youtube

vineri, 28 decembrie 2012

Da Vinci şi chipul lui Hristos

Puţini ştiu că, pentru tabloul “Cina cea de Taină“, Leonardo da Vinci lucrat cu mari dificultăţi (1495-1497)., datorită preocupării sale obsedante de a găsi cele mai potrivite chipuri şi expresii ale personajele. Se zice că cel mai mult şi-a cheltuit timpul pentru a găsi un chip pentru Domnul Isus.

Deoarece Da Vinci avea un pictor pe care îl ura de moarte, în timpul picturii i-a venit o idee ingenioasă: să se 
 răzbune pe el. îl va folosi în tablou în postura lui Iuda! În felul acesta, răzbunarea avea să fie pe termen lung. Posteritatea urma să îl blameze multe secole pe trădător. 

După ce l-a imortalizat în culorile şi umbrele trădătorului, s-a apucat să picteze figura Mântuitorului. A încercat mult timp, dar în zadar. Ceva nu mergea. Nu era vorba de pensulă, culoare sau talent. Nici el nu ştia de ce nu putea să facă nici măcar un contur. În schimb, era tare fericit de ”prietenul” lui Isus oridecâteori se uita la el. A luat o pauză, apoi a încercat iar să picteze. Pensula îi tremura în mână. Era cuprins de un sentiment teribil de ură şi răzbunare. În timp ce încerca să-L imortalizeze pe Isus, ochii lui se jucau mulţumitori asupra chipului duşmanului. 

Mai târziu a realizat care era sursa neputinţei. Ura din suflet!  A şters chipul celui pe care îl ura şi a folosit ca mostră pentru imaginea lui Iuda fizionomia unui cerşător oarecare de pe străzile Italiei. Abia apoi chipul lui Isus a început să prindă contur în pictura lui.

Vreţi ca Isus să prindă chip în viaţa dvs? Iartă-ţi pe cei ce v-au greşit. Prin urmare, Hristosul va prinde contur în fiecare zi în dvs. Iar oamenii vor vedea pe Dumnezeu lângă ei...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu