youtube

joi, 4 ianuarie 2018

Porniți. Doar înainte! – de Nicolae.Geantă


Exod 14:15 - „Spune copiilor lui Israel să pornească înainte".

Israel e la marginea Mării Roșii. În spate rămâne Egiptul, Faraon, tornada de mânie. Înainte e Marea Roșie. Cu tsunamiurile ei. Inaccesibil. Dar dincolo de mare e Canaanul. Libertatea. Teama își face cuib în inimi. Se opresc. Vociferează înspăimântați. ”O să murim!”. ”Domnul se va lupta pentru voi! Voi decât porniți înainte!”

Îndemnul cere viziune. Viziunea cere acțiune. Acțiunea cere devotament. Ascultare. Voia lui Dumnezeu. Intrare în Canaan. Țara desfătării. Victorie finală. În contrast, viziunea poporului nu se concentrează pe bunătatea țării, ci pe dificultățile ce le aveau „înainte”! (Asemeni lor, ades facem și noi: vedem numai partea goală a paharului).

E drept, cucerirea Canaanului era plină de greutăți. Dar Moise putea minimaliza dificultățile. Cum? Prin puternicile sale convingeri în promisiunile lui Dumnezeu! El privea nu doar înainte, ci și în sus! Poporul însă nu își ridica privirile de la grozăvia adversarilor. De aceea între frica.

Mersul înainte este voia lui Dumnezeu! Cine trage spre îndărăt Îl ignoră. Și cel ce stă pe loc face la fel.


Suntem în siguranță numai dacă mergem înainte! În ceafă ne suflă tot timpul amenințări șarpele lui Faraon.

Nicio victorie nu se obține prin retragere! Deștept a fost domnul Churchill: ”în caz de înfrângere folosim atacul”.

Înainte ne așteaptă toteauna ce e mai bun! (Canaanul, Cerul, Dumnezeu. Răspalata. Toate ne stau „înainte”). Numai diavolul are un trecut mai mare decât viitorul lui!

Pornim la un drum nou prieteni. Într-un An Nou. Înainte! Înapoi, vorba lui Cortez, toate corăbiile au fost arse... În mântuire ”înapoi” nu este cale! ”Oricine pune mâna pe plug și se uită înapoi, nu este destoinic pentru Împărăția lui Dumnezeu!”, zice Domnul Hristos (Luca 9:62).

Nu știu cum fac unii de dau înapoi. Nu știu cum de nu văd că Dumnezeu e numai în față! Cred însă că lipsește încrederea. Iar Nicolae Steinhard zicea că încrederea constituie un domeniu atât de inaccesibil șmecherilor, deștepților și descurcăreților, precum le este lumina orbilor!

Porniți! Doar înainte! Căutați să întrați. Nu doar în Anul Nou 2018, ci și în Cer!

Nicolae.Geantă
Cireșarii

3 comentarii:

  1. Doar doi din generatia nascuta în Egipt au intrat în Canaanul pamântesc, unde era cetatea Ierihon si uriasii, cu care omul adamic nu putea sa lupte si sa biruiasca fara ajutorul lui Dumnezeu si al îngerilor Sai.
    Ma întreb retoric, câti sunt pregatiti sa stea înaintea lui Dumnezeu sa zideasca, sa stea în spartura zidului cetatii asemeni lui Moise ? Dumnezeu cauta înca un OM, asemeni Fiului omului.

    "Si EL a vorbit sa-i nimiceasca, dar Moise, alesul Sau, a stat la mijloc înaintea Lui, ca sa-L abata de la mânia Lui si sa-L opreasca sa-i nimiceasca." - Psalmii 106: 23 -
    https://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/106#verset-23

    RăspundețiȘtergere