youtube

miercuri, 10 iulie 2024

DE CE ISUS? Turneul Misiunii Betania Chicago în România, 2024 (5, Brașov)

 Miercuri. 5 iulie 2024. Misunea Bethany e de o săptămână în România. Turneul e abia la jumătate. Astăzi evenimentul se va desfășura în Brașov. Dacă exact acum o săptămâna Soarele a ucis orice adiere de vânt, azi la Brașov e aproape toamnă. 13,5 grade C. Ploaie măruntă. Mocănească. Și ieri și azi timpul a fost rece. Ploios. Fuseseră două zile de răgaz pentru tineri. Dacă luni au vizitat vestita cetate Sighișoara (singura cetate medievală locuită din Europa de Est, sub 30.000 locuitori, cunoscută la nivel mondial ca cetatea natală a lui Vlad Țepeș, poreclit contele Dracula), marți grupul a mers prin Poiana Brașov (localitate componentă a municipiului Brașov, cea mai prestigioasă, mai renumită și mai căutată stațiune de schi din România; dar și cea mai scumpă!) însă timpul a fost câinos. Iar miercuri numai ploaie. Așa că vizitele în oraș au fost scurte și cu teamă de umiditate. Oare va sta ploaia până la „Concert?”

Brașovul a fost cândva oraș de graniță. De aici începea Occidentul. Pentru că secolele de-a rândul nu a aparținut României! Deși era oraș românesc. Istoria nu e mereu dreaptă. Și nici plăcută. Deși mulți spun că s-au găsit urme de locuire încă din Neolitic (cca 10.000 de ani în urmă), Brașovul sau Kronstadt cum i se mai spune pe săsește, e atestat documentar abia în secolul XII. (Cu toate că istoric se zice că a fost un oraș întemeiat de sași, Brașov este un nume româno-slav care înseamnă ienupăr). În vremea aceea avea o cetate de nemți, în scheii Brașovului. Astăzi este oraș central, în inima României! Cu o populație de aproape 250.000 de locuitori. Pe vremea lui Ceaușescu orașul avea peste 350.000 de locuitori, fiind al doilea centru al țării după București. Declinula a apărut după 1990, când economia Brașovului a cunoscut un recul mai rar întâlnit în România! Și în Europa Centrală și de Est! Totuși în prezent, conform City Index 2024, Brașovul se situează pe locul IV în România în topul celor mai performante orașe (rank 54,15). Tot locul 4 ocupă și la calitatea locului (infrastructură, atarcții, mediul natural, servicii, standard de viață), iar la prosperitate (putere economică, dinamică socială, inovație, afaceri etc) este decât pe locul 9. Totuși, în ultimii ani Brașovul urcă. În topuri. Și urcă bine. De asemeni ocupă locul 5 în România la dinamism cultural și social. Adică diversitate culturală, sportivă, divertisment, muzee, instituții de artă. Și deci și diversitate religioasă.

Dacă în anul 1930 lutheranii (13.050 membri), unitarienii (1905 membri) și reformații/calviniștii (8237 membrii) alcătuiau peste 39% din populația orașului (adică vreo 33.000 de protestanți; evanghelicii nu erau decât în număr nesemnificativ atunci), în 1990 aceștia s-au redus uluitor (reformați cca 10.000 adepți, unitarieni 7845, lutherani augustani 4115, lutherani prebiterieni 1348) tinând cont că orașul crescuse demografic de peste 5,5 ori! În 1990 orașul Brașov are conturată și o comunitate evanghelică (formată din baptiști, creștini după evanghelie, penticostali, tudoriști etc), însă ponderea este foarte mică (sub 10.000 membrii în tot județul). La ultimul recensământ oficial al României (2021), Brașovul avea 1316 penticostali, 840 de baptiști, 800 creștini după Evanghelie și câteva sute de tudoriști, sau câteva sute de alte denominațiuni evanghelice, ceea ce înseamnă că în prezent populația evanghelică a orașului de sub Tâmpa nu depășește 1,5%! (Am făcut o analiză puțin mai profundă a comunităților evanghelice din fiecare oraș în care ne-am deplasat în turneul din 2024, pentru a scoate în relief nevoia de sprijin a bisericilor din aceste orașe în misiunea de propovăduire a mesajului biblic în scopul mântuirii oamenilor). Dintre bisericile care activează astăzi amintim: Biserica Penticoslată Rugul Aprins, Biserica Penticoslată Filadelfia, Biserica Penticostală Sfânta Treime, Biserica Penticoslată Emanuel, Biserica Penticoslată nr. 1 (Brândușelor), Biserica Baptistă Română, Biserica Baptistă Providența, Biserica Baptistă Speranța, Biserica Baptistă maghiară, Biserica Petra, Biserica CDE Bartolomeu, Biserica CDE Kraiter, Biserica CDE Schei, precum și mai multe biserici independente cum ar fi Biserica Profides, Biserica Credința, Biserica Punctul Zero, Biserica Metanoia, Biserica Penticostală Candela, Centrul Creștin Brașov etc.

Este ora 17,00 când ajung la sala Lux Divina din Brașov cu Ionuț Juravlea. Locația face parte dintr-un complex de 5 săli ale Centrului de Evenimente, care a costat vreo 5 milioane de euro. Cu o capacitate de 2000 de locuri, sala Dacia are 2200 mp, și se mândrește a fi cea mai mare din Transilvania! Deci Lux Divina este alegerea perfectă pentru organizarea unor evenimente de anvergură. Mai ales că deține și tehnologie de ultimă generație. La 17,15 în sala erau cca 20-30 de peroane în afară de stewarzi. Afară plouă. Mocănește. Oamenii încep să apară. Cu mașini. Pe jos. Cu umbrele. Îmbrăcați bine deși e luna lui cuptor. Sunt 59 grade F (15 Celsius).

Pe la 18,00 erau deja vreo două-trei sute. Unii au crezut că aeasta e ora de start. Alții au venit din timp să ocupe locuri în față. La 19 fără 5 Dan Muncaciu începe prima piesă. Patorul Eugen Jugaru face introducerile. Apoi Bethany United, cu Laura Bretan, Amalia decean și Gabi Buzguță încep repertoriul. O oră de imnuri înălțătoare. Se spune că muzica este grapa care fărâmițează bulgării inimii. Apoi predica e cea ce aruncă sămânța. Bethany United cântă cu publicul. La 19,30 sala a devenit neîncăpătoare și s-au mai adus câteva scaune. Amalia Decean cântă „Amăgire”. Foarte multe persoane au lacrimi. Se cercetează fiecare dacă a trăit amăgit de vreun viciu. Sau de vreo persoană. Oamenii dezamăgesc. Apoi apar certuri, partide, divorțuri. Ori roiri de biserici. Singurul care rămâne fidel 100% e Isus. Aleluia! La cântarea Laurei Bretan „O creștem iubirea...” mulți oameni plâng. E un moment solemn. Mă gândeam că pentru mulți dintre noi iubirea nu crește. Scade. De aceea a ajuns răceală între frați. Și de aceea Scriptura a avertizat încă de acum 2000 de ani: „În zilele din urmă, dragostea celor mai mulți se va răci!” Aprindeți focul dragostei. Fără foc iubirea e doar teorie goală. Pasiunea e practică! Știți bine cu toții memorabila zicere a lui marin preda: „Unde dragoste nu e, nimic nu e!” Știți cum se traduce? Unde nu e dragoste nu e Dumnezeu. Ioan Teologul zice că El e dragoste! Oare cum credem că putem iubi oamenii fără să-L iubim pe El? Atmosfera, stresul și lipsa aerului proaspăt au fost factorii prioritari care au făcut ca cineva să leșine!

În spatele sălii sunt standuri cu cărți, cu Biblii, cu tricouri. La un stand sunt tinerii dela Asociația Speranță pentru Suflet cu Bibliile lor colorat subliniate. Pe care le oferă gratuit doritorilor. Asociația e proiectul unei tinere din Deva. A Ralucăi Trofin. O fată care s-a convertit din lumea laică. Inițial Raluca s-a împrumutat să cumpere 5000 de Biblii. Tatăl său credea că nu va reuși. Dar a lăsat-o să îți urmeze visul. Apoi tatăl Ralucăi s-a convertit și el citind Sfânta Scriptură. Azi, Raluca și soșul ei au mai multe echipe de voluntari. Care subliniaază și distribuie Biblii. Pentru subliniat se alocă vreo 8 ore. După ce sunt oferite Bibliile în urma unor discuții din Evanghelii, Raluca invită tinerii (și nu numai în tabără). Printre cei ce au participat în trecut (vreo 600) mulți erau dependenți de adicții: droguri, tutun, pornografie, băutură... Un procent cuprin între 79-85 % dintre dependenți se convertesc și se schimbă radical! Raluca a povestit însă că cel mai greu este să găsească tinerilor convertiți un pastor, o biserică, un grup de evanghelici spre care să-i îndrume. Nu căa r fi de negăsit. Dar din cauza unor aspecte conservatoare, tinerii nu rămân. Nu se integrează! Oameni buni, faceți Evanghelia atrăgătoare! Evident cu metodele ei sfinte! Evanghelia nu trebuie să plicitisească pe nimeni! E cel mai puternic magnet. Dar da, uneori și magnetul respinge! A nu se utiliza și polul acesta! (În turneul din acest an Speranță pentru Suflet a ofeit 299 de Biblii subliniate!).

Când pastorul Luigi Mițoi se urcă pe scenă pentru mesaj, copii deja sunt la programul lor special în altă sală. Sami Muică și Dan Neagoe fac o treabă grozavă. Alături de echipele lor de voluntari. Copii primesc lecții, jocuri și... cadouri. Printre ele o Biblie specială, pe înțelesul celor mici. Între timp echipa de rugăciune intră la mijlocire. Pentru că nu am avut o sală anume am urcat toți în autocar. Da, și autocarele pot fi transformate în altare. În săli de adorare. De fapt rugăciunea se poate dezlănțui în orice loc. Unde sunt strânși credincioși care comunică cu Tatăl. Și cu Fiul. În Numele și puterea Duhului Sfânt. Am zis că se dezlănțuie. Pentru că rugăciunea e ca o pasăre legată. Când începi să te rogi dezlegi aripile de funie. Și începi să zbori! Tu ai zburat vreodată? Nu cu avionul...

Fratele Luigi a predicat despre Zacheu. Un vameș atât de urât de semenii săi. Un pitic. Și ca mărime fizică și ca mărime spirituală. Vameșii și prostituatele erau considerați tapla iadului pentru evrei. Fără șansă. Sortiți la pierzare eternă!  Dar Isus? Are grijă și de vameși. Și nu doar Zacheu este vameș. Nu doar Zachei era pierdut. „Zachee, dă-te jos degrabă... căci astăzi trebuie să rămân în casa ta!” Astăzi. Mâine se poate să fie târziu. Mâine poate să nu mai fie nicio șansă. Oare de ce oamenii amână pocăința pe mâine? „De ce fug oamenii d eo asemenea iubire mai ales când nu se califică să o primească?”, a întrebat pastorul Bethany CC. „Cum a venit Mântuitorul chiar la omul acesta? La banditul acesta?”, „Merită Dumnezeu să îl tratezi ca ope un drumeț de la intersecție?”, „Vino! Coboară! Dă-te jos din sicomor. Atâta vreme cât mai bate inima...”. „Te încurcă mândria, rușinea? Încă nu ne-am vindecat de rușine?”. (Chiar așa de ce ne e rușine de chemarea lui Dumnezeu și avem toată îndrăzneala să benchetuim cu Vrăjmașul?) „Încă nu ne-am săturat de rușine?”. Oamenii încep să vină în fața scenei. A fost mai greu până cineva a spart gheața. Apoi mai vin doi, alți doi, alți cinci... 42 au ieșit în față la rugăciune. Dintre ei 27 au completat taloane. Ca să fie căutați. Integrați. Printre ei o femeie a venit singură. „A văzut un afiș pe un gard, și atunci a simptit că trebue să vină… A văzut afișat numele Laurei Bretan”, ne povestește sora noastră Tabita Morar care a făcu statistici și un mic jurnal în fiecare locație. „Femeia a zis că a trebuit să se schimbe cu cineva la serviciu ca să poată fi liberă. Iar soțul ei era la dialize...” Și totuși a venit! A  simțit că Dumenezeu o chema, și trebuia să fie participantă la eveniment. A vrut s-o audă pe Laura, care a impresionat-o tot timpul, „căci cânta despre Dumnezeu și dragostea ei pentru acesta!”.

Am avut câteva persoane la interviu. Povești, drame și lacrimi. Plus rugăciuni de eleiberare. Dar totul terminat cu happy end! O femeie pe care nu am văzut-o de peste 20 de ani a venit să îmi mărturisească personal că trece prin cea maia dâncă vale! Printr-o boală care dărâmă și medicii. Femeia e medic. Da, da, și medicii se pot îmbolnăvii! Și doctorii mor într-o zi! A trebuit să stăm peste 40 de minute numai cu ea, la consiliere, la rugăciune. „I-am spus că nu toate furtunile vin să ne distrugă! Unele vin să le înfruntăm! Să ne folosim potențialul din noi!” Nu m-a crezut în totalitate. Când ești în mijlocul iureșului, când se pare că nu ești auzit de Cer, e dificil să primești toată oferta fără semne de întrebare. Am să vă relatez ceva impresionant spus de fratele Luigi: „Boala vine fără să o dorim. Important este să rămânem  mulțumitori și când primim vești triste! Să  rămânem mereu cu aceași încredre că Dumnezeu este neschimbat și știe prin ce trecem!” Mi-am adus aminte de un caz: „Înainte de a-i intra copila într-un salon de operații, o fmeie a spus sptului său: Trebuie să ne decidem acum, aici, cine este Dumnezeu pentru noi!”. Înțelegeți? Înainte de suferință trebuie să ne decidem cine este Dumnezeu pentru noi! Apoi trecem mai ușor...

Era în jur de 22 când am pleca de la sală. Am ajuns printre primii și am plecat printe ultimii. De ceva timp Dodo și Any Surdaș, de la Vocea Creștinilor mă așteptau în mașină. Au venit din Bihor la evenimentul dela Ploiești. Așa pe ploaie. Pentru că Dumnezeul nostru nu e doar de vreme bună! Am mers încă două ore prin noapte. Aproape atâpit. Obosit, prin ploaie, pe drumuri extraaglomerate și întortocheate. Dar când te duci acasă obstacolele nu obstrucținează înaintarea. Așa e și cu drumul spre Cer! E plin de obstacole. Dar nimic nu ne dă înapoi dela cucerirea lui!

Nicolae.Geantă & Misiunea Bethania Chicago

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu