youtube

miercuri, 14 octombrie 2020

Cea mai frumoasă cerere în căsătorie – de Nicolae.Geantă

 

Am avut ocazia să văd pe viu, sau pe rețelele online, tot felul de cereri în căsătorie. Băieți îndrăgostiți până peste cap care cer mâna iubitelor sub clar de lună, sub Turnul Eiffel, pe Podul Suspinelor sau în lanul cu secară. Ori în restaurant, în mașina poliției sau în direct la televiziune. Cu flori, cu torturi, cu bomboane Mozart, cu inele cu diamante. Cu declarații covârșitoare. Copleșitoare… Sincer? Eu am fost mult mai simplu. Am mers acasă la familia soției mele cu… tata!

Dar totuși cea mai frumoasă cerere în căsătorie nu a fost a mea, și nici a lui Brad Pitt măcar. Ci a primului misionar baptist din America pe nume Adorinam Judson. După ce a fost fermecat de tânăra Ann Haseltine (în 1811), la o lună de la prima întâlnire, misionarul i-a cerut permisiunea fetei de a o curta. Sfioasă și plină de smerenie, fata a spus că băiatul trebuie să vorbească mai întâi cu părinții ei. Și Adorinam i-a trimis o scrisoare. Iată ce scria misionarul tatălui lui Ann:

„Mă simt nevoit să vă cer să consimțiți să vă despărțiți de fiica dvs. la începutul primăverii viitoare și să nu o mai vedeți vreodată în această lume; să consimțiți să vă despărțiți de ea, și să fiți de acord ca ea să se supună greutăților și suferințelor vieții misionare; să vă cer să fiți de acord cu expunerea ei la pericolele călătoriei pe mare, influențelor fatale ale climei din India, oricărui fel de lipsuri și necazuri, degradării, insultei, persecuției și probabil unei morți violente. Ați putea să fiți, vă rog, de acord cu toate acestea, de dragul Celui care a părăsit locuința Sa cerească și a murit pentru ea și pentru dvs.; de dragul sufletelor nemuritoare care pier; de dragul Sionului, și a gloriei lui Dumnezeu?”

Evident că bătrânul nu a putut spune „NU” cererii. Și la 5 februarie 1812 cei doi tineri s-au căsătorit… 14 zile mai târziu cei doi tineri au plecat în misiune în Birmania.

Mă gândeam citind cererea lui Adoniram Judson cum ar reacționa azi cineva în fața unei astfel de oferte nesiropoase, neromantice, necopleșitoare… Care nu are nimic eros. Ci numai agape. (Dragoste care se jertfește). Pentru că cererea nu vrea numai urmarea unui tânăr sfânt, devotat, ci și a Dumnezeului ce poate mântui toată omenirea.

Cea mai frumoasă cerere în căsătorie este aceea care îți aduce nu doar un partener ci și pe Hristos!


Nicolae.Geantă

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu