youtube

vineri, 30 septembrie 2016

Biserica Happy Valley din Phoenix – Trei decenii de existenţă!


Sărbătorirea unui eveniment petrecut în trecutul unei comunităţi din spaţiul creştin este un moment de bucurie şi aducere aminte a unei experienţe care a schimbat sau influenţat viaţa atât la nivel personal cât şi de grup sau congregaţie, o modalitate de a nu uita ceea ce este mai important pentru a fi mai bun, mai recunoscător dar şi mai încrezător in viitor.

Ziua de duminică, 25 Septembrie 2016, a fost marcată în comunitatea evanghelică din Phoenix, Arizona de un eveniment care a polarizat interesul multor români credincioşi din capitala statului Marelui Canyon: aniversarea împlinirii a 30 de ani de existenţă a Bisericii Penticostale Happy Valley din Phoenix (www.happyvalley.cc) şi implinirea a 10 ani de la dedicarea actualului locaş de închinare.


Începutul bisericii Happy Valley poate fi identificat la data de 29 iunie 1986, când, în urma unei separări produse între credincioşii penticostali de atunci, a luat fiinţă biserica nou formată, având iniţial ca şi conducatori pe fraţii Cornel Trif şi Peter Moldovan iar casier pe Mike Olari (www.family2fam.com) . Biserica şi-a început activitatea într-o sală din clădirea unei biserici americane situată la intersecţia dintre Thunderbird Rd şi 7th Street din Phoenix. Pe fundalul unei creşteri numerice constante, la data de 23 martie, s-a realizat înregistrarea legală a Corporatiei sub numele de North Valley Romanian Pentecostal Church Inc, conducerea bisericii fiind formată din: Peter Moldovan -diacon, Mike Olari -secretar, Ioan Olar-casier, Cornel Trif şi Ioan Şuteu membrii. Începand cu 23 aprilie 1987, după sosirea in America, fratele Cornel Avram şi-a început slujirea de predicare în comunitatea nou formată.

La 20 decembrie, 1987, în urma încheierii lucrărilor de construcţie, a fost inaugurat primul locaş de închinare de la actuala adresă. Datorită creşterii numerice care a urmat în următorii ani, extinderea bisericii a devenit o necesitate. În urma achiziţionării unor parcele de teren adiacente, la 29 aprilie 2001, s-au demarat lucrările de construcţie la ceea ce constituie actualul locaş de închinare. Menită a răspunde noilor cerinţe, impunătoarea clădire a fost inaugurată 5 ani mai târziu, la 9 Aprilie 2006.

Situată la adresa 25435 N 15th Ave, PHOENIX, AZ 85027, clădirea Bisericii Penticostale Happy Valley este considerată a fi cel mai mare edificiu a vreunei comunităţi din diaspora românească. Din informaţiile oferite de secretarul bisericii, Petru Creţiu, Biserica Happy Valley numără în momentul actual 1.233 de membrii înregistraţi, la care se adaugă copiii şi aparţinătorii.

Cu un total de 24 de frati ordinaţi în lucrare, prin mila şi îndurarea Domnului şi sub călăuzirea Duhului Sfant, biserica este condusă de următoarea echipă: fr. Cornel Avram – pastor principal, Samuel Botineştean – pastor asistent, Daniel Heler şi George Ciurdaş – consilieri, Chris Trufin şi Mihai Zinici – diaconi, Petru Creţiu – secretar, Dan Moldovan – casier, Cornel Mateu –administrator şi misiune, Cornel Bonchis – cenzor, Emanuel Vicovan – cenzor şi misiune, Tutu Tipei – închinare, Romi Rus – corul mixt, Claudiu Olar – fanfară, Radu Tomuţa – department tehnic şi cenzor, Alex Negreanu – creşă şi misiune, Chris Ilioi – uşier şi cenzor.
În faţa unei asistenţe care a umplut până la refuz locurile disponibile din sanctuar, serviciul divin, de aproximativ 3 ore, din seara aniversară de 25 Septembrie, a fost dedicat în exclusivitate muţumirii şi recunoştinţei faţă de călăuzirea şi ocrotirea manifestată de Dumnezeu de-a lungul anilor pentru aceasta comunitate creştină românească din Arizona.

Cuvintele de recunostinţă rostite în limba engleză de Ruben Secara, Chris Trufin şi Ionel Căprar au exprimat aprecierile noii generaţii faţă de credincioşia, statornicia şi unitatea generaţiei anterioare, care prin dragostea lui Dumnezeu, cu ajutorul Domnului Isus Hristos şi sub călăuzirea Duhului Sfant, au reuşit să aprindă şi să menţină flacăra vie a Cuvântului pe meleagurile însorite ale Arizonei. De asemenea, fr.Cornel Mateu a evocat amintiri din începutul lucrărilor la biserica Happy Valley. Formaţiile muzicale au întregit atmosfera premergătoare propovăduirii Cuvântului.

Invitat special pentru predica de seară a fost fr. Cristian Ionescu, pastorul Bisericii Elim din Chicago, vicepreşedintele Uniunii Bisericilor Penticostale Române din Statele Unite şi Canada. Mesajul s-a referit la necesitatea UNITĂŢII în comunităţile creştine româneşti din diaspora.

În incheierea serviciului divin întreaga aistenţă prezentă în sanctuarul bisericii Happy Valley s-a unit într-o rugăciune comună de mulţumire, în urma căreia, pastorul Cornel Avram a conchis prin cuvintele: „Până aici Domnul ne-a ajutat!”

Radu Oprea, Phoenix, Arizona

vizitaţi şi www.happyvalley.cc

* Mulţumesc prietenului meu Octavian Curpaş şi fratelui Radu Oprea pentru că 
mi-au trimis acest articol şi fotografiile! Dumnezeu să vă binecuvânteze slujirea! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu