youtube

joi, 12 septembrie 2024

Doi câmpineni și-au lansat cărțile la Romanian Heritage Center Chicago

Miercuri 29 august 2024, în jur de ora 7,00 PM (19,00), pe 81 N Broadway Des Plaines din Chicago, se derula o mică forfotă pur românească. Pentru că se deschidea (parțial) noul sediu al Romanian Heritage Center, coordonat de mărinimosul ei președinte Steve Bonica - coordonatorul unora dintre cele mai mari evenimnete culturale ale românilor stabiliți în USA, precum și fondatorul și revistei Romanian Chicago Tribune.

Romanian Heritage Center
Așa cum era cazul, deschiderea noului Centru Cultural Român a reunit români din mai multe confesiuni de pe teritoriul USA, dar și câteva persoane din România, printre care și doi câmpineni. Iată ce spune Steve Bonica despre invitați săi la acest eveniment pe pagina sa de Facebook: 

„O seară de-a dreptul minunată și emoționantă alături de lideri ai comunității creștine românești precum ÎPS  Nicolae, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române în cele două Americi, John Geani Nemeș - preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române Nașterea Domnului din Chicago, părintele Remus Orian - preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice Sf. Mihail din Aurora care este cea mai veche biserică românească din statul Illinois, înființată în anul 1908, reverend Ilie Utu Tomuța - directorul Misiunii Genesis din Chicago, pastorul rev. dr. Adrian Amarandei (Biserica Române Adventistă de Ziua a 7-a din Addison, Illinois), pastorul Marius Văduva (din echipa pastorală a Bisericii Baptiste Române Logos din Niles), pastorul Petrica Lorincz (din echipa pastorală a Bisericii Penticostale Betania din Niles), pastorul Ionel Țuțac (fondatorul Muzeului Bibliei din Timișoara), precum și pastorul Nicolae Geantă - profesor, scriitor și eseist, împreună cu fiica sa Sefora Geantă (ambii din zona Câmpina, n.r.), din România”.


Împreună cu mitropolitul USA, părintele Nicolae,
cu Steve Bonica și Ionel Țuțac
După ce aproximativ o oră, pastorul Țuțac a prezentat mai multe exemplare ale Sfintei Scripturi din colecția sa particulară (Biblia Vulgata de la Blaj, Biblia Cornilescu - ediția Princeps, Biblia tipărită de Richard Wurmbrand pe hârtie de ziar, mici noi testamente și Biblia breloc a renumitului pastor american Billy Graham, Noul Testament al astronautului James Irwin, Noul Testament sub formă de deget editat de regina Victoria a Angliei, Biblia sub formă de microfilm dusă pe Lună de astronautul Edgar Mitchel, Biblia Evrika - cea mai mică variantă a Sfintei Scripturi tipărită pe hârtie în România, Nano Biblia - cea mai mică Biblie din lume sub formă de cip, sau Cea mai Mare Biblie scrisă de mână din România!), a urmat sesiunea a doua a serii, având ca protagoniști pe Nicolae și Sefora Geantă, doi câmpineni ce și-au lansat cărțile despre USA chiar în... America!

Steve Bonica prezentând volumul
„Rromii Evanghelici din România”
Profesorul N. Geantă a vorbit despre volumul său „Jurnal de America”, în care tratează viața yankeilor surprinsă în diferite ipostaze în timpul pelerinajelor sale pe teritoriul USA - de la călătoriile cu Ogarul Cenușiu la „cocoțatul” în „Sky Deck”-ul celebrului Willis Tower din Chicago, dela vizita în comunitățile Amish la viața nocturnă în down-town-urile orașelor americane sau la casa memorial a pastorului Billy Graham – probabil cel mai mare evanghelist al tuturor timpurilor, de la Bisericile Americane la megaconvențiile bisericilor penticostale românești din USA, din secetoasele Arizona și Texas în gerurile trăite în Illionois… Volumul, așa cum spunea renumitul pastor Luigi Mițoi dela Bethanny Chicago, „este un mic manual de geografie, istorie, sociologie, religie, filosofie…”. Spre final Nicolae Geantă a citit unul dintre eseurile sale: „Ce le lipsește americanilor”, amintind că yankeii au beznă pe străzi, nu au flori în ferestre, nu au radare nici panouri fonice pe autostrăzi, nici garduri și nici… biblioteci prin case! Însă, lipsa nr.1 în USA este… cumpătul la mâncare. Prin urmare restaurantele, fast-foodurile și terasele au scaune din fier! Să reziste greutăților!

Sefora Geantă, traducător și translator în viața de zi cu zi, absolventă a masterului de studii Româno-Americane (Universitatea din București), a fost deliciul publicului cu volumul său „The Romanian American Odyssey”, un studiu despre viața românilor care au hotărât să se stabilească peste Atlantic. Sefora a amintit că pentru studiu a întâmpinat destule dificultăți din partea celor peste 525 de româno-americani chestionați, fiind uimită de reticența unor persoane sau de suspiciunea altora. Tânara câmpineancă a spus că în cele 5 capitole ale volumului său în care tratează și un mic istoric al comunității românești din USA, descrie comportamente și mentalități (un exemplu ar fi părerea încă proastă a românilor vârstnici din USA față de România!?, dar părerea foarte bună a tinerilor români născuți în USA față de țara de baștină a părinților și bunicilor lor!; un alt exemplu ar fi deschiderea „open-mind” mai mare a celor în vârstă decât a tinerilor!), identitatea hibridă a diasporei, aspecte culturale preluate de tineri de la părinții lor veniți din spațiul danubiano-carpatic, aspecte de „rom-engleză” – o lingvistică specifică românilor ce trăiesc pe tărâmul dintre Pacific și Atlantic, etc.

Seara s-a terminat cu un dineu cu „de toate”, în mare parte și datorită preparatelor pregătite si oferite de Gabriel Boboc, renumit în diaspora românească din Chicago nu doar pentru delicioșii Kürtos Kolacs cât și pentru serviciile sale de catering.

sursa: Oglindadeazi (apasă pe link)

vezi si pagina de Facebook a lui Steve Bonica, presedinte RHC Chicago

2 comentarii:

  1. Fii binecuvântat, Ninel ! Îți doresc mult succes, în continuare, spre lauda și gloria Domnului ! Felicitări !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pace Fr. Ionel Geantă Mă bucur să citesc acest articol despre dvs și fiica dvs . în cele ce ati scris editat Şi tipărit. Vă mulțumesc ca mi-ați trimis acest mesaj și doresc sa am și eu ceea ce ati publicat dvs. Spuneți-mi cum sa intru și eu in posesia a ceea ce ati tipărit dvs. Va mulțumesc .
    Emilia Pindic.

    RăspundețiȘtergere