youtube

vineri, 18 februarie 2022

Rădăcina tuturor virtuților – de Nicolae.Geantă

Unii zic că răbdarea nu e numai virtute. Cato cel Bătrân spunea că e rădăcina tuturor virtuților. Ea nu trebuie să fie indispensabilă doar în conflict, în situații extreme majore. Ci în viața irascibilă cotidiană. În școală, în familie, în trafic, în decizii politice, în sport. Și chiar în muncă. Altfel, nerăbdarea are consecințe nefaste. Confucius spunea că un bărbat s-a chinuit o zi întreagă la câmp să ajute grâul să crească. A tras de el de dimineața până seara. Când a ajuns acasă istovit a povestit isprava copiilor săi. Aceștia au alergat dimineața la ogor și au rămas uluiți: tot grâul fusese scos din rădăcină!

Odată, când am ajuns nerăbdător din calea afară, îmi spunea cineva din familia mea că iarba nu crește mai repede dacă trag de ea. Ca să o cosești trebuie să aștepți vara. Primăvara te înarmezi cu răbdare!

Scriptura spune că după ieșirea din Egipt și trecerea Mării Roșii evreii și-au pierdut răbdarea pe drum. Au cârtit împotriva lui Moise și împotriva lui Dumnezeu. „De unde să bem apă în pustiu? Ne-ai adus aici ca să ne omori?” Moise a aruncat un lemn în apele amare de la Mara (Exod 12:25) și ele s-au făcut dulci. Poporul a băut pe săturate, s-au ridicat și au plecat la drum. După ceva ceasuri de mers au ajuns la Elim. Acolo erau 12 izvoare de apă și 70 de finici. Dacă ar mai fi avut „puțintică” răbdare! Dumnezeu le pregătise deja un loc unde să-și potolească setea și să fie păziți de zăduful zilei!

Pavel ne sfătuiește ca atunci când nu mai avem răbdare să apelăm la îndelunga răbdare. (Cuvântul din greacă pentru „îndelunga răbdare” însemnă „să rămânem în picioare când toți cei de lângă noi au căzut la pământ!”) Iar Hristos zice că numai cine rabdă până la sfârșit poate să spună că a biruit.

Suntem nerăbdători. Cu ceilalți evident, dar cu noi nu... Schiller zicea că suflete mari rabdă în tăcere. Cele mici fac tărăboi. Ca butoaiele goale. Deci, e imperios necesar să ne păstrăm calmul. Căci, vorba unei doamne profesoare: „Cei care ignoră calea răbdării își revin foarte greu atât după un eșec, cât și după un succes”.

Rugați-vă să aveți răbdare! Să știți că nu vine imediat!

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Răbdarea e ceva ascuns de ochii și de mințile multora. Ea îți oferă rezultate pe care e imposibil să le dobândești altfel, intrebarea interesantă e când să aplici rabdare și când să faci divers ?
    Pentru asta e nevoie de încă o reflexie...

    RăspundețiȘtergere