youtube

vineri, 20 august 2021

„Primul pas spre școală e ghiozdanul”. Implică-te alături de noi în proiectul pentru Tulcea - Nicolae.Geantă

 
Când vorbești despre sărăcie în România trebuie să spui doar un cuvânt: dramatic! Deși membră a Uniunii Europene și NATO de ani buni, magnifica țară dintre Carpați și Marea Neagră are cca 6 milioane de persoane care trăiesc în zona ecluziunii sociale! Adică la limita foamei zilnice. Unul din 10 copii se culcă nemâncat! Da, în România anului 2021! 

Iar când este vorba de școală... România investește cel mai puțin din Europa în educație! Guvernanții se fâstâcesc mereu, aburesc populația, taie fondurile școlii la rectificări, nu au niciodată ochi, nici pungă pentru copiii defavorizați, pentru săraci. Prin urmare numai 4 din 5 copii sfârșesc 8 clase, și 7 din 10 finalizează liceul! Dintre ultimii numai 7,5 din 10 se înscriu la bacalaureat, și dintre înscriși numai 62-63% obțin „reușit”. România are cel mai mare analfabetism funcțional din UE și deține locul fruntaș la abandonul școlar (cca 50.000 copii/an). Consecința este și va fi devastatoare: tineri viitori săraci, nepregătiți profesional, neasimilabili pe piața muncii, povară pentru asigurările sociale!

Printre județele cele mai sărace ale țării se află și Tulcea. Deși ocupă locul 4 la suprafață și deține bijuterii naturale de patrimoniu UNESCO, Tulcea ocupă locul 3 la sărăcie în țară. Cu numai 4 orașe și un municipiu, județul dintre Dunăre și Mare e plin de sate pauperizate. Dacă le vizitezi te întorci în timp: case dărăpănate, garduri din piatră de râu, acoperișuri din azbociment, pereți căușați, tâmplărie roasă de carii. Străzi neasfaltate. Toalete din chirpici. În fundul grădinii. Chiar și satul celebrului Hagi arată ca unul din Afganistan! Și, la tot pasul vezi copii ori bătrâni îmbrăcați ponosit. Ciuruit. Copii care nu frecventează școala din cauza sărăciei. Și acum țineți-vă bine: 80% din populația rurală a județului Tulcea era anii trecuți asistată social! Adică 4 din 5 oameni trăiesc din ajutorul oferit de primărie! Consecința nu e numai abandonul școlar dar și mortalitatea cea mai ridicată din România (15,5 ).

Anul acesta am început misiune în Tulcea. Unde am văzut sărăcia la ea acasă. Dar și o mulțime de tineri care vor să se schimbe. Spiritual și educațional. Tinerii încep să-L urmeze pe Hristos, dar un pas important pentru ei este școala. De aceea ne-am hotărât să îi ajutăm în primul pas: să le oferim ghiozdane copiilor săraci. Asociația noastră „Speranță și Destine” este abia la început de drum. Singuri nu reușim, dar împreună cu tine putem face mulți copii fericiți! Implică-te! Contribuie la eradicarea sărăciei printr-un mic ajutor pentru școlarizare!

PS: Trebuie să vă spun că în Tulcea prezența evanghelicilor este modestă. Undeva sub 1000 de „pocăiți”. Din peste 200.000 de locuitori (care cuprind vreo...17 etnii!). Bisericile, și ele foarte sărace, sunt sub cca 25. Mai exact 9 sunt baptiste (Tulcea, Babadag, Baia, Luncavița, Isaccea, Mahmudia, Ciucurova, Cataloi, Măcin), 8 sunt penticostale (Ciucurova - 3, Bălcescu, Babadag, Tulcea, Rahmanu, Ceamurlia), 6 creștine după Evanghelie (Chilia, Bălcescu, Sinoe, Tulcea, Peceneaga, Nifon) și una carismatică (Mihai Bravu). Estimativ,  vreo 230 baptiști,  250 penticostalii, 100 creștini după Evanghelie. Și vreo câteva sute de copii. Unele dintre ele se chinuiesc să construiască săli de rugăciune. Dar acesta e alt semnal...

Nicolae.Geantă

Contul IBAN - RO95 BTRL RONCRT 0422208101
Biserica CDE Izbânda Drăgăneasa
Banca Transilvania, filiala Câmpina
(donație ghiozdane)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu