youtube

marți, 27 iulie 2021

Poate ieși ceva bun din Galaad?- de Nicolae.Geantă

Biblia ne spune că marele proroc Ilie era din Galaad. Din Tișbe. Un sat neînsemnat, anonim. Pentru că Scriptura vrea să ne învețe că Dumnezeu scoate oameni mari din sate anonime. Istoricul Nicolae Iorga zicea că „oamenii mari s-au născut la case mici”. Mai mult decât atât, Dumnezeu ne arată că orice anonim are șansa de-a deveni erou

Ilie era din Galaad. Un ținut cu oameni duri, răzvrătiți, refugiați. „Cei ce aveau o problemă cu legea”, zice pastorul Cristi Barbosu. Galaad era un azil politic al vremii. Osea a spus că era „plin de minciună, de vărsare de sânge și de răufăcători” (vezi Osea 6:8; compară cu 12:11) Dacă studiem Scripturile vedem că aici se adunau hoții după spargeri, fugarii din Israel, oamenii îmbrăcați cu haină de răutate... În dealurile Galaadului s-au ascuns și Iacov fugărit de socrul său Laban, și David fugărit de fiul său Absalom. Galaadiți l-a găzduit chiar și pe Balac...Și totuși, din Galaad vine Ilie. El infirmă că nu tot ce se naște din pisică șoareci mănâncă!


Ilie avea și el „slăbiciuni”, zice Iacov fratele Domnului (Iacov 5:17). Probabil că era dur ca și cei din jurul său. Probabil era obișnuit cu răzvrătirea. Dar Dumnezeu l-a folosit ca să-l smerească pe cel mai mare răzvrătit din Israel: pe regele Ahab!  Mă întreb dacă altcineva ar fi îndrăznit să-l înfrunte pe regele idolatru?


Poate ieși ceva bun din Galaad? Da, poate ieși un Ilie. Și când iese, Ilie coboară foc din cer! Pentru că Ilie locuia în Galaad - un ținut cu prea mulți pinochio și buldogi pe străzi - dar Ilie se... ruga! Cine se roagă transformă slăbiciunile în putere! Urâtul în frumos. Răul în bine. Atunci toți oamenii știu că Domnul este viu!


Nu subestima niciun locuitor din Galaad! Nu poți știi ce urmează să facă cu el Dumnezeu! Nu te stresa că în jur ai un Galaad! Pentru cine se roagă va înțelege că pentru el poate fi  poartă de Rai. Nu judeca Galaadul! Diamantele strălucesc chiar și în locuri obscure!


Ilie a ieșit din Galaad. A trecut Iordanul, apoi a colindat ani buni prin Israel. A dormit la Cherit, a urcat pe Carmel, a urcat pe Horeb, a trecut prin Damasc, prin Ghilgal, prin Betel, prin Ierihon... Apoi a trecut înapoi Iordanul. Poate că dorea să urce iar acasă, în Galaad. Dar Domnul a avut alt plan: l-a urcat direct în  Rai! Căci după Ieșirea din Galaad singura destinație rămâne Cerul. Cer se traduce A-C-A-S-Ă!


Nicolae.Geantă

4 comentarii:

  1. Din orice loc de pe pământ poate ieși, sau mai bine zis iese ceva bun. Așa cum toate vietățile domestice erau sălbatice odinioară, la fel și omul. El se naște neprihănit, apoi depinde cum e crescut și mai ales ce anume alimentează mintea lui. Un om care se naște între oameni cu apucături bune va fi un om de bine prin automatismul angrenajelor, iar cu cei răi e la fel, dar contează și valoarea pe care o atribuie conștiinței proprii. Galaad, Nazaret și alte exemple de zone arată că inimile oamenilor copiază una de la alta impietrire, invers e mai greu, fiindcă intervine conștiința, iar omul tinde să o reducă, după cum spunea Florin Ianovici "omul are nesăbuita putere de a-și reduce conștiința la tăcere".

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că răspunsul lui Dumnezeu la rugăciuni arată puterea credinței...
    Modelele noastre să fie Ilie, Pavel, David... oameni simpli din diferite locuri dar care se rugau cu foc; cel mai bun model pentru toți:Isus Cristos!

    Dumnezeu face oricând minuni prin omul potrivit.Cred că fiecare dintre noi poate fi omul potrivit la locul potrivit... să ne rugăm neîncetat, oricine poate fi simplu și totuși cu un caracter ceresc.

    Cred și eu că Dumnezeu vrea și azi oameni care să-și înalțe inimile și mâinile curate spre El.. și atunci răspunsul Lui va fi ferm (Luca18:7 *Și Dumnezeu nu va face dreptate aleșilor Lui care strigă zi și noapte către El..*)

    Martin Luther a zis că *rugăciunea lui este mai puternică decât diavolul*, și tot el: *Cine s-a rugat bine, a studiat bine *

    Ajută-ne Tată, să ne rugăm unii pentru alții, și din orice loc cât de neînsemnat pare, să ridici* oameni ai rugaciunii *să reverși Duhul Sfânt în noi!
    E.M.Bounds spune:*EL nu unge planuri, ci oameni- oameni ai rugăciunii*


    RăspundețiȘtergere