youtube

sâmbătă, 31 decembrie 2022

Vă dorim un An Nou plin de binecuvântări!

 Până aici Dumnezeu ne-a ajutat! Dar filistenii nu au luat vacanță! - de Nicolae.Geantă

Ne-a ajutat Dumnezeu când am tranversat anul acesta furtuni. Și am învățat că în uragan El nu este un vapor care ne duce unde vrem să ajungem. Ci un far ce ne arată calea pe care trebuie să navigăm.

Ne-a ajutat când am trecut prin dezamăgiri. Și am învățat că nu suntem primii care plângem în decepții. Și nici primii care avem nevoie de ajutorul Său!

Ne-a ajutat când credința ne-a fost dintr-o dată șubredă. În noianul de îndoieli, când fremăta un ecou prin tot văzduhul propagând lamentația noastră: "dacă poți, fă ceva!" Și am învățat că puterea nu stă în rugăciune, ci în Cel ce ascultă rugăciunea! 


pentru a citit întreg articolul apasă A I C I

vineri, 30 decembrie 2022

Lecție pentru un An Nou (partea 2) - de Nicolae.Geantă

Toți oamenii își doresc victorii. Biruință. Dar frica de eșec le face oasele de plastilină. Iar dacă au și eșuat deja inima devine ca apa. Visele le sunt năruite. Singura dorința a lor este să se ascundă. Și să nu mai continue niciodată... Atunci nevoia lor cea mai mare este de cineva care să-i încurajeze. Încurajarea este cheia grijii față de ceilalți, zicea Larry Crab.

Pentru un descurajat e nevoie de mângâiere. De speranță. De vorbe. Domnul Isus a zis că viața și moartea stau în cuvinte. O vorbă grea poate tăia mai adânc decât un topor. Dar un cuvânt de încurajare (mai ales într-un moment de eșec) atârnă mai greu decât o oră de laude în vremea succesului! Presiunea dispare. Curajul renaște. Revine pofta să trăiești.

Încurajarea este forma de expresie care ajută un creștin să fie mai bun! Încurajarea îmbogățește. Solomon spunea că un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint (Proverbe 25:11). Îmbogățiți oamenii!

Când trecem printr-un eșec ne simțim îngropați. Dar gropile nu sunt numai pentru a ascunde vârî în ele moartea. Ci și pentru a planta viața. Tu îngropi sau plantezi?

Încurajați-vă unii pe alții, spune autorul epistolei către Evrei. Ați fost chemați să construiți nu să dărâmați! În societate. Și mai ales în Biserică! Cei mai puternici oameni își fac timp să ridice pe alții chiar dacă și ei au căderile lor!

Nu uitați: Dumnezeu ne încurajează zilnic! Nu a fost niciun singur moment în viața cuiva când s-a oprit furios și i-a strigat: „tu nu vei trece niciodată linia de sosire!”

Nicolae.Geantă

La sfârșit de an - de Vladimir Pustan

S-a mai dus un an. De la noi s-a dus pentru că Dumnezeu e dincolo de timp. Noi încă mai suntem în el.

Ne numărăm anii, orele, minutele, secundele. Numărăm și nu folosim. Cei care pierd timpul, de obicei, se plâng că nu le ajunge.

Totul curge, vorba lui Heraclit, nu ne putem scălda de două ori în același râu. De aceea trebuie să întrebuințăm timpul nu să-l petrecem.

A fost un an. Perioadă de 365 de dezamăgiri sau 365 de oportunități.

Unii cred că s-au născut prea devreme, alții cred că s-au născut prea târziu. eu cred că m-am născut la timp.

Ce a fost a fost și va mai fi ce se cuvine.

Un an mai bun tuturor! Dacă va mai fi...

Vladimir_Pustan

RECENSĂMÂNT 2021 (Date preliminare). Oare a scăzut interesul pentru religie? – de Nicolae. Geantă

În dimineața aceasta a apărut mult așteptatele rezultate ale noului recensământ, cel efectuat electronic în anul 2021. Datele oferite de INS (Institutul Național de Statistică) ne oferă informația că pentru prima data după 55 de ani (din 1966) România coboară sub 20 milioane ca număr de locuitori. Numeric 19.053.815 persoane. Adică o scădere de 1.067.826 persoane (- 5,30 %). Sincer mă așteptam la alte cifre, deoarece în ultima perioadă s-a și plecat dar s-au și întors destui de mulți români în țară (mai ales în perioada coronavirusului).

joi, 29 decembrie 2022

Lecție pentru un An Nou (partea 1) - de Nicolae.Geantă

Astăzi am dat întâmplător peste postările unei vechi cunoștințe. Un personaj care a făcut carieră. Destul de mare. Mi-am amintit că acum peste două decenii a stat curmeziș atunci când eu aveam posibilitatea să fac ceva performanță. Carieră profesională! Nu știu cum de au răsărit, dar deodată am fost invadat de lăstari de amărăciune. Și tocmai în agonia asta amară Duhul lui Dumnezeu mi-a amintit: „Nu vei fi niciodată fericit dacă te vei mânia că alții sunt mai fericiți ca tine!”

„Nu am fost invidios pe fericirea lui. Ci nemulțumit de mine!”, am îndrăznit să mă justific Sfântului Duh. „Și tu crezi că drumul pe care l-am ales să-l parcurgi a fost mai nefericit ca al lui?” Am roșit de rușine. Fiindcă înțelesesem că nu. Da, fericirile le trăim toți la fel, numai nefericirile sunt diferite!

E final de an. Începe altul în câteva zile. Nu privi cu jind la fericirea altuia. O să fii nefericit!

Ai cerul pe pământ când ai un duh mulțumitor! 

Nicolae.Geantă

marți, 27 decembrie 2022

Nicolae Geantă – Cum ar arăta lumea dacă nu venea Isus

În seara Ajunului de Crăciun, gonind cu mașina prin jumătate de România, am văzut pe străzile satelor și orașelor oameni veseli, ghirlande multicolore și brazi împodobiți. Colindători. Și gazde primitoare. Și mi-a trecut un fulger prin cap: „Crăciunul scoate ce e mai bun în oameni!” Da, niciodată în timpul anului nu întâlnești mai multă bunăvoință, bunătate, caritate. Mai mult Hristos.

Mai târziu, mi-a adus cineva aminte de-o istorioară: „Un pastor s-a trezit noaptea din somn. Când a ieșit în sufragerie a văzut că îi lipsea bradul (împodobit de Crăciun). În plus era peste tot beznă. A ieșit în curte. Și spre stupoarea lui biserica din fața casei sale (ce-o păstorea) lipsea! A intrat șocat iar în casă și a aprins lumina. Observă că din bibliotecă îi lipseau metri de cărți. Volumele sale cele mai îndrăgite. Lipseau toate cărțile creștine! Buimac, s-a așezat la birou. Biblia era închisă. Când a deschis-o a rămas stupefiat! Se termina la cartea Maleahi, fără Noul Testament, fără Isus. Îndată s-a trezit! Visase! Dar șocul trăit a fost ca o înviere din morți!” M-am întrebat toată seara pe drum: „cum ar arăta lumea dacă nu se năștea Hristos?” Fără Crăciun, fără Betleem, fără iesle...

O lume fără Hristos ar arăta ca Afganistan. Ori ca Boko Haran. Plină de arme, de acte teroriste, de cuțitari. Ar arăta ca Herson: cu rachete înfipte în clădiri și tancuri incendiate. Ca laboratoarele lui Menghele. Ca gulagul siberian. Ca la Sighet, Pitești sau Aiud. Unde drepții cad ciuruiți de nedrepți. O lume fără Hristos ar arăta ca pride-urile elghebetiste, ca templele hinduse pline de dumnezei falși, ca vitrinele olandeze din cartierul felinarelor roșii. Ar fi o lume de Babe Vanga. Sau de Stalini. Ori de saloane de avort.

O lume fără Hristos ar fi fără biserici, fără operele cele mai celebre din biblioteci, fără muzică de cea mai înaltă clasă. O lume fără Evanghelie, fără ispășirea de păcate, fără mântuire? Ar fi o lume pierdută...

O lume fără Hristos ar fi un spital fără vindecare. Sau cel puțin una cu vase goale pe care nu le poate umple nimeni. O lume singură în furtună.

Sunt încântat că trăiesc într-o lume în care, într-o noapte a coborât într-o iesle, îmbrăcând un trup, Isus. „Eu și Tatăl una suntem”, a mărturisit Învățătorul. O lume fără Isus, e o lume fără Dumnezeu.

Nicolae.Geantă (24 decembrie 2022)

duminică, 25 decembrie 2022

Crăciun Binecuvântat! Merry Christmas!

Deşi Întruparea lui Hristos şi Mormântul gol sunt cele mai contestate afirmații din Creştinism, totuşi ele au adus si vor aduce speranță şi bucurie celor mai mulți oameni de-a lungul istoriei umanității!

"Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul" (Luca 2.10).

Although the Incarnation of Christ and the empty tomb are the most contested statements in Christianity, they have brought and will bring hope and joy to most people throughout the history of humanity!

"But the angel said to them: Do not be afraid. For, behold, I bring you good tidings of great joy, which will be for all the people" (Luke 2.10).


sâmbătă, 24 decembrie 2022

Nicolae Geantă - Ce am uitat noi de Crăciun

video by Ben Hur Nicolae.Geantă

Necrăciunul sfântocilor – de Nicolae.Geantă

Când ateii se ridică înverșunați împotriva Crăciunului îi înțeleg. Ei urăsc pe Dumnezeu Creatorul. Ateii cred că totul a apărut din întâmplare. Că haosul s-a făcut ordine singur! Cine crede în haosul schimbat, în haos ajunge. Când musulmanii ofensează Crăciunul cerând interzicerea lui, îi înțeleg. Ei urăsc pe Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu. Și Biblia zice că cine nu are pe Fiul, nu are nici pe Tatăl. Dar când creștinii se ridică împotriva sărbătoririi Crăciunului nu îi mai înțeleg.

Unii ne apostrofează că spunem erezii, că „la Crăciun NU s-a născut Isus Hristos!” Știm și noi destul de bine că data nu a fost 25 decembrie (da, Dumnezeu nu a vrut să știm data zilei Întrupării Sale pentru că El e fără început!). Dar cum putem avea o Evanghelie completă dacă am sări peste Nașterea (a se citi Întruparea) lui Hristos la Betleem și nu am predica-o în timpul anului? Poate ne dau ei o idee... Alți creștini NU sărbătoresc deloc Crăciunul fiindcă ar fi „ceva păcătos dom’ne!” Cum să păcătuiești serbând în cinstea lui Dumnezeu? „Cum să țin eu o sărbătoare propusă de religie?”, striga un ultraș religios. (Păi și scaunele din biserică de cine sunt propuse? De ce nu stai în picioare tot programul?) Alții acuză că „facem concert apoi oferim cadouri copiilor la biserică”. (Dar dacă  le dăm și pruncilor lor sunt bine primite!).

Alți sfântoci ne acuză că „ieșim foarte bine în poze”, „că Domnul ne-a învățat să facem totul în ascuns”, și că „urmărim popularitate” dacă arătăm și altora filmulețe sau fotografii din misiunile printre copiii sau familiile nevoiașe cărora vrem să le facem mici bucurii de Crăciun!” În schimb, în timp ce „crăciuniștii” fac misiune prin frig, prin sate pline de glod, după ce călătoresc sute sau mii de km să împartă cadouri săracilor, „necrăciuniștii” acuzatori stau „ascunși”. Vorba chitaristului Emanuel: „Sunt girofaruri! Trăiesc în ei însuși”.

Din nefericire procentul celor ce cred în Hristos și acuză Crăciunul este în ascendență. De sărbători ei au un Necrăciun. Necrăciunul Sfântocilor.

Nu cedați când sunteți acuzați de ei că sărbătoriți Crăciunul. Bucurați-vă cum vă place pentru Hristos! Nu-i tratați pe măsura răutății lor. Tratați-i pe măsura bunătății dumneavoastră! Și vorba lui Dodo, un prieten al meu: „Nu lăsați comportamentul celorlalți să vă strice liniștea interioară!”

Mă tem de Necrăciunul Sfântocilor! Nu că n-aș avea eu loc acolo, ori dumneavoastră. Ci că în smerenia excesivă a unora nu mai încape nici Pruncul Hristos!

Să aveți o sărbătoare plină de bucurie și lumină. Lângă cei dragi și lângă Prunc!

 

PS: „Crăciunul” este numele sărbătorii Nașterii Domnului în popoarele din Europa de Est. Și cum noi suntem pe-acolo... Crăciun fericit! Ori dacă vă place mai mult „Merry Christmas!”

Nicolae.Geantă

miercuri, 21 decembrie 2022

Dialog - Vocea Creștinilor. Ciprian Luca și Nicolae Geantă - Povestea începe într-o iesle

joi 22.12.2022, ora 20 fix
pentru a ne urmări online faceți click mai jos


 

Emanuel. Și este de ajuns – de Nicolae.Geantă

Când a coborât Dumnezeu să atingă omenirea pe umăr, (și mai ales pe inimă), îngerul care i-a vestit întruparea, i-a vestit și Numele ce o să-l poarte: „Emanuel”. Adică „Dumnezeu este cu noi”. Nu a spus „Dumnezeu este cu bogații”. Nu a spus „Dumnezeu este cu cei ce fac fapte bune”. Nu a spus „Dumnezeu este cu preoții”. Nu a spus: „Dumnezeu este cu religioșii”. Dumnezeu este cu noi cu toți! Cu evreii, românii, rușii, austriecii, indienii, rromii. Cu șoferii de TIR, cu spălătoresele, cu directorii de bancă, cu cei cu ajutor social. Cu orfanii. Cu cei prăbușiți de divorț, cu deținuții, cu vagabonzii! „Dumnezeu este cu noi” se traduce „Dumnezeu este cu toți!”

 „Dumnezeu este cu noi” e garanția că nu suntem niciodată singuri. Și noi știm că în viață sunt chestiunii în care zicem: nu putem. Dar El poate! Și pentru că el poate, avem parte de o „tapiserie de minuni”, vorba lui Max Lucado. Prin urmare, EL umple toate vasele goale, înlocuiește toate celulele bolnave, oferă protecție copilului ce merge pe marginea prăpastie (ori printre miile de mașini dintr-o metropolă aglomerată). Dumnezeu este cu noi!

Dumnezeu este cu noi! A venit la împlinirea vremii. Profeții nu au fost de ajuns. Apostolii nu au fost de ajuns. Rabinii nu au fost de ajuns! Îngerii nu au fost de ajuns! Atunci Dumnezeu s-a trimis pe Sine!

Emanuel a venit la noi. Și rămâne cu noi. El este cu noi în spitale, în singurătate, în prigoniri, în depresii, în serile pe care ai vrea să le ștergi pentru că ai avut o zi proastă. E gata să ne însoțească oriunde. Îl întrebăm numai atât: „Vrei să vii cu mine?”. Și vine! Iar dacă El este cu noi este de ajuns. Unde e prezent Dumnezeu e majoritate.

Dumnezeu este cu noi nu doar în călătoriile meandrate ale vieții. Este cu noi și la judecata de apoi. Acolo va rosti doar atât: „Achitat integral!”. Aha, am uitat: Dumnezeu e cu noi și în moarte. Și-n „ziua de apoi” glasul Său va lăsa mormintele pustii!

Crăciunul e despre Emanuel. Și totuși cei mai mulți sărbătoresc fără El! Adică singuri.

 Nicolae.Geantă

vineri, 16 decembrie 2022

Crăciunul ca ieșire a omenirii din labirint - de Nicolae.Geantă


Ieri am desenat pe tablă elevilor de’a unșpea un labirint. “Cum putem ieși din labirint cel mai ușor?”, am întrebat clasa. “Sărind gardul”, a zis un curajos. “Da, dar sărind un gard suntem tot în labirint?”, le-am răspuns (desenând-le). “Păi le sărim pe toate”, strigă altul. “Nu reușim. Pentru că în labirint oamenii nu știu unde e marginea, capătul! Și intră în panică!” Tăcere. “Din labirint cel mai ușor se iese în…sus, le-am confirmat! Și totuși nu dorim…”


Le-am mai spus că viața e un labirint cu probleme, cu păcate, cu frustrări. Tocmai de aceea a venit Hristos să se nască în lume: să ne scoată din labirintul încurcat al vieții! Da, Crăciunul e ca ieșirea din labirint. Și totuși nu dorim. Nu acceptăm Adevărul. Iar diavolul ne minte cu dulcegării ieftine (chinezării) ca să ne țină în labirint… În  fapt, de când e istoria lumii a făcut asta: a inventat minciuni spunându-ne că sunt adevăruri!


marți, 13 decembrie 2022

„Crăciunul” ateilor - de Nicolae.Geantă

E vineri. Unii spun că vinerea are trei ceasuri rele. Apostolul Pavel zice că toate zilele sunt la fel. Dar depinde de încredințarea fiecăruia. Eu cred că toate zilele sunt bune. Argumentez, ca și proorocul Ieremia, că „în fiecare dimineață Dumnezeu își înnoiește bunătatea”. Și îndurarea.

E vineri și merg la o întâlnire cu profesori. Cu oameni ce caută soluții, principii, apoi le dezbat, le aplică (în dorința de-a progresa școala). Cu oameni cu carte, care fac știință. Care vor să schimbe omenirea. La final, în 20 de minute le prezint cartea mea „Cu Dumnezeu în diaspora”. Le vorbesc, și totodată le arăt imagini  despre popoare, națiuni, culturi, clădiri, practici agricole, dinamici urbane… „Sunt locuri din lume pe unde Dumnezeu m-a purtat! Fără El n-aș fi călcat niciodată pe-acolo!”. Urmează apoi mici discuți. Mai mult sau mai puțin academice. Ziditoare…

Și când totul e pe final se ridică un ateu. Pensionar. Bătrân. Și plin de fumuri. În jurul lui duhnește a aroganță. A mândrie. A autosuficiență. Și mai ales a răutate. Și, timp de 10-12 minute mă… porcăiește! Indirect. Prin ricoșeu. „Știința s-a distrus odată cu intrarea religiei în scoli”; „oamenii care vorbesc de religie, care amestecă pe Dumnezeu în știință, sunt niște nemernici care nu învață copiii nici măcar lucruri elementare de bun simț!”; „cine are timp să vorbească de Dumnezeu elevilor mănâncă banii școlii degeaba, se duce la școală și pierde vremea”; „religioși nu aduc niciun aport benefic școlii!”, sunt numai câteva din elucubrații. A mai zis și că „doctoratele de azi sunt făcute la apelul băncilor, ori că Geografia Umană e apă de ploaie!” Și a întrebat pe doamna inspector „de ce nu luați măsuri cu astfel de oameni?”. Atunci doamna l-a oprit. „Nu văd ca cineva care vorbește altcuiva de Dumnezeu să îl învețe de rău!”. „Oamenii cu religie în cap sunt niște nulități care nu au adus niciun aport comunității”, mai intervine obraznicul.

sâmbătă, 10 decembrie 2022

Se pot schimba zilele proaste? - de Nicolae.Geantă

Uneori avem zile proaste! Acre. Ori fără gust. Ele se nasc fie din cauza noastră, fie din cauza celor din jur! 

Ca să transformi o zi urâtă într-una frumoasă cel mai ușor este să faci o faptă bună! Oricât de mică. Ochii mulțumitori ai celui ajutat îți vor șterge toată umbra de amărăciune! Ți-ai salvat ziua!

Încearcă... Încă mai e soare pe pădure!

PS: Un prieten, păstor renumit, spunea că dacă „cineva aruncă în tine cu o lămâie tu fă din ea o limonadă!”

(Nicolae.Geantă)

marți, 6 decembrie 2022

Stelele stinse ale Crăciunului – de Nicolae.Geantă

Unii au început deja să umble cu steaua. Ei zic că steaua Crăciunului e cea din vârful bradului. Sau că e steaua de… Moș!

Nu! Steaua nu e despre Moș Crăciun! Steaua nu vorbește despre brad! Și nici atât despre Moș Nicolae.

Steaua vorbește despre Hristos! Despre Cel născut în ieslea Betleemului! Tu când vezi Steaua despre cine îți aduci aminte?

Să-ți mai spun că diavolu’ vrea să fure și steaua Crăciunului? Sau că steaua Necuratului e doar din hârtie? Veștedă, ca și teoriile lui...

Iubește Steaua Betleemului! Dar mai ales pe Cel care s-a născut sub ea! El, ISUS, e singura Stea norocoasă! Singura care aduce vieții lumină. Restul stelelor, chiar dacă au lumină falsă, nu pot lumina! Simplu: lumina lor e… stinsă! În teologie s-ar traduce „lumina lor e… întuneric!”

Tu ce fel de stea ai în casă de Crăciun?

Nicolae.Geantă

luni, 5 decembrie 2022

Întâlnire inopinantă: Florin, Nicu și... Dumnezeu - de Nicolae.Geantă

Când eram adolescenți era eroul nostru. Toți picii României visam să fim Mărgelatu. Ori ca bărbatul acela șarmant, român neaoș, cu vorbe alese, domoale, cu bun simț și plin de curaj. Contagios…

Astăzi l-am întâlnit preț de câteva minute pe Schwechat International Airport. La Viena.

E plin de viață, blajin, tot frumos, dar vârsta își pune cuvântul. I-am spus că „Dumnezeu ne ține în viață atâta vreme cât mai scrie o poveste cu noi! Apoi ne cheamă acasă! În fond, toți vom pleca!” Apoi l-am binecuvântat cu sănătate în Numele Celui Răstignit pe Golgota. M-a binecuvântat și el, cu lacrimi în ochi. Am purtat o mică discuție, apoi i-am oferit un cadou: volumul „Lui Dumnezeu îi place să lipească cioburi!” Mi- a strâns mâna. L-am binecuvântat din nou. „Mulțumesc frumos părinte!”, a șoptit! Da, da, știe să respecte valorile.

L-am lăsat pe scaunul său și m-am retras într-un colț. Zeci de ochi curioși mă priveau pe furiș. Iar eu îl priveam (tot curios) pe marele maestru! Pe Florin Piersic. Care și mai curios ca toți a început să îmi citească din carte!

L-am văzut zâmbind. Venise vremea ca și eu să îl încânt pe el! Când am urcat în avion m-a întrebat unde mă găsește după ce citește cartea...

Dumnezeu să se îndure de omul Florin Piersic! Și să îl ajute să calce pe calea veșniciei!

Hai, înălțați și dumneavoastră cu mine o rugăciune pentru el!

(PS: Titlul este inspirat din declarația unei cititoare fidelă)

Nicolae.Geantă
Viena, Schwechat International Airport


joi, 1 decembrie 2022

Pot să le spun că sunt român? - de Nicolae.Geantă

Și ieri și azi, câteva persoane m-au indignat profund. „Ce tot încoace și încolo cu România!”, „E o țară de doi lei!”, „Românii sunt neica nimeni în drum”, „România e în haos și hău”, „Nu folosește nimănui vorbele voastre”... Nu pot reproduce toate inepțiile. Culmea, ale românilor! Mulțumesc Domnului că am putut să uit. Cineva mi-a scris că detestă discuțiile despre patriotism, iubire de țară... Zel de progresist. Apatrid cu patrie. 

Nu le-am răspuns. Am învățat de la Neemia cel biblic: nu a răspuns niciunei provocări! Dar unui prieten i-am scris cam atât: 

Când George Enescu avea 7 ani și trebuia să meargă la Viena la studii a întrebat-o pe mama sa:

- Mamă, pot să le spun acolo că sunt român? 

- Sigur, de ce să nu le spui? 

- Mă gândeam să nu mă creadă că... mă laud! 

Chiar așa tu ai curaj să le spui tuturor că ești român? Dar ai curaj și să fii (român)?

Nicolae.Geantă 

 

Nicolae Geantă la Viena

 

Ce e România pentru mine - Nicolae Geantă

„România e ca o medalie”, vorba lui Simion Mehedinți. Dar nu o medalie pe care o scoți de la naftalină s-o porți emfatic decât la zile mari. Ci una tatuată pe inimă cu marker permanent.

România e Eminescu, Cioran, Păunescu și Petru Țuțea. E Nadia, Patzaichin, Hagi și Halep. E Henry Coandă, Brâncuși, Grigorescu și Ana Aslan. Dar și cetele de tineri care nu iau bacu’ dar construiesc de zor “sky-scrapells”-uri prin Vest.

România sunt “turmele de oi fără de care nu poate fi concepută”, cum spunea maestrul Brâncuși. Sunt sondele de petrol cu aur negru, căpițele de fân și lavițele de la poartă. Dar și satele sărace din Tulcea unde mă împotmolesc cu mașina. Ori maghernițele din București, Cluj-Napoca ori Ploiești.

La Mulți Ani România!

Dumnezeu ți-a dat o țară frumoasă!
Binecuvântează-L pe Domnul pentru România!
Pune România în inima Lui Dumnezeu și pe tine în palmele sale!
La Mulți Ani România!
Să trăiești veșnic!


 

marți, 29 noiembrie 2022

Nicolae Geantă la Măneciu, Prahova

 Conferință Internațională de Geografie
30 noiembrie - 02 octombrie 2022
organizator Centrul Științific de Geografie „Ciucaș Măneciu” și Cabana „Vârful Ciucaș” - președinte prof. Crina Popescu - Colegiul Ferdinand I, Măneciuduminică, 27 noiembrie 2022

Disciplinarea unui prunc - de Nicolae.Geantă

Disciplina copilului NU înseamnă (musai) nuia. Molestare fizică sau emoțională. Nici vorbe dure, deposedarea de telefon, de dulciuri, de a merge la fotbal ori interdicția de a gândi și vorbi liber. Disciplinarea copilului e pregătirea de luptă cu tranșeele păcatului pe care părintele o dă alături de prunc.

Disciplinarea copilului e efortul prin care îți motivezi odrasla să asculte: de părinți, de profesori, de șefi, de autorități. Și mai ales de Dumnezeu Tatăl din ceruri.

sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Nicolae Geantă - Reflexie Teologică despre „În căutarea binelui comun. Pentru o viziune creștină a democrației românești”

Carp, Radu, Dacian Grațian Gal, Sorin Mureșan, Radu Preda - „În căutarea binelui comun. Pentru o viziune creștină a democrației românești”

Într-o analiză excepțională a societății bulversate și bulversante postdecembriste (publicată în volumul „Binele comun…”, Eokon, Cluj-Napoca, 2008), Radu Carp & co, dezbate 10 teme fundamentale pentru redresarea unei națiuni care plutește în deriva secularismului ce pare să o înghită. Interesant este că, deși autorii pledează pentru o democrație românească cu principii creștine, nu forțează notele și inserțiile teologice și nici îmbisericirea forțată a națiunii. Soluțiile lor, de la economie, politici energetice și drept, până la apartenența europeană sau schimbarea mentalului, sunt simple, practice și sustenabile.

Spălată pe creier de un regim opresiv, deși devenită democratică societatea românească a rămas încorsetată în practice comuniste: corupție, superficialitate, răfuieli sociale, hoție cvasigeneralizată, dezinteres civic, forme fără fond etc… Pe scurt, o memorie bolnavă.

Nicolae Geantă la BP Sfânta Treime Codlea

 

joi, 24 noiembrie 2022

Nicolae Geantă la CN Nichita Stănescu Ploiești

 


Rușine? Nouă sau lor? – de Nicolae.Geantă

Mai multe naționale de fotbal europene (șapte – Germania, Anglia, Țara Galilor, Belgia, Olanda, Danemarca, Elveția), care participă la Campionatul Mondial din Qatar, au hotărât să iasă pe teren cu banderole OneLove sub formă de inimă, ca să promoveze elghebetismul! Propagandiștii diverșilor au crezut că vor da peste bot executivului din Qatar, care a interzis „praidurile” băieților veseli în micuțul stat superbogat din Golful Persic. 

Ceea ce pare cel mai deplasat din toată situația de mai sus este declarația purtătorului de cuvânt al guvernului german care și-a sfătuit naționala să se retragă de la Cupa Mondială dacă i se interzice banderola curcubeu. Evident că nemții nu au făcut-o. Și știți de ce? Pentru că Mondialul le aduce o căruță de bani. Și iată că banii, considerați ochiul diavolului, sunt chiar și peste principii false! 

miercuri, 23 noiembrie 2022

Nicolae Geantă la Târgoviște

Vrei să ai o familie ca o stâncă? Rezistentă în furtunile vieții? Vrei să îți întemeiezi una? Vino să învățăm împreună o rețetă de zidire a căminului conjugal! 
La Hotel Nova din Târgoviște.
Vineri 25 noiembrie 2022, de la ora 18 fix.
Spune și altora despre eveniment!

marți, 22 noiembrie 2022

România hazlie în prag de Crăciun – de Nicolae.Geantă

Freamătul Crăciunului a început. Din noiembrie. Dar nu pregătirile pentru întâmpinarea Nașterii Celui Sărbătorit. Buticarii au Crăciun comercial. Vând orice în afară de mântuire. La fel și HORECA. Mall-urile fac bani gheață din ghirlande, reni, oițe, fundițe și căciuli de Moș. Dar Isus, Pruncul din staul, pe nicării! Iar primăriile se întrec în montat becuri. Pavoazări. Luminițe. Brazi. Ornamentali, de fier, de plastic... Sau copaci îmbrăcați în flash-uri. Asta, chiar dacă unii îi contestă că anul ăsta e criză energetică (păi este, dar numai la consumul casnic băieți!). 

Prin urmare primarul din orașul Motru a ordonat angajaților să-i ornamenteze orașul. A vrut să fie fruntaș printre olteni. Și nu numai. Numai că, domnii de la pavoazare au umplut orașul cu... iepuri și ouă de Paști! Și brazi, și reni și iepuri, și ouă. All inclusive. Un iepure și oul aferent erau plasate chiar în fața primăriei!!! La întrebarea unei televiziuni „de ce iepure de Crăciun?”, primarul, a răspuns (a se citi „a mințit”) fără remușcări: „Așa au cerut copiii!!!”

sâmbătă, 19 noiembrie 2022

Oferă un cadou pentru copiii săraci. Crăciun, Tulcea, 2022

Anul acesta intenționăm să mergem din nou cu cadouri la copiii săraci din Tulcea. Reamintesc că județul Tulcea este unul dintre polii sărăciei din România, prin urmare situându-se pe ultimele două locuri la nivelul de trai. În ciuda faptului că se fac misiuni de ajutorare în satele sărace ale țării, Tulcea este cel mai puțin ajutată. Probabil distanța mare fată de regiunile cu biserici mari și misiuni puternice este un impediment. Totuși, noi ne-am hotărât de ceva ani să investim în nordul Dobrogei. Singuri nu reușim, dar împreună cu dvs putem face o mică bucurie copiilor din aceste sărace comunități. Prin urmare, toți cei ce au pe inimă să doneze ceva, îi rugăm să o facă în contul de mai jos, sau să mă contacteze pe email: nickbags@gmail.com, de unde putem lua legătura și telefonic.

BISERICA CDE IZBÂNDA DRĂGĂNEASA (CUI 18487686)
cont RO95 BTRL RON CRT 04222 08101
RO59 BTRL USD CRT 0422 08101
Banca Transilvania, Agenția Câmpina (CUI RO5022670)

Nicolae Geantă, Misiunea Speranță și Destine

* Deoarece am primit câteva sugestii, aveți mai jos link-uri 
pentru a înțelege mai bine situația dezastruoasă din județul Tulcea. Mulțumesc!


vineri, 18 noiembrie 2022

Cum îmi văd viitorul - de Vladimir Pustan

Înclin să cred tot mai mult că Schopenhauer are dreptate atunci când scrie că primii 40 de ani din viaţă ne furnizează textul, iar cei din urmă 30 (pentru cine-i mai apucă) dăruiesc comentariul.

Probabil că voi deveni mai cârcotaş, dacă nu mai sfătos, lucru ce poate agasa o generaţie ce nu mai are nevoie de răspunsuri pentru că nu mai au întrebări.

Am râs mereu de viaţa parşivă, am râs şi de proşti, dar cu lacrimi. Şi cum nu e bine să râzi tot timpul sper să-mi păstrez umorul în interior, râzând în anii ce vin doar de mine însumi, mulţumindu-mă cu cuvintele lui Gottfried Keller „Pentru umor este mereu nevoie de puţin spirit, animalele nu râd niciodată”. Înseamnă că nu sunt dihor.

Nicolae Geantă - Exercițiu de vedere


într-un minut numai

„Exercițiu de vedere” 

apăsați pe link sau foto

https://youtube.com/shorts/GQZLziQTdKg?feature=share


miercuri, 16 noiembrie 2022

Nicolae Geantă și Nelu Ciobotă - Opt miliarde și Unu

Rugăciunea în post

Odată, un bătrân a fost întrebat:

- Părinte! Învață-mă cea mai puternică rugăciune pentru că începe postul. Pentru că mă rog, mă rog, dar Dumnezeu nu mă aude. Acum începe si postul si aș vrea să am inima liniștită .

Nicolae Geantă - Reflexie teologică despre „Semnificația socială a reconcilierii în context românesc – rolul bisericilor în arena publică” a lui Corneliu Constantineanu

 Apărută la Editura Polirom Iași în anul 2018, în volumul colectiv „Omul Evanghelic. O explorare a comunităților protestante românești” (coordonat de Dorin Dobrincu și Dănuț Mânăstireanu), studiul despre „Semnificația social a reconcilierii în context românesc” aduce un aport remarcabil al rolului jucat de bisericile evanghelice din țara noastră în spațiul/arena publică. Analiza este cu atât mai binevenită cu cât vremurile trăite în prezent sunt extrem de tensionate în ceea ce privește rolul bisericii în societate, progresiștii, globaliștii sau pleiada de nepăsători aruncând molotoave împotriva celei mai verticale instituții de pe planetă!

Opinând cu autorul, asistăm în societatea contemporană la pătrunderea unui virus dăunător în mentalul colectiv, care crede că religia este mai mult un factor de dezbinare decât de unitate. De respect și colaborare reciprocă! Nu de multe ori am fost asediat de tirul unor acuze din partea unor partizani care reproșau că biserica este responsabilă de crime iar Dumnezeul Bibliei este un sângeros, neadevăruri care au ajuns astăzi etalon. „Credința” respingătorilor este alimentată însă de neascultarea față de învățăturile Scripturii, care au prezentat un Dumnezeu al reconcilierii, al cooperării sociale, al trăirii unei diversități în unitate. Probabil lipsa unei centralități a iubirii de aproapele, și mai ales neglijența umblării Bisericii lui Hristos au determinat ca dragostea lui Dumnezeu să fie prost înțeleasă de societate sau chiar neînțeleasă deloc.

marți, 15 noiembrie 2022

Opt miliarde și Unu - de Nicolae.Geantă

Astăzi la 10 fix am urmărit în direct cum populația lumii atinge 8 miliarde de locuitori. Când a atins numărul așteptat am dat screen-shots la imaginea de pe telefon. Am vrut să imortalizez momentul istoric. Însă, spre uimirea mea pe ecran mi-a apărut 8.000.000.001. Inițial nu am fost mulțumit. Eu am vrut să salvez imaginea cu opt miliarde. Dar deodată am înțeles că suntem pe pământ opt miliarde și la Cer mai avem pe Unul. Pe Hristos. Dumnezeu și Om de-al nostru! Trăiește!

Mai târziu, am vorbit cu Alin Jivan. Mi-a plăcut afirmația sa: din toți oamenii care au trăit pe Terra de-a lungul istoriei (se estimează 105 miliarde) numai 2% au trăit înainte de Isus Hristos. Deci 98 % din populația lumii au putut auzi despre răscumpărarea făcută de Fiul lui Dumnezeu la Crucea Golgotei! Da, Dumnezeu a dat șansa mântuirii tuturor! Ooo, dacă ar fi fost 98% mântuiți...

Tot azi, Sefora zicea că opt miliarde înseamnă atât de mulți, dar ironia sorții „suntem mai mulți și mai singuri”. Poate că abia acum înțelegem de ce Guvernul Marii Britanii a înființat acum ceva ani un Minister al Singurătății. 

Nu știu dacă te simți singur, marginalizat, părăsit de cei din jur. Dar dacă nimeni nu te caută, nimeni nu te sărută, caută tu oameni pe care să-i îmbrățișezi, să-i săruți... Nu vei mai fii singur. Și, te îmbărbătez: tu oricum nu ești singur! El, Unu, este totdeauna cu tine. A promis că va fi până la sfârșitul veacurilor. Și-apoi totdeauna în veșnicie.

Suntem deja opt miliarde de oameni. Opt miliarde și Unu. Fără El Unu noi ceilalți opt miliarde suntem degeaba!

Nicolae.Geantă

luni, 14 noiembrie 2022

Simpozion pentru elevi de Ziua Toleranței la LT Constantin Istrati Câmpina

 joi 17 nov. 2022, de la 13,00, avem un interesant eveniment extrașcolar la liceu
DE LA DISCRIMINARE LA EXTERMINARE
dacă poți participa te așteptăm în Amfiteatrul CDI
dacă nu poți veni roagă-te pentru mine și elevii implicați!


sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Nicolae Geantă - El Rege și Ea Regină

sursa: Ben Hur

Dimineţile noastre – de Vladimir Pustan

Roland Jaccard scria în „Tentaţia nihilistă” că ne trezim în fiecare dimineaţă în patul lui Procust, amputaţi de propriile vise, dar ajustaţi la dimensiunile realităţii. E ceva ce-a simţit Iacov când lumina zilei a poposit pe chipul nedorit al Leei, dar Iacov nu s-a sinucis pentru că nimeni nu se omoară din iubire pentru o femeie (vorba lui Pavese), dar nici din cauza unei iubiri cu care n-ai ce face.

Dumnezeu n-a zis niciodată că dimineaţa e un timp minunat, ci unul de aşteptare. „Îmi ridic glasul spre Tine şi aştept.” Trăim pe pământul imperfect în care visele sunt înghesuite de-a valma în cutia Pandorei alături de îngrijorări, necazuri, trădări şi lacrimi.

vineri, 11 noiembrie 2022

Tu, cu ce pleci dela Cruce? - de Nicolae.Geantă

Unul a plecat cu cămașa lui Hristos. Altul cu sandalele sale la subsuori. Altcineva cu zarurile. Mărunțișuri efemere.

Unii au plecat cu hule aruncate în sus, cu batjocuri, cu huiduieli. Cu gura și inima plină de rău! Și cine e rău…

Iuda a plecat cu punga de arginți. Apoi a constatat ca banii nu aduc fericirea. Că nu sunt numai ochiul dracului ci și dinții lui!

Unii au plecat cu resentimente. Preoți, cărturari, farisei, incitatori la revoltă. O galerie de sfântoci-urâtori care distrug Binele în numele religiei lor. Dar Dumnezeu nu este religie pentru nimeni. Dumnezeu este relație!

Alții au plecat cu regret. „Dacă am ucis un om nevinovat?” Conștiința lor dorise să încolțească dar ei au pus imediat bocancul peste ea. În frunte cu Pilat!

Alții au plecat cu lacrimi. Cu ochi roșii și obraji ravenați. „Dumnezeu ne-a părăsit!” Apoi au alergat pentru pregătiri de înmormântare!

Petru a plecat cu regrete! „Of, dacă nu aș fi călcat pe bec!”

Unii au plecat așa cum au venit: gură cască!

Dar tâlharul? A plecat cu credința revederii. Și cu promisiunea  cerului veșnic!

Tâlharul a fost unul. Nu vrei sa fii tu al doilea?

 Nicolae.Geantă

joi, 10 noiembrie 2022

Scriitorii ca salvamarii - de Nicolae.Geantă

„Când am să fiu mare voi salva multe vieți!”, „Vrei să te faci salvamar?”, „Nu”, „Doctor?”, „Nu”, „Atunci ce?”, „Scriitor!”. 

O carte bună salvează mai multe vieți decât un medic! Iar predicile bune au salvat mai mulți oameni decât toate spitalele!

Scrieți cărți salvatoare! O carte bună e o conversație cu un om deștept, zicea Tolstoi. Și cine stă cu înțelepții îi va imita! Fiți salvamari!

Citiți zi de zi ceva care să vă motiveze! Motivați-i și pe cei din jur! Virusați-i de viață! 

Apropo, mai știți vreo carte care a salvat mai multe vieți decât Biblia?

Nicolae.Geantă

miercuri, 2 noiembrie 2022

Nicolae Geantă - Pacea vine în urma rugăciunii

Sunt în Parlamentul României. Azi e Mic dejun cu rugăciune. (Tema anunțată e „Mesajul imperativ al păcii: între exemplu personal, demers comun și serviciu public”). Privesc în jur. Suntem atât de mulți. De diverși. Asta înseamnă unitate. În diversitate. Dar cu un țel comun: Cerul. Și Cerul e destul de mare: încăpem toți!

De ce rugăciune în Parlament? Păi tocmai de acest lucru este cea mai mare nevoie. Peste tot, nu doar aici pe everestul politicii. Asta înseamnă smerenie. De obicei când oamenii ajung în vârf se umflă ca baloanele… Știți care e cel mai mare pericol al unui om urcat pe culmi? Să nu mai aibă pe nimeni deasupra lui.

Trăim vremuri de restriște: azi toată lumea e cu degetul pe trăgaci. Pericole mari bat la porțile României. Război. Moarte. Frică. Dar și o societate bulversată din interior. O lume plină de teamă cum poate nu a mai fost de mult! O lume în care suntem datori să aducem speranță. Și mai ales liniște. Și asta nu de la noi, ci de la Dumnezeu Tatăl, de la Fiul și de la Duhul Sfânt!

Se spune că în restriște cultura tace. Dar Biserica? Dar rugăciunea? Nimeni și nimic nu o poate opri. Decât nepăsarea... Nepăsarea e somnul rațiunii. Și când rațiunea doarme se aud pașii morții!

Vladimir Pustan în Parlamentul României

video by Ben Hur
+++ îmi cer scuze pentru zgomotele făcute de muncitorii de la Palatul parlamentului

Live acum: Parlamentul României. Mic dejun cu rugăciune, 2022

apasă aici să vezi transmisia https://youtu.be/CqQflPyQen4marți, 1 noiembrie 2022

Nicolae Geantă - Doi cenți și o văduvă săracă

sursa: Ben Hur

Ce e România pentru mine - de Nicolae.Geantă

“România e ca o medalie”, vorba lui Simion Mehedinți. Dar nu o medalie pe care o scoți de la naftalină s-o porți emfatic decât la zile mari. Ci una tatuată pe inimă cu marker permanent.

România e Eminescu, Cioran, Păunescu și Petru Țuțea. E Nadia, Patzaichin, Hagi și Halep. E Henry Coandă, Brâncuși, Grigorescu și Ana Aslan. Dar și cetele de tineri care nu iau bacu’ dar construiesc de zor “sky scrapells”-uri prin Vest.

România sunt “turmele de oi fără de care nu poate fi concepută”, cum spunea maestrul Brâncuși. Sunt sondele de petrol cu aur negru, căpițele de fân și lavițele de la poartă. Dar și satele sărace din Tulcea unde mă împotmolesc cu mașina. Ori maghernițele din București, Cluj-Napoca ori Ploiești.

România e Ștefan, Carol I, Constantin Brâncoveanu și Peneș Curcanul. Dar și politicieni corupți, pensii nesimțite și magistrați care fac legi după propriile interese.

România e maica neamului meu care “s-a născut în pridvorul bisericii”, cum ne zicea Eminescu. (Poate de aceea e încă bastion creștin greu de cucerit de progresiști). Da, România e Putna, Voronețul, Biserica Neagră, Rohia. Dar și bisericile unde duminica seara se pune lacătul pe ușa lăsându-L pe Dumnezeu încuiat în timpul săptămânii.

România e o melodie de aripi neterminată care flutură prinsă-n perdele. Iar fiecare din noi continuă să scrie partitura. Pentru că România sunt eu și tu! Oriunde s-ar afla românii, România arată ca mine și ca tine! Ca familia noastră.

Se zice că România are forma de pește. (Peștele e simbolul creștinului). Poate de aceea românii sunt foarte ospitalieri și oferă chiar și vrăjmașilor pâine. Mă gândeam că peștele nu se împarte bucuros decât sub Cruce. Acolo Îl privești smerit pe Cel Răstignit! Pe Hristos. Acolo primești mântuirea. Căci degeaba ai țară, pământ, dacă nu ai Cer!

„România e-o dragoste din care se poate muri”, zicea domnul Liiceanu. Mai are cineva curajul acesta?

La Mulți Ani români! Oriunde v-ați afla să nu uitați: Cerul vostru e deasupra României! 
La Mulți Ani România! Dumnezeu să te ajute să trăiești veșnic!

Alături, în Hristos,

Nic

luni, 31 octombrie 2022

Diavolu’ ca divertisment. Dar dovlecii săi nu au aripi! - de Nicolae.Geantă


În ultima vreme Halloween-ul a trecut de la sărbătoarea cu dovleac la una cu vampiri. Draci, căpățâni de mort, scheleți, fantome, iele, vrăjitoare, coșciuge, oameni spânzurați, păienjeni ori alte mii de tâmpenii au ajuns ornamente pe case, pe străzi, în mall-uri, ori magazine. Oferta pentru dracu’ a crescut exponențial…

Pentru femei am văzut într-un mall din Brașov cutii de bomboane cu forme de coșciug (?), pentru bărbați am văzut la Aeroportul Otopeni sticluțe de țuică în cutii stil coșciuge (se numeau Imortal!), pentru copii am văzut în Detroit telefoane de jucărie cu formă de coșciug și cu taste care apăsate scoteau tot felul de sunete drăcești. Pentru bătrâni am văzut în Anglia coșciuge așezate la ușile caselor. Iar unii le făceau probă ca la croitor! Ieri, undeva prin Marseille, frizerii își așteptau clienții vopsiți în vampiri! Divertisment macabru! În care diavolul mușcă și cu dinți de dovleac!

miercuri, 26 octombrie 2022

Vocea Creștinilor Live: 26 octombrie 2022, live cu Nicolae Geantă. Apoi cu Toni Berbece

emisiunea poate fi urmărită aici - https://youtu.be/SwYpHGKOBfY
 
emisiunea poate fi urmărită aici - https://youtu.be/cU6T_1WBOAc


Nicolae Geantă la Marseille

Săptămâna acesta ne întâlnim la Marseille. Cu Diaspora românească. 
Joi și vineri vom învăța împreună cum să fim mai eficienți în viața de familie. 
Duminică dimineața vom învăța cum să fim mulțumitori și slujitori în Împărăția lui Hristos. Iar duminică seara vom căuta ușa care ne deschide Raiul.
Vino cu noi la închinare! Adu-ți și un prieten!