youtube

luni, 25 iunie 2018

Curiozitate sau indiferența? - de Nicolae.Geantă

În avion spre Veneția. Lângă mine stau două femei. Una, cu ochelari d firmă, îmbrăcată elegant. Cred că e ceva pe la vreo multinațională. Citește “The Four”, în engleză. Cealaltă are ochii rimelați strident, pantaloni de trening mulați și maio cu decolteu extravagant. Cu căștile înfundate în urechi citeste Garcia Marquez în italiană. De fapt în două ore nu a trecut cu degetul peste două pagini. Eu absorb un comentariu al Evangheliilor pe tabletă. Rumeg o predică. Ba nu, o coc. Nu vorbesc niciun cuvânt cu niciuna tot zborul. Deși am vrut să întreb ce înseamnă “The Four”. Căci văzusem un subtitlu în care era implicat Dumnezeu. Bărbații sunt orgolioși. Dar rușinea le ucide curiozitatea. Ori poate îi împinge să pară indiferenti! Dar nu-s. Ceva îi frământă în măruntaie. Mai ales când sunt pastori!

Mi-am adus aminte ce scrisese într-o zi Sefora: “Indiferența e cea mai periculoasă armă din Univers. Ea face lucrurile lipsite de sens. Nici dragostea, nici ura nu au nicio șansă împotriva ei”. Da, indiferența a ucis mai mulți oameni decât razboaiele! Poate avea dreptate Ellie Wiesel când spunea că indiferența îi face pe oameni sa moară înainte de a muri...


Aproape aterizăm. Nu pot rămâne indiferent. Ar însemna să fiu mort. Inert. “Poate par nepoliticos, dar știți bărbații sunt orgolioși... Nu neapărat curioși. Ce înseamnă “The Four”? Și femeia plină de amabilitate răspunde: “Cele patru mari companii: Amazon, Google, Faceebook și Apple. Au realizat în scurt timp averi atât de colosale...”. Apoi vorbim ceva despre tehnologii și bogății. Și despre cea mai prețioasă bogăție. Despre Dumnezeul acela ce îl văzusem pe paginile cărții. Femeia e încântată de dezbatere. Dar stewardesele ne fac semn să coborâm...

Am vorbit puțin și am regretat. Am vrut să par indiferent. “Cum să vorbesc cu o femeie necunoascută?” Dar indiferența doare prin consecințele ei. M-am gândit apoi că oamenii de lângă noi ar avea multe povești de spus. Numai că nu suntem dispuși să le deschidem sufletele. Indiferența a dus mai mulți oamenii în iad decât Satana!

Pe peron m-am rușinat în fața lui Dumnezeu. Nu l-am reprezentat cum El și-ar fi dorit. Dar i-am mulțumit pentru curiozitate. Și am înțeles că indiferența ne-a ucis curiozitatea. Prin urmare trecem mai departe pe lângă potențiali recruți pentru Hristos. Poate a fost singura lor șansă.

Ucideți indiferența din voi! Altfel vă va ucide ea...

Nicolae.Geantă 

Treviso, Venice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu