youtube

marți, 20 august 2024

DE CE ISUS? Turneul Misiunii Betania Chicago în România, 2024 (8, Deva)




Sâmbătă 6 iulie 2024. Dimineața am plecat spre Deva. Prin Defileul Oltului care este încântător (lungime de 47 km). Cu pădurile de fag ce urcă până la 1000 m și cu cele de molid ce urcă spre 2000,  Munții Lotrului și Munții Căpățânii – aflați la vest – și rama vestică a Munților Făgărașului și Munții Cozia – aflați la est, străjuiesc râul pe de lături ca două armate ale căror soldați au nu doar haine, ci și pletele verzi. Oltul (614 km), al cincilea râu din România (în afară de Dunăre) are o salbă de microhidrocentrale (pe Olt există aproape 30 de lacuri de acumulare). Dar apa, din cauza secetei e la debite minime. Și în albie s-au format lunci cu papură. Șoseaua e destul de aglomerată pentru sâmbătă dimineața. Mai ales că are numai două benzi, din care numai una de dus. Deci autocarele Misiunii Betania se mișcă încet. Cineva constată că lipsește o persoană din grup. Nu a reușit să se trezească! Și nici nu i s-a constatat lipsa la îmbarcare! Mă gândeam că așa va fi și în ziua răpirii pentru mulți oameni: se vor trezi (dimineața) și vor constata că toți ai lor au plecat! Pentru totdeauna. Aici dacă ai pierdut ceva mai poți recupera. „Dincolo” este imposibil. Să fim gata de întâlnirea cu Domnul! Evenimentul e irepetabil! Cine-l ratează e pierdut. Veșnic! Persoana care s-a pierdut de grup a găsit totuși o soluție: o familie din grup care avea mașină personală și s-au hotărât să plece mai târziu.


Deva este un oraș multimilenar pe Valea Mureșului. Între munții Poiana Ruscă și Apuseni. Prin apropierea ei a fost fieful dacilor acum 2000 de ani. La vreo 54 km sud-est (via Orăștie) a fost Sarmizegetusa Regia, cca 150 de ani capitală a stadului dac (astăzi ruinele cetății sunt localizate la Grădiștea de Munte, sau Grădiștea Muncelului). Capitala lui Burebista și a lui Decebal, Sarmizegetusa Regia are o suprafața interioară de aproximativ 30.000 de metri pătrați/322,917 square feet, aceasta fiind închisă de un zid din blocuri de calcar și, pe alocuri, blocuri de andezit. Mai sunt prezente ceva ruine ale cetății și un sanctuar religios - așa zisă zonă sacră, la care duce un drum pavat cu lespezi de calcar ce se termină într-o piațetă. În acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular și circular). Mai târziu Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala constuită de romani s-a mutat la sud de Deva, lângă orașul Hațeg (urmele castrului roman sunt întâlnite în prezent în satul Sarmizegetusa, la 56 km sud-vest de Deva, la vest de orașul Hateg)

Din cei peste 53.000 de locuitori ai Devei, din punct de vedere confesional, majoritatea sunt ortodocși (65,93%), cu minorități de romano-catolici (5,49%), penticostali (2,35%), reformați (1,78%) și baptiști (1,06%). Creștinii după Evanghelie reprezintă undeva 0,2%. Interesant este că pentru 20,77% nu se cunoaște apartenența confesională, conform Recensământului Populației din anul 2021 (Recenzare din 2021, care s-a făcut electronic, a avut mari lacune de informații. E un rateu al indicilor demografici oficiali).

În anul 2024 municipiul Deva are 3 biserici baptiste: Biserica Baptistă „Sfânta Treime”, Biserica Baptistă „Biruinţa”, Biserica Baptistă Maghiară; 3 biserici penticostale: Biserica Penticostală „Betania”, Biserica Penticostală „Muntele Sionului”, Biserica Penticostală „Emanuel”; o Biserică Creștină după Evanghelie și două biserici independente: Biserica „Punctul Central” și Centrul Creştin „Iosua”.

Aici, la Deva, până în urmă cu un an a locuit pastoral Baptist Dragomir Stancu, unul dintre cei mai mari comentatori ai Evangheliilor din România. Urmărit de comuniști, pastorul Stancu a făcut ani de zile naveta la biserica ce-o păstorea în Arad unde nu avea voie să dețină locuință! Apoi ani de zile a pstorit biserici în județele Alba și Hunedoara. În acest timp a tot stat la mașina de scris. A scris 9 comentarii ale Evangheliilor, 3 ale faptelor Apostolilor și 3 ale Apocalipsei. Când a pus stiloul jos avea peste 80 de ani. Într-o zi mi-a mărturisit: „Frate dragă, în sfârșit am terminat. Lucrez de 52 de ani la comentarii!” Mi-a spus că a studiat 350 de comentatori biblici în mai multe limbi! Dumnezeu să îi binecuvânteze memoria printre noi. Știați că dacă uităm pe cineva drag care-a plecat dintre noi va muri a doua oară?

La prânz am ajuns cu toții la Biserica „Maranata”, păstorită de Cristian Boariu ((unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici păstori tineri ai României din ultimii ani), care la rândul său era în turneu cu misiunea sa (Miros de Cer) la București (la Sala Palatului, cea mai mare sala acoperită din capitala României, cândva sala de ședințe a dictatorului Nicolae Ceaușescu!). O trupă de frați și surori deveni ne-au așteptat cu bucate calde. Ospitalitate creștină și dragoste românească: te-aștept cu masa pusă! Așa cum așteaptă în Cer Domnul Hristos Biserica Sa. După masă tot grupul s-a strâns în Biserica Maranata. La o părtășie cu… impresii din și despre turneu. E ultima seară cu toții. Împreună. După evanghelizare unii vor pleca la rudele lor în România, alții se vor întoarce în USA. Concediul s-a terminat! Așa de repede? De ce oare tot ce e frumos se termină repede? Impresiile Turneului au debutat cu discursurile lui Ștefan Lozneanu și ale pastorului Luigi Mițoi. „Esența Misiunii este salvarea sufletelor”. Cosmin Cnejevici și Dorin Juravlea au trecut în revistă eforturile „Mulțumesc ca m-ați acceptat când am fost mai direct… Unele lucruri le vom afla peste ani. Mulțumesc pentru unitatea și pacea grupului. E dovadă de oameni maturi... Ați arătat respect față de lideri”, sunt câteva aspect din cuvântarea lui Dorin. Cristi Șerban și Doru Laza au prezentat aspect din misiunea de caritate. Nicolae Geantă a spus că „cel mai important mesal al planetei este ISUS. Asta trebuie Biserica să spună oamenilor”. A apreciat „modestia de care au dat dovadă tinerii din Chicago și i-a îndemnat să continue lucrarea și în America: „Să faceți găuri în întuneric!” Dan Muncaciu a adus aprecierile din domeniul muzicii. Fănel Morar din partea administrării financiare. Costel Nichitean din partea grupului de rugăciune. E atât de motivant să vezi că obiectivele au fost atinse. Următorul pas îl faci cu și mai multă rânvă, cu și mai mare elan. Mergi din success în success!

După „mica ședință” drumul a continuat spre hotelul Rusca din municipiul Hunedoara. Vreo 30 kilometri spre sud de Deva. De ce acolo? Pentru că nu s-au găsit locuri de cazare în altă  parte pentru un grup așa mare! La plecare însă altă poznă: unul dintre autocare are probleme tehnice. Mastodontul de tansport nu se poate urni. Totuși, cu mare întârziere tinerii au ajuns la hotel, s-au schimbat în mare viteză și ne-am întors cu toții la stadionul „Cetate” de sub… cetatea Devei.

Stadionul are o singură tribună de vreo 1000 de locuri. Când am ajuns la ora 17,00 erau 35 de grade C. Toropeală. Prin urmare și oameni puțini în tribune. Dar, grupuri grupuri încep să vină. La ora de start soarele încă mai bate razant peste dealul Cetății, direct pe scenă. Iar tribuna e aproape plină. La stadion ne-a întâmpinat pastorul David Măgduț. De la Bethany CC, care e originar chiar din… Deva. Tot el a făcut și deschiderea evenimentului. Soarele își mai lasă din dogoreală. Oamenii se înghesuie în zonele cu umbra. Au adus scaune chiar pe pista de pe stadion. Mai toți cer apă. Sute de sticle de apă sut puse la rece într-o ladă uriașă. Amalia Decean cântă din nou „Amăgire”, urmează Gabi Buzguța…, iar Laura Bretan face chiar duet cu sora ei. Cu Estera. Care este mult mai timidă deoarece știe mai puțin decât Laura românește. A venit chiar și Vasile Oprea. Tofleanul care se ocupă de Biserica Rugul Aprins din Brașov. Bethany United e din nou la înălțime. Grupul acesta de 100 de tineri cântă chiar grozav! Dumnezeu să le înmulțească râvna. Și sfințenia! Prin tribună sau pe marginea stadionului o mulțime de oameni vin să ne salute. Sunt bucuroși să ne strângă mâna. Un salut, o îmbrățișare nu costă nimic. Dar fac atât de bine. Mark Twain zicea că „o îmbrățișare îi ține două săptămâni”. Cel mai des am auzit și eu și fratele Luigi: „vă vedem la televizor!”

La 19,00 începe predica fratele Luigi Mițoi. „De ce Isus?” este o întrebare cu un million de răspunsuri! Nu m-am gândit niciodată până acum că dintr-o întrebare poți face o mulțime de predici. Chiar dacă știam că Isus e maximum de frumusețe!

După predică un grup de oameni au coborât din tribună pe stadion ca să-și pună viața în rânduială cu Dumnezeu. 26 de personae au venit în fața scenei pe gazon. 21 dintre ei au completat talonul cu date personale (trebuie să știm cum îi contactăm; noi sau bisericile locale). Primul ajuns era un tânăr de 22 de ani. Care plângea în hohote. Asta da pocăință! După nume mi-am dat seama că vine dintr-o familie de creștini evanghelici practicanți. Mi-a zis că e student, că s-a jucat cu credința, că a ajuns pe căi murdare… Un fiu risipitor. Un „prodigal”. Un rătăcit. Dar acum și-a revenit. S-a-ntors Acasă. Pentru că atunci când vii la Dumnezeu de fapt te întorci la ai tăi! Acasă! Știați că Cer se traduce „Acasă?” Din cuvintele sale mi-am dat seama că era un băiat inteligent. Acum devenise și înțelept! Căci nu e tot una. Inteligența e deșteptăciunea nativă. Înțelepciunea este venită de sus. E dumnezeiască! L-am admirat și că era un băiat frumos! Și-am înțeles că diavolul vrea să ne urâțească. Și chipul și sufletul! I-am spus că va deveni un lampadar al lui Isus. La investițiile ce le-a făcut Hristos în El sigur va fi folosit ca martor pentru mulți!

La lucrarea cu copiii au participat 120 de prunci. S-au împărțit cadouri pentru copii și Biblii pentru cei adulți. Biblia e cel mai bun cadou ce poate fii primit de cineva. Pentru că nu e ceva care se demodează, care se epuizează… Rămâne etern.

După ora 20,00 Nicolae Geantă și Natan au luat mai multe interviuri tinerilor dela Bethny United. Laura Bretan a fost foarte degajată. Ca și celelalte fete sau băieți a declarat: „Wow! S-a terminat așa de repede Turneul? Abia aștept să revin la anul în România!”

După masa de la Biserica Muntele Sionului – unde servirea a fost ireproșabilă, iar un frate a fost atât de activ încât era „transpirat din cap până-n picioare (!)” (așa slujesc oamenii cu evlavie, cu pasiune, cu respect pentru semeni. I-am spus pastorului Boariu că îl felicităm tot grupul pe inepuizabilul slujitor. Dar și pe ceilalți), am plecat cu toți la hotel Rusca din municipiul Hunedoara. La miezul nopții tinerii încă nu făcuseră check-in. Adică nu se cazaseră! Totuși o parte din grup a plecat direct spre rudele lor. Care abia așteptau să-I primească!

Turneul Misiunii Bethany Chicago a durat 10 zile. O săptămână jumătate de slujire la cca 25.000 de persoane. În afara celor ce au urmărit pe Internet. O fi mult, o fi puțin? Nu știm. Important este câți oameni au fost atinși de Mântuitorului. Evident noi ne-am dori să fie și mai mulți. Experiența din 2024, al zecelea Turneu al Bethany în România a fost una inedită! A fost o lecție ce ne va ajuta să continuăm mult mai eficienți în anul 2025!

În loc de concluzii. Mulțumim tuturor liderilor și tinerilor Misiunii Bethany! You have done a great thing! Mulțumim tuturor pastorilor locali implicați! Împreună putem zdruncina toate temeliile întunericului! Mulțumim autorităților locale care ne-au înlesnit slujirea! E nevoie în Biserică și de oameni ca dvs! Mulțumim echipei tehnice care a asigurat logistica, sonorizarea, scena. Și alte sute de acarateruri! Faceți parte din succesul Împărăției! Mulțumim celor ce au asigurat transmisiile live pe rețele sociale sau Tv. Mulțumim emisiunii „Păstorul cel Bun”. Mulțumim radiourilor și televiziunilor pentru promo! Cu voi am ajuns până departe. Mulțumim realizatorilor emisiunilor la care am fost invitați! Prin voia s-a deschis o fereastră mai largăa Misiunii. Mulțumim lui Adelin pentru materialele promoționale! Mulțumim pastorului Fănel Șuteu pentru ajutorul tipăririi volumului „De ce Isus”, scris de fratele Luigi Mițoi! Mulțumim tuturor bucătăreselor și bucatarilor! Ați hrănit trupurilor celor ce-au hrănit sufletele! Mulțumim tuturor participanților! Și, nu în ultimul rând, mulțumim Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. Dumnezeului nostrum care ne-a asigurat nu doar iertarea de păcate ci și coabitarea cu El în veșnicie!

Nicolae Geantă & Misiunea Bethany Chicago

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu