Lamentația duduiei pentru mine a fost un șoc destul de năpraznic! Obsesia nediferențierii sale (care lucrează în subteran) elimină stimularea școlară. Apetitul pentru carte. Informarea. Răspunsurile logice. Spontane. Curajul de-a rezolva necunoscute. Cum să pui egal între vârfuri și văi? Între campioni și chiulăi. Între inteligenți și „lichele” (ca să folosesc un verdict al domnului Liiceanu). Atunci școala ar fi un... blat. Un fifty-fifty cu prostia. Cu cârpăceala. Cu ineficiența. Și de ce trebuie oare să pici pe cineva la capacitate sau la bac? Să-l discriminezi cu note proaste și să nu ții cont că s-a chinuit să-și onduleze părul cu placa, să-și facă selfie prin mall-uri, și să-și epileze sprâncenele și să posteze pe tik-tok-uri?
Chiar așa, doamna Nela de ce vă declarați public profesor doctor? Nu cumva „aroganța” asta îi face să sufere pe profesorii fără doctorate? Nu „care cumva” îi împingeți spre mânie și ură? Propun să renunțați la titlu! Asumându-l faceți discriminare! Iar dvs sunteți o egalitaristă!
Tot deunăzi, domnul Tudor Chirilă, un alt pugilist ce se ia la încăierare în stradă cu învățământul (individ care nu predă la catedră, dar înroșește proletar hibele școlii fără însă a aduce soluții concrete), ne spunea ce superior e învățământul de „afară”, unde nu se spun notele public! Nu trebuie să știe cel de lângă tine că ești terci, că ai numai 3 la mate și 4 la științe! Ca să nu fii ofensat! Și dacă ajungi politician să nu știe presa că tu ai trecut liceul din pix, că ai picat bacu' de cinci ori sau că ai fost corigent anual la limba română! Tot domnul de pe la Vama Veche ne aburea cu performanțele învățământului finlandez, unde de ceva ani s-a scos scrisul din școli (în loc de abecedare primesc tablete; să vezi acolo caligrafie!), și unde de curând premiera națiunii a venit la serbarea fiului său... trasngender! Fără să știe de mână a scrie la Română liceeni vor face istorie!
Tot în demersul discriminării, un profesor neaoș, de-al nostru, ne anunța ieri că „o elevă a fost eliminată de la bac', deoarece a fost prinsă știind!”. "Parcă înnebunise, scria ca apucata", s-a revoltat un supraveghetor. "Săraca, e dusă, n-a aflat că notele și premiile s-au eliminat de mult, încă avea impresia că școala e competiție...", a mustăcit egalitaristul. "Unii când intră-n sala de examen uită să mai fie oameni", a remarcat amar și președintele comisiei. "Ce suflet să ai să rezolvi toate subiectele, când cel de lângă tine nu știe a răspunde nici la primele cerințe?!... Crezi că dac-ai stat să-nveți până târziu ești superior celorlalți? Ce să vezi, nici colegul n-a închis un ochi toată noaptea. Spuneți-mi, cum ai putea să dormi în club, cu muzica dată la maxim?!...", s-a întrebat retoric regele umanității.
Nu înțeleg de ce, dar de la o vreme școala tot scarpină prostia-ntre coarne iar intelighența e lăsată de izbeliște. Să facă păienjeni. Între timp am ajuns să nu ne mai mirăm că tinerii cred că „Dama cu camelii” e aceeași cu „Dama de pică”, că autostrada este locul cu autostopiste, iar Mihai Viteazul a fost un pictor! Ori, ca să facă economie de pix, nu scriu nimic pe foaia de examen!
Mi-a plăcut enorm un sfat al cuiva: „Căutați să ridicați pe corigenți la nivelul olimpicilor, nu să coborâți olimpicii la nivelul corigenților!” Cine are urechi de auzit să audă.
doctor
Valentin Pop, doctor profesor în domeniul pe care-l practic,
RăspundețiȘtergereEste nevoie de militărie didactică înainte de privacy-ul prostiei. Are elevul batistă, sau tușește pe caietul colegului(tableta sau ce-o fi)?
Spune un salut cuviincios când trebuie ?
Se spală pe mâini, dar pe dinți?
Părinții se mai îmbujorează în fața profesorului ?
Și ca să n-o lungim... în unele țări de prestigiu se oferă o libertate morală exagerată, iar în altele, tot așa de imponente se aplică pedepse imense studentilor(China), rezultatele se văd singure.
P. S. Citiți Biblia. Proverbe, Eclesiastul, Apocalipsa.