youtube

luni, 3 decembrie 2012

Intoleranta, setea care poate ucide - Nicolae Geantă

De ceva vreme e trendy subiectul tolerantei. Al ingaduintei, al indulgentei, al suportarii. A capacitatii umane de-a accepta semenii. Intr-un vulcan social, unde nu mai avem loc unii de altii, toleranta e rara avis. Discriminatii social, etnic ori religioas, vor sa-si faca loc in cetate. In normalitate. Dar si homosexualii, femeile de moravuri usoare ori politicienii corupti. Toti vor sa li se auda vocea.

Toleranta, spunea Andrei Plesu, a ramas conditia minima a convietuirii, a igienei interioare de a functiona ca grup. Este un epifenomen. Trebuie sa fim cel putin doua persoane. Pentru Robinson Crusoe nu e o problema. 



Lipsa tolerantei e o viata alb-negru. Pentru ca ea, spunea Victor Hugo, e singura flacara ce poate lumina inlauntrul unui suflet.


Intoleranta duce la revolta. La violenta, izolare, discriminare. E emoatie usoara. Incarca cu invidie, cu egoism, cu abuz de putere. Insa din punct de vedere al puterii, toleranta e limita dreptului de putere. De-a abuza.


Hristos a poruncit: "iubeste-ti aproapele ca pe tine!". Tradus, "cu aceeasi toleranta ca pe tine". Fi tolerant cu slabiciunile lui, ca si cu ale tale!


Intoleranta e setea care poate ucide, mi-a spus Florin Ianovici. Pentru ca poti muri de sete in fata fantanii daca intalnesti persoana gresita, intoleranta. La Sihar, si Hristos a avut nevoie de o farama de bine, de un strop de apa. Iar femeia cea mai respinsa din cetate nu a fugit, nu l-a ocolit pe furis, nu l-a bombanit ca i-a descoperit pacatul, ci a inteles ca un dialog cu El, vindeca intoleranta.


Astazi toleranta e considerata ca lipsa de educatie. Filosoful Burdziszewski o considera ca o neutralitate. Altii, spun ca e ideea de-a trece cu vederea ceva neesential. Iar unii o vad ca o slabiciune!Sa fiti toleranti cu semenii. Cu cei ce au gresit. Nu le sariti la beregata. Cu cei ce au rămas in urma. Nu-i biciuiti, ei vin dupa turmă. Cu cei ce vad alte culori decat noi. Căci, a ne ierta prostiile e prima datorie crestină. 


Sa nu fiti toleranţi cu lenea, cu sodomia (cu gay-ii) si nici atât cu păcatul! 


Nicolae Geantă




2 comentarii:

  1. SI TOTUSI NU INTELEG ,PLEDEZI PENTRU TOLERANTA si e OK ,dar vizavi de gay esti f ,violent ,chiar ura ,atunci cum ramane cu dragostea crestina ? si ei sunt oameni creati de DUMNEZEU ,si poate iubesc in felul lor ,sufera ,au sentimente ,! macar sa incercam sa-i intelegem inainte de ai condamna definitiv si irevocabil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In modul in care ai interpretat ar trebui sa ma intrebe de "dragoste crestina" si lenesii si pacatosii. Sa ma acuze ca ii urasc! Ceea ce nu e deloc adevarat.

      Nu ai inteles nimic din minimum 2 motive:
      1. Pentru ca nu poti face diferenta intre a iubi lenesii, gay-ii sau pacatosii si toleranta lenei, a sodomiei si a pacatului.
      2. Pentru ca nu sti ca "sodomia" (homosexualitatea) e infierata de Biblie. E urata de Dumnezeu. E o scarba inaintea Creatorului. Te rog citeste cu atentie Geneza 19 sa vezi de ce Sodoma a fost nimicita, citeste Romani 1:24-32 sa vezi de ce Dumnezeu i-a lasat in "voia mintii lor blestemate" sau 1 Corinteni 6:9-10 sa vezi ca nici malahii (partea pasiva a unui cuplu homosexual) nici sodomitii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu!

      Stiu, Legea a fost data pentru pacatosi, pentru sodomiti (1 Timotei 1:10). De aceea crestinismul iubeste sodomitii, nu si sodomia, iubeste pacatosii nu si pacatul, iubeste lenesii nu si lenevia!

      Nu am indemnat pe nimeni sa urasca sodomitii (gay-ii). Dar sa tolerezi homosexualitatea e strigatorclr la Cer!
      Gay au o singura sansa: sa se pocaiasca de viciul lor! Sa strige la Dumnezeu pana ii aude. Pana ii iarta!

      Ștergere