youtube

joi, 26 decembrie 2019

Apariție editorială: Nicolae Geantă - Cu Dumnezeu în Diaspora


Nick Geantă e asemenea unui călător neobosit, fiind genul de om pe care, în aparență, nu-l deranjează să doarmă în fiecare noapte tot într-un alt pat. Cartea de față „Cu Dumnezeu în diaspora” prezintă câteva dintre călătoriile lui misionare. În fiecare zi sau la câteva zile îl găsim în altă biserică, în alt oraș, în altă țară, uneori pe un alt continent. Călătoriile lungi cu avionul, nopțile nedormite, escalele din aeroporturi, diferența de fus orar, rostirea mai multor predici în aceiași zi ... toate acestea par să nu-l deranjeze prea mult. 
Cu două mii de ani în urmă, Centrul Apostolic a rămas la Ierusalim, însă Centrul de Misiune a fost deschis în Antiohia. Sfântul Apostol Pavel a călătorit în toată Europa, făcând trei mari călătorii misionare. De câteva ori în Noul Testament, marele Apostol povestește despre dificultățile vieții de misiune. Este ușor de înțeles că misiunea este pentru oameni nepretențioși.
Citind cărțile lui, observi cu ușurință că are o vastă cultură generală, fiecare pagină constituindu-se într-un adevărat dicționar. Cartea de față „Cu Dumnezeu în diaspora” este plină de informații: istorie, geografie, contabilitate, statistici, nume de oameni, de orașe, de țări. Nick este un om cu spirit creativ, cu o inimă mare, cu o minte ascuțită și cu mare pasiune să predice Evanghelia lui Dumnezeu. Cartea de față e scrisă într-un limbaj simplu, accesibil, punând în evidență valorile Împărăției lui Dumnezeu. Firul experiențelor lui prezentate în acest volum ne poartă peste tot în Europa și pe continentul American, peste tot pe unde sunt biserici sau familii de români, oameni care au nevoie de cineva să le ducă Evanghelia.                                                                                                                                                                   Rev. Luigi Mițoi, Bethany Church Chicago
                                                                                                                       


Nicolae Geantă – un „globe-trotter” modern. Cartea „Cu Dumnezeu în diaspora” te fascinează încă de la primele cuvinte și nu o poți lăsa ușor din mână: o grabnică curiozitate te cuprinde, din senin, care crește pe măsură ce ochii lasă în urmă rând după rând, pagină după pagină, vrând să afli ce s-a întâmplat mai departe, ce întâmplări i-a mai hărăzit destinul „globe-trotter”- ului nostru modern.
Vorbăreț din fire și iscoditor de lume și sensuri, autorul adună fapte, imagini, oameni și povești, sorți și deznodăminte, kilometru după kilometru, țară după țară, pe urmele celor ce-au părăsit România și și-au luat viața în mâini departe de casă. Te frapează bogăția de detalii și semnificații, melanjul între avatarurile povestitorului: misionar și turist, profesor și călător, geograf și păstor, orator și părinte spiritual.
Periplul autorului prin lume (ceea ce se vede în jurnalul-carte) este periplul său prin propria viață (ceea ce nu se vede în jurnalul-carte), fiecare kilometru care îl duce mai departe, și mai departe, nu este decât un pas mai adânc, și mai adânc în sufletul propriu. Caută ceva..., pe Cineva... Poate pe sine, poate pe Dumnezeul din sine... Și atâta timp cât va exista această căutare, călătoria prin lume, prin sinele său, va continua...
conf. univ. dr Marius-Cristian Neacșu, 
ASE București



Urmând îndemnul Învățătorului - „Mergeți, învățați toate neamurile...” - Nicolae Geantă merge cu Dumnezeu pe harta lumii, reușind să accesibilizeze cuvântul Bibliei pentru toate categoriile de oameni, transformând morala creștină în hartă pentru călători, toiag pentru drumeți, busolă pentru marinari, sabie pentru luptători și Calea Vieții pentru creștini.
Mulți oameni văd geografia ca pe o știință care îi obligă să memoreze numele locurilor și formele de teren și să învețe despre procesele umane și fizice responsabile pentru lumea din jurul nostru. Există o percepție comună că geografii învață „faptele”, le prezintă în hărți, grafice, diagrame și „fac lucru de teren”.
De formație geograf, Nicu nu urmează o cale cu harta și busola în mână ci merge, mai degrabă, acolo unde nu există nicio cărare, pentru a lăsa o urmă. Reușește să expună o altfel de geografie, un melanj sociologic și geopolitic, surprinde culorile vieții pe meridianele globului și ne arată, de fapt, că viața este o călătorie în necunoscut, plină de neprevăzut, un drum cu nenumărate intersecții lipsite de indicatoare de circulație.
Nu este un secret faptul că programa de geografie este, adesea, controversată. Ca și istoria, se pare că și geografia și geopolitica sunt scrise de învingători. Într-o lume tot mai interdependentă și mai interconectată, aflată într-o continuă evoluție și mișcare, cartea lui Nicolae Geantă este un îndemn de cunoaștere, de explorare, de descoperire a lumii și a sinelui, constituind un real suport pentru liceeni, adesea asaltați de informații și conținuturi controversate sau lipsite de substanță.
Prin conectarea cu situații și contexte din viața reală, prezentarea problemelor controversate într-o manieră atractivă îi ajută pe tineri și nu numai, să „despacheteze”, să înțeleagă și să integreze mesaje media mixte, pe care le întâlnesc oricând, oriunde. Pentru căAdevărata călătorie de descoperire nu înseamnă a căuta noi peisaje, ci a privi totul cu alți ochi (Marcel Proust)”.
dr. Ionuț Adrian Sandu, 
Bruxelles


Fantastic! O carte care merită citită atât de cei răspândiți peste tot în această lume și de cei rămași acasă, în România. Mi-ar fi prins bine dacă aș fi avut-o înainte de a-mi lua rămas bun de la ceea ce a fost pentru mine vatra strămoșească. Glia natală.
Ca să afli adevărul despre America, sau oricare alt loc din diaspora, trebuie să știi cu cine stai de vorbă.                                                            
Oamenii de afaceri ajunși în diaspora pot povesti despre realizările sau eșecurile lor. Oamenii de rând, ajunși în diaspora, văd realitatea cu alți ochi. Unii binecuvântă pe Dumnezeu pentru harul de a fi unde sunt, iar alții duc cu ei regretele pentru tot restul vieții lor. Există însă și o altă categorie de oameni, la care merită să iei seama, oameni care văd diaspora așa cum este ea. Aceștia sunt creștinii, oameni care umblă cu ochii deschiși urmărind realitatea de fiecare zi, asemeni lui Nicolae Geantă, care pe lângă titlul de doctor în Geografie Urbană, profesor și scriitor, este și un pastor evanghelic cunoscut atât în Romania cât și peste hotare. 
În timp ce unii împroșcă cu noroi peste bisericile de români din diaspora, pastorul Nicolae Geantă a ales să ne povestească părțile frumoase pe care le-a întâlnit prin țările unde a avut harul să umble și să proclame Cuvântul lui Dumnezeu. Un om care a ales să ne spună cum e să fii "Cu Dumnezeu în diaspora". El, e omul care cântărește vorbele, omul care are ochii deschiși pe unde trece, omul care trăiește zilnic cu Dumnezeu, aceasta fiind scopul primordial al vieții sale.
Volumul Cu Dumnezeu în diaspora scoate în evidență oameni plecați din patria mamă, care nu și-au uitat moștenirea creștină, primită pe meleagurile dintre Carpați și Dunăre.
Vrei să pleci în diaspora sau vrei să te întorci în Romania? Îți recomand să-ți faci timp pentru meditație lecturând aceasta carte. Cred că te va ajuta, indiferent ce decizie vei lua.
Rev. Ilie U. Tomuța
Director Genesis Romanian Mission, Chicago


------------------------------------------------------------
           note:
Marius Cristian Neacșu este fostul meu coleg de bancă din facultate. Astăzi, conferențiarul universitar e directorul Masterului de Geopolitică din cadrul ASE București, autor de manuale, redactor șef al revistei Terra Magazin, etc.

Ionuț Adrian Sandu este fostul meu coleg de cameră din căminul studențesc Grozăvești. Astăzi, doctorul în Geografie Urbană, expert pe probleme de Uniune Europeană.


            (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu