youtube

joi, 5 decembrie 2013

Cum să-ți câștigi prieteni. Sau să scapi de ei - de Nicolae.Geantă

A. e o puștoaică isteață de'a unșpea. E filolog, e blogger, dar și hipster. Și parcă rocker. Fumează, înjură ca băieții și scrie. Destul de des și de bine. Argumentat filozofic. Dar și poetic. Știe ceva limbi străine, dar trăiește singuratică. Părinții nu cred că-i stau prea mult prin preajma-i. Au job-uri înalte. Funcții. Bănet. A. are nevoie de iubire. De conversații dulci. De siguranță. (Asta am înțeles citind-o pe blog).

Îi place cum scriu. M-a citit pe net. Prin urmare, a îndrăznit să mă întrebe într-o zi: "Având în vedere că tu ești bărbat, te rog să mă sfâtuiești într-o problemă. Zilnic, când merg la liceu cu tramvaiul, călătorește și o femeie foarte frumoasă. Mă privește atentă tot timpul. Insistent. Astăzi, ea a urcat în urma mea. Eu am stat jos. Ea în picioare. M-a privit încontinuu în ochi. Mi-a scanat orice mișcare. Cum sâ procedez cu ea?".

Ca să-i răspund întîi m-am rugat. Fără Dumnezeu nu găsești răspunsuri exacte. Mai ales când ai întrebări inexacte. Un copil mic nu poate colora prost, așa cum nici un copil al lui Dumnezeu nu se poate ruga prost.

"A, nu mi-ai scris vârsta ei, i-am răspuns. Dacă-i tânără ori bătrână. Poate că e o femeie ce-a suferit un necaz, un eșec. Poate e decepționată de cei din jur. O fi având o povară și vrea să se descarce cumva. Caută un om de încredere. Și cum vede în tine o fată drăguță... Ori poate că este pe... invers. Sper însă să mă înșel. Atunci, ea își caută victime... Ce te sfătuiesc? Când va urca mâine în tramvai tu scoate din geantă o Biblie mică, și citește în ea. Ea se va apropia din nou, și dacă va vedea că citești Scriptura, dacă are o povară de împărtășit o va face. Va spune "e o fată credincioasă, am curaj să mă descarc, nu mă va trâda, nu e ca alții". Oamenii caută proptele în jur. Prin urmare, îți vei câștiga o prietenă. Dacâ e însă o femeie cu patimi trupești extreme, când va vedea că citești Biblia se va depărta singură. Va spune în sinea ei: "asta e credincioasă, nu-mi merge, n-o pot corupe". Și, vei scăpa de un agresor. Și de o eventuală tâmpenie!"

A doua zi, adolescenta condeier-virtual îmi răspunde:  "O, scuze, am uitat că tu ești pastor, că ești credincios. Nu ai înțeles nimic din ce am scris. De fapt, eu sunt... bisexuală!" Și de atunci, A. nu mi-a mai scris niciodată... Biblia o depărtase de mine.

Testarea de prieteni se face cu Biblia. Dacă vrei să-i câștigi cheamă-i la rugăciune. Cheamă-i la biserică, la slujire, la dărnicie, la ridicat poveri. Cheamă-i la sfințenie, la post, la reînoire. Cei ce sunt prieteni sigur vin. Ceilalți ignoră, ori o iau la goană. 

Citiți Scriptura! Purtați-o la dvs. Trăiți-o. Vă poate adece mulți prieteni. dar și dușmani. Mai mult, Biblia e cartea care vă îndepărtează de păcat. Sau păcatul vă va îndepărta de Biblie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu