youtube

vineri, 24 iunie 2011

Facturi neplătite - de Nicolae.Geantă

Oameni în combinezoane albastre. Bătrâne cu broboadă. Scări telescopice. Un jeep pus de-a curmezișul. Și-o căruță-n opoziție cu el. Huiduieli. Sudalme. Și lume, strânsă ca la urs. „Ce să-nsemne acest ’907 modern”, m-am întrebat în barbă, uimit de protestele vecinilor ce blocaseră drumul în dreptul casei mele. „A venit Electrica să-i taie lumina lu’ Bălăuță dom’ profesor”, a elucidat cineva situațiunea, „zice că n-a plătit de 3 luni”.
Răzmelița ad-hoc poate că nu fierbea în cazanele mâniei, dacă factura cu pricina a săracului Bălăuță ar fi însumat ceva zerouri considerabile. Numai că valoarea datorata era de... 1,8 lei!!! (cred că așa ceva se întâmplă numai în România!). Degeaba m-am alăturat răsculaților. Degeaba am încercat să-l înduplec pe mai marele Electricii, insistând să-i plătesc pe loc de zece ori. Degeaba am explicat albaștrilor că e mai mare daraua decât ocaua, că motorina consumată de ’mnealor și drumurile lui Bălăuță costă de 100 de ori mai scump. Electrica a ținut una și bună: „Consumatorul n-a achitat la timp factura”. Iar Bălăuță a rămas noaptea cu lumina de la Lună!

Cu facturile nu-i de joacă. Actele justificative privind vânzările, cumpărările, serviciile prestate, lucrările executate etc, trebuie obligatoriu achitate. Orice factură emisă trebuie plătită. Nu-i loc de-ntoarcere, de șmechereală. Ți s-a emis factura, ești bun de plată. La termenul stabilit, fiindcă orice factură are o dată scadentă. Emitentul îți acordă întâi un timp de achitare a datoriei. Apoi, achitarea se face silit. Intervine legea. Și, plătești și cel din urmă bănuț.

Unii oameni ascund bine facturile. Dar și dosite, tot trebuie plătite. Și galbene de vreme dacă ar ajunge, într-o zi trebuie achitate. Alții le ignoră, le aruncă. Cred că vor păcăli emitentul. Dar își fură singuri căciula. Căci într-o zi... Unii, mai șmecheri, dorind să amâne plata, depun contestații. Dar când se soluționează cazul, plătesc cu penalitate.

La fel ca în jocul cu facturile, oamenii vor să-L păcălească și pe Dumnezeu. Unii nu vor să achite, alții vor să amâne nejustificat. Unii ignoră. Alți-și ascund păcatele, crezând că vor putrezi într-o zi... A reușit cineva?

Biblia prezintă lista facturilor neachitate la timp, apoi sancționate: Iuda a plătit factura rușinii norei sale Tamar, Lot a plătit factura nepudicelor sale fiice, Faraon a plătit nota de plată fugăritului Moise, Roboam a plătit factura păgănă a tatălui său Solomon, Israel și Ierusalimul, au plătit scump lista convorbirilor cu Baali. Unele facturi biblice s-au plătit pe loc (Anania și Safira), altele în rate, cu penalități usturătoare (David a plătit patru feciori pentru Bat-Șeba: întâi copilul ei, apoi Amnon, Absalom și Adonia). Unele facturi s-au plătit scump, la sfârșit (Ioab, viteazul fiu al Țeruiei care a ucis pe Abner, pe Absalom și pe Amasa, a plătit factura lui Solomon; Șimei, ocărâtorul lui David, a fost ucis de Solomon, Iuda s-a spânzurat piezându-ți măruntaiele-ntr-un ogor).

Viața noastră e o factură. Mai goală sau mai încărcată, într-o zi îi vine scadența. Totul trebuie plătit. Orice act consumat, orice faptă, orice cuvânt va avea un decont odată. Un ulcer, e factura băuturii, un cancer la plămâni, e factura tabagismului, un an de închisoare, e factura violenței, sau a hoției, 15 ani la pârnaie sunt factura crimei. Sărăcia e factura lenei, divorțul e prețul egoismului, un avort achită momentele de dragoste fugară, fără iubire ci doar o patimă. O școală nefinalizată se facturează cu muncă la șanțuri, ciocolata multă face diabet, iar cafeaua crește tensiunea. La sfârșit moartea, e factura stabilită în Eden de Adam și Eva.

Ca și vecinul meu Bălăuță, care pentru o sumă derizorie a rămas pe întuneric taman când nu se mai aștepta, o bârfa împotria pastorului, o minciună spusă colegilor la serviciu, un banc zis în tren, opulența vestimentară practicată în biserici, zgîrcenia în fața zeciuielii, palma închisă în fața cerșetorului, orele pierdute la TV sau pe facebook, privirea încruntată și alte o mie de vulpi mici, ne strigă că-s facturi neplătite ce ne duc spre bezna vieții.

Al Capone (marele gangster al Americii care rula milioane dar nu putea fi arestat pentru activități de tip mafiot), a ajuns la pușcărie pentru o factură neplătită, ce valora doar 25 de dolari.

Plătiți la timp facturile vieții! Pe cele care nu puteți, lăsați-L pe Isus să achite! Asta până nu închide Cerul caseria!

 de Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu