youtube

marți, 23 februarie 2021

A zecea fericire - de Nicolae.Geantă


Azi la școală liceenii m-au întrebat „Ce este fericirea”. Elevii mei (și-o mare parte din populația de pe planetă) cred că fericit e cine are bani, cine dă bine pe sticlă sau cel ce e mulțumit cu starea în care se află. Ei mai cred că fericirea este să te simți bine. Și multe altele. Unii zic că fericirea o dă Dumnezeu. Și au dreptate. Eu le-am spus că cine crede că fericirea e să fii cineva, sau să ai ceva, se înșală. Aceea nu e fericire. E plăcere. Viciu. Pur egoism.

„Sunt fericiți bețivii? Dar femeile ce fac adulter? Dar smardoii care cotonogesc nevinovați? dar șmecherii care produc bullyng?” „Cred că sunt fericiți”, mi-au spus copiii. „Și asta e fericire?” Tăcere... „Dar oamenii săraci pot fi fericiți?”. „Desigur”. „Păi cum, că ați zis că trebuie să fii bogat?”

Le-am zis că fericirea trebuie să fie ceva uniform pentru toți. Ceva la care să aibă acces oricine. Și cel bogat, și cel sărac. Și femeile, și bărbații. Și tinerii, și bătrânii. Ba chiar și cei ce au greșit. Și vinovații au dreptul la fericire! Ca tâlharul de pe Cruce.

Fericirea nu trebuie să fie un fluture care ți se așază pe umăr când nu te aștepți și pleacă atunci când viața ți-e mai dragă. Ea trebuie să rămână și când când viața nu e atât de roz. Creștinii martirizați în arene, cei persecutați în închisori, prigoniții din timpul Reformei sau al Comunismului au murit fără să piardă fericirea. Fericirea lui Dumnezeu nu e trecătoare.

„Și cum definiți dvs Fericirea?”, mă asaltează o fetișcană brunetă cu masca anti-covid până la ochi. „Fericirea este să îl faci pe celălalt fericit? În predica de pe munte Hristos a spus: ferice de cei milostivi. Când ai milă de cineva îi aduci fericire. Când nu-l ierți îl distrugi. Domnul a mai zis și ferice de cei împăciuitori. Pacea aduce fericire. Ambelor părți”.

Ferice de cine face fericit pe aproapele său! Acela îl face fericit pe Dumnezeu! Și asta e a zecea fericire!

PS: Mâine românii sărbătoresc Dragobetele. Ziua îndrăgostiților. Chiar așa, unde se duce după un timp fericirea celor îndrăgostiți?

Nicolae.Geantă

4 comentarii:

  1. dela Vlad Schlezak
    „Fericirea multor îndrăgostiți se sfârșește in drame și unii ajung la psihiatrie cu tentative de suicid după ce i-a lăsat partenerul care s-a reîndrăgostit de altcineva”

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata cu masca până la ochi are un grad de inteligență ridicat, sau cel puțin o sclipire pe moment. Ea va avea parte mai mult decât alții de fericire dacă începe să caute pe lângă inteligență și întelepciune...apropo,de asta de unde facem rost și cât costă ?

    RăspundețiȘtergere