youtube

joi, 7 mai 2015

Înfrângerea face și eroi - de Nicolae.Geantă


O tânără vrea să se sinucidă. Iubitul... Alta a renunțat la nuntă. Soacra... Un frate nu mai merge la biserică. Păstorul... Altul s-a luat iar de fumat. Satana... Iar altul vrea să divorțeze. Ați ghicit, ea e de vină. Un liceean e exmatriculat. Absențele... Alt grup picotesc cu aripile tăiate după simulările proaste care-i pun pe tușă la bac. Pe toți i-am văzut triști, demoralizați, învinși... "N-avem ieșire!". 

"Există înfrângere?", am întrebat liceenii, empatizând cu ei situațiile de mai sus. "Există!", mi-au mărturisit ofuscați. "Nu există", le-am replicat apropiindu-mă de bănci. "Există frunze înfrânte?". Tăcere. "Nu! Pentru că în ciuda faptului că au căzut de ger, că s-au lipit de pământ, frunzele trăiesc prin copac. La primăvară vor da altele". Frunzele nu-s învinse datorită copacului.

"Există înfrângere?". "?". "Există. Însă nu sunt cu adevărat înfrânți decât cei ce n-au luptat niciodată". Paolo Coelho spunea despre ei că vor zice cu mândrie: "N-am fost învins niciodată!". Dar nici nu vor putea mărturisi că au avut vreo victorie. Brazilianul mai zice: "Vai de cei ce n-au fost niciodată înfrânți! Nu vor învinge niciodată în viață!".


Le-am spus liceenilor despre ultimele zile ale Domnului Isus. Se părea că e înfrânt. Ierusalimul nu l-a acceptat. Iuda l-a trădat. Petru s-a blestemat că nu-L cunoaște. Ioan a fugit ca o potârniche. Ucenicii s-au ascuns. Pilat l-a condamnat. Preoții îl blestemau. Poporul îl huiduia. Tâlharii îl sfidau. Satana îi șuiera în urechi: "Nimeni nu-i de partea ta!". Isus a murit. A fost pus în mormânt. I-au sigilat cavoul! Înfrângere pe toate planurile!!! Dar  Dumnezeu, l-a înviat! Azi, cine-i cel mai victorios din istoria lumii? 

O înfrângere, spunea Nicolae Iorga este mijlocul prin care vedem ce ne lipsește pentru a învinge! Și tot el zicea că pot fi biruințe care te coboară și înfrângeri care te urcă! Nu crezi c-ar fi timpul să te ridici?

Înfrângerea e pentru eroi! Cicatricele lor sunt medalii. Doar ei au onoarea de a pierde și bucuria de a câștiga!

Nu ești înfrânt atunci când sângeri 
nici ochii când în lacrimi ți-s, 
adevăratele înfrângeri 
sunt renunțările la vis! 
(Radu Gyr)

vezi si pe ciresarii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu