youtube

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Profesorul, Școala și testul de salivă – de Nicolae.Geantă

 

Debusolată de propriile sale idei (a se citi îngrădiri), clasa politică românească a mai găsit un mod de-a cotonogi binișor școala. De-a intra în ea fraudelor, prin alunecare: elevii să fie testați anticovid de către... profesori! Cu teste de...salivă. Adică de scuipat! Da, profesorii care și-au tocit coatele pe băncile facultăților au devenit peste noapte... colectori de salivă!

Că trebuie să fie echipați corespunzător nu s-a luat deloc în discuție problema. Dar s-a obligat (legea nu e tocmeală, nu?) profesorul să adune ambalajele, deșeurile testelor efectuate și dacă-s pozitive și să le depoziteze în săculeți speciali (galbeni)! Lunea și joia la prima oră. Dacă din nefericire cineva are virusul testele se încuie într-o încăpere „specială”, iar pruncul e dus în altă încăpere „specială” până vine DSP. (Și dacă școala nu are astfel de încăperi domnilor politicieni? Că de ani de zile dvs nici măcar toalete nu ați construit în școli). În plus școala trebuie să aibă un delegat desemnat care merge săptămânal la depozite după teste, un alt desemnat care monitorizează săptămânal profesorii nevaccinați, ședințe ad-hoc ale Consiliului de Administrație cu reglementările aproape zilnice. Și toate astea în regim de voluntariat. Adică Statul își face treaba pe moca! Pardon, pe cârca școlii.

Problema care vreau s-o ridic nu este ca aceste abrambureli să se remunereze! Ci întrebarea este „tot dând școlii atâtea extraactivități când îi mai lași timp pentru carte?”. Căci copiii de aceea merg la școală, la liceu: să învețe!

Se șoptește obsesiv pe la colțuri că Școala are prea mult timp liber. Serios? Hai să analizăm puțin. În afara de predare-învățare-administrare, școala și angajații ei sunt asfixiați de munții de dosare, de documente, de centralizări. Profesorii strâng cereri, fac statistici, întocmesc referate, centralizează anchete sociale, studiază legi și regulamente, întocmesc proceduri (de acordare a burselor sociale, a „banilor de liceu”, a programului „euro 200”, de combaterea violenței, a bullyng-ului, a recuperării remediale, a pregătirilor pentru bacalaureat). Monitorizează absențele, fac consiliere cu părinții, fac anchete sociale, analizează anchetele primăriilor, colectează coduri IBAN pentru alocații, poartă discuții cu centrele de plasament, cu DSP-ul în cazul unor îmbolnăviri covid, cu autogările și firmele de transport pentru decontarea abonamentelor elevilor de la clasă! Școala face analize de risc, strategii de securitate, proceduri de acces în incintă! ROFUIP-uri. Profesorii fac de pază pe holuri în zilele lor metodice, eliberează adeverințe pentru probleme familiale ale elevilor, gestionează copii cu CES, solicită și distribuie rechizite. În unele școli aprind și întrețin focul iarna, ori fac pârtie în curtea școlii când ninge!

Nu mai spunem că școala online e un efort suplimentar, pe gadgeturile profilor și ale copiilor! Că se fac pregătiri pentru online și te trezești că de mâine înveți fizic. Că se fac strategii c-o să-nveți fizic și de-a doua zi te trezești în online! Nu am mai spus că se colectează account-uri, declarații de prelucrarea datelor și alte un milion de hârtii care n-au treabă cu procesul de predare-învățare! (Dosariada școlară e un impediment care împiedică flagrant actul de predare-învățare. Odată cu digitalizarea, în loc să se simplifice, s-a complicat. Iar între timp România figurează ca o țară cu un grad înalt de analfabetism funcțional). Și acum, colac peste pupăză, profesorii au ajuns să fie și colectori de salivă!

Repet, toate aceste activități de mai sus se fac voluntar. Și în afara orelor de curs! Întrebarea însă care înspăimântă (părinții, nu politicienii) e: „Cu atâtea obligații profesorii mai au timp să facă și carte?”. 

„Școala și testul de salivă” e iepurele ieșit din pălăria programului prea trâmbițat de domnul Președinte Klaus Werner Iohannis, în „România Educată”. Iar pe acest iepure scrie citeț: atât valorați voi!

Da știu, testarea e necesară în școli! Dar „saliva” nu poate fii un cadou al pandemiei pentru profesori! A face din profesor un colector de salivă – oricât ar fi vremurile de tulburi – e un profund dispreț!

Cumva profesorii vor trece și peste asta. România nu va eșua (ca stat). Dar nici nu va deveni mai educată...

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Când se vrea prostirea populației se dă de lucru multe inutilități învățătorilor ca să nu poată exercita adevărata funcție.
    Mai pe înțelesul nostru, unul aruncă apă în barcă și obligă pe cârmaci să o scoată, astfel barca stă pe loc, nu se poate pescui, nu se poate nici întoarce la mal. E trist.

    RăspundețiȘtergere