youtube

miercuri, 2 februarie 2022

Ish și Ischa – de Nicolae.Geantă


Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os* din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi ‘femeie’ (ischa), pentru că a fost luată din** om (ish).” De aceea* va lăsa omul (ish) pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta (ischa) sa, şi se vor face un singur trup. (Geneza 2:23-24)

Prima declarație pe care a făcut omul în Eden cuprinde cel mai profund lucru pe care Dumnezeu l-a intenționat cu privire la viața noastră. Noi am fost mereu învățați că Adam înseamnă „om”. Și nu e greșit. Numai că Adam înseamnă „om” dar nu neapărat „bărbat”. În Eden, înainte ca Dumnezeu să ia din coasta lui Adam și s-o creeze pe Eva referirile care se fac la acesta ca „om” sunt neutre! Abia în moment „facerii” Evei Adam a devenit „ish” adică „bărbat/soț”. Adică abia atunci când din el a fost scoasă „ischa” („femeie/soție”). Da, Adam nu a fost numit niciodată „ish” până nu s-a separat „ischa” din el! Aceasta ne sugerează că bărbatul și femeia nu se pot socoti pe deplini oameni, lipsindu-se unul de celălalt! Deci, ca un bărbat și o femeie să fie împliniți, ei trebuie să se „alipească” și să devină un singur trup. Adamul unic. Lucrul acesta ne demonstrează faptul că un bărbat și o femeie care se căsătoresc devin una, adică se reîntorc la primul plan al lui Dumnezeu: când Eva era în Adam. Nelipsiți, nedespărțiți. Deoarece prima „ischa” oferă ceea ce îi lipsește „ish” -ului. În planul lui Dumnezeu, cei doi împreună reflectă în cele din urmă imaginea Creatorului lor.


Midrașul ebraic vine cu o explicație foarte profundă asupra acestei legături bazându-se pe etimologia populară „ish” (א י ש) și „ishah” (א ש ה) din Geneza. Diferența care o fac cele două nume sunt literele „yohd” (י) și „hey” (ה). Acestea împreună ar forma Numele lui Adonai (Iahve în ebraică יה ו ה). Se notează că, dacă cineva elimină literele Numelui lui Adonai (adică yohd în „ish” și hey în „ishah”) atunci „bărbatul” și „femeia” devin ambele… foc (א ש). Astfel, concluzionează Midrașul, pacea este menținută prin recunoașterea scânteii divine în celălalt.

„Ish” și „Ischa” ne învață Dumnezeu dorește ca bărbatul și femeia să rămână nedespărțiți dacă vor să aibă pace și fericire în familie. Unitatea, armonia, liniștea, bucuria sunt date de Dumnezeu. Dacă El este scos din bărbat și din femeie, din familie, cei doi - „ish” și „ischa”- nu vor fi decât niște flăcări de foc! Focul oferă lumină și căldură, dar poate pârjoli și totul în cale!

Rămâneți în Domnul „ish” și „ischa”! Nu e conexiune mai puternică în căsătorie ca atunci când Dumnezeu e prezent în ea!

Nicolae.Geantă

4 comentarii: