youtube

luni, 11 septembrie 2023

Reportaj de la Convenția 53 – de Nicolae.Geantă


Pentru a treia oară am ajuns la Convenție. Desigur cel mai mare eveniment creștin organizat de bisericile românești evanghelice. Aici nu discutăm despre evenimentele creștine desfășurate pe stadioane. Ori despre evanghelizări, marșuri sau concerte. Ci despre o colaborare pastorală a tuturor bisericilor din USA și Canada. Câte sunt? Câteva sute… Uneori e greu să unim 3-4 biserici dintr-un orășel la un eveniment, darămite să aduni ciorchine pastorii și bordurile de conducere din câteva sute de church-uri. Dar uite că se poate! Pentru că, fără să exagerăm, Convenția Penticostală din America are cea mai bună organizare a oricărei denominațiuni de pe teritoriul yankeu.

Anul acesta C53 a avut loc la Atlanta. Metropola aceea ultramodernă, a noua ca mărime în US, care împreună cu arealul adiacent ating vreo 6,5 milioane de locuitori. Urbea cu 240 de cartiere, unde își au sediile mamă Coca Cola și CNN, sau Delta Airlines, cu un aeroport (Hartsfied) cât un oraș, și cu trafic aerian pe an cât 4-5 populații ale României! Pe de-o parte Atlanta este și al treilea oraș în ce privește comunitățile minoritarilor sexuali (!?), dar pe de alta peste 70% din populația arealului metropolitan este protestantă. Deci evenimentul creștin românesc de anul acesta a fost binevenit aici.

Organizatorul evenimentului multigenerațional a fost Biserica Philadelphia din Lawrenceville, păstorită de Iulian Costea. Îl cunosc de ceva ani buni pe Iulian și pot să spun că e un pastor grozav. E open mind cum zic americanii. A reușit să mobilizeze 325 de voluntari pentru C53, și un grup de peste 30 de pastori. O adevărată armată. Au aranjat peste 3000 de scaune în sala mare de la Gas South Convention Center (centrul dispune de săli, hoteluri, restaurante, shopping etc; e un fel de mall gigant). Și au reușit să formeze un grup de închinare, un band, cu cântăreți din Portland, Chicago, Detroit, Charlotte, Greenfield, Naples, Atlanta... (Pentru toate acestea, event coordonator a fost desemnată Camelia Harman).

Prima sesiune a C53 a început vineri 1 Septembrie 2023, seara de la 6,00 PM. Cu un sfert de oră înainte spre sală se îndreptau grupuri-grupuri sute de credincioși. Eleganți. Bucuroși. Încrezători. Liniștiți. Și plini de zâmbete. Da, un zâmbet nu costă nimic dar oferă atât de mult! Cu un zâmbet poți câștiga un suflet. Cu un milion de dolari nu. Cu bani e doar cumpărat. Dar rămâne neloial. Pe holuri echipe de voluntari îndrumători. Și standuri de carte. Unul al editorii Scriptum, coordonată de pastorul Petru Lascău. Alt stand al Speranța Media, cu Gabi Gorcea la datorie. Altul cu Biblii; „Brutăria de Biblii” a fratelui Jacob Mătăsaru. În partea din stânga scenei e amenajat un studio Tv: Credo. Pastorul Iacob Berghianu a avut emisiuni și invitați pe bandă rulantă. Pe scenă armata de leviți, de cântăreți (Convențional Brass Band). Coordonați de Remus Moroșan. Cât de greu o fi să unești în voci sau instrumente sute de tineri? Sincer, m-a impresionat grupul/corul din Portland; cu o seară înainte participasem cu ei la un eveniment creștin în Knoxville. Cântă profesionist. Felicitări dirijoarelor Andreea Stoia și Iulia Filimon. Ați atins voci ca de îngeri!

În deschidere, după mesajul de bun venit și rugăciune, Iulian Costea a făcut câteva prezentări. La C53 participă biserici din Asemblies of God (președinte Vasile Cînpean; Iulian Costea este vicepreședinte al acestei comunități), Church of God (președinte Florin Câmpean), Romanian Pentecostal Union (președinte Cristi Ionescu). La Convenție au participat și Biserici Penticostale Independente din America, președintele penticostalilor din România (Nelu Filip) sau președintele omolog din Republica Moldova (R. Huțuțui), dar și ceva duzine de invitați din țara noastră.

După introduceri, pastorul Costea a amintit tema  convenției: „Impact”. Pentru că, în perioada contemporană, unde societatea este aplatizată datorită curentelor ideologice de toate tipurile și culorile, Biserica nu poate fi una dintre opțiuni. Ci singura opțiune! De aceea ea nu trebuie să șomeze în așteptarea Domnului Hristos, ci trebuie să slujească având un impact uriaș!

După o închinare de grad îngeresc, printre invitații care au participat cu diverse îndemnuri la rugăciune, la amvon a urcat pastorul Adrian Tișe (de la Elim Chicago) care a predicat despre „Biserica dependentă de Hristos”, în engleză. Tișe, care a comparat Biserica cu vița de vie, a subliniat faptul că toată concentrarea viei este pe rod. Pe ciorchinii bogați de struguri. Fără rod mlădițele sunt tăiate din vie! Și arse! Sau aruncate sa putrezească. Creștinul trebuie să aducă rod! Mult… Al doilea mesaj al serii a fost adus de pastorul Crinișor Ștefan (de la Agape Yorba Linda, California). (Îmi doream de mult să îl întâlnesc). Pastorul Crinișor, de-altfel un om foarte bine pregătit și cu o charismă specială cu care a fost înzestrat de Cer, a reaprins pofta celor din sală pentru slujirea Împăratului veșniciei. Predica sa „Un mesaj încredințat de Hristos”, a cuprins trei idei fundamentale: păstrați integritatea mesajului (biblic), prețuiți influența mesajului, pregătiți-vă pentru impactul mesajului. În ciuda faptului că azi creștinismul a ajuns în opresiune, Crinișor Ștefan nu s-a sfiit să condamne în plen derapajele mișcărilor minorităților sexuale care vor să distrugă nu doar impactul bisericilor în societate. Ci societatea însăși. Nu vor reuși. Lumea nu este a lor. Lumea e a lui Dumnezeu. Al lor e... Nichipercea! După încheierea evenimentului de vineri, când toți participanții s-au îndreptat spre hoteluri (unii au venit de la mii de kilometri depărtare), am participat (Nicolae Geantă) la emisiune la CredoTv, unde, împreună cu fratele Iacob Berghianu, Pavel Pop (Betel Dallas), Samuel Muică și Daniel Neagoe (Departamentul Lucrării cu Copiii, Biserica Penticostală, România) am avut o dezbatere (spontană) despre „Impactul în educație”. Da, copiii noștri trebuie să fie educați. Nu doar de școală. Nu doar de Biserică. Ci in primul rând in familie. Noi suntem cele mai bune modele ale lor. Pozitive sau negative. Fără educație oamenii sunt cele mai grele poveri ale unei societăți. Fără Dumnezeu sunt cele mai mari pericole...

Ziua a doua a C3 a debutat sâmbătă 2 septembrie la 10 AM la Biserica Philadelphia, o clădire uriașă, frumoasă, octogonală, situată în Lawrenceville, Georgia. În sala mare a clădiri s-a desfășurat o Conferință Pastorală, unde au luat cuvântul organizatorii, președinții de culte (din USA, România și R. Moldova), sau diferiți președinți de organizații creștine: Hamed Selfedine (misionar în Liban), Daniel Piu (misionar printre afgani), Samuel Muică (a prezentat lucrarea de la Departamentul de Școală Duminicală, și ultima sa carte în domeniu), Jacob Matăsaru (președintele Romanian-American Bible Society) - care a precizat că RABS a tipărit până in prezent un milion de Biblii, și că până la finalul anului viitor va mai tipări încă un milion!), Gabriel Fazecaș (pastor la Biserica Alleluia Detroit, președintele Societății  Biblice Române) care a anunțat printre altele că in 21-22 Octombrie 2023 va organiza la biserica ce o păstorește „Centenarul Bisericilor Penticostale Române din America”). (Pastorul Fazecaș susține că deține un document din care reiese că primii creștini penticostali ordinați printre românii din America, ar fi fost doi bărbați care au fost investiți în 1923 la Columbia, Ohio). Femeile s-au întâlnit într-o altă sală a Bisericii Philadephia, unde au avut momente de închinare, rugăciune și devoțional, cu Miki Varga (Londra, UK) și Rodica Cînpean (Portland).

Sâmbătă seara publicul a fost mult mai numeros. Workship-ul a fost din nou la înălțime. Imnul creștin te ridică totdeauna spre Cer. Niciun om care cântă nu rămâne dărâmat. Niciun om care cântă nu poate rămâne inert. Neimpactat. De aceea muzica e deget pe rană. Energie. Aripi spre Mântuitorul. Și apoi... în Cer vom cânta încontinuu. Acolo nimeni nu mai predică. Așadar cântați! Cântați Domnului o cântare nouă! Aveți un milion de motive… Primul predicator al serii de sâmbătă a fost Gabriel Hada (Philadelphia Portland). Un pastor iubit de tineri. Și nu doar de ei. Hada a predicat în engleză. Despre „Însoțirea Lui Dumnezeu în propovaduire”. Chiar așa, cum pot predica unii „doar de la ei”? Neînsoțiți de Duhul Domnului. Seci. Inodori. Incolori. Da, recunosc, bisericile au și vorbitori și vorbăreți. Adică oameni neînsoțiți de putere. Rugați-vă să aveți mereu ușă de cuvânt! Altfel păgubim pe Regele Regilor! Cel de-al doilea mesaj a fost susținut de pastorul Luigi Mițoi (Bethany Chicago) - acest patriarh al vremurilor noastre, care este și vicepreședinte al Uniunii Penticostale Române din America. Cu eleganța specifică, plin de tandrețe, o voce călduroasă și îndemnuri ca niște giuvaere (da,da, oridecâteori ori îl asculți pe Luigi Mițoi te îmbogățești!; cu rubine pentru suflet), fratele Luigi a predicat despre „Propovăduirea Evangheliei la orice făptură”. Suntem chemați la trei mari acțiuni: la evanghelizare, la botez și la ucenicizare. Pastorul Mițoi a accentuat impactul evanghelizării. Oricui. Și a dat exemplul femeii întâlnite de Domnul ISUS la fântâna de la Sihar. Chiar așa, dacă nu ar fi întâmpinat-o cu dragoste s-ar mai fi căit samariteanca? S-ar mai fi convertit toată cetatea? Aveți grijă cum predicați. Adevărurile spuse fără dragoste pot deveni bariere ale credinței. Dacă știi să câștigi un om falimentat poți câștiga prin el multe suflete. Mi-a plăcut foarte mult o maximă a fratelui Luigi: „Nu mai avem odăițe de rugăciune. Ci doar biserica!”. Exact, mulți ne-am rezumat viața spirituală numai la programul oferit de biserică. În rest nu mai culegem polen sfânt de nicăieri. Oare cum se numesc cei ce nu produc miere? 

Tot sâmbătă seara printre păstorii care au avut scurte mesaje devoționale s-a numărat și Nelu Cosma, pastorul uneia dintre cele mai dinamice creșteri a unei biserici românești din America în ultimii doi-trei ani. După eveniment CredoTv a avut un nou talk- show. (Emisiuni și interviuri a avut la fiecare debut și final de program C53. „Maraton”, vorba pastorului Berghianu).

Duminica e Ziua Domnului. Duminica toate drumurile merg la Biserică. Altfel sunt parcurse degeaba. Prin urmare pe 3 Septembrie 23 la Atlanta, în sala Convenției au ajuns si mai mulți credincioși. Rugăciunea și închinarea au mers mână în mână. Și dimineața si seara. Domnul asta vrea: laude și stări de vorbă cu El! Convențional Band Brass si Convențional Choir au fost iarăși înălțători. Domnul merită înălțat. Cântat la superlativ. Dimineață au predicat Gelu Boantă (Peoria, Arizona), în engleză, și Florin Câmpean (președinte Church of God, pastor la Philadelphia Chicago). Amândoi au vorbit despre dragoste. Despre liantul folosit din ce în ce mai puțin in Biserică. Din lipsa ei apar discuții, neacceptări, rupturi. Fracțiuni. Fariseism. Vorbe fără fapte. Pastorul Câmpean s-a făcut vulnerabil și a mărturisit cum a început sa accepte pe cei care altădată i-ar fi respins. Da, dragostea este magnet. Dar un magnet care nu are si partea care respinge! Iubiți! Cine iubește nu face rău aproapelui său. Dacă-l iubești îi simți durerea. Dragostea e pansament peste răni. Numai așa răcorim inima lui Dumnezeu. „Iubește și fă ce vrei!” Așa zicea și Sf. Augustin...

Seara la C53 a predicat Andrei Bălulescu (Kitchener, Canada), un pastor care în ultima vreme a crescut tare mult. Venit din aripa tânără, Andrei a vorbit în engleză un mesaj cutremurător „Called to be holy | Chemați să fim sfinți”. Chiar așa, mai e sfințenia de bon-ton? Mai alergăm cu pași repezi spre neprihănire? Scripturile ne avertizează: „Urmăriți pacea și sfințirea fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul”. Punct. (Evrei 12:14). După fratele Bălulescu și workship-ul revigorant a fost rândul pastorului Nelu Filip (Președintele Cultului Penticostal din România) să se adreseze mulțimii româno-americane. Acesta a avut un mesaj despre „Cuvântul care ne sfințește”. Mi-a trecut fulger prin cap: oamenii nu pot fi sfinți fără Scriptură! Doar ea e Cuvântul scris al lui Dumnezeu Tatăl nostru. Fără Biblie orice carte ne ajută decât să devenim morali. Dar moralitatea nu te scapă decât de pușcărie. De Judecata de Apoi nu te scapă decât Sfânta Scriptură. Dar nu doar citită. Ci trăită! Să trăim ce citim. Altfel devenim farisei. Știți, fariseii nu au fost prietenii Domnului. Ci vrăjmașii Lui. Nu îmbrăcați haina dușmanului!

Convenția 53 și-a încheiat sesiunea duminica seara. Dar luni, părtășia a continuat la party. Tot Tribble Mill Park, pe 4 Septembrie, a mirosit a mici și muștar! Românii știu de ce… Luni, la Atlanta a fost relaxare. Mai ales ca ziua a fost liberă. A fost Labor Day. O zi a muncitorului. A slujitorului. Mă gândeam că așa va sfârși Biserica. După ani de trudă, de predici, de evanghelizări, de ajutorat săracii, de construit lăcașe de cult, dar și de marginalizări, de prigoană, de suferință, într-o zi (un prieten al meu spune ca duminica) Mântuitorul va veni și își va ridica Mireasa|Biserica la Cer. Unde va începe un Big Party! Să fiți acolo! La Festinul Mirelui Ceresc! Nu fără mine și nici eu fără dumneavoastră! Presimt așa, că Party-ul Veșniciei va începe lunea. Și nu se va mai sfârși! Dar atenție: acolo nu va benchetui decât Biserica|Creștinul care a impactat lumea! Impactați! Pe oricine! Veți avea porție dublă!

PS: Prima convenție penticostală a avut loc la Detroit în 1969. Exact în anul în care m-am născut eu. Următoarea convenție (2024) se va desfășura în Florida. Pregătirile au început de pe acum...

Nicolae.Geantă

Atlanta, septembrie 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu