youtube

vineri, 25 ianuarie 2013

O lecţie de la gâşte - Nicolae Geantă

Eşecul primordial al unei biserici ce îşi doreşte succes este munca în echipă. Umăr lângă umăr, inimă lângă inimă, suflet lângă suflet. "Cardio kai, psiche mia". Adică, toţi o inimă şi-un suflet. Singuri putem fi vedete, dar ca echipe suntem catastrofali!

Ca să învăţăm lucrul în echipă Dumnezeu ne-a lăsat furnici. Albine. Şoareci de munte. Păsări călătoare. Cârduri de gâşte. Şi numai... Cum adică să învăţăm de la gâşte? Ce şcoli înalte au făcut? Gâştele sunt bune numai în rotisoare. Sau măcar în frigidere. Dar în biserici, ar fi bune?.

Când gâştele migrează spre ţările calde, nu pleacă niciodată singure. Ele aşteaptă să le crească puii, îi antrenează de zbor, apoi, într-o dimineaţă când "simt că vine frigul", se strâng în echipă şi se înalţă spre cer. Fiecare la rândul cetei lui! Dar obligatoriu toate!

Gâştele călătoresc în formă de V deoarece creşte viteza de zbor cu 71%! Nu merg în şir indian, s-ar încurca. În V fiecare înaintează. Toate au aceeeaşi ţintă. Direcţie.

Călătoresc împreună pentru că numai aşa se poate creea un curent propice de zbor. Altminteri, curenţii de aer pot fi o frână! O gâscă singură nu zboară eficient.

Întotdeauna în capul V-ului este o gâscă "lider de zbor". Ea nu rămâne însă tot timpul în faţă, nu e legată de "scaun" ci, când oboseşte, trece în spate. O alta îi ia imediat locul. Prima gâscă nu se va teme că aceasta nu va conduce la fel de bine.

Niciodată o gâscă rănită nu este abandonată de stol! Ea se va duce în spatele stolului, va zbura mai greu, cu dureri. Nu trebuie să încurce înaintarea!

Kierkegaard, are un eseu în care vorbeşte despre gâşte. Mergeau toate în fiecare duminică la biserică. Li se predica despre zbor. Cântau, băteau din aripi de bucurie. Dar, de ani de zile, după fiecare entuziasm al predicii, plecau acasă tot bălăngănindu-se pe drum...

PS: Mai e ceva în eşeul bisericii: noi nu zburăm eficient în echipă deoarece suntem prea drăguţi unii cu alţii. Nu dorim să deranjăm. De aceea, nu avem conflicte pozitive! Fraţilor, El a venit în lume să aducă sabia. Şi Crucea. Cel Răstignit, întotdeauna deranjează. Crucea la fel. Altfel nu e vie!

Leonard Ravenhill

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu