youtube

vineri, 12 iulie 2019

De la îndrăgostire emoțională la... dragoste - de Nicolae. Geantă

Am citit o statistică în care se menționează că cele mai multe divorțuri apar în primii doi ani de la căsătorie. El și ea nu se mai potrivesc. Nu se mai acceptă. Nu se mai agreează. Îndrăgostiții din urmă cu câteva luni au devenit inamici. Dorm în pat cu dușmanul... S-au dus și agape și eros!

Problema nu este numai că am citit dar a trebuit și să consiliez astfel de cazuri. Inițial nu am știut să le spun decât că e din cauza că au sisteme de gândire diferită. Că el nu poate gândi, acționa ca ea. Și din această cauză când ea descoperă că el n-are mentalul de fată, sau când el descoperă că ea nu se poartă ca un băiat... Și rețeta a mers. Evident când ei și-au dat silința.



Ceea ce nu am știu să le spun atunci, pot să spun azi. Când doi tineri se căsătoresc o fac sub impactul unui impuls emoțional uriaș. Ea e înnebunită fără el. EL e distrus fără prezența ei. Timothy Keller  spune că sunt la apogeul emoției: fiecare se simte profund iubit de celălalt. Însă pe parcurs emoția pălește, euforia se stinge. Apropos, câți dintre noi nu am strigat cândva: „Dacă știam că ești așa...”. Chiar așa, câte căsătorii s-ar încheia fără emoțional? Mecanic? Și cât ar dura?

Căsătoriții, mai tineri sau mai „bătrâni” trebuie să lupte să treacă după nuntă de la îndrăgostit la dragoste. Dacă nu o vor face, rezervorul emoțional secat va dori să se umple. Cu emoții pentru altcineva... Așa apar divorțurile!

Învățați să fiți afectivi! Nu numai cu vorbe. Ci și cu fapte. Cu zâmbete, mângâieri și cadouri...
Învățați să iertați când partenerul a greșit! Știți vreo soluție mai bună ca asta?
Învățați să vă jertfiți pentru celălalt! O faceți pentru dumneavoastră.
Învățați să stați mai mult timp împreună. Creează dependență!
Învățați să iubiți și cu mintea! Cu inima e numai emoție.

Încercați. Românii zic că „încercarea moarte nu are”... Iar Dumnezeu vă garantează că nici divorț!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu