youtube

sâmbătă, 2 martie 2019

De ce self-harm ? - de Nicolae.Geantă

Self-harm-ul sau auto-vătămarea corporală este un nou viciu al tinerilor. E drept, majoritatea cei ce isi fac rani pe piele sunt adolescenti, si mai ales fete. Fie se zgaraie, fie se taie cu lama, fie se ard... Unii chiar se otravesc.  Tot aici mai intra si piercingul, tatuatul, arsul cu tigara, auto-castrarea... Toate aceste teribilisme se fac pentru ca cei ce le practica vor sa atraga atentia. Din excentrici vor sa devina centristi. Un alt motiv ar fi furia.

Auto-mutilarea self-harm (SH) apare acolo unde un tanar sufera de stres, de abuzurile facute asupra sa (indeosebi sexuale), cand e invidios pe colegi s.a... E auto-dezgust, tulburare anxioasa, sentiment de esec, lipsa de stima de sine, sau chiar perfectionism...

Cel ce practica SH in adolescenta (incepe la cca 12-13ani) poate ajunge la suicid la o varsta inaintata! In adolescenta nu are de gand sa faca asta, deoarece i se pare importanta viata (chiar este dragilor!). Dupa 40 de ani insa viata ii pare lipsita de atractie, de sens, si se poate sinucide! Uneori aceste sentimente de goliciune conduc la schizofrenie! Încurajator, spun statisticienii, e ca dupa 24-25 de ani viciu SH se poate stinge. Insa nu la toti! Si nu in intregime!


Medicii spun ca evitarea auto-vatamarii se face cu tratament, cu medicamentatie. Psihologii zic ca ea se evita cand pacientilor li se da ceva de facut. Ocupatie. Ca sa nu mai aiba timp liber. Nu stiu daca sfatuitorii de mai sus garanteaza vindecarea 100 %, si neintoarcerea la auto-ranire. De fapt nu cred in reusita perfecta din sfaturile lor.

Eu declar ca aceasta "prosteala" e vindecabila fara reinviere a viciului cand persoana care o practica o aduce la crucea lui Hristos! Predarea vieţii în mâna Creatorului, a purtătorului tuturor poverilor, rugaciunea, cititul Bibliei, partasia cu crestinii practicanti, readuce respectul de sine, pofta de a invinge, distruge teama de esec si de ce nu esecul in sine. 

Auto-vatamarea are radacini vechi in istorie. Era practicata de mayasi (iar zapacitii astia!), care in ritualurile lor pagane se taiau sa curga sangele. Era (si este) practicata de unii hindusi, in secte islamice şiite etc. In religii unde Dumnezeu lipseste!

Biblia prezinta SH la preotii lui Baal (un zeu pagan, canaanit) care de ciuda ca nu au primit raspuns la rugaciuni s-au taiat cu sabiile in carne, au intrat in agonie, in timp ce Ilie Proorocul Domnului radea de ei (Ilie ii provocase sa coboare foc din cer peste jertfe; ei nu au putut dar el a reusit la rugaciunea sa). Tot Biblia o prezinta ca pacat, ca ceva interzis, in Legea lui Moise (Levetic 19:28 scrie "sa nu va faceti taieturi in carne..., sa nu va faceti slove sapate pe voi").

SH-ul este pacat in ochii Lui Dumnezeu. Pacatul este despartire de Domnul. Iar plata sa, a pacatului, este moartea (conform Romani 6:23), pe cand darul fara plata al Lui Hristos este viata vesnica!

Ce parere am eu despre astfel de persoane? Unii sunt teribilişti. Alţii se răzbună peei. Nu-i bine ce fac. Nu sunt nici mai buni nici mai răi ca alţi păcătoşi. Unii cred că e o formă de evadare. Tot aşa cred şi alcoolicii, şi tabagiştii, şi... Ii iubesc ca oameni, insa urasc viciile lor. O singura solutie au: sa se pocaiasca si sa se intoarca la Hristos! Alt drum spre recuparare totala nu exista. Acum ei au de ales. Deschid sau inchid usa inimii. Cheia e la ei!

Nu va ghidati dupa tinerii teribilisti care va inconjoara, nici dupa Tv, Internet, horoscop sau alte tampenii. Astia sunt orbi. Iar un orb care calauzeste alt orb (sau orice persoana) il va duce suta la suta in groapa!

Nicolae.Geantă

7 comentarii:

  1. Dumnezeu sa aiba mila de ei si noi sa ne rugam pentru ei si sa ii ajutam cand se iveste vre-un prilej...cel mai bun tratament pentru ei este Domnul ISUS...Dar ce ne facem caci sunt din ce in ce mai multi atei prin jurul nostru?...asta datorita democratiei si modernismului...tot auzim ca fiecare e liber sa gandeasca si sa creada ce vrea si aleg sa fie atei de foarte multe ori,un lucru foarte trist...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu? .. Nu există așa ceva biblia se contrazice în tot ceea ce spune ea .. Cât de redus mintal să fi ca să asocieri un om care își face rău singur din motive depresive . probleme cu un violator alcoolic drogat ..??? Dacă așa îi asociază Dumnezeul vostru pe păcătoși atunci înseamnă ca u îi unul așa bun .. Păcate toată biblia a fost creată și religia la fel .. Ca un mijloc de manipulare în masă un fel de leve care în loc să te avertizeze cu pușcăria sau moartea .. Te amenința cu moartea vesnica și fără da Dumnezeu . dacă ar fi el așa bun nu ne-ar avertiza tot timpul ce rău ne așteaptă dacă încălcam "cuvântul lui".. Ci ce minuni ne așteaptă dacă le ascultăm .. Imeni nu poate explică raiul nici măcar el pentru ca nu există daca ne iubește atât de mult și ne da libertate pe pământ .. De ce u ne da și după.. Universul îi infinit nu cred ca după moarte există doar rai și iad cu spațiu limitat...sunteți atrași dintr-un cerc de oi iar pastorul este cel care a creat toată tărășenia asta.....având în vedere Sh este practicat de oameni cu un motiv foarte bine întemeiat și anume suferință.. Ea nu reprezintă neapărat doar nevoia de atenție și poate reprezenta și singurătatea nevoia de ajutor descărcare emoțională și sufletească.. Cicatricile sunt plată pentru aceste descărcări tatuatul nu este așa diferit de Sh numai ca este mai estetic.. Dar la fel de dureros .. Pescuit nu judecăți fra să știți și nu ziceți ca va emila de toți cei care u cred în ce credeți voi .. Nu vreau să va judec credeți în ce vreți eu doar mi-am spus părerea .. Silence bwty!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ești liber să ai opinie. Asta înseamnă că exiști. Dar nu înseamnă că poți avea și dreptate...
    Nu există Dumnezeu? Dar dacă există, ghici, cine e pierdut?

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceste persoane au nevoie de Dragostea neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati, manifestata de Fiul omului, Hristos venit în trup, iar cei ce-L au viu în propria lor viata, vor trai si vor face aceleasi fapte, semne si minuni pe care le-a facut EL, ba înca si mai mari, tinând cont de vremurile acestea, în care apostazia necredintei religioase si a lepadarii de Hristos, este atât de marcanta si evidenta în toate religiile, cultele si ocultele mondiale.
    Fiti binecuvântati si luminati de ungerea Duhului Adevarului Sfânt !

    RăspundețiȘtergere