youtube

sâmbătă, 30 septembrie 2023

Devenind rapid și lent – de Nicolae Geantă

„Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu” (Iacov 1:19-20)

Trăim într-o societate în fierbere. Un imens cazan clocotind. Turați la maxim. Cu nervii întinși. Din lumea străzii, a șoferiei, a școlii, a statului la rând, a teribilismului adolescentin până la talk-show-rile televizate, la discuțiile din Parlament ori chiar în familie! Peste tot discuții cu praf de pușcă. Guri de kalașnikov. Majoritatea ofensatoare. Și oricât am fi de pregătiți ori ba, nu totdeauna rămânem calmi. Liniștiți. Pacifiști.

Apostolul Iacov, fratele Domnului, ne învăța încă din antichitate cum putem acționa în relațiile tensionate. Fii rapid să asculți! Fii încet să vorbești! Fii încet la mânie! Da, fiți rapizi și înceți! Rapizi și lenți. Altfel ieșiți din decor. Ieșiți fără umbrelă sub ploaia răutății. Și deveniți și voi răi!

Dacă privim în jur societatea contemporană lucrează cu alte standarde. Fii încet să auzi ce au de spus alții. Fii rapid să îți exprimi propriile opinii. Fii grabnic să acuzi, să argumentezi și să lupți. Modelul este egocentric. Iar egoistul nu are loc de nimeni. Pentru el orice spațiu oricât de larg ar fii e tot îngustime. Prin urmare calcă pe principiile tuturor. Mâniindu-se. Urlând. Zdrobind inimi. Suflete. Oameni cuminți.

Cine învață să fie grabnic la ascultare, și încet la mânie, nu va face greșeli. Cine nu, va călca în străchini. Nu doar că se va răni singur dar... atențieee mareee: nu va lucra neprihănirea lui Dumnezeu! Și unde Dumnezeu nu e nimic nu e!

Fă-ți timp pentru a-ți tempera emoțiile, gândește-te la sentimentele și argumentele tale și roagă-te cu umilință pentru ca Dumnezeu să te ajute să răspunzi cu bunătate și har! De heiteri e plină planeta! Și iadul...

Tu poți fii și rapid și lent? Încearcă...

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu