturor!
Dacă nu ai un umăr unde să te sprijini fii tu unul pe care se sprijină alții!
Nu știi când va rodi bunătatea ta!
Uneori se întâmplă chiar minuni. Zicea cineva că „s-ar putea să transformi un agresor în cel mai bun prieten!”
Da, „lutul” trebuie bătătorit! Altfel sămânța nu va avea o zdravănă rădăcină! O vor zmulge păsările răpitoare!

Nicolae.Geantă

* vezi și varianta engleză https://www.romania.ai/the-roller-of-god/

Traian Dorz – Să-mi fac din fiecare zi (cu comentariu literar de Nicolae.Geantă)

Să-mi fac din fiecare zi
 o zi de sufletesc folos,
 ducând oricui ar suferi
 un strop din Harul lui Cristos.
 – Atunci mi-aş face orice zi
 o zi de sufletesc folos.
 Să-mi fac din fiecare pas
 un umblet binecuvântat,
 spre cel căzut şi cel rămas,
 spre-a-l ridica dintr-un păcat.
 – Atunci mi-aş face orice pas
 un umblet binecuvântat.

 Să-mi fac din fiecare gând
  cuiva un dar mântuitor
 punând pe-o rană sângerând
 un sfânt balsam alinător.
 – Atunci mi-aş face orice gând
 cuiva un dar mântuitor.

 Să-mi fac din fiecare stări
 un har să-I cânt lui Dumnezeu,
 să-I laud marile-ndurări
 ce-mbelşugat îmi dă mereu.
 – Atunci din fiecare stări
 L-aş preamări pe Dumnezeu.


Poemul cu titlul de mai sus ne arată o creștere zilnică a credinciosului, pornind de la un punct zero spre înălțimea spirituală. Noi toți trebuie să parcurgem această etapă. „Pe măsura în care ne dăm fiecare toate silințele, Harul ceresc ne îmbracă și ne ajută cu tot mai multă putere, realizând astfel lucruri din ce în ce mai vrednice de El”.

Poezia „Să-mi fac în fiecare zi” este de fapt o mică predică pentru suflet, în patru puncte esențiale: fiecare zi, fiecare pas, fieacare gând, fiecare stare. Nefăcute, sau chiar neglijate parțial, cele patru strări expuse de poet nu vor duce la desăvîrșirea creștinului, ci mai degrabă la zădărnicirea planului divin, sau cum se exprima plastic Dorz în altă poezie: „În zadar e Cerul sus pentru ochii care nu-s, / în zadar e largul tot pentru paşii ce nu pot”.

Fiecare zi este o prelungire de har pentru orice persoană de sub Soare, de aceea Dumnezeu ne-o îngăduie ca un cadou al divinității. Scopul fiecărei zile nu este să „ne răsfățăm pielea” cum ar zice Berdardiev, ci s-o facem folositoare sufletului. Să creștem în omul dinăuntru. Odată ce cunoaștem acest adevăr trebuie să-l transmitem fiecărui persoane, mai ales celor care trec prin încercări și simt că Dumnezeu s-a depărtat de ei: „ducând oricui ar suferi/ un strop, din Harul lui Hristos”. Conform poetului, Harul este ceva incomensurabil, mintea umană nu-l poate cuabtifica îndeajuns, dar un singur strop e suficient să învieze speranța oricărui om doborât. De fapt un singur cuvânt al lui Hristos, o simplă atingere de degetul lui Dumnezeu, este mai puternică decât toate farmaciile sau armatele lumii. Predicarea zilnică a Evangheliei, nu este doar o datorie ce se bifează în agendă, ci o plăcere, o bucurie care pune câte un nou fulg pe aripa sufletului. Prin urmare, Dorz crede că ducând gânduri de îmbărbătare celor în suferință, ziua devine folos pentru suflet!

Condiți și Promisiuni - Biserica Eben Ezer Boldești, Viorel Oprișan și Nicolae Geantă

vineri, 22 mai 2020

Termoscanarea - de Nicolae.Geantă

foto 1
De câteva zile, pro și contra, românii au o nouă problemă: termoscanarea! Conflicte în mall-uri, tărăboi cu poliția, păreri controversate, opinii ale specialiștilor și încredințări ale publicului. Problema este că măsurarea temperaturii la intrarea în instituții nu este termoscanare! Termoscanare este ceea se întâmplă în aeroportul Otopeni, în institutul Matei Balș, la sediul TVR etc, iar în extern sunt deja instalate tehnologii în mari instituții publice, în gări și metrouri sau unde traficul de persoane este foarte intens. Aceste dispozitive sunt niște camere de supraveghere cu termoviziune. (Am văzut un astfel de monitor uriaș la Planetarium din Chicago, 2019), care văd temperaturile din... tine! (foto 1). Se zice că marja de eroare ar fi de 0,1° C.
foto 2

În China termoscanerele funcționează de ceva vreme. Prin Europa de pildă zilele trecute în Italia s-au introdus defiro-dislay-uri, adică termoscanere mai mici dar sofisticate (foto 2). Se pare că și pe la noi. Aceste dispozitive tip gadget-uri sunt montate la intrarea marilor instituții publice, sau la metrou, îți iau temperatura când le privești!

miercuri, 20 mai 2020

Mulțumim Ravi Zacharias! - de Nicolae.Geantă


clip video după Christian Passion

Mulțumim Ravi!

„Nu mă voi pierde niciodată pentru că voi fi cu Cel care mă salvează!” (Ravi Zaharias)

S-a născut în sudul Indiei. La Chennai. Acum 74 de ani. Inițial a fost vânzător de sari. Fashion indian. La 17 ani s-a convertit la creștinism într-un spital din New Delhi. Inițial adolescentul avusese o tentativă de sinucidere. A fost momentul în care Ravi a înțeles că religiile lumii pălesc în fața creștinismului. Pentru că acesta nu e religie. Ci relație. Directă cu Dumnezeu!

La 20 de ani a migrat în Canada. A urmat studii la universități. Și călătorii misionare epuizabile. Contribuția sa la răspândirea creștinismului și modul științific în care și-a transmis ideile „ucigând” orice filosofie care se putea ridica împotriva lui Hristos i-au adus 10 titluri onorifice de doctor (Honoris Causa) prin Universități. Visul său a fost să deschidă centre RZIM în peste 100 de țări. 

La 37 de ani a predicat la invitația lui Billy Graham. În Amsterdam. La o mega-conferință. În fața a peste 3800 de mari evangheliști din 130 de țări ale lumii. A avut un mesaj dificil: „Religiile, filosofiile și  culturile lumii au creat un vârf de cizmă între Evanghelia lui Hristos și mintea omului!” Evenimentul a fost vârful de lance. Aici începe Apologetica sa. Ascensiunea rapidă. Anul următor Ravi a pus bazele fundației RZIM (Ravi Zacharias International Ministries). De atunci mesagerul indo-american a călătorit planeta în lung și-n lat, predicând și apărând Evanghelia Sfântă a lui Hristos în fața a milioane de oameni. A vorbit dela soldații de pe frontul din Vietnam, asiaticilor și africanilor săraci, până la miliardarii lumii, de pe terenuri virane, în aer liber, până în aule impresionante ale marilor universități, de la ONU la Academia Militară din Moscova, de la Teatrul Național din Abu Dhabi, la Oxford, Cambridge ori Dineul cu Rugăciune de la Washington. Dacă am menționa numai amvoanele de unde i s-a auzit glasul nu ar încăpea într-o carte! Numai într-un singur an reverend Ravi a predicat la 600 de conferințe în 100 de țări! 

Ultima sa călătorie terestră a fost în ianuarie 2020 în Filipine. A fost invitat de fostul mare boxer Manny Pacqhiao la un dineu de rugăciune de Ziua Bibliei la Manilla. Pe 19 mai Ravi a plecat în ultima călătorie. La invitația celui mai celebru Rege: Isus Hristos. Invitația are sens unic. Și veșnic. Drum bun Ravi!

A fost foarte iubit de tineri. Și nu doar de ei. Ideile și argumentele sale, gândirea profundă, timbrul vocal, blândețea din ochi, cele 28 de cărți scrise (Logica lui Dumnezeu, Isus printre alți dumnezei, Poate omul trăi fără Dumnezeu, Sfârșitul rațiunii, Mielul și Fuherul, Eu, Isaac, să mă căsătoresc cu tine, Rebeca, Lumina în umbra Jihadului etc) l-au impus pe scena lumii nu doar ca o voce de tulnic ci ca un sfânt ce trebuie urmat! Sfinții ca el sunt singurele clone de care avem atâta mare nevoie, și pe care le-am îngădui!

Zilele trecute fata mea cea mare - un fan devotat al pastorului - mi-a spus tristă: „O să moară Ravi și eu nu am apucat să îl văd face-off!” Azi mi-a dat mesaj: „A plecat Ravi!” Da, Ravi unul dintre cei mai mari apologeți creștini ai secolului a plecat printre îngeri! De la reședința sa din Atlanta. I-am spus fetei mele că lucrarea sa pe Terra s-a încheiat. Urmează altcineva să îi ia locul...

Evanghelizare. Apologetică. Discipline spirituale. Instruire. Caritate. Cinci piloni care îl definesc pe Ravi Zacharias. La înmormântarea sa, familia a spus că nu dorește să primească flori. Ci cadouri. Chiar și după plecarea lui, Ravi dorește să facă daruri celor sărmani!

Mulțumim doctor Ravi!
Fie ca memoria ta să fie mereu pomenită!
Și lucrarea ce ai făcut-o pentru noi să aibă mereu har proaspăt!
La revedere! Or see you soon!

Nicolae. Geantă
19 mai 2020, home

luni, 18 mai 2020

Nicolae Geantă - Ce ne-a învățat pandemia...

video by Ben Hur
via Biserica Eben-Ezer 

Nicolae Geantă - Ce lup din tine învinge?

video by Ben Hur

Biserica de Afară. Cu Viorel Oprișan, Nicolae Geantă și Grupul Eben-Ezer



Biserica de Afară!
Eben-Ezer Boldești!
Prima întâlnire în aer liber în 2020.
Cu Viorel Oprișan, Nicolae Geantă, Iosif Oprișan și Grupul Eben Ezer, Samuel Dorobanțu...
Vă așteptăm vineri, sâmbătă, duminică...
Atâta vreme cât avem restricție de a ne întâlni în clădirea din Boldești sau în Sala Centrum de la Sindicate Ploiești!
Vă așteptăm din toată Prahova. Deocamdată e loc suficient.
Rugați-vă pentru noi!
Iar cine ne poate sprijini pentru proiect e binevenit!
Trebuie construită o scenă, de finalizat gardul, mai multe scaune, măsuri de protecție sanitară, sprijin umanitar pentru cei în nevoi... Etc!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!
 Psalmul 20
1 Să te asculte Domnul în ziua necazului,
să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov,
2 să-ţi trimită ajutor din locaşul Său cel Sfânt
şi să te sprijine din Sion!
3 Să-Şi aducă aminte de toate darurile tale de mâncare
şi să-ţi primească arderile-de-tot!
4 Să-ţi dea ce-ţi doreşte inima
şi să-ţi împlinească toate planurile tale!
5 Atunci noi ne vom bucura de biruinţa ta
şi vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru.
Domnul să-ţi asculte toate dorinţele tale!

duminică, 17 mai 2020

Nu lingura și cupa - de Mihaela Mănescu

Nici vechi tradiții moarte ce n-au fost poruncite
De Dumnezeu cel Veșnic în Sfântul Său Cuvânt,
Nici ritualul rece, nici straiele-aurite
Nu mântuiesc pe nimeni. Ci bagă în mormânt.

Nu formele contează, nu locul de-nchinare,
Să nu ne facem idoli din lingură și blid.
Înaintașii noștri goniți din sanctuare
S-au închinat oriunde. Biserica nu-i zid...

Și prin păduri și peșteri, prin catacombe sumbre,
S-au strâns uniți de-același dumnezeiesc avânt.
N-au venerat nici morții, nici ne-nțelese umbre
Meșteșugite-n chipuri de oameni de pământ.

Suntem urmașii celor ce și-au jertfit cu sete
Pe-altarul suferinței și-al dragostei de frați
Și ultima suflare menită să reflecte
A Domnului Iubire, prin ochii lor curați.

O, ce-are-n Cer valoare, o lingură și-o cupă
Sau pâinea-Trup și vinul în Sânge preschimbat?
Să nu lăsăm azi ritul și datina să rupă
A-mpărtășirii Taină ce ni s-a-ncredințat...


mihaela,
14 mai 2020

sâmbătă, 16 mai 2020

Ce nu voi putea uita din starea de urgență 20 20 – de Nicolae Geantă

E relaxare. După 2 luni de stare de urgență. Timp care a trecut ca melcul. Mi-a fost rău, am luat ceaiuri, tincturi, pastile, am stat izolat, n-am putut ajunge la doctori, la spitale. Dar a trecut... Și totuși ce nu voi pot uita? 

Că timp de două luni a trebuit să predic cu biserica goală! Scaunele au fost extrem de liniștite dar preferam gălăgia pruncilor sau neatenția vreunui frate! Dar și că am avut întâlniri 8 săptămâni cu diferite biserici pe... Zoom!

Că în ultimii 150 de ani pastorii au certat enoriașii că nu participă la Cina Domnului și „stau acasă”, și acum le-au impus să nu participe și să stea acasă!

Că timp de zeci de ani în biserici s-a strigat „jos măștile” și acum - la obligația guvernelor - suntem obligați să purtăm măști în biserici!

Salutul unui pastor cu cotul! S-a temut să mă atingă cu mâna! Dar și distanța pe care o păstrau frați sau păstori când am dat nas în nas cu dânșii pe stradă ori la cumpărături!

Grupurile de creștini care au profitat de punctul 8 al declarației domnului Vela și au demonstrat că în perioada de pandemie biserica iese în stradă pentru „scopuri umanitare și de voluntariat”. Dar și faptul că aceste grupuri au fost extrem de puține! Restul s-au relaxat!

vineri, 15 mai 2020

Trezeşte-mă când trece carantina... - de Vladimir Pustan

Dimineaţă, saint-bernardul lătra la un arici, ghemuit lângă vişinul din curte. „Lasă-l Barry, nu-i strica ziua. E ţepos dar are tuşeu de miel pe lângă unii oameni.” A înţeles şi a tăcut. Cafeaua prinde gust de acetonă.
foto AICI

Mişcarea evanghelică din România numără deja trei generaţii. Mult, prea mult am stat fără să înţelegem că fiecare generaţie trebuie s-o ia de la capăt. Bătrânii noştri L-au cunoscut pe Dumnezeul lucrării, părinţii noştri au cunoscut lucrarea Domnului, generaţia de azi nici pe Dumnezeul lucrării, nici lucrarea Domnului.

Prima generaţie, Avraam, avea nume schimbat, viaţa schimbată, construia altare, săpa fântâni pentru alţii. Isaac, generaţia doi, a moştenit totul şi nu prea s-a sinchisit de Dumnezeu mai ales după moartea tatălui. Venea fără chef la biserică, avea doar semnul exterior al vieţii noi (tăierea împrejur adică botezul), dar n-avea viaţa schimbată, n-avea pasiune. Iacov, generaţia trei, nici n-a mai mers la biserică. A dat din coate, a înşelat, a minţit. Dumnezeu i-a dat peste bot la Peniel. L-a lăsat şchiop şi zdrobit pentru că şansa copiilor noştri ca să se pocăiască e să-i pocnească Dumnezeu într-un fel sau altul.

Donează pentru misiunea din Cambodgia

Astăzi pastorul Eduard Claudiu Moisa, misionar în Cambodgia mi-a trimis un mesaj prin care ne iformează și ne provoacă  totodată la următoarea acțiune:


pentru mai multe detalii apasă pe foto
„În CAMBODGIA situația a devenit dezastruoasă în urma restricțiilor impuse de guvern din cauza pandemiei COVID-19. Misionarul Eduard Claudiu Moisă împreună cu organizația sa "Hope Mission in Cambodgia", se ocupă de cei nevoiași și mai ales de copiii din această țară de aproximativ cinci ani de zile, de când este rezident acolo împreună cu familia lui. Nevoile urgente ar fi laptele și hrana în general, plus produsele de igienă personală, pentru cei peste 100.000 de copiii din mahalale rămași fără nici o sursă de venit în urma închiderii granițelor, deoarece firmele care reciclau materialele vândute de locuitorii de acolo erau din Vietnam! Dacă înainte parinții lor mai câștigau 2 sau 3 dolari pe zi, acum nu mai au șansa să câștige nici măcar atât. Singura sursă de hrană pentru ei rămâne distribuirea de alimente pe care o face Organizatia Hope Mission in Cambodgia. Haideți din dragoste să punem fiecare cât putem să ajutăm acești copii aflați în pragul foametei. Vă rugăm să distribuiți și să invitați și prietenii. Prin orice share îți exprimi pasiunea pentru oameni și pentru sufletele lor, contribuind la efortul comun de a salva acești copii nevinovați. Vă mulțumim!”

joi, 14 mai 2020

Și dacă lucrurile nu vor evolua spre bine – de Nicolae.Geantă

sursa
Viața este o alertă. Max Lucado zicea că ne ducem zilele în umbrele unor realități amenințătoare. Mă gândeam că umbrele sunt oameni gata să anihileze omenirea. Fericirea. Medicii își prezintă zâmbitor medicamentele. Vaccinurile. Și totuși oamenii mor (Și totuși noi nu cerem interzicerea medicinei). Unii chiar în spitale. Finanțiștii își etalează previziunile. Dar săracii parcă nu fac parte din filmul lor (Și totuși nu cerem lapidarea finanțiștilor). Cataloagele prezintă ieftiniri la alimente. Și totuși unul din șapte oameni de pe planetă se culcă nesătul. În loc să se îndrepte lucrurile se înrăutățesc... Auzim de vești de războaie, de ură, de violență, de atacuri cibernetice, de încălzire globală... Și dacă lucrurile nu vor fi mai bune?

Nu te teme de ceea ce se tem ei! Dumnezeu niciodată nu și-a trecut poporul printr-o criză înainte ca să-l înștiințeze. De la Adam la Apocalipsa sunt numai sunete de alarmă. Apoi, tu știi că El are toate lucrurile sub control!

Lasă-te condus de Duhul Domnului nu de frică! Chiar de-ar fi să treci prin Valea Umbrei Morții Domnul e cu tine! Încrede-te în credincioșia Lui! „Când veți auzi de vești de războaie să nu vă înspăimântați!” (Matei 24:6). Păstrați-vă calmul și nu vă alarmați!

miercuri, 13 mai 2020

Piatră sau burete? - de Nicolae.Geantă

Am spus de mai multe ori că Papias, ucenicul Apostolului Ioan, pentru a dovedi cum rămân creștinii în Hristos, și Hristos în ei, a băgat un ciocan în foc. După ce s-a înroșit le-a zis: „câtă vreme ciocanul va fi în foc, focul va fi în ciocan". Deci oamenii de foc trebuie să se scufunde în foc!

De curând am învățat o altă analogie: dintre un burete și o piatră. Dacă vei scufunda piatra în apă, fie chiar și Groapa Marianelor din Pacific, apa o va uda numai pe afară. Piatra va fi umezită la suprafață, dar apa nu va intra sub niciun chip în interiorul ei! Dar dacă vei scufunda un burete, chiar și într-o băltoacă, acesta va fi îmbibat 100% de lichid. De colo-colo, în porii lui va pătrunde oceanul. La cea mai mică stoarcere din burete va curge... apa. Din piatră nu curge nimic...

Tot așa poate fi și viața credinciosului. Deși Dumnezeu e un ocean infinit mai mare decât Pacificul, care ne inundă din toate părțile, putem rămâne nepătrunși de El. Împietriți. Neatinși la inimi. Prin urmare suntem gata să dojenim soția când a greșit dunga la pantaloni, să sărim în gâtul păstorului când a predicat ceva de „dincolo de gardul confesional”, să trecem fluierând ca Intercity pe lângă săracul cu pălăria întinsă, să socializăm pe Facebook chiar și în... biserică! În trei cuvinte: să fim pietre! Apa Lui Dumnezeu (care e și deasupra și dedesubt, și-n est și vest) nu ne îmbibă. Cuvintele Sale nu ne ating. Pietrele opun rezistență viiturii de dragoste a lui Dumnezeu. Nu se încarcă cu nimic din El. Trăiesc uscate și în mediul umed!

sâmbătă, 9 mai 2020

AZI NE RUGĂM PENTRU FRAȚII DIN CHICAGO!

Mâine, 10 mai 2020, 6 biserici române din Chicago vor redeschide programul cu publicul în ciuda împotrivirii domnului JB Pritzker, guvernatorului statului american Illinois.
Citiți întreaga scrisoare a pastorilor în ziarul Tribuna Românească din Chicago.
Tot ceea ce trebuie să facem noi este să îi susținem în rugăciune!
O victorie a lor este și a noastră1 O înfrângere la fel...

joi, 7 mai 2020

Nicolae Geantă - Caii și călăreții din Apocalipsa

video by Ben Hur

Iubește și fă ce vrei! - de Nicolae. Geantă



Iubește și fă ce vrei, zicea Sfântul Augustin. Dacă iubești NU mai faci rău nimănui. Asta nu înseamnă că cei din jur nu îți mai fac rău ție!
Hristos eate modelul suprem al iubirii! Dar ca să o arate a suferit cumplit! Cine iubește suferă. Se oferă jertfă! Iubirea e jertfă! Dar jertfă de bunăvoie!
Biserica a iubit totdeauna deși a avut cea mai mare împotrivire! Dacă nu a arătat dragoste ci răutate aceea nu a fost Biserica. Ci un club, asociație... În seara dinaintea trădării și a crucificării Domnul Isus a spus ucenicilor: “Prin aceasta veți dovedi lumii că sunteți ai Mei: să vă iubiți unii pe alții!” Căci iubirea e cea mai mare poruncă! Chiar dacă unii spun că e a XI-a poruncă!
Chiar așa, iubești oamenii? Ești gata să te sacrifici pentru ei? Dacă NU, tu încă NU iubești!
Nickbags.ro


Love and do what you want, said St. Augustine. If you love, you are NOT hurting anyone. This does not mean that those around you no longer hurt you!
Christ is the ultimate model of love! But to show it, she suffered terribly! He who loves suffers. Sacrifice is offered! Love is a sacrifice! But sacrifice willingly!
The church has always loved even though it has the greatest resistance! If he did not show love but evil, it was not the Church. But a club, an association …
The night before the betrayal and crucifixion, Jesus said to the disciples: “By this you will prove to the world that you are mine: love one another!” For love is the greatest commandment!
Even if some say it’s the 11th commandment! Really, do you love people? Are you ready to sacrifice for them? If NO, you don’t love!

miercuri, 6 mai 2020

Și tu poți fii un Iosif

„Dumnezeu a schimbat răul în bine … şi anume: să scape viaţa unui popor în mare număr” (Genesa 50:20)


1) Visele tale se pot împlini altfel decât te-ai gândit. Ca băiat, Iosif a visat că va ocupa o funcție înaltă. Dar Dumnezeu s-a gândit la ceva mai bun: salvarea unui popor. Ceea ce plănuiește Dumnezeu pentru tine va depăși deseori așteptările tale, îi va binecuvânta pe alții și va promova Împărăția Lui pe pământ. 

2) Când ai impresia că pierzi, de fapt înveți. Când ai parte de tratament nedrept și când treci prin încercări, nu câștigi nimic dacă te văicărești. În plus, nu crești în timp ce cârtești! În fiecare experiență se găsește o învățătură, așa că strânge foloasele și mergi mai departe.

3) Caută promovarea divină în locul promovării proprii. De fiecare dată când Iosif a încercat să se promoveze singur, lucrul acesta s-a întors împotriva lui. Iată ce s-a întâmplat când l-a rugat pe paharnicul regal, care i-a fost tovarăș de celulă, să-l recomande înaintea lui Faraon: „Mai marele paharnicilor… l-a uitat.” (Genesa 40:23). 

duminică, 3 mai 2020

Nicolae Geantă - Rugați-vă! Apoi căutați fața lui Dumnezeu...

video by Ben Hur

M-ai iubi? - Mihaela Mănescu


M-ai iubi dac-ai fi fără brațe?
Dar de-ai fi fără ochi, M-ai iubi?
Dacă boala-ar pândi să te-nhațe,
M-ai iubi până-n ultima zi...?

M-ai iubi chiar de singur, deodată,
Te-ai trezi în cuptorul de foc?
Dacă nu ți-aș vorbi niciodată,
M-ai iubi sau n-ai crede deloc?

M-ai iubi, oare, de-ar fi să suferi
Despărțiri și înfrângeri prin văi?
M-ai iubi de te-aș lua dintre nuferi,
De te-aș rupe de lângă ai tăi...?

M-ai iubi? Eu pe-o cruce, departe,
Biciuit și scuipat și hulit,
Mi-am dat Fiul să guste din moarte
Pentru tine... Așa te-am iubit...

mihaela,

sâmbătă, 2 mai 2020

Dumnezeu oprește lângă toți - de Nicolae.Geantă


Zilnic, pe străzile vieții,
întâlnim oameni 
pe care mai bine nu i-am fi întâlnit.
Întâlnim oameni răi, obtuzi, opaci, casanți, 
legaliști ori prea libertini. 
Oameni care ne fac rău!
Oameni care vor să ne fraierească!
Oameni care ne trădează!
Oameni mici. 
Microscopici spiritual.
E drept că uneori trecem pe departe
îi ocolim larg
pe strada cealaltă
privind aiurea-n în copaci.

Cineva zicea că
unii merită depășiți,
unii evitați,
altora să le dăm prioritate.
Dar numai unii
merită să ne oprim lângă ei!
Așa gândim noi oamenii.
Dar Dumnezeu mi-a șoptit
la urechea cu care aud foarte bine:
„Doar voi treceți mai departe
dar Eu mă opresc lângă toți!”
Și am strigat cât am putut apoi:
„O, Doamne, 
m-am umplut de rușine!”
M-am ridicat
hotărât să nu ocolesc pe nimeni!
Dumnezeu a murit pentru oricine!

Nicolae.Geantă
Drăgăneasa, Subcarpații Curburii
02 mai 2020

* vezi și varianta în limba engleză