youtube

joi, 5 noiembrie 2015

Pilonii de bază - de Nicolae Geantă

Indicele dezvoltării umane. este o măsură cantitativă care arată nivelul de dezvoltare al unei țări. El ia în calcul veniturile, învățământul și sănătatea. România e pe locul 50 în lume. Prea jos. Nu are nici bani, nici școală renumită și nici spitale puse la punct. Adică niciun pilon al societății stabil.

Spuneam ieri unui adventist, apoi liceenilor, că o societate, sau un individ, ca să iasă din marasm socio-economic are nevoie de trei lucruri: profesori buni, pastori sau preoți buni și medici buni. Pilonii societății nu sunt banii, ci școala, biserica și (admit) spitalul. Școala e pentru minte, biserica pentru suflet și spitalul pentru trup. Școala te face cult, biserica te face spiritual iar spitalul te reface sănătos.

E periculos să ai școală fără biserică! Au avut ateii. Și uite unde e România. Plecată din "top ten" înainte de a veni ei. Nici acum nu am scăpat de blestem! Fără biserică oamenii cu școală fac bombe. Chiar Einstein a greșit aici. Fără biserică băieții dăștepti fură cu facturi. Priviți politicienii. Anturajele lor. Ingineriile financiare. Fără biserică studenții fac orgii prin cămine, gay-ii dau crucile jos de pe Casa Domnului, tinerii se duc în discoteci, fumează iarbă, înjură Patriarhul, colindă cu Halloween-ul. Chiar și la grădiniță! Oricât ar fi ce deștepți bărbații beți vomită pe ei la party, femeile își dezvelesc trupul fără inhibiții. Oriunde...

E periculos să ai biserică fără școală. Religie fără carte. Atunci cânți slujba pe bulgărește ca preoții în vremea lui Mavrocordat! Adică nu ști ce slujbă faci. Nici cui. Zicea Luther că cel mai periculos om e cel ce citește o singură carte. Cu religie și fără școală dai Turnurile Gemene jos. Cu avionul. Cu religie și fără scoală faci woodo, pupi moaște, crezi orice bazaconie ca fiind proorocie... Trăiești după îndemnuri băbești. Superstiții. Și Pavel ne-a-ndemnat de 2000 de ani s-o rupem cu toate astea.

Cu profesori slabi nu poți face performanță. Competivitate. Elevii nu vor avea idei, nu vor ști principii. Pentru orice vor apela la smartfon. Și pentru a învăță să fiarbă un ou. Cu medici slabi sau fără aparatură de profil spitalul va fi un simplu laborator de experiențe. Scapă cine poate. Cu preoți și pastori slabi oamenii vor cocheta cu păcatul. Îl vor înfofoli în poleială. Apoi, Îl vor răstigni pe Dumnezeu care vrea să le mântuie sufletul!

Școala, biserica, spitalul. Pilonii societății. "Este și al patrulea dom' profesor, m-a completat ieri un coleg de religie: Justiția. Fără ea e anarhie!". L-am contrazis. Justiția nu e pilon de bază decât într-o societate bolnavă. Dacă ai biserică, dacă ai Dumnezeu nu îți trebuie justiție. Și, cred eu nici atâtea spitale...

Ieri am văzut școala mea din sat. În toamna cu culori ca din Dali, instituțua dormea trista la soare. Ca un bătrân uitat de pruncii risipiți pe departe. Nu știu de ce, dar parcă era un morman de pietre în cimitir. Părinții mei și bunicii au muncit s-o ridice. Nepoții lor au... închis-o! Azi dimineată am văzut sinagoga evreilor din oraș. Parăsită. Goală. Numai ziduri...

O comunitate unde școala se-nchide e condamnată la osândă. Dacă și biserica se-nchide e condamnată la pierzare... Chiar de-ar fi la fiecare colț de stradă spitale! Școala și biserica sunt pilonii de bază ai societății.

TNu știu dacă în localitatea dumneavoastră școala e închisă. O puteți salva prin natalitate. Prin facere de prunci. Nu știu dacă acolo unde locuiți biserica e închisă. Ineficace. Dar dacă Dumnezeu v-a așezat în acel loc, s-o substituiți! Sunteți pilonii lui Hristos! Și pilonii ăștia au un singur scop: să susțină lucrarea lui Dumnezeu! 
 









 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu