youtube

vineri, 25 februarie 2022

Spunem STOP războiului Rusia - Ucraina!

Regii se ceartă și popoarele mor! La ordinele căpoase ale lor mor tinerii!

Spunem STOP războiului Rusia - Ucraina!

Cerem îndurarea lui Dumnezeu peste toți!

Dreptatea NU se câștigă cu război. Războiul înseamnă ură. Ura nu face decât distrugeri! Victime!

Se zice că înainte de a muri Napoleon a strigat: „Galileene, eu am vrut să înving lumea prin forță și nu am reușit! Dar Tu ai învins-o prin Dragoste!”

Dacă vreți să aveți pace iubiți toți oamenii! Isus a zis odată înfierbântatului Petru: „Cine scoate sabia de sabie va pieri!” Se aude domnule Putin?

Nicolae.Geantă



joi, 24 februarie 2022

Scrisoare pentru fete de Dragobete (2)- de Nicolae Geantă

Astăzi românii au sărbătorit Dragobetele. Ziua Iubirii. La liceu am ținut o conferință despre Alegeri. „Cum să aleg un prieten”. A fost a doua temă din ciclul „Alegeri”. Prima am ținut-o exact acum doi ani, înainte de Pandemie (Alegerea carierei). 

Le-am spus tinerilor câteva principii. Și faptul că „nu e nevoie de o zi specială pentru a iubi”. Ci de o viață.

1. nu faceți alegeri fără Dumnezeu; El nu face niciodată erori.

2. spuneți părinților când vă faceți un prieten; ei nu văd gonflabil

3. nu vă împrieteniți cu un necunoscut; prietenii nu se aleg virtual, fotoșopul înșală foarte amarnic.

4. căutați să aveți aceeași pregătire socio-profesională; nu vă va crăpa obrazul de rușine când sunteți împreună în public

5. nu vă îndrăgostiți de cineva care nu e îndrăgostit de voi!; veți fi doar preș de șters pe picioare!

6. nu acceptați niciodată să vă critice părinți ori pe cei dragi de lângă voi; dacă acceptați vă va critica și pe voi!

6. cântăriți mai mult interiorul decât exteriorul; ambalajele stridente ascund adesea lucruri fără valoare.

7. păstrați patul neîntinat înainte de căsătorie; onoarea pierdută nu se mai reface!

Citiți mai jos și Scrisoarea 1 de Dragobete:

https://www.instagram.com/p/CaXy0JYqP4-/?utm_source=ig_web_copy_link

Nicolae.Geantă

miercuri, 23 februarie 2022

marți, 22 februarie 2022

Ce fac oamenii când nu îi vede nimeni? - de Nicolae.Geantă

O femeie mărturisea ceva timp în urmă că a fost mințită de soțul ei că lucrează schimbul de noapte. După ce el a plecat și ea a adormit fără grijă, femeia a povestit că pe la 02,00 noaptea i-a sunat telefonul. Și timp de vreo două ore a ascultat toată aventura de curvie a soțului ei cu o... amantă!!! În tăvăleala lor amoroasă unul dintre ei a atins involuntar tastele telefonului și acesta a apelat singur direct... numărul soției! (De la ultima convorbire purtată probabil, sau de la o tastă rapidă). Bărbatul nu a recunoscut inițial aventura, spunând că ea este nebună! Dar, când un pastor, prieten al meu, l-a luat puțin la „penalty-uri”, curvarul soț nu a mai rezistat și și-a dat arama pe față! Arama, nu caracterul. Căci îl pierduse de mult! Deși practica des mersul la biserică!

Despre caracter nu se prea vorbește în ziare. Nici pe la televiziuni, pe tik-tok-uri ori în școli. Și cu toate acestea lipsa lui o sesizăm cu toții, oricât am fi de neșcoliți. Caracterul unui om este ceea ce face el atunci când nu îl vede nimeni. În biserică, pe stradă, înconjurat de mulțime, noi putem înșela amarnic în ceea ce privește caracterul. Dar știm să ne facem grozavi atunci când contează! Între ceilalți. Totuși, când rămânem singuri, noi cu noi înșine (sau când credem că nu ne vede nimeni) abia atunci demonstrăm cine suntem cu adevărat!

Am auzit despre multe derapaje făcute în ascuns. De la masturbare, pornografie, video chat sau tras droguri pe nară (chiar în orele după participarea de la biserică!), la buzunărit bărbatul când doarme, la aruncat anateme sub nume anonim pe Internet, la furat din poșeta colegei când a ieșit afară sau pus apă în lapte vecinei. Însă cea mai josnică acțiune ascunsă pe care am auzit-o vreodată a fost mărturia unui bărbat din Africa de Sud despre care timp de 12 ani s-a crezut că este în comă. Martin Pistorius, care a stat ca o legumă în spital între 12 și 24 de ani, povestește că deși își revenise nimeni din jur nu știa acest lucru. Totuși, deși era conștient el nu putea transmite celorlalți acest lucru.  

„Eram un observator tăcut și practic invizibil al modului în care oamenii se comportau cu mine atunci când credeau că nimeni nu-i poate vedea. Din păcate nu eram simplu observator. Neavând un mod prin care să pot comunica am devenit victima perfectă. Eram un obiect lipsit de apărare și aparent lipsit de sentimente pe care oamenii își puneau în aplicare cele mai întunecate dorințe. Timp de mai bine de 10 ani oamenii care trebuiau să mă îngrijească m-au abuzat fizic, verbal și... sexual!!! În ciuda a ceea ce credeau ei, eu eram acolo! Când mi s-a întâmplat prima dată am fost șocat. Cum putea o persoană să fie capabilă de așa ceva? Eram confuz. Ce făcusem ca să merit așa ceva? Nu aveam pe nimeni să mă consoleze în acest calvar. Trăiam în teroare știind că se va întâmpla din nou. dar nu știam când...”, povestește Martin, care la 47 de ani deși vorbește prin intermediul unui dispozitiv este absolvent de facultate! El mai relatează că trăind acest mod înfiorător a auzit într-o seară pe mama sa care a strigat: „Sper să mori!”.

Povestea tulburătoare a lui Martin, ori a femeii înșelate de mai sus, ne arată cum pot fii oamenii când nu îi vede nimeni. Unii, căci nu toți sunt îngeri în public și draci în ascuns. De exemplu, Biblia ne vorbește despre regele David care putea să-l ucidă pe Saul în timp ce acesta din urmă îl prigonea. De 10 ani îl prigonea. Și, într-o noapte, David putea să-l ucidă pe Saul care dormea dus într-o peșteră. Dar nu o face. Pentru că inima lui era plină de bunătate. Inima lui era plină de Dumnezeu! (Aș putea să spun mii de povestiri despre creștini care au făcut bine semenilor în ascuns, fără să știe nici măcar cei în cauză). 

Ce fac oamenii când nu îi vede nimeni? Simplu: arată cărui dumnezeu îi slujesc! Ori dacă lui Dumnezeu îi slujesc! 

Provocare: tu cine ești când ești singur? 

Nicolae.Geantă

Vladimir Pustan și Nicolae Geantă la Jibou

hai cu noi la două seri de vestirea Evangheliei Domnului nostru Isus Hristos

duminică, 20 februarie 2022

Vegheați gata de ripostă - de Nicolae.Geantă

„Fiți treji și vegheați”, ne sfătuiește Apostolul Petru (1 Petru 5:8). El care știa ce înseamnă să dormi în grădina Ghetsimani în timp ce Învățătorul său este în agonie de moarte.

În limba română „fiți treji și vegheați” nu precizează cum anume trebuie să veghem. Pentru că poți fi treaz și pasiv. Adică nu dormi, dar nici nu faci nimic! Uimitor este că în Dicționarul Explicativ al limbii române „a sta treaz” înseamnă... „a nu fie beat!”. Of, Doamne! Dar în limba greacă, în care s-a scris Noul Testament, sfatul „fiți treji și vegheați” înseamnă „să stai precum soldații”: gata de acțiune, gata de atac. Ori de apărare. Activi nu pasivi. Nici plini de must!

Fiți treji și vegheați gata de luptă! Satana și-a dispus armatele în jurul tău ca rușii în jurul Ucrainei. Dacă nu veghezi ca un soldat vei constata pericolul dar nu vei fi gata de ripostă! Fiți ca soldații lui Neemia pe ziduri, cu sabia în mână, nu ca gardienii din mall-uri.

Nicolae.Geantă

sâmbătă, 19 februarie 2022

Scrisoare unui tânăr - de Traian Dorz

Tinere, tu, care lumea cu plăcerile-i şi dorul

a gonit din al tău suflet pe Iisus Mântuitorul,

tu, ce cauţi un reazem veşnic în iubirea trecătoare,

crezând foc nestins toţi vecii o scânteie-nşelătoare,

tu, care doreşti păcatul zile-ntregi şi nopţi de-a rândul

vineri, 18 februarie 2022

Rădăcina tuturor virtuților – de Nicolae.Geantă

Unii zic că răbdarea nu e numai virtute. Cato cel Bătrân spunea că e rădăcina tuturor virtuților. Ea nu trebuie să fie indispensabilă doar în conflict, în situații extreme majore. Ci în viața irascibilă cotidiană. În școală, în familie, în trafic, în decizii politice, în sport. Și chiar în muncă. Altfel, nerăbdarea are consecințe nefaste. Confucius spunea că un bărbat s-a chinuit o zi întreagă la câmp să ajute grâul să crească. A tras de el de dimineața până seara. Când a ajuns acasă istovit a povestit isprava copiilor săi. Aceștia au alergat dimineața la ogor și au rămas uluiți: tot grâul fusese scos din rădăcină!

Odată, când am ajuns nerăbdător din calea afară, îmi spunea cineva din familia mea că iarba nu crește mai repede dacă trag de ea. Ca să o cosești trebuie să aștepți vara. Primăvara te înarmezi cu răbdare!

Scriptura spune că după ieșirea din Egipt și trecerea Mării Roșii evreii și-au pierdut răbdarea pe drum. Au cârtit împotriva lui Moise și împotriva lui Dumnezeu. „De unde să bem apă în pustiu? Ne-ai adus aici ca să ne omori?” Moise a aruncat un lemn în apele amare de la Mara (Exod 12:25) și ele s-au făcut dulci. Poporul a băut pe săturate, s-au ridicat și au plecat la drum. După ceva ceasuri de mers au ajuns la Elim. Acolo erau 12 izvoare de apă și 70 de finici. Dacă ar mai fi avut „puțintică” răbdare! Dumnezeu le pregătise deja un loc unde să-și potolească setea și să fie păziți de zăduful zilei!

Pavel ne sfătuiește ca atunci când nu mai avem răbdare să apelăm la îndelunga răbdare. (Cuvântul din greacă pentru „îndelunga răbdare” însemnă „să rămânem în picioare când toți cei de lângă noi au căzut la pământ!”) Iar Hristos zice că numai cine rabdă până la sfârșit poate să spună că a biruit.

Suntem nerăbdători. Cu ceilalți evident, dar cu noi nu... Schiller zicea că suflete mari rabdă în tăcere. Cele mici fac tărăboi. Ca butoaiele goale. Deci, e imperios necesar să ne păstrăm calmul. Căci, vorba unei doamne profesoare: „Cei care ignoră calea răbdării își revin foarte greu atât după un eșec, cât și după un succes”.

Rugați-vă să aveți răbdare! Să știți că nu vine imediat!

Nicolae.Geantă

dr. Vlad Schlezak - Cum învingem depresia (fragment)

“Oamenii care au o spiritualitate creștină autentică trec mai ușor prin probleme emoționale” 🟣 fragment din cartea in curs de apariție “Cum sa invingem DEPRESIA” de Dr Vlad Schlezak

“Victor Frankl, medicul psihiatru evreu care a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste a spus: „Viața nu este o căutare a plăcerii, așa cum a crezut Freud, sau o căutare a puterii, așa cum a crezut Alfred Adler, ci ea este o căutare a sensului”(3). Chiar și în acest sens cred că omul creștin are foarte clar definit în mintea sa că Dumnezeu este sensul și scopul vieții lui.

* Citeste întreg articolul, sau alte articole pe fb lui Vlad. Cu un singur click!


acum live | Cristian Barbosu la Conferința națională FBCAR | sesiunea a II-a, 18 februarie 2022

joi, 17 februarie 2022

De ce ne doare capul? - de Vladimir Pustan

Nu pentru că-i plin, nu pentru că-i gol, nu pentru că-i iarna. Nu pentru că-l avem. Ce nu ai nu te poate durea. Și totuși… Blaga spunea ”Cum ciungul simte o durere în mâna, care n-o mai are”.

Nu pentru că nu bem destulă apă, nu pentru că nu mâncăm. Nu din lipsa activității sexuale sau din prezența spondilozei cervicale.

Capul ne doare că spunem DA la prea multe lucruri, crezând că activitățile pot fi un anestezic pentru liniștirea unei vieți goale și neîmplinite.

Dacă nu știm să zicem doar „DA” nu înseamnă că suntem sfinți. Uneori putem fi proști.

Ne doare capul pentru că nu știm să ne oprim și să ne reîncărcăm bateriile…

miercuri, 16 februarie 2022

Căderea lui Adam - de Mihaela Mănescu

- Eva! Eva! Preaiubito! Unde-i strălucirea ta?
Eva... Ai gustat din pomul cunoștinței... Nu-i așa...?
Ești tăcută... Ce-ai în mână...? Mărul?! Pentru ce-ai mușcat?!
Nu ți-am spus că nu e bine...? Eva mea... N-ai ascultat...!
Fremăta grădina toată de suspinul lui Adam:
- Ce mă fac eu fără tine...? Eva... Tu ești tot ce am!
Pentru cine-o să mai nască florile parfum de rai?
Pentru cine-o să danseze fluturii pe-un colț de plai?
Pentru tine, preaiubito, pentru tine se jucau
Sălciile plângătoare când în apă își lăsau
Crengile înmiresmate și ningeau în părul tău
Flori de stele, flori de aur să te-ascundă de cel rău...
Dar tu te-ai lăsat mințită de Luceafărul căzut;
De maestrul amăgirii... De arhanghelul pierdut!
Uită-te cum mor copacii... Ce blestem ai abătut
Peste casa fericirii... Peste trupul tău de lut...!

- Preaiubitule, sunt vie! N-am murit când am mâncat
Fructul otrăvit de șarpe. Ia și tu, că nu-i păcat!
Dar Adam, privind la Eva, nu se mai oprea din plâns:
- Dă-mi să mușc! Să pier cu tine! și se-mbrățișară strâns...
Două inimi vinovate, două candele de lut
Se-ascundeau în bezna nopții, tăinuind păcatul slut...
Dimineața mohorâtă aducea întâiul nor
Peste oamenii de tină dezbrăcați de slava lor...
La răscrucea dintre vremuri, revărsând belșug de Har,
Dumnezeu, chemând cu lacrimi omenirea la Altar,
A plătit răscumparare pentru lumea de pământ
Răstignindu-Și pe o cruce, din iubire, Fiul Sfânt...

mihaela mănescu

marți, 15 februarie 2022

Puțin despre Ziua Lecturii – de Nicolae.Geantă

Ca să stârpească frica de citit, în 2022 s-a dat ordin de ministru ca în „Ziua Națională a Lecturii” (15 februarie) elevii să citească la școală, asistați de profesori, 15 minute dintr-o carte adusă de acasă sau de la bibliotecă. Dar de unde cărți? Românii sunt pe ultimul loc în Europa la cumpăratul de carte, iar Word Vision spune că 4 din 10 comune nu au bibliotecă! Și nici 6 din 10 școli! 

Așa că am intrat la o clasă de-a XII-a și am făcut sondaj. Două persoane citiseră mai mult de o carte, și trei numai o carte! Am intrat la următoarea clasă de-a XII-a unde din vreo 20 de inși numai o elevă a citit mai multe cărți. Și vreo două câte o singură carte. Restul sunt cu activități serioase pe tik-tok. I-am întrebat: „Părinții voștri cumpără cărți?”, „Nuuuu”. „I-ați văzut vreodată citind?”, „Nuuuu”. „I-ați văzut citind Biblia?”, „Niciodată!”. Mi-au dat lacrimile! Vina nu e numai a lor!

De ani buni cititul la români a ajuns o activitate deșuetă. Un român citește mai puțin de 5 minute pe zi, și maxim o carte pe an. Asta în cazul celor ce citesc. Căci 1 din 3 mioritici nu a citit niciodată nici măcar o broșură! Apoi numai 8 % dintre români citesc zilnic. Nelectura face ca rata de analfabetism functional să urce undeva spre 41 %, conform testelor PISA. dar și 37.5 % dintre tinerii sub 15 ani să nu înțeleagă ceea ce citesc!

De ce trebuie să citim? Pentru că trăim în mimetism, vorba domnului Pleșu. Mai ales că la români se propovăduiește lumea frivolă, manelistă, fără valori. Fără citit îi imităm! Doamne ferește!

sâmbătă, 12 februarie 2022

Nicolae Geantă și Viorel Oprișan - Creștinii și problema divorțului

sursa: Ben Hur

Nicolae Geantă la Codlea și Mintia

Trăim într-o societate unde părinții și odraslele lor se confruntă cu presiuni uriașe. Atât din afară cât și din interiorul familiei. În cele mai multe cazuri și unii și alții ajung la eșec! Oare poate fii evitat colapsul în viața unui prunc sau al unui părinte?

Dacă ești din apropiere de Codlea (BV) sau de Mintia (HD), vino mâine împreună cu noi! Adu și un prieten! Vom învăța din Biblie cum să creștem eficient copiii! Cum să-i transformăm în săgeți care ating ținta!

Nicolae.Geantă


vineri, 11 februarie 2022

Ce ne-a dezvăluit la Moscova domnul Macron - de Nicolae.Geantă


În clocotul unui posibil război care fierbe pe zi ce trece mapamondul, domnul Emanuel Macron, președintele Franței, a vizitat bârlogul omologului rus/urs, domnul Vladimir Putin. Fotografiile de la masa tratativelor ne-au arătat un dialog peste masă, distanțat, la cca 6 metri. Analiștii politici, ziariștii și o pleiadă de părelologi (vai Doamneeeee, câți sunt!) au țipat la unison că poziția rusului de la Kremlin ar fi de fapt „distanța și răceala dintre Rusia și Uniunea Europeană”, că Putin l-a umilit pe Macron, că franțuzul a mers degeaba în cel mai mare oraș european. Apoi s-a umplut netul de meme-uri. Numai că domnul Macron a dezvăluit misterul mesei albe, interminabile: a păstrat distanța deoarece a refuzat să facă un test PCR recoltat de către medicii ruși! Astfel, agenția de presă Reuters citează un politician francez care a afirmat fără perdea: „Nu puteam permite ca rușii să pună mâna pe ADN-ul președintelui Franței!”

Declarația politicianului de pe Sena și distanțarea socială a domnului Macron pare să aducă o altă dâră de lumină (ori beznă) în întunericul provocat de „vairăsu” chinezesc: testele PCR și determinarea de ADN! Dacă domnul Macron s-a temut să nu i se afle ADN-ul refuzând testarea în altă țară (fie ea și Rusia) de ce același drept nu ar avea și muritorii de rând din interiorul Uniunii?

Chiar așa domnule Macron, oare testarea pe bandă largă printre europenii ce călătoresc între statele UE (și centralizarea rezultatelor) nu poate fi și o statistică a ADN-urilor? Oare cui i-ar folosi și de ce? Întreb și eu...

Nicolae.Geantă

joi, 10 februarie 2022

Când cineva nu răspunde luminii? – de Nicolae.Geantă

El îi bate cu telefonul în ochi. Folosește reflexia luminii. Ea e indiferentă. Și față de ce îi predau eu, și față de lumina care i-o pune el pe față. Nici măcar nu zâmbește. Ca o Afrodită din gips. După câteva minute de joc îl întreb pe el (un licean de-a doișpea, slăbuț, înalt și cu ochi albaștrii): „De ce crezi că nu reacționează în niciun fel?” Băiatul tace. Fata roșește. Și toți din jur îi privesc...

„Hai să vă spun o poveste. Un bătrân purta mereu cu el un ciob de oglindă. Întrebat de tineri de ce îl cară peste tot, octogenarul le-a spus că l-a găsit în timpul războiului când era copil. Jucându-se cu ciobul a observat că prin ajutorul reflexiei (luminii) putea să lumineze cele mai întunecoase unghere, acolo unde soarele nu ajunge niciodată! Lumina în întuneric”. Apoi l-am întrebat pe el: „Știi când cineva nu răspunde luminii? Când întunericul din el este prea gros! Și oricât te-ai strădui să-l luminezi, paradoxal bezna din el nu se-aprinde!”

Le-am mai spus că de multe ori în viață punem oamenilor în ochi „lumină”. Le vorbim despre adevăr, bunătate, îndelungă răbdare, blândețe, dreptate, viață veșnică, dumnezeire sau alte o mie și una de lucruri. Și ei tot în întuneric zac. Le-am mai spus că uneori un băiat sau o fată, un soț ori o soție, radiază de lumină pentru celălalt. Numai că întunericul celui din urmă respinge orice dâră de lumină. De ce?

„Noi știm că întunericul nu biruie lumina. Un chibrit pâlpâind sparge bezna oricât ar fi de groasă. Însă de ce la oameni biruie întunericul?” Liceenii se uită și tac. N-au răspuns. Dar nici întrebări. „Nu știu dacă ați auzit, dar în Biblie Apostolul Ioan face o declarație năucitoare despre Hristos: „odată venită Lumina în lume oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina... Wow! Oare de ce a zis așa?”, l-am întrebat pe el. Liniște. „Pentru că la întuneric își puteau ascunde faptele rele!”, conclud.  

Le-am spus liceenilor, și vă spun și dvs, că în societatea modernă întunericul crește zi de zi în intensitate în ciuda faptului că Dumnezeu, Biserica ori creștinii reflectă lumină. Întunericul crește datorită păcatelor care se înmulțesc!

„Știți de ce mă tem cel mai tare de întunericul lumii?”, i-am întrebat pe liceeni. Pentru că stând în întuneric putem rămâne orbi!”

Sensul vieții este să luminăm ochii altora! Uneori poate fi descurajant! Continuați să străluciți! Și nu uitați că întunericul nu poate birui lumina!

Nicolae.Geantă

Câmpina, 10 februarie 2022

miercuri, 9 februarie 2022

Cel mai bun și cel mai rău lucru din lume!

Un domnitor trimise odată pe unul din servitorii săi la piaţă cu porunca de a-i cumpăra cel mai bun lucru din lume. După câtva timp, servitorul se întoarse aducând într-o sacoşă ceva de mărime mică. „Ai cumpărat ceea ce ţi-am poruncit?”, îl întrebă domnitorul. „Da, stăpâne. Ţi-am cumpărat ceea ce ai dorit, îi spuse servitorul. Priveşte!”. Curios, stăpânul se uită la ceea ce aduse servitorul în pacheţelul pe care tocmai îl despachetă. La prima vedere nu era nici aur, nici argint şi nici vreun alt obiect preţios. Ţăranul fusese la un măcelar unde cumpără o limbă de bou. „Iată, stăpâne! Am cumpărat ce ai dorit: cel mai bun lucru din lume, o limbă. Cu ea, mama îi mângâie mereu pe copiii ei, când plâng. Cu ea, crainicul anunţă victoria armatelor tale asupra duşmanilor. Cu ea, învăţaţii lumii transmit înţelepciunea lor elevilor. Şi limba ta nu este oare instrumentul cu care stăpâneşti peste supuşii tăi, vorbeşti adevărul şi dreptatea şi Îl preamăreşti pe Dumnezeu?”.

 „Bine ai grăit. Dar acum mergi şi cumpără-mi cel mai rău lucru din lume”. Servitorul plecă şi, din nou, nu peste mult timp, se întoarse cu un pachet asemănător. „Ai cumpărat ceea ce ţi-am poruncit?”, îl întrebă domnitorul. „Da, stăpâne, ţi-am cumpărat, îi răspunse servitorul. Priveşte!”. Servitorul scoase pachetul afară, îl despachetă şi, spre surprinderea stăpânului, îi spuse: „Stăpâne, un lucru mai rău decât această limbă n-am găsit. Cu ea, oamenii se jignesc şi se supără unii pe alţii. Cu ea vorbesc urât şi înjură. Ea serveşte spre a spune minciuni şi de secole aduce suferinţa între oameni”. „Într-adevăr, ai dreptate”, îi răspunse stăpânul. Şi a poruncit să fie răsplătit cu multe daruri.

1 Petru 3:10 „Căci cine iubește viaţa și vrea să vadă zile bune să-și înfrâneze limba de la rău și buzele de la cuvinte înșelătoare.

*anonim

marți, 8 februarie 2022

Lacrima – de Mihaela Mănescu

Între bucurie și tristețe
Stă o lacrimă gata să cadă.
Pe care din cele două fețe
Să se facă un iceberg sau poate
o cascadă?

Pe fața mea n-aș vrea, Doamne, să stea.
Unde să fug să nu mă ucidă?
E atât de mare, e-așa de grea!
Și insuportabil, detestabil
de avidă...

Dar, dacă n-o plâng eu, atunci cine
Va vrea de bună voie să mi-o ia?
O, Doamne, nu Tu... Nu-i pentru Tine...
Tristețea mea-i acum o lacrimă
pe Fața Ta...

mihaela mănescu,
7 februarie 2022

vineri, 4 februarie 2022

Cum se rupe echilibrul social – de Nicolae Geantă

Când Dumnezeu a dat Legea evreilor pe Sinai le-a poruncit ca orice rob să fie eliberat în al șaptelea an (Exod 21:1). Întreaga țară trebuia să se odihnească în anul sabatic. Până și terenurile rămâneau necultivate. Deci și robii trebuiau opriți de la trudă. Dumnezeu nu a cerut deloc să NU fie robi în țară. Legea Sa nu presupune „o lume utopică a realității”, vorba pastorului Beni Fărăgău. Există o ierarhie socială. Nu toți trăiesc la fel, și nici toți nu muncesc la fel. (Și nici atât nu toți învață la fel! Ce lume am avea!). Dar ceea ce surprinde la Dumnezeu este că a cerut eliberarea robului pentru a-i da șansa să o ia de la capăt! Pentru a se reabilita! Pentru a porni o viață nouă! Poate că robia l-a învățat lecția libertății!

Ba mai mult de atât, la eliberare stăpânul era obligat să nu dea drumul robului cu mâna goală! Ci cu daruri din cireada, teascul, hambarele celui la care slujise. Ca să nu înceapă viața din nou lipsit! Să ajungă din nou în starea să se vândă iar rob! (Mă gândeam că de aceea în zilele noastre foștii deținuți primesc ceva bani când ies din pușcărie. Să ne fie nevoiți să facă iar infracțiuni!).

joi, 3 februarie 2022

Leu ori maimuță?

Un bărbat și soția lui au mers la grădina zoologică. Au văzut o maimuță ce se juca pasional cu femela lui. Soția i-a spus: “Cât romantism”. Apoi, au văzut un leu și leoaica lui despărțiți unul de celălalt; leul era tăcut și singur într-un colț de parcă leoaica nici nu ar fi existat.

Soția sa i-a spus: “Ce scenă tristă, lipsită de dragoste“. Bărbatul i-a zis, atunci: “Aruncă cu piatra asta în leoaică și privește“. Când a aruncat-o, leul a sărit urlând să-și apere femela. Au ajuns din nou la maimuțe și ea a făcut același lucru, a aruncat cu o piatră; maimuța a sărit într-o parte și și-a abandonat femela, pentru a-și salva pielea.

Barbatul, îi spune după ce a văzut scena: “Nu te lăsa păcălită de ceea ce vezi ca romantism la unii, de multe ori este o înfățișare înșelătoare ce ascunde o inimă goală; sunt alții care dimpotrivă, nu arată nimic, dar inimile lor sunt pline de dragoste sinceră ". 

Din nefericire, în ziua de azi sunt atât de multe maimuțe și atât de puțini lei!

(Nu cunosc autorul)

miercuri, 2 februarie 2022

Ish și Ischa – de Nicolae.Geantă


Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os* din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi ‘femeie’ (ischa), pentru că a fost luată din** om (ish).” De aceea* va lăsa omul (ish) pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta (ischa) sa, şi se vor face un singur trup. (Geneza 2:23-24)

Prima declarație pe care a făcut omul în Eden cuprinde cel mai profund lucru pe care Dumnezeu l-a intenționat cu privire la viața noastră. Noi am fost mereu învățați că Adam înseamnă „om”. Și nu e greșit. Numai că Adam înseamnă „om” dar nu neapărat „bărbat”. În Eden, înainte ca Dumnezeu să ia din coasta lui Adam și s-o creeze pe Eva referirile care se fac la acesta ca „om” sunt neutre! Abia în moment „facerii” Evei Adam a devenit „ish” adică „bărbat/soț”. Adică abia atunci când din el a fost scoasă „ischa” („femeie/soție”). Da, Adam nu a fost numit niciodată „ish” până nu s-a separat „ischa” din el! Aceasta ne sugerează că bărbatul și femeia nu se pot socoti pe deplini oameni, lipsindu-se unul de celălalt! Deci, ca un bărbat și o femeie să fie împliniți, ei trebuie să se „alipească” și să devină un singur trup. Adamul unic. Lucrul acesta ne demonstrează faptul că un bărbat și o femeie care se căsătoresc devin una, adică se reîntorc la primul plan al lui Dumnezeu: când Eva era în Adam. Nelipsiți, nedespărțiți. Deoarece prima „ischa” oferă ceea ce îi lipsește „ish” -ului. În planul lui Dumnezeu, cei doi împreună reflectă în cele din urmă imaginea Creatorului lor.


Midrașul ebraic vine cu o explicație foarte profundă asupra acestei legături bazându-se pe etimologia populară „ish” (א י ש) și „ishah” (א ש ה) din Geneza. Diferența care o fac cele două nume sunt literele „yohd” (י) și „hey” (ה). Acestea împreună ar forma Numele lui Adonai (Iahve în ebraică יה ו ה). Se notează că, dacă cineva elimină literele Numelui lui Adonai (adică yohd în „ish” și hey în „ishah”) atunci „bărbatul” și „femeia” devin ambele… foc (א ש). Astfel, concluzionează Midrașul, pacea este menținută prin recunoașterea scânteii divine în celălalt.

„Ish” și „Ischa” ne învață Dumnezeu dorește ca bărbatul și femeia să rămână nedespărțiți dacă vor să aibă pace și fericire în familie. Unitatea, armonia, liniștea, bucuria sunt date de Dumnezeu. Dacă El este scos din bărbat și din femeie, din familie, cei doi - „ish” și „ischa”- nu vor fi decât niște flăcări de foc! Focul oferă lumină și căldură, dar poate pârjoli și totul în cale!

Rămâneți în Domnul „ish” și „ischa”! Nu e conexiune mai puternică în căsătorie ca atunci când Dumnezeu e prezent în ea!

Nicolae.Geantă