youtube

joi, 5 octombrie 2023

De ziua profesorilor: Rămâneți depozitari de comori! - de Nicolae.Geantă

Știu, societatea contemporană nu vă recunoaște meritele. Trăim într-o lume unde totul este aplatizat. Maneliștii și „buzații” sunt mai importanți decât cei cu doctorate. Fac rating. La ce? 

Corporatiștii vă înfierează mereu cu mânie proletară: „Wow, dar ce salarii aveți voi bugetarii!?” Și-ar dori să mănânce numai dânșii steik-uri, icre de Manciuria și să-și etaleze poșetele Louis Voiton. Iar dvs să vă umflați cu cartofi, să umbalți cu haine din SH-uri și cu Dacii prăpădite! Dar să le instruiți de top odraslele! Pentru care n-ar plăti o cutie de cretă. Că învățământul în țara asta doar e gratuit! (Bacșiș de sute de lei lasă pe oriunde intră cu ochelarii de soare pe nas. Chiar noaptea!) 

Politicienii nu-și văd vilele de pregătirile voastre. În concluzie vă țin pe salarii asemănătoare cu șoferii lor. Ei cred că le sunteți slugi. Pardon, mașini de votat. Prin urmare v-au tăiat doctoratele în licee. Dvs le-ați câștigat cinstit. Ei prin plagiat! Și cine-i hoț vede toată lumea hoață!

Televiziunile vă ignoră. De cele mai multe ori nu vă invită pe la dezbateri. Aduc tot felu' de cetepiști, ciuvici și șoșoci. Apoi ne mirăm că-n loc de reforme-n educație avem needucație. Tradus Circ. Iar dacă cumva a apărut vreo statistică cu elevi neperformanți, cu rezultatele slabe la bac', cu vreo doamnă care-a primit o căruță de mărțișoare, să te ții... Intrat în gura presei nu te mai albește nici mister Prompter!

Părinții nu vă mai sunt parteneri în procesul educațional. Ei „își țipă pruncii” în curtea școlii și vă fac responsabili pentru orice derapaj. „Școala nu îi mai învață nimic!”, strigă la unison târle de mămici ofensate ale căror odrasle au numai 5 pe linie (evident, 5 din mila dvs). Dar țigările, drogurile, comentariile nesimțite, opulența, lipsa de respect și alte un milion de „cocalarisme” nu sunt învățate la școală. Iar timpul cel mai mult elevul și-l petrece acasă. Sau poate pe străzi...

Poliția adună pe cei mai rebeli adolescenți de prin baruri, de la păcănele ori din mall, și-i vârâ apoi în clase. Nu amendează pe nimeni dintre cei are le vând țigări ori alcool dimineața, nu prinde niciun dealer de droguri. Dar, ca să nu aibă bătăi de cap duc cu forța derbedeii la clasă. Să-și spargă profesorii capul cu ei! Să-și erodeze nervii, liniștea, siguranța...

Și ce e cel mai ciudat dintre toate: Ministerul Educației vă trădează! E iudă! Dar știți de ce? Pentru că acolo nu au ajuns cei „talentați” ci cei „tari în tați”. Piloșii. Nepotiștii. Partizanii politici. Ei joacă cum li se cântă de sus. De la președinte, de la partid, de la primărie... Majoritatea dintre 'mnealor intră în Minister pe fereastră și ies pe ușa din dos. (ne)Profesionalism. Dacă ar fi făcut și Spiru Haret așa...

Și totuși rezistați! Ca niște oi în mijlocul lupilor! An de an scoateți sute de mii de absolvenți!

Să fiți tari! Lumina e la dvs! Profesorul e lumânarea care arde să lumineze pe ceilalți! Dacă stingeți lumina dvs întunericul se va îngroașa! Și vom orbecăi cu toții într-un beci fără ușă! Aprindeți cât mai mulți elevi! Luminând ei ne va fii mai ușor nouă tuturor!

Să nu dați înapoi! Corporatiștii fac tehnologie. Politicienii fac legi. Constructorii fac poduri. Dar profesorii îi fac pe toți!

Știu, azi de ziua profesorului nu v-au scris mulți! Așa se uită mai mereu facerea de bine! Rămâneți demni! Onești. Curajoși. Echidistanți. Vocaționali. Pasionați de ceea ce faceți! Rămâneți voi! Luptați să fiți cea mai bună varinată a dvs!

Tuturor celor ce ciopliți destine: înlăturați din elevii voștrii tot ce nu face parte din ei! 

Oare știați că elevul este o bancă în care profesorul depozitează comorile sale? Fiți depozitari de comori! Într-o zi se vor întoarce la dvs!

Vă doresc sănătate! Să rezistați la stres! Și să rămâneți protejați de Domnul Dumnezeu. De Hristos! El dă siguranță mai mare decât orice armată!

Nicolae.Geantă,
unul de-al vostru

4 comentarii:

  1. La multi tuturor celor care cladesc caractere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru că am un doctorat în șoferie, menționez că sunt aceleași probleme și în acest sector, plin de permise cumpărate, drogați, beți, piloși, iar lista continuă.
    Îndrumătorii nu mai pretind ca profesionistul să cunoască părțile mecanice, nu schimbă nimeni un bec și totul se rezolvă prin telefon...și mașina, dar și permisul.
    Restul scrierilor e dă prisos(politicaly gramaticaly corect).

    RăspundețiȘtergere