youtube

sâmbătă, 1 septembrie 2018

Reportaj de la Convenția 50 (2) - de Nicolae.Geantă

Ora 19 fix. City Auditorium din Pasadena. 3100 de locuri în sală. Peste 3500 de români evanghelici. Nu cred că există vreo conferință creștină cu atâți participanți. E cel mai mare eveniment creștin al diasporei românești... Și, totodată, cred eu, cel mai mare eveniment cu păstori români de oriunde pe glob!

Convenția cu numărul 50 a penticostalilor din USA-Canada reunește de 50 de ani creștini din toate cele 3 denominatiuni românești: Church of God (39 biserici), Union Romanian Pentecostal (45 biserici) și Asemblies of God (25 biserici).


Convenția a fost deschisă de rev. Lazăr Gog. “Lăudați pe Domnul toate popoarele” a fost primul îndemn al acestuia urmat de rugăciune. Rev. Lazăr Gog este organizatorul uriașului eveniment împreună cu Biserica sa din Anaheim California. Timp de un an de zile frații de la Emanuel au postit odată pe săptămână, s-au rugat zilnic și au donat sume considerabile pentru ca evenimentul al cărei gazde sunt să fie cât mai eficient. 

Corul (United Choir) și orchestra, grupul de închinare (United Symphonic Band) au ridicat in picioare timp de 30 de minute cele trei mii de români, care au lăudat frenetic pe Dumnezeu, cu mâinile pe sus și cu inimile inundate de bucurie. Română și engleză. Isus ori Jesus  a răsunat in Auditorium. Mărturisesc că pentru mine (și nu numai), muzica de la Convenția 50 a fost cea mai bună pe  are am auzit-o vreodată în bisericile românești! Știu că tinerii (cred ca vreo 200) au făcut pregătiri intense pentru această performanță! Dumnezeu să-i răsplătească pe toți pentru efort! Ar trebui ca astfel de închinare să fie tot timpul în biserici! Vorba liderului de workship: “Închinarea schimbă pe închinătorii în imagina celui ce se închină!”

Prima predică a Conventiei “Îngăduirea pentru Unitate” a fost rostită de pastorul Vasile Cânpean (Biserica Philadelphia Portland), care a subliniat că “unitatea este ceva de dorit, mai ales azi intr-o societatea fărâmițată”. Pastorul Cânpean a mai spus că “îngăduință creștină este ceva peste dreptate, este deasupra ei, e superioară”. Îngăduința creștină conține elementul iertării, este slujbă spirituală pentru toți, este dovada unei vieți noi, sunt cele 3 puncte ale predici reprezentantului Asemblies of God.

Au urmat din nou un moment înălțător de laudă și închinare, apoi a doua predică a serii: “Unitate in dragoste”, susținută de pastorul Ioan Szasz, de la Romanian Christian Fellowship Kitchener, Canada. Cu o charismă deosebită, pastorul din Ontario a atins puncte nevralgice ale vieții de biserică. “Unitatea in biserică este un imperativ, e poruncă precum dragostea!; Unitatea in biserica nu e conformarea ci pastrarea adevărului; Unitatea bisericii nu se face prin manevre omenești, prin sciziune”, sunt punctele forte ale predicii pastorului Szasz, care a concluzionat că schizmele ne scot de sub protecția lui Dumnezeu, ne fura puterea spirituală, slăbesc puterea Evangheliei. În două situații nu vom mai vedea diferențele dintre noi: îngenuncheat la cruce sau în ziua răpirii! (Însă, până la răpire eu trebuie să fim atenți fraților: “Hristos nu poate di împărțit!”).

Prima seară a fost încheiată cu rugăciunea de mulțumire a pastorului Crinisor Ștefan, de la Biserica Agape din Yorma Linda, California. Apoi, trei mii de români au continuat socializarea în fața Auditoriumui, pe străzile Pasadena, în restaurante sau la hoteluri. Oriunde te duceai, în seara de 31 August în Pasadena se vorbea românește. 

Mulțumim Doamne Isuse pentru oportunitatea de a fii împreună. Cu frații noștri și mai ales cu tine!

Nicolae.Geantă

Passadena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu