youtube

luni, 13 septembrie 2021

Cea mai bună școală - de Nicolae.Geantă

Astăzi a început un nou an școlar. Cu plusurile și minusurile lui. Pentru mine scopul școlii este „să transforme oglinzile în ferestre”. Adică să îndrepte ochii copilului de la el spre cei din jur. Spre societatea în care trebuie să se implice. Și... să îi facă bine. Numai că uneori la școală ferestrele pot fi... otrăvite! Copiii nu învață doar carte de la profesori. Ci și aere de derbedei deprinse din anturaje! La școală învață prima înjurătură, trage prima țigară, fură primul sărut, primul pumn în freză. Aici aude că nu există Dumnezeu, că omul se trage din maimuță, că biserica e ceva medieval, că părinții sunt retrograzi, că sexul ți-l poți alege tu!!! Și alte milioane de bazaconii. Deci mare atenție părinți! Păziți-vă bine copiii!

Nicolae Iorga scria în 1937, în Neamul Românesc, o atenționare pentru părinți valabilă și astăzi:

„Păziți-vă copiii, oameni buni!

Căci vremurile sunt rele. 

Școala la care râvniți ca să vi-i înălțați în viață nu e ce credeți. Se capătă acolo multă învățătură deșartă și se desprind multe fumuri. Ajungă-i cuiva ce trebuie ca să se întoarcă, dacă n-are aripi peste măsură de largi și tri, la truda cinstită și sfântă a părinților! 

Și ce tovărășii rele îi pândesc! 

Sufletele blânde se prefac în zvâcuri sălbatice de desfrâu sau către lăcomia de putere și pentru aceasta trec și moarte de om. 

Păziți-vă copiii oameni buni, țineți-i cât mai mult lângă brazdă și lângă biserică! Țineți-i mai ales lângă inimile calde ale voastre!” 

Ce a știut Nicolae Iorga și noi nu știm ca părinți? Timpurile sunt diferite dar vremurile sunt tot rele. Adică neschimbate. 

Păziți-vă bine copiii părinți! „Dar noi nu putem să îi păzim ce fac la școală domnu' profesor!”, mi se lamentează adesea părinții. E drept! Dar dacă-i duceți la Biserică nu va fie nevoie să le purtați de grijă la școală. Înțelegeți de ce se spune despre unii „ăsta nu prea e dus la biserică?”

Biserica e cea mai bună școală. Fără ea oamenii sunt mereu repetenți.

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu