youtube

marți, 18 iunie 2019

Nicolae Geantă - Golgota și Waterloo

Azi se împlinesc 204 ani de la înfrângerea celui mai mare strateg militar: Napoleon Bonaparte.  Războiul de la Waterloo a fost pierdut copilărește. Chiar dacă pe 16 iunie câștigase douălupte, pe 18 iunie Napoleon a fost înfrânt! Numai câteva ore mai devreme dacă ar fi atacat, ducele englez de Welington ar fi fost învins. Am citit că Napoleon ar fi vrut să atace dimineața, dar a fost împiedicat de generalul Drudout care l-a sfătuit să amâne până la 11 deoarece plouase și pământul era ud, dar și fiindcă soldații săi, care mărșăluiseră toată noaptea, erau obosiți. Bătălia nu a durat decât 10 ore. Napoleon a fost silit să se retragă. A avut două alternative: să continue lupta sau să se întoarcă la Paris să nu își piardă tronul. A preferat strategia politică. Și a pierdut ambele variante.

Bătălia de la Waterloo a dus la căderea definitivă a lui Napoleon Bonaparte, care 4 zile mai târziu a abdicat. După încă o lună s-a pus sub protecția trupelor britanice sperând să fie lăsat să plece în USA. Dar englezii l-au exilat pe insula Sf. Elena (din sudul Atlanticului), unde a murit doi ani mai târziu (5 mai 1821). Eu cred că dacă nu pierdea la Waterloo Napoleon mai trăi ani buni. 

Din istoria celui ce a pus bazele strategiei de război învățăm că poți obține victorii uriașe dar dacă o singură dată lupți greșit - chiar invicibil dacă ai fi fost - vei avea o înfrângere usturătoare! 
Învățăm că un singur pas dacă fac greșit și elefanții cad! 
Învățăm că frica de a pierde funcția este mai mare decât frica de a muri.
Învățăm că nu putem avea încredere să negociem cu vrăjmașii. Ei nu sunt mulțumiți să ne ia prizonieri. Vor cu orice preț să ne ucidă!

În lupta vieții Waterloo-uri avem toți oamenii. Lupte care ne pot distruge definitiv! Dar există o  speranță de neclintit: Golgota. Ea anihilează orice înfrângere!

Chiar așa, mai știți pe cineva în afară de Hristos Isus care să nu fi pierdut nicio luptă?

Waterloo - 07 iunie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu