youtube

miercuri, 5 mai 2021

Înfățișările Hristosului înviat ׀ 1. În fața Mariei Magdalena ׀ de Nicolae.Geantă

Isus și Maria Magdalena, goblen
Maria Magdalena, o femeie cu șapte duhuri necurate, a fost ultima persoană care a plecat de la mormântul lui Isus. Sfâșiată de durere. Ioan, Petru, Iacov, Toma ori ceilalți ucenici nu participaseră la înmormântarea Domnului lor. De aceea Hristosul înviat s-a înfățișat prima dată ei și nu lor! Fidelitatea se răsplătește cu bonusuri la care nu te aștepți.

Maria Magdalena a ajuns la mormânt înainte de ora 6 dimineața. Dragostea se scoală dis de dimineață. Chiar dacă piatra de la gura mormântului avea două tone ea nu s-a gândit nicio clipă cum va intra în criptă. Plecase înarmată doar cu credința că va reuși să-și finalizeze o anumită sarcină: ungerea cu mir. Mergea prin cimitir în tăcere. Acolo ai simțământul că nicio vorbă nu se cade a fi rostită. În cimitire numai pietrele de morminte vorbesc... Iar când vrei să te apropii de Dumnezeu pietrele se dau singure la o parte.

Apropos, pentru cine a prăvălit Dumnezeu piatra de la gura mormântului? Ca să iasă Isus din mormânt? Nicidecum. El putea trece și prin stâncă. Dumnezeu a prăbușit piatra nu ca Isus să iasă, ci ca Maria Magdalena (și femeile) să intre. Pentru ca Petru și Ioan să aibă acces direct în criptă. Pentru ca oricine să vadă că mormântul este gol! Și-au văzut. Și ucenicii, și soldații, și garda Templului... Tot Ierusalimul!

Maria Magdalena a rămas în fața mormântului plângând. Se credea singură. Dar Dumnezeu n-a putut să mai stea prin grădină ascuns: „A făcut atâta drum ca să mă vadă! Voi răsări în fața ei!” I s-a arătat stând în picioare, dar ea nu l-a recunoscut. Lacrimile ne fac să nu-L vedem pe Isus deși e chiar lângă noi. Apoi, El a strigat-o pe nume: „Marie...”. „Rabboni!” Și femeia a sărit să I se închine și să-L prindă de haină! Asta înseamna: „Nu te voi mai lăsa; nu te voi mai pierde niciodată!”

„Nu mă ține, du-te și spune ucenicilor ce ai văzut!” Și călcâiele ei au sfârâit printre stânci. Maria Magdalena a fost prima persoană care a vestit Învierea Domnului! În Israel femeile nu puteau fii martori la evenimente. Uimitor, Hristos alege primul Său martor după Înviere chiar o femeie! De aceea ucenicii nu au crezut-o! De aceea Petru și Ioan au alergat la mormânt. De aceea Cleopa și Luca au plecat val-vârtej spre Emaus. Mărturia ei nu merita crezută. Dar Dumnezeu face cadouri celor care nu le merită. Acesta-i Harul. Valabil și astăzi!

Maria din Magdala e prima persoană ce a văzut pe Isus cel înviat. Nimeni niciodată nu-L iubise mai mult ca ea pe Mântuitorul. Dragostea ei ar putea fii contestată. Dar Învierea Domnului nu. Și nici dragostea Lui. Și tu și eu putem fi contestați când depunem mărturie pentru Isus. Dar mormântul gol nu poate fi contestat. 

Poate cineva dovedi că Maria Magdalena nu a avut dreptate? Hristos e viu!

de Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Maria Magdalena nu a avut dreptate si nici drept de mantuire la început.
    Maria Magdalena văzuse deja piatra de pe mormânt împărțită pe bucăți în pumnii evreilor, deasupra capului, dar odată cu iertarea i-a fost dată si dreptate. Acum Maria are dreptate. Si eu vreau ca ea !

    RăspundețiȘtergere