youtube

joi, 16 martie 2017

Muzica din foc - de Nicolae.Geantă

A exista înseamnă a suferi, zicea Eminescu. Dar în școala asta noi nu prea vrem să fim elevi. Chiar dacă lacătele din noi nu se deschid decât cu lacrimi, vorba lui Paler.

Zilele acestea am o mulțime de prieteni în suferință. Nu le pot spune ca Herman Hess: "celor ce plâng îngerii le sunt mai aproape". Și nici ca Shakespeare că "sunt slabi cei cruțați de suferință". Ei au întrebări. Suferința are milioane de întrebări. Și tristețe. Chiar dacă Homer zicea ca omul simte bucurie și în durere!

25 de ani de boală a îndurat Susannah, soția lui CH Spurgeon. Dureri, chinuri, întrebări, deprimare... Mintea sa devenise un hamster pe roată. Într-o seară de iarnă, epuizată, stătea meditând lângă foc. "De ce se poartă Domnul în felul acesta cu un copil al său? De ce îngăduie această slăbiciune nesfârșită care împiedică buna slujire pe care doresc să o ofer?..." Liniște. Isihie. "Iarăși taci?"... Și dintr-o dată Susannah aude o melodie. Un tril. "O pasăre iarna? Noaptea? E adevărat sau mă înșel?". "E focul, spune o prietenă"... Bușteanul gros din foc își scotea cântecul de sacrificu! "Atunci am realizat, spune doamna Spurgeon - considerată între cele mai influente 25 de femei ale planetei, că flăcările suferinței scot cântări de laudă din noi!"


Probabil mulți dintre noi am ajuns ca bușteanul gros de stejar: reci, duri, insensibili. Niciodată pregătiți pentru ceva melodios. De aceea Dumnezeu îngăduie suferința...

Mi-a plăcut că Susannah spunea că bușteanul a cântat muzica pe care a învățat-o de la păsări pe când îi mergea bine. Când era stejar falnic în pădure. Dar a reușit să o cânte abia în... foc!

Îi spuneam ieri lui Vlad Schlezak că atunci când suferă oamenii au două filosofii de viață: înjură și blesteamă sau cântă laude lui Dumnezeu. Cei ce înjură o fac pentru că atunci când le mergea bine... înjurau. Cei ce cântă sunt cei care atunci când le mergea bine cântau. Ca și bușteanul lui Susannah, când ajungi în foc nu cânți decãt muzica pe care ai învățăt-o înainte!

Să cânți în foc? Oamenilor li se pare lipsă de armonie. Dar Dumnezeu, ca să ne ajute să scoatem triluri din inimile reci, folosește deseori această cale! 

E compozitor celebru Tatăl nostru. Chiar El a scos cea mai frumoasă melodie pe-o Cruce! Tu ce muzică scoți când treci prin foc? 

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu