youtube

luni, 12 ianuarie 2015

Europa în pragul unui război religios? - de Nicolaie Meleacă

In ziua in care crestinii praznuiau sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, lumea ,,civilizata" a Europei s-a spart in mii de cioburi din cauza unor cartoane colorate, care au fost amendate cu gloante infipte in piepturi nevinovate, pentru unii, vinovate pentru altii. 

Ce anume a generat aceasta criza mondiala? O revista seminecunoscuta - mizerabila prin continut, cu o pornografie retarda, lipsita de umor, dar plina de nesimtire si prost gust, prin atacurile repetate asupra religiei in general, prin blasfemii fara grad de comparatie - reuseste sa intre in istorie cu ajutorul unor fanatici musulmani, prin martirizarea pseudo-artistilor posesori de creioane colorate.
Paradoxul situatiei reiese din urmatoarele intrebari: de ce un ateu are mai multe drepturi decat un credincios? De ce credința marturisita in public poate fi considerata prozelitism condamnat prin Constitutie, iar atacurile ateilor impotriva Religiei nu sunt considerate blasfemii culpabile prin lege? Nu e mai bine sa functioneze o lege a bunului simt, valabila pentru toti?



Si mai avem o problema... Vedem ca aproape toti marii sefi de stat, oameni care ne conduc si care se presupune ca sunt garantii lumii civilizate, iau o atitudine publica problasfemie, prosacrilegiu. Ce vor spune copiii? - Mami, tati, nu-i asa ca eu nu trebuie sa mai respect nimic pe lumea asta, in afara de dreptul de a spune orice, oricand, oriunde despre oricine?


In toata mass media circula informatii conform carora milioane de oameni sunt solidari cu ,,Charlie Hebdo". Eu nu pot sa ma numar printre ei. Nu aprob ce-au facut teroristii, dar nici nu voi iesi in strada cu o pancarda pe care sa-mi afirm solidaritatea cu o revista care nu reprezinta nici 1% din populatia lumii(ateii). Si mai e ceva ce nu inteleg...daca avem curajul sa criticam ,,operele de arta" ale jurnalistilor-desenatori, de ce suntem descalificati prin adjective veninoase, precum, incult, stupid, retardat, monument de prostie sau assholes. Nu avem voie sa gandim diferit?


In multe state arabe blasfemia, sacrilegiu sau profanarea inca mai sunt pedepsite cu condamnarea la moarte, care e prevazuta si in Coran, iar in unele tari din Europa (Anglia, Olanda) legea prevede pedeapsa cu inchisoarea sau cu amenda, desi nu s-au mai aplicat de cateva decenii. 


Vreau sa-i intreb pe toti cei care au luat atitudine sustinand blasfemia impotriva arabilor: sunt pregatiti sa infrunte un razboi religios generalizat pornit intre arabi si necredinciosii blasfemiatori? Sunt pregatiti sa moara milioane de oameni din pricini deloc eroice? Poate ca da; poate ca lumea are nevoie de un Al III-lea Razboi mondial, ca si asa ne-am inmultit cam mult.


* Nicolaie Meleacă este teolog ortodox, profesor de Religie și un bun prieten al meu și-al tuturor sfinților!

Un comentariu: