youtube

marți, 19 noiembrie 2019

Jurnal de Harvest – de Nicolae.Geantă

La Harvest Arad.
Cu Laurențiu Leonaș
Exact la granița Aradului cu satul urban Tudor Vladimirescu se înalță o clădire uriașă. În intabulare administrația locală nu a știut inițial cum să o încadreze. Biserică? E prea de tot. Așa că oamenii legii o încadrau la... mall! Deși e lăcaș de închinare. Casă dedicată Domnului. E Harvest Arad. Locul unde Dumnezeu te atinge pe umăr... Clădirea a fost inaugurată anul acesta în februarie. Amfiteatrul bisericii are vreo 900 de locuri. Mai exact 890. Dar la nevoie, și asta se întâmplă cam des, se mai aduc scaune...

Sâmbătă 16 noiembrie 2019. Încă de la 7,00 dimineața mișună grupuri de mașini la periferia de est arădeană. Și oameni de ordine în parcare, la preîntâmpinare, la cafenea, la camerele de copii. 106 voluntari cu ecusoane așteaptă 736 de participanți. Cele cca 400 de cupluri vin din toate direcțiile. Din România, Germania, Italia, Austria, Spania, Norvegia, Republica Moldova. Dar și din Irlanda, Cehia sau USA! Din România au fost participanți din 114 biserici! (Și cu mine din 115!) Da, sâmbăta trecută toate drumurile n-au dus la Roma, ci la Harvest! Pentru că la Harvest a fost Conferință de Familie. Cea mai mare organizată până acum. Cu toții, cu cei înscriși pe liste, soț și soție, cu voluntarii, cu cei 80 de copiii, cu echipele de păstori, sâmbătă în jur de 9,00 dimineața Harvestul adăpostea aproape o mie de persoane! 1000 de oameni și un Dumnezeu măreț!
Conferința „Nodul Căsătoriei” a avut un an de rugăciune. Tot 2018. Și luni de pregătire. Cu pastorul Cristi Barbosu nu poți defila decât bine instruit! Membrii Harvestului nu s-au implicat numai voluntar la această slujbă. Ci și financiar. Mulți și-au pus casele la dispoziție. Și au cazat o mare parte din invitați! Gratuit!


Cristian Barbosu
Startul Conferinței s-a dat la 8,30. Pastorul Harvestului lucrează totdeauna după ceas. După agendă. Invitatul special a fost americanul Ron Zappia. Care a venit împreună cu soția sa Jody. Ron a fost vorbitorul principal. Așa că el a deschis sesiunile. Americanul este pastor la câteva mii de enoriași. Încă din prima sesiune a mărturisit ceva uimitor: cum l-a împins Dumnezeu la această lucrare. Ron a spus că la începutul căsniciei sale cu Jody, când nu era creștin a căzut în păcat cu... o femeie! Înainte de a înainta divorțul, Jody fiind foarte rănită, a cerut ajutorul unei biserici. Iar pastorul acelei biserici în loc să le vorbească despre problemele lor maritale le-a vorbit despre Hristos! Hristos care le-a schimbat viața. Căsnicia. Și astăzi dintr-un eșec Dumnezeu a ridicat o misiune pentru Sine! Ce mare har! E impresionant nu numai restabilirea oferită de Dumnezeu ci și misiunea păstorului care nu le-a dat în cap! Slavă lui Hristos că există și azi consilieri eficienți pentru Cer! Da, mai sunt biserici care primesc și dau har unor căsătorii aproape distruse! Mă-ntreb acum: dacă Ron nimerea într-o biserică unde nu găsea sprijin?

A urmat o pauză de cafea. De prăjitură. Toate gratuite de la Cafeneaua bisericii! Un mic Starbucks. „Nu beau cafea, mi-a spus Cristi Barbosu. Dar la mesele de la cafenea se creează cele mai multe relații”. Pauza e un prilej perfect pentru socializare între frați. 

A doua sesiune a început la 10,30. Cu două ateliere. Cristian Barbosu și soția sa Anne au vorbit timp de o oră despre „Ceva nu face click? De ce?”. Adică despre conflicte și tensiuni în „micul rai”. În familie. Și au explicat cum pot fi evitate. Soluții. „Nu am mai văzut de mult atâtea familii cu lacrimi, mi-a spus prietenul meu Laurențiu”. Știu asta. Familiile românilor au tensiuni. Dar și căi de ieșire din ele... În atelierul celălalt pastorul Raul Todincă a vorbit „De unde te inspiri pentru căsnicia ta?” Și a expus un model. Singurul model. Cel biblic. Apoi o mică pauză a urmat a treia întâlnire dar pe două ateliere de lucru. Aici familiile au ales unde participă... Orice variantă a fost de succes.
Raul Todincă

La pauza mare am ajuns și eu. După 4 ore petrecute la un master la UAV! Curtea Harvestului mișuna. Nu de mașini ci de frații ieșiți la masa de prânz. Holurile erau neîncăpătoare! La cafenea se aduc încontinuu meniuri. Sute de meniuri. Platouri de prăjituri. Coșuri de fructe. Decalitrii de cafea, de ceaiuri, de sucuri... Oamenii socializează. Încheagă relații, fac schimb de numere de telefon. Și selfie-uri. Cu pastorii Harvestului, cu prietenii, cu străinii! Unii mă asaltează chiar și pe mine: „Wow, ne bucurăm că vă vedem live!”

Holurile sunt pline. Zeci de tineri stau pe jos. Pe perne! Sala de Meeting e plină de rucsacuri, de haine. „Sunt bagajele coriștilor”, mi-a spus pastorul Marcel Opriș. Căci, am uitat să vă spun,la Conferință a venit un cor americano-ceh. Cu zeci de tineri. Dar au trebuit să stea 14 ore în vamă! Se defectase niște computere. În România și vama a murit! Am spus că unele familii și-au adus copiii. Dar să nu credeți că au umblat hai-hui prin sală? Sau au adormit pe sub bănci în biserică așa cum pățeam eu când eram mic și mă ținea bunica lipit de ea. Pruncii nu erau printre cei mari. Pentru că au avut propriile activități. Pentru 80 de copii au fost implicați 56 de adulți! Majoritatea calificați în lucrarea cu cei mici! Pentru ei 4 persoane au stat tot timpul la recepție. Ceilalți au avut grijă ca cei mici să se joace, să facă „alpinism” pe peretele unei săli special amenajate, să coloreze, să cânte, să studieze Evanghelia pe înțelesul lor. Și la prânz să... doarmă! Felicitări echipei Harvest! Sunteți de invidiat! Zece e prea puțin pentru voi!
Linișteeee! Vă dorm copiii!

La librăria Harvestului era înghesuială. În rafturi zeci de titluri de carte pentru familie. CD-uri. Predici audio. Muzică. Suveniruri. În fața ei pastorul Ron Zappia din Chicago dă autografe. Cu două zile înainte de Conferință a apărut în românește volumul său de succes ”Nodul Căsătoriei”. Nod, pentru că, spune autorul, „Partenerul nu e ca un nod de la cravată. Mereu în gât!” Ci un nod care trebuie bine strâns. Astfel se destramă! Ron și Jody Zappia, locuiesc în Wheaton, Illinois. Și au 3 fiice. Jody e lider în lucrarea cu femeile, în biserica Highpoint West Chicago. Highpoint a fost fondată de Ron în 1994. Azi biserica sa are mai multe locații, unde săptămânal ascultă Evanghelia mii de oameni. În 2013 Ron a înființat și Highpoint Ministries, care include conferințele „Nodul Căsniciei”. Misiunea sa transmite zilnic mesaje la peste 500 de posturi de Radio și Tv din USA.

Marty și Mimi Cayne
La 15 fix începe a treia sesiune. Care are două ateliere. La portavoce se aude: „Mai sunt cinci minute. Vă rugăm să intrați în sală!” Portavocea anunță până când holul rămâne gol. O sesiune este condusă de pastorul Marcel Opriș („Implicațiile moștenirii spirituale genealogice în familie”). Cealaltă sesiune, în sala mare a bisericii, e condusă de Marty Coine. Care a venit cu soția sa Mimi. Marty e irlandez, și american. Dar și român! A stat vreo 7 ani prin țara noastră. A plecat și de curând s-a reîntors. E un magnet aici care-l atrage! A venit cu toată familia (are 5 copii) pentru că vrea să-L slujească pe Dumnezeu! Pastorul are un har deosebit. Și mult umor. Mai ales când grăiește românește. Pocește cuvintele. (Cum fac eu în engleză!) Dar așa le dă sare și piper. Marty a crescut cu încă 8 frați numai cu mama. Fără tată. Dar și fără Biblie! Așa că după ce s-a însurat și lucrurile scârțâiau, a început să studieze Biblia. Și cărți aferente! Familia trebuie ghidată după Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia e cel mai bun, cel mai complex ghid. Și Satana știe asta, pentru că e „mare trucăreț”, cum zice Marty în românește. De aceea workshop-ul lui a pus pe tapet 3 principii biblice pentru a crește copiii: pune Evanghelia în centrul creșterii copiilor tăi, fă-ți o prioritate să investești spiritual în copii tăi, caută să schimbi inima copilului nu numai comportamentul lui. Interesant. chiar așa, tu faci asta? Mimi, soția sa l-a complectat cu succes.

Ron și Jody Zappia
După o nouă pauză de cafea a început a patra sesiune. Cu Ron Zappia și Jody. Ron are 2 metri înălțime. Și un umor direct proporțional. Dar și principii la fel de înalte. Am uitat să spun mai sus că în sesiunea unu (de la ora 8,30), pastorul Zappia și soția sa au vorbit despre 5 principii de „a lega noduri” în familie (alege creșterea spirituală; alege dragostea necondiționată; slujește în mod jertfitor; să satisfaci pe celălalt cu regularitate; perseverează în mod stăruitor). De data a asta a continuat cu alte două puncte: „comunicați în mod respectuos” și „alegeți să binecuvântați din plin”. Predica a fost un veritabil refresh.  Am văzut în fața mea cupluri care se strângeau de mână, care se luau unul pe altul după umeri... Care-și șopteau dulcegării. Mișcător... De fapt Dumnezeu nu e linear, nu e static. Ci un perpetuum mobile. Dar neschimbător în principii.

Cristi, Anne & Ron, Jody
Ultima sesiune, de la ora 17 a fost crema conferinței. Cristi și Anne Barbosu, Ron și Jody Zappia au urcat pe scenă și au răspuns la întrebările publicului. Inclusiv la cum au fost... cerute în căsătorie! Și Ron și Cristi sunt pastori deosebiți. Cu experiență... Așa că răspunsurile (la toate întrebările) au fost pe măsură... La final Cristian Barbosu a făcut chemare la rededicare, la pocăință. În față au ieșit zeci de cupluri. În fața mea un tânăr își tot mângâia soția. Îi șoptea ceva la ureche. Poate își cerea iertare. Poate îi spune ceva ce nu îi mai spusese de mult. Poate îi făcea declarații. Nu știu. Dar ea șovăia... Însă lacrimile spuneau că totul este Ok.

Era mult trecut de 18 când a fost ultima pauză. De fapt pauză doar pentru mine, căci fratele Viorel Luca mă aștepta cam de multișor în microbuz! Am ieșit tiptil în timp ce pe scenă se pregătea să intre corul americano-ceh. Tinerii care stătuseră 14 ore în vamă. „A fost ceva ceresc”, mi-a spus prietenul meu Laurențiu care a rămas cu soția până la final. „Am stat o oră jumătate cântând și plângând în picioare!”

NkG
Trecuse de ora 20,00 când la Harvest s-a încheiat Conferința. După 12 ore neîntrerupte de activitate! 12 ore din biserică și nimeni nu era istovit. Pentru că Dumnezeu e odihnă!

Felicitări pastore Cristian Barbosu! Ne mândrim că ești român! Uite că putem face și noi ce fac americani! Dumnezeu să te binecuvânteze! 

Mulțumim pastorilor Ron și Marty, și soțiilor lor! V-ați pus la dispoziția Domnului pentru noi, mioriticii! Hristos să vă răsplătească strădania! Mulțumim și pastorilor arădeni Raul și Marcel, bordului de prezbiteri, trupei de închinare Harvest, corului ceho-american, echipei de voluntari, echipei care a lucrat cu copii, personalului de la Cafenea, de la Librărie! Celor care au cazat sfinți! Celor care au sponsorizat! Tuturor care au adus o jertfă de miros plăcut Domnului!

PS: Am plecat de la Harvest după cca 16 ore de seminarii la facultate și în Biserică. Plin să dau peste mine! Iar pe lângă toate astea cu o poveste care nu va muri... Într-una din pauze un cuplu a venit la mine să mă salute. Să mă îmbrățișeze. Era prima dată când îi vedeam. Când el m-a atins a început să plângă. Bărbat la 50 de ani. „Mulțumesc, că datorită dumneavoastră am aflat că Dumnezeu poate ierta și păcatul meu! V-am auzit predicând „un Dumnezeu care iartă mai mult decât putem păcătui”. Și de atunci, suntem aici la Harvest... Ei ne-au primit așa cum am fost”. M-am rugat pentru ei. Să vă spun că toți trei am plâns de fericire?”

Nicolae.Geantă
Harvest, Arad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu