youtube

luni, 13 aprilie 2020

Săptămâna Patimilor. Luni - Când a intrat Isus în Templu? - de Nicolae.Geantă

sursa foto AICI
În seara aceasta fiica mea cea mare m-a sunat să mă întrebe dacă Domnul Isus Hristos a intrat în Templul de la Ierusalim să-l curățească, să alunge zarafii și vânzătorii de animale, în duminica de Florii sau lunea, după uscarea smochinului.

Este drept, Evanghelia după Marcu leagă intrarea triumfală a Domnului de blestemarea smochinului (cred că sună greșit în românește „blestemarea smochinului”, Hristos nu cred că a blestemat niciodată!; Biblia nu pomenește cuvântul blestem, este doar un supratitlu adăugat) și de alungarea vânzătorilor! Matei însă ne arată invers: întâi curățirea Templului, apoi „blestemarea smochinului”.

Unii comentatori biblici susțin că Templul a fost curățit luni. Alții duminică. Cine are dreptate, căci Biblia nu se contrazice? Personal aleg varianta evanghelistului Matei, curățirea Templului duminica după amiază. Și pentru asta voi enumera 4 motive:



a) Domnul Isus a intrat în Ierusalim duminică după amiază și nu cred că a vrut numai să admire Templul de pe deal, sau să viziteze orașul ca Mesia fără să intre în Casa Tatălui Său.
b) Domnul Hristos, după proclamarea Sa de către popor ca Mesia, conform profetului Maleahi trebuia să intre în dată în Templu să-l curățe.
c) Evreii totdeauna își alegeau mielul de jertfă în ziua de 10 Nisan și îl jertfeau pe 14 Nisan. În anul 30, anul răstignirii Domnului, 14 Nisan a căzut în ziua de vineri, deci 10 Nisan era duminica. Asta înseamnă că în ziua aceea se cumpărau mieii pascali (Josephus Flavius spune că pe vremea Mântuirotorului se aduceau cca 250000 miei), dar și boi, oi sau porumbei. Mă întreb dacă mieii pascali se cumpărau luni, cum mai puteau fi ținuți 4 zile până la jertfă? Deci duminica aceea era foarte aglomerată dpdv comercial în Templu.
d) Matei spune că după ce Domnul a intrat în Templu și a dat afară pe cei ce transformaseră Casa de Închinare „în peșteră de tâlhari”, copiii strigau „Osana! Osana, Fiul lui David!”. Asta presupune că ei avea încă proaspăt în memorie strigătele de bucurie asemănătoare pe care poporul le scosese în procesiunea Domnului prin Ierusalim!

E greu să explici că Domnul a curățat Templul luni, după „ce-a poruncit smochinului să se usuce!” Nu găsim argumente suficiente și temeinice, vorba teologului Dragomir Stancu. Dacă le are cineva, îl invit să ni le spună!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu