youtube

marți, 15 februarie 2022

Puțin despre Ziua Lecturii – de Nicolae.Geantă

Ca să stârpească frica de citit, în 2022 s-a dat ordin de ministru ca în „Ziua Națională a Lecturii” (15 februarie) elevii să citească la școală, asistați de profesori, 15 minute dintr-o carte adusă de acasă sau de la bibliotecă. Dar de unde cărți? Românii sunt pe ultimul loc în Europa la cumpăratul de carte, iar Word Vision spune că 4 din 10 comune nu au bibliotecă! Și nici 6 din 10 școli! 

Așa că am intrat la o clasă de-a XII-a și am făcut sondaj. Două persoane citiseră mai mult de o carte, și trei numai o carte! Am intrat la următoarea clasă de-a XII-a unde din vreo 20 de inși numai o elevă a citit mai multe cărți. Și vreo două câte o singură carte. Restul sunt cu activități serioase pe tik-tok. I-am întrebat: „Părinții voștri cumpără cărți?”, „Nuuuu”. „I-ați văzut vreodată citind?”, „Nuuuu”. „I-ați văzut citind Biblia?”, „Niciodată!”. Mi-au dat lacrimile! Vina nu e numai a lor!

De ani buni cititul la români a ajuns o activitate deșuetă. Un român citește mai puțin de 5 minute pe zi, și maxim o carte pe an. Asta în cazul celor ce citesc. Căci 1 din 3 mioritici nu a citit niciodată nici măcar o broșură! Apoi numai 8 % dintre români citesc zilnic. Nelectura face ca rata de analfabetism functional să urce undeva spre 41 %, conform testelor PISA. dar și 37.5 % dintre tinerii sub 15 ani să nu înțeleagă ceea ce citesc!

De ce trebuie să citim? Pentru că trăim în mimetism, vorba domnului Pleșu. Mai ales că la români se propovăduiește lumea frivolă, manelistă, fără valori. Fără citit îi imităm! Doamne ferește!

Citim pentru că viața socială sau privată așteaptă soluții la everestul de probleme. Trebuie să fim eficienți la locul de muncă, la școală, la biserică, în Parlament. Victor Hugo ne sfătuia: „să nu te urci niciodată pe un scaun mai înalt decât cărțile ce le-ai citit”. Pentru că vei face dezastru. România va fi doar moloz fără oameni deștepți.

Cititul e efectul unei nevoi de a pricepe. Avem nevoie de cârjele altora ca să ne ridicăm, să înfruntăm furtunile vieții, să ne interogăm, să gândim. Cognito, ergo sum.

Cititul educă. El ne face să devenim mai înțelepți. Învățăm din greșelile altora. Nu avem timp să le facem noi pe toate. Cărțile dezvoltă creierul. El este un mușchi. Cei ce fac fitness trag de fiare. Creierul face fitness cu biblioteci. Internetul, tik-tok-ul, televizorul îl transformă în tomberon. Sau să fiu mai fin, în magazine chinezesc. Multe și nimic…

Cititul ne ține proaspeți la minte. Spunea un profesor american pe nume Hendrix că „mai bine oferi elevilor apă dintr-un râu proaspăt decât dintr-o baltă stătătoare”. Citind devii fresh. Dar și open mind (minte deschisă).

Cititul te relaxează. Universitatea din Essex zicea că 6 minute de citit îți distruge 68% din stress. Muzica distruge numai 61%. iar sportul numai 40 %.

Cititul te va ajuta să devii mai bogat. 50 % din știința îmbogățirii ți-arată că oamenii cu carte au parte.

Cititul te face să te descoperi pe tine. Să vezi cine ești, ce poți fii. Da, cultura domesticește fiara din noi. Albert Camus zicea că în om locuiește un înger și-un demon. Eu cred că ultimului nu îi place să citească. Apoi cititul îți dă aripi. Te transformă în înger. Iar îngerii sunt ființe cerești.

Cititul te ajută să-L descoperi pe Dumnezeu. Dumnezeu se ascunde în Cuvintele Scripturii. Mai mult: El este Cuvântul.

Cumpărați cărți! Nu ca miliardarii care le cumpără la metro cub. Să dea bine în living că au coperți aurite. Nici ca țăranul neaoș care-și tapetează pereți cu cărți. Cumpărați cărți pentru voi, pentru copiii voștri!  Cărțile sunt viitorul! Trebuie să recunoaștem: oamenii nu sunt culți cu cartea la subțioară. Nici cu Biblia pe noptieră. Și nici cu biblioteci din tapet pe pereți. Cărțile cumpărate nu produc nicio valoare dacă nu-s citite.

Mă întreb încă uimit dacă poți să stârpești într-o zi o inapetență dobândită în 365 de zile? Nu știu dacă se întreabă asta și parlamentarii ori domnul Iohannis?

 Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu