youtube

vineri, 10 martie 2023

Mihail Neamțu, omul care se depășește în dăruire - de Nicolae.Geantă

 

Erudit. Om de carte. Cititor înrăit. Scriitor. Filosof. Teolog. Apologet creștin. Conservator. Absolvent de studii superioare în România, UK și USA. Cu un CV impresionant, Mihai este unul dintre cei mai mari luptători sociali împotriva hidrei progresismului. Împotriva secularizării deșănțate. Provocator. Profund. Colorat în vorbire. Îți face deosebită plăcere să-l asculți. Încântă. E enciclopedic. E o bibliotecă mobilă. Are soluții. Și peste toate îl are pe Hristos! De fapt fără El tot ce are din cele de mai sus ar fi fără valoare.

Au fost câțiva ani în care nu l-am înțeles. Mi se părea că urmărește ceva. Și cum în România suntem atât de reticenți la oamenii publici... Apoi mi-am dat seama că e de fapt un Abraham Lincoln al românilor. Care luptă până câștigă. Care trece peste eșec. Care se ridică de jos, se scutură și urcă mai departe spre vârf. Are un apetit care multora lipsește. Dumnezeu să-i facă pasiunea molipsitoare!

Mihai e pasionat de Hristos. Și cine are pe Hristos are iubire. Nu doar pe hârtie, nu doar pe buze. Ci și-n inimă. Și cine are inimă trăiește. Se mișcă. Produce valori. Schimbări. Ucenici. Vorba lui Dante: „iubirea mișcă Soarele și celelalte stele”! Iar oamenii plini de dumnezeire nu pot vorbi, trăi, repira decât dragoste. Nu eros. Nici măcar fileo. Ci agape! Dragoste care se consumă pentru ceilalți fără să ceară nimic în schimb!

Astăzi ne-am întâlnit la Câmpina. Unde preț de 90 de minute Mihai a vorbit despre EROS, LOGOS și AGAPE. Nu doar ca mitologie a iubirii. Ci ca un medicament necesar în plin proces de alterare a dragostei. Mihai zicea că „dragostea e un antidot pentru mediocritate”. Iubind, necunoscutul de ieri devine prietenul de azi, partenerul de încredere, partea care îți dai seama că îți lipsea. Sau, cum ar zice poetul necuvintelor (cum cine?, Nichita Stănescu): „aripa ta lipsă”.

„Iubirea are valențe cosmice”, spune Mihai Neamțu. „Este temeiul pentru care chiar și dincolo (în veșnicie) Dumnezeu ne va spune: „trebuie să te dăruiești și să te depășești!”. Da, am văzut un Mihai Neamțu care se dăruiește. Face asta de mult timp. Lupta sa, de zi cu zi, este să se depășească. În iubire...

Dumnezeu să te binecuvânteze Mihai! Oameni ca tine trebuie „clonați”! Nu în laboratoare, ci pe câmpul de misiune! Mergi doar înainte! Înapoi nu mai este niciun drum!

Hristos să-ți fie desfătarea și vei avea tot ce-ți dorește inima!

Nicolae.Geantă

 

 


Un comentariu:

  1. Paradoxal conducătorul țării e neamț, dar nici pe departe ca Mihai. Chiar și soția mea e din Neamț...dar asta e altceva.

    RăspundețiȘtergere