youtube

marți, 21 august 2018

Când turta rămâne neîntoarsă - Nicolae.Geantă

Asaf spune în Psalmul 78 că Domnul a lepădat cortul lui Iosif și n-a ales seminția lui Efraim, ci sămânța lui Iuda. M-am întrebat de ce fidelitatea lui Iosif a fost astfel răsplătită? Nu l-a ridicat Dumnezeu pe Iosif să fie ca Faraon? Nu a fost Iosif un lider mondial? Nu a binecuvântat Iacov pe Efraim cu drept de întâi născut deși era mai mic ca fratele său Manase? De de poate fi lepădat cineva ce a fost binecuvântat? Se pierde oare mântuirea? Care e nelegiuirea lui Efraim? 

În primul rând vedem că Efraim a hotărât să rămână dincolo de Iordan, dincolo de Canaan. Apoi, zice Iosua (16:10) “ei n-au izgonit pe canaaniţii care locuiau în Ghezer, și canaaniţii au locuit în mijlocul lui Efraim”.  Prin urmare, în Judecătorii (17:5) vedem că Mica, un efraimit care “avea o casă a lui Dumnezeu”, a făcut un efod și terafimi și a sfinţit pe unul din fiii lui ca preot! Iar evlavia lor a ajuns ca norul de dimineață și ca roua care trece curând (Osea 6:4). Dumnezeu spune-o că “ în casa lui Israel am văzut lucruri grozave; acolo Efraim curvește, Israel se spurcă” (Osea). Iar Isaia spune ca Efraim a rupt legătura cu Iuda (Isaia 7:17 - Domnul va aduce peste tine, peste poporul tău și peste casa tatălui tău zile cum n-au mai fost niciodată din ziua când s-a despărţit Efraim de Iuda). 

Dincoace de Iordan Efraim a devenit idolatru. (Osea 8:11 - Căci Efraim a zidit multe altare ca să păcătuiască, și altarele acestea l-au făcut să cadă în păcat). Apoi a devenit mincinos (Osea 11:12 - Efraim mă înconjoară cu minciuni), îngâmfat! Și, pentru că a păcătuit cu Baal (Osea ) Dumnezeu îi anunță sentința: Efraim s-a lipit de idoli: lasă-l în pace! (Osea 4:17). A devenit un fel de turtă nedospită, zice Domnul.

Mi-am adus aminte că Asaf spune și ce rezultat a avut Efraim în încercare. “Deșii înarmați si trăgând cu arcul, fiii lui Efraim au dat dosul în ziua luptei” (Cine cedează in ziua necazului mică ii este puterea, zice Scriptura). Motivul? Nu a ținut legământul lui Dumnezeu, nu a voit să umble in calea Lui și a dat uitării lucrările Lui (Psalm 78:10-12).


M-a durut grozav ce zice Osea (9:13): “Efraim, după cum văd, își dă copiii la pradă și Efraim își va duce singur copiii la cel ce-i va ucide!” Efraim și-a distrus viitorul!

Și totuși, Dumnezeu spune în Osea (11:9) “Nu voi lucra după mânia Mea aprinsă, nu voi mai nimici pe Efraim, căci Eu sunt Dumnezeu, nu un om. Eu sunt Sfântul în mijlocul tău și nu voi veni să prăpădesc”. Efraim nu a fost prăpădit de Dumnezeu. S-a prăpădit singur! Teritoriile sale au căzut primele in mâna vrăjmașului. Și nu mai aparțin de Israel nici în ziua de azi!

Nu rămâneți “dincolo” de biserică! E mai mult ca sigur că vă veți răci. E aproape sigur că vă veți distruge copiii. (Osea 9:13 - "Efraim, după cum văd, își dă copiii la pradă și Efraim își va duce singur copiii la cel ce-i va ucide!”

Dincolo de biserică domnesc idolii. Minciuna. Mândria. Nepăsarea de familie. Cei de dincolo de biserică dau dosul în ziua luptei. Dincolo de biserică nu e putere! Dincolo de biserică e terenul minat al lui Satan...

Dincolo de biserică rămâi ca o turtă neîntoarsă... Necopt. Fără gust...

Nicolae.Geantă

Oak Lawn, Chicago

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu