youtube

joi, 8 iulie 2021

Valoarea unui om în matematică - de Nicolae.Geantă

Descoperitorul cifrei zero, savantul persan Abu Abdulah Muhammad bin Musa al Khwarizmi - considerat părintele algebrei - a fost întrebat odată care este valoarea unui om în matematică. Răspunsul său a fost fără ezitare: „Dacă omul are caracter și bun simț = 1. Dacă mai este și frumos = 10. Dacă mai are și ceva bani = 100. Dacă se trage din spiță nobilă = 1000. Însă dacă dispare simbolul bunului simț și al caracterului, adică cifra 1, rămân doar zerourile”. Pentru că omul nesimțit, fără caracter, fără scrupule, orice/oricât ar avea în posesie nu e decât o nulitate!

Spre deosebire de savantul persan, care a pus o etichetă fundamentală valorii omului în limbaj matematic, spuneam unui grup de frați din Germania că valoarea (reală) unui om este dată de Hristos. Pentru că Hristos este 1 (Unu). Iar noi oamenii suntem 0 (zero). Dar cu 1 în față suntem oameni de 10. Mai mulți oameni de zero cu un 1 în față pot fi oameni de 100, de 1000 sau de milioane! Dar odată scos Hristos din viața lor, oamenii sunt decât un șir de zerouri. 

Poate că tocmai asta ar trebui să li se spună tinerilor la liceu, nu doar gogomăniile domnilor Johannis, Barna, Cioloș, Mândruță ori Tudor Chirilă, a haștagiștilor progresiști sau profilor atei, care împreună vor să facă în România oameni de caracter fără Dumnezeu. Nu se poate! E anomalie. E ca și cum ai depune zero bani pe card și ai dori să scoți milioane!

„Cât e valoarea matematică a unui om fără Dumnezeu?”, am întrebat elevii mei. Tăcere. „E cât gaura pe care o lasă un deget după ce l-ai scos din găleata cu apă!”, am continuat. Mai profundă tăcere.

Fiți oameni de caracter! Caracterul este semnul lui Dumnezeu în oameni. Fiți sfinți! Țuțea zicea pe bună dreptate: „sfinții sunt mai valoroși decât geniile!”

Nicolae.Geantă

3 comentarii:

  1. De fiecare dată când sr intersectează politicienii în fotoliile după care aleargă cu limba scoasă, noi îi pomenim pe cei mai vizați, dar și toți ceilalți sunt tot acolo, doar că incalculul politicii ei au pierdut acel 1 dinainte, cel puțin pentru moment.
    Am avut ocazia să fiu dus de Coca cola(unde eram angajat) la primul concert al lui Michael Jackson din București și l-am văzut zburând cu propulsorul acela uimitor pentru anii respectivi.
    El a rămas imprimat în memoriile oamenilor un "number 1".
    Atunci am realizat pentru prima dată ce înseamnă să fii un zero...nu eu...
    M. J. a fost însoțit de Ion Iliescu, chiar la 30 de centimetri, uneori se atingeau, dar anulat total de cei ce aclamau continuu Maicăl 🤔.
    Eu nu m-aș fi prezentat în public dacă eram președinte, era un fel de mârțoagă de milog care se bagă ca musca-n lapte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un mesaj pătrunzător. Păcat pentru cei care citesc doar titlurile și nu pătrund în esența lucrurilor. Acest mesaj este un apel profetic, un strigăt de ajutor al caracterului care, da începe să se numere printre speciile rare. Hristos este esența ființei umane. Felicitări Nikolas!

    RăspundețiȘtergere
  3. David Brainerd, un om despre care am citit că a trăit în sfințenie și rugăciune a zis:" Caracterele sfinte sunt formate de puterea rugăciunii adevărate"
    În*Putere și rugăciune*,E.M Bounds scrie:"Rugăciunea dă înțelepciune, lărgește și întărește inima, luminează și limpezește gândirea"
    "Rugăciunea este instrumentul prin care se realizează MINUNI"
    Zic și eu un gând: Relația adevărată cu Dumnezeu este esența care pregătește clipă de clipă întâlnirea cu El.. veșnicia cu El

    RăspundețiȘtergere