youtube

marți, 20 august 2019

Copiii șefilor din lumea digitală au acces limitat la tehnologia tactilă! Și ai noștrii... - de Nicolae.Geantă

sursa foto AICI
Dependența de gadgeturi (Net Adiction, cum spun americanii) a devenit mai dăunătoare decât cea de... droguri. Pentru că la droguri nu are acces oricine dar la smartphone, laptop sau tabletă da...
Datorită tehnologiei lumea este în continuă fierbere, depărtarea de cei de aproape a crescut iar inteligența... a scăzut! Despre pericolele „dracului tactil”, sau a nomofobiei - cum i-au găsit de curând specialiști o poreclă noi angoase a vremii (no – fără, mo – mobil, phobia – frică) am vorbit în nenumărate rânduri, însă azi am altceva ce vreau să împărtășim.

sursa foto AICI
Steve Jobs, când a adus telefonul inteligent pe piața publicului larg, a mărturisit că pruncii săi vor avea acces la tehnica digitală restricționată sau deloc! El recunoștea, după lansarea primei generații de iPad, că noua tentație Apple nu a ajuns și în mâi­nile copiilor săi, adăugând că „limităm (el și soția sa, n.r.) câtă tehnologie folosesc copiii noștriacasă“. Despre limitarea expunerii copiilor săi la tehnologie vorbea și fondatorul Microsoft, Bill Gates. Pruncii lui, Jennifer (20), Rory (17) și Phoebe (14) au primit un telefon mobil abia după ce au împlinit 14 ani, chiar dacă s-au plâns în re­petate rânduri că toți prietenii lor au deja unul, iar acasă au voie să-l folosească doar până la o anu­mită oră și niciodată la masă! 


Pentru Susan Wojcicki, directorul executiv al YouTube (platformă care in primavara 2019 a atins la 2 miliarde de utilizatori pe lună - dintre care o buna parte sunt copii si mai ales adolescenti, când vine vorba de propriii copii, declară că nu le permite să stea prea mult în fața ecranului. Ea și soțul său, Dennis Troper, care estela rândul său director la Google, au decis sa limiteze interactiunile copiilor lor cu tehnologia. "Sunt momente in care le iau copiilor telefoanele, maiales daca suntem in vacanta cu familia, pentru ca vreau ca oamenii sainteractioneze unii cu altii. Ne concentram cu totii sa fim prezenti astazi", spuneWojcicki intr-un interviu pentru The Guardian, potrivit CNBC.

Nick Bilton (jurnalist la Vanity Fair, The New York Times, CNBC) spune că l-a întâlnit la mulți directori sau investitori de top din tehnologie. „Cu toții par să știe ceva ce noi, restul, nu avem ha­bar“, scria el la un moment dat.

Nu știu câți dintre dvs ați auzit, dar în China în ultimii 10 ani au fost construite peste 150 de „clinici de dezintoxicare de Internet!” . Da există și așa ceva, în China, Koreea de Sud sau SUA! Nu am dori să apară și în România, dar nu cred că vom putem evita! Mai ales că... în România companiile de telefonie mobilă acordă acces nelimitat la Internet pentru numai câțiva euro (fără să țină cont de vârsta utilizatorului!), Ministerul Educație vrea să introducă wifi gratuit în fiecare școală, iar Guvernul visează, la propunerea UE ca toate localitățile din România să aibă wifi gratuit în următorii ani! Și asta în timp ce specialiștii urlă ca din gură de șarpe că gadget-urile ne distrug copiii, profesorii se vaită că nu le mai pot face față, consilierii sunt în colaps de idei, părinții sunt depășiți de problemă...

Accesul la tehnologia digitală trebuie limitat! Dar dacă cei de mai sus nu reușesc, dacă dependenții nu reușesc decât în urma spitalizărilor, atunci să intervină Guvernul! Cum? Simplu: să interzică companiilor de telefonie mobilă să mai ofere abonamente cu Internet nelimitat! Cred că am găsit soluția (tot la chinezii): maxim trei ore de internet pe zi! Apoi îți cad datele mobile! Și nu se mai pot raporta a doua zi! Prin urmare aș propune ca datele mobile să fie active doar trei ore pe zi la adulți, liceeni și studenți, și două ore la elevii de școală generală! Copiii? Zero minute!

Zilele în care tehnologia era pur și simplu aruncată în lume fără nicio responsabilitate s-au termitat! Trebuie să intervenim. În primul rând cu noi! Apoi uniți trebuie să ducem propunerea pe masa parlamentarilor! Apoi ne rugă

Nicolae.Geantă

Un comentariu: