youtube

joi, 19 aprilie 2012

O boală cu trei victime

Text: Prov. 10: 18 - "Cine răspândeşte bârfa este un nebun"

Invenţio
Înainte de Cină, trei pastori s-au întâlnit să se mărturisească. Primul: "Eu mai beau câte un pahar". Al doilea: "Eu am furat din banii pentru orfani". Al treilea: "Eu mi-am înşelat soţia cu o fată de la cor". Al patrulea: "Eu cam bârfesc. Abia aştept să plec de aici!".

Bârfitotul e ca limba unui bocanc vechi, niciodată nu stă la locul lui.
Bârfa - păcat pentru care nimeni n-a fost pus sub disciplină
„Dintre toate formele de bârfa, cea din biserică este cea mai urâtă, pentru că face slujba diavolului în numele Domnului.” John Wesley.
O parte din evanghelia diavolului.
Bârfa - când auzi ceva ce-ţi place despre cineva de care nu-ţi place.
A vorbi despre cineva, chiar şi adevărul, dar cu intenţii rele.

Dispozitio

I. Dulceaţa bârfitorului
1. din invidie. Cântare, predică, apartament, maşină, copii, frumoşi, deştepţi... să aruncăm ceva pe omul acela, să nu mai pară atât de grozav. Ieremia. Haideţi să-l ucidem cu vorba. Simplu, ascuns sub masca anonimatului.
2. pentru a ne simţi superiori. Sau mai bine. Vrem să fim fără păcat. Nu putem să fim chiar fără păcat. Vedem pe altul. Zice altul despre el că e evlavios. Tu... mie îmi spui? Las’ că-l ştiu eu. Nu-i el mai bun decât mine. În biserica primară, Ioan, Diotref, căruia îi place să aibă întâietatea. Ne cleveteşte. Fiul pe tatăl. Absalom.
3. din dorinţa de acceptare. La tineri. Avem fiecare relaţiile noastre. Şi între tineri sunt grupuri şi grupuleţe. Ca să fie acceptat. Poate să intre în grup.
4. pentru a atrage atenţia asupra noastră. Dacă aţi şti voi ce ştiu eu...
5. dorinţa de răzbunare. Ai fost prieten cu cineva, ceva s-a întâmplat, acesta poate ţi-a greşit. Începi să-l bârfeşti pe acela pe care l-ai linguşit atâta vreme. Ai început să ştergi cu buretele toate amintirile plăcute.

II. Diabetul bârfei
1. bârfa distruge reputaţia. Ecl. 7:1. fiecare vrem să avem un nume bun. Mai ales lucrătorii... diaconii, Timotei, vorbit de bine. Dpdv lui ştie că nu e bine să fii vb de bine. 1 Tim 5:19. 2 sau trei martori... am auzit ceva de păstorul vostru. Dacă nu este mântuit, este în joc creşterea lui spirituală. Nu te grăbi. Nu numai pe a lui, dar până la urmă şi pe a ta. tu eşti daily news.
2. bârfa protejează mai mult sursa, dar nu victima. Cineva mi-a spus. Cine ţi-a spus că vrea să rămână în anonimat, de ce ţi-a spus să nu spui?
3. nu ţine seama de contextul celor spuse. Cel mai ades în timp ce predicăm, spunem un lucru şi noi înţelegem altceva. Ai stat acolo gândind la altceva, şi ţi s-a părut interesant. Despre Isus. Eu pot să dărâm templul şi să-L zidesc în 3 zile.
4. este o judecată nedreaptă. Greşim, pentru că nu ştim ambele părţi. Oare de ce omul este înclinat să creadă mai mult lucrurile care sunt şoptite decât cele care sunt rostite?
5. duce la dezbinări în poporul Domnului. Galateni 5. vorbim unii despre alţii în loc să vorbim altora despre Dumnezeu. Aveţi grijă! Spune Pavel. Dumnezeu doreşte să veghem la ceea ce vorbim.

III. Insulină pentru bârfă
1. fereşte-te de compania bârfitorilor, nu accepta compania lor. Nu lăsa pe nimeni să confunde urechile tale cu coşul lui de gunoi. Amiralul H. Richover. Ascuţite idei, mediocre evenimente. Reduse. Oameni, alţii.
2. ai grijă ce transmiţi mai departe.Ai trei posibilităţi:
a. să opreşti acolo tot ce ai auzit. Pune capăt. Ştii ce? Eu nu am verificat.
b. Filtrezi ceea ce transmiţi mai departe. Prins la mijloc, între două persoane care nu se au bine. Reconciliere sau îndepărtare.
c. Facilitezi bârfa şi să dai mai departe
3. gândeşte-te: este adevărat?
a. Este necesar?
b. Nu cumva este confidenţial?
c. Este ziditor?
d. Va contribui la rezolvarea pb?
e. Care este scopul pentru care spun? Meschin sau nu?
Nu vă faceţi urechile coşul de gunoi al nimănui!

Concluzio
Bârfa e glonţul care ucide trei persoane: pe tine, pe cel bârfit şi pe cel ce ascultă (Luigi Miţoi);
Bârfa e o boală de care suferă cel putin trei persoane, deşi e virusat numai unul!;
Cuvântul Lui Dumnezeu o pune alături de păcatele urâte. (Rom. 1:30b - "Bârfitorii, urâtori de Dumnezeu");
Levetic 19:16 - "Să nu umbli cu bârfeli în poporul tău!";
Efeseni 4:29 - "Niciun cuvât stricat să nu vă iasă din gură".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu