youtube

sâmbătă, 9 martie 2024

Păcatul se iartă. Dar consecințele... - de Nicolae.Geantă

Cred că vă mai aduceți aminte cu toții că în Cartea de Citire, din clasele primare ale anilor '60-'70, era o poveste cu un băiat care făcea rele. și la fiecare boroboață tatăl său bătea un cui în ușă. Când fiul s-a „pocăit” și-a propus să facă numai fapte bune. Și tata să scoată cuiele din ușă. După ce a scos ultimul cui, fiul a strigat fericit. Tatăl însă i-a replicat: „Fiule, cuiele le-am scos. Dar găurile... au rămas!”

Mă gândeam zilele trecute că o mulțime dintre oameni care fac gafe monumentale se pocăiesc. Dar consecințele rămân. David s-a pocăit de curvia cu Bat-Sheba. Dar consecințele au fost uriașe. Patru prunci i-au murit, o fată fecioară i-a fost violată. Etc. Samson s-a pocăit pe dalele închisorii. Dar a rămas orb, cu ochii scoși până în ziua morții lui. Ezechia s-a pocăit pentru fudulia sa de a arăta vrăjmașilor visteriile Templului. Dar mai târziu țara a fost prăduită datorită nesăbuinței sale. Nu știm dacă după uciderea lui Abel, Cain a avut vreun regret. Dar știm că abaterea sa are consecințe până în ziua de astăzi. Păcatele sunt iertate, dar consecințele rămân.

Un bărbat s-a pocăit după ce a scos ochiul altui bărbat. Dar ultimul a rămas orb toată viața. Un soț s-a pocăit pentru aventura avută cu altă femeie. Dar aventura a lăsat în urmă un copil fără tată și o mamă părăsită. După o dispută aprinsă în biserică frații s-au împăcat. Dar consecințele au rămas în mintea comunității. Chiar copiii mei au rămas și acum în minte cu batjocurile la care am fost supus de unii „frați” pentru păcatul că Dumnezeu „m-a botezat într-o zi cu Duhul Sfânt!” 

Acasă, la muncă, pe stradă și în biserică putem genera probleme. Greșeli uriașe. Păcate. Apoi noi ne cerem iertare. Ne pare rău. Ne pocăim. Ne reabilităm. Dar consecințele continuă... 

După ce viața ipocrită a unui creștin cu renume a fost dezvăluită, un ateu a declarat: „Dacă nu aș fi fost deja ateu, viața acestui om m-ar fi determinat să devin unul!”

Luptați-vă să nu păcătuiți. Păcatele vă pot fi iertate. Dar consecințele lor pot distruge în continuare vieți. Reputație. Și, ce e foarte grav, vor lovi în Împărăția lui Dumnezeu! Știți ce se spune despre David după ce a venit prorocul Natan la el și a recunoscut după ce a curvit cu femeia altuia și apoi i-a ucis soțul nevinovat? A făcut pe vrăjmașii Domnului să-L hulească!”

Luptă. Trage de tine să nu faci păcate. Tu poți scoate „cuiele” dar  nu uita „găurile vor rămâne!” Poate tocmai de aceea Isus Hristos a rămas cu găurile piroanelor în mâini...

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Păcatul se iartă, consecințele se plătesc, rănile se închid, dar rămân urmele, cicatrice, dar cel mai periculos e recidivarea. Pentru aceasta se reactivează demonii și intră la acțiune cu înșeptită putere. Pentru aceasta și iertarea lui Dumnezeu se anulează.

    RăspundețiȘtergere