youtube

joi, 25 februarie 2021

Domnul Goe e pe moarte (1) - de dr. Vlad Schlezak

Mă uitam cu tristețe la niște copii cum din supărare trec instant la bucurie, zâmbet și li se luminează fața când părintele le pune în mână telefonul și tableta. Medical explicăm asta printr-un mădular din trup pe care ni l-a dat Dumnezeu. O bucățică din creier numită nucleus accumbens și care e considerată a fi centrul plăcerii. Când copilul se uită la tv, tableta, sau la jocuri pe telefon un alt mădular din creier (dopamină) transmite semnalul plăcerii la centru (bucățica din creier de care spuneam). Copilul se simte bine, se liniștește și zâmbește. Va căuta tot mai multă plăcere uitându-se la fimulețe pe ipad și jucându-se pe telefon, iar făcând acesta va crește nivelul de dopamină. Cu cât centrul plăcerii e folosit mai mult cu atât mai mult scade senzația plăcerii resimțită. Știți ce înseamnă asta? Simplu – vrem mai mult să ne jucăm pe telefon. Mai mult ipad. Nu ne mai ajung 10 minute, vrem 20, 30, apoi 1 oră. La alte vârste fenomenul e la fel, vrem mai mult alcool, mai multe droguri....pentru ca să obținem senzația de plăcere care se tot diminuează.  Unii ajung să bea excesiv, să aibă doze tot mai mari din ceea ce consumă, acele senzații tari și periculoase pentru a simți plăcere. „E fun” îmi spunea un bolnav care și-a recăpătat cunoștiința după ce a căzut și avea convulsii epileptice după consum. Unii chiar mor din cauza complicațiilor medicale și a efectelor secundare.

Revenind la copilul care are telefonul în mână și se uită la filmulețe nu putem ignora fenomenul de dependență. Unele studii sunt șocante: - până la vârsta de 2 ani 38% din copiii americani au folosit un telefon, tabletă. Până la 5 ani peste 50% folosesc regulat tableta, computerul. Până la 7 ani majoritatea joacă regulat jocuri video, iar în adolescență petrec mai mult timp pe net decât cu părinții, profesorii etc.  (2) Peste 95% din tinerii americani joacă jocuri video.(3)

pentru a citi întreg articolul dă click pe pagina de Fb a lui Vlad Schlezak

Un comentariu:

  1. În afară de dependență și diminuarea satisfacțiilor, am observat că faurește apucături distorsionate mental. Făcând o cercetare am ajuns la o concluzie :
    Citiți în biblie cartea 1 Samuel, acolo unde scrie intreaga poveste a lui Saul, un ateu cu sclipiri de credincios, exact ca un bec ars ce luminează cand se mai atinge filamentul dezlipit de la locul lui.
    Concluzia mea e că Saul a avut Iphone în copilărie.

    RăspundețiȘtergere